Cine este cântăreața care trăiește cu un glonț în creier. A fost împușcată de bărbatul cu care a refuzat să se căsătorească

O cântăreață din Turcia, care a ajuns în finala unui concurs de talente televizat, a fost împușcată în cap de bărbatul pe care l-a refuzat atunci când acesta a cerut-o în căsătorie, relatează Sky News.

Cine e Femeia de oțel, cântăreața care trăiește cu un glonț în creier

Cu trei ani în urmă, sora ei a fost ucisă de iubit. Acum, Mutlu Kaya, zisă și „Femeia de oțel” din cauza glonțului pe care doctorii nu au putut să i-l scoată din creier, a ajuns un star al rețelelor sociale și o eroină pentru fanii ei, transmite digi24.ro.

În luna mai a anului 2015, pe vremea când avea doar 20 de ani, Mutlu a fost una dintre finalistele echivalentului turcesc al emisiunii Britain’s Got Talent. Era atât de aproape de a-și vedea visul cu ochii. 

Dar, cu doar câteva zile înainte să poată apărea din nou la televizor, viitorul pe care și l-a imaginat a fost distrus în cel mai brutal mod posibil, atunci când un bărbat care făcuse o obsesie pentru ea a încercat să o omoare. 

Mutlu a fost împușcată în cap și a petrecut următoarele două luni la terapie intensivă. Familia ei a campat în parcarea spitalului ca să fie cât mai aproape de ea. 

Povestea lui Mutlu a ajuns pe prima pagină a ziarelor din toată lumea. Opt ani mai târziu, femeia nu își mai poate folosi mâinile și se deplasează cu un scaun cu rotile.

Glonțul cu care atacatorul a vrut să îi curme viața a rămas în creierul femeii întrucât este prea riscant ca să poată fi scos – o amintire permanentă a evenimentului tragic care i-a schimbat complet viața. 

Familia lui Mutlu a fost lovită din nou de tragedie acum trei ani, când sora ei, Dilek, a fost ucisă de un bărbat care pretindea că este iubitul ei. 

Potrivit campaniei turcești „Vom Opri Feminicidul”, 334 de femei și-au pierdut viața în urma violențelor într-un context intim sau de familie în 2022, iar 245 au murit în condiții suspecte. 

Sora cântăreței a fost ucisă de iubit la o zi după ce a împlinit 35 de ani 

Dilek a fost împușcată mortal la o zi după ce a împlinit 35 de ani, în martie 2020. „M-a lovit mai tare decât glonțul”, a spus Mutlu. 

Astăzi, cântăreața nu mai cântă muzică turcească tradițională. În schimb, folosește platforma media ca să militeze pentru schimbare, pentru pedepse mai aspre și pentru ca violențele comise împotriva femeilor în Turcia să fie tratate cu mai mare seriozitate. 

Mutlu mai are 7 frați și surori. Familia ei provine din micul cartier Ergani al orașului Diyarbakir, cu o populație majoritar kurdă și conservatoare, din sud-estul Turciei. 

Cântăreața l-a întâlnit pentru prima oară pe Veysi Ercan, „bărbatul care i-a dat peste cap toată viața”, pe când avea doar 14 ani, iar el avea peste 20.  

A crezut că este un gentleman atunci când l-a cunoscut, dar, în timp, și-a schimbat opinia. Când bărbatul a cerut-o în căsătorie, ea a spus nu, ceea ce l-a înnebunit. Ercan a urmărit-o 1.400 de kilometri până la Istanbul, acolo unde se filma concursul. 

„A venit la studiouri și a spus: ‘Dacă o lăsați să participe la emisiune, vă voi omorî pe toți’. Suna în continuu și mă amenința. ‘Ești a mea sau vei fi moartă’”, și-a amintit Mutlu. „După ce am luat parte la concurs, a devenit și mai gelos. Cred că a simțit că dacă am succes la TV, nu va mai putea să mă controleze.” 

Cu doar câteva zile înainte de finală, Mutlu era la repetiții când Ercan a căutat-o acasă la sora ei, după ce a bombardat-o cu mesaje.

Din afara casei, Ercan a scos un pistol și a împușcat-o pe Mutlu printr-o ușă de sticlă. 

Următorul lucru pe care Mutlu și-l aduce aminte este că s-a trezit la spital. „Mi-am deschis ochii și eram în pat, complet imobilizată. A trebuit să folosesc scutece, ceea ce a fost foarte greu.” 

„Bărbatul ăsta mi-a luat mâinile și picioarele” 

În 2016, Ercan a fost condamnat pentru tentativa de omor și a primit 15 ani de închisoare. Cu toate acestea, bărbatul ar putea fi acum la doar câțiva ani de ziua eliberării. 

Mutlu a spus că îi este foarte greu să accepte această realitate. „Bărbatul ăsta mi-a luat mâinile și picioarele. Ar fi trebuit să primească închisoare pe viață. Pedepsele nu sunt suficient de mari. Vreau să țin subiectul violenței împotriva femeilor pe agendă. Primesc mereu răspunsuri pozitive, în special din partea femeilor. Ele îmi spun: ‘Mutlu, tu ești speranța noastră’.” 

Aproape o treime (32%) dintre femeile și fetele din Turcia cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au suferit abuzuri fizice și/sau sexuale comise de un partener, potrivit datelor culese între 2000 și 2018 de Organizația Mondială a Sănătății.

Este cel mai mare procent din Europa și Asia de Vest pentru țările în care astfel de date sunt disponibile. În comparație, media europeană este de 23%. 

Mutlu își împărtășește povestea într-un nou documentar intitulat Numele meu este Fericit – „mutlu” înseamnă „fericit” în limba turcă. În una dintre scenele extraordinare ale acestui documentar, Mutlu îl privește pe doctor în timp ce acesta îi arată o radiografie cu glonțul din capul ei. 

Mutlu s-a împăcat cu ideea că glonțul nu poate fi scos afară. Poate că sună ciudat, dar uneori vorbesc cu obiectul străin din capul meu, a spus Mutlu. „De multe ori am dureri de cap foarte puternice. Îi cer [glonțului] să nu mă facă să mă simt atât de rău și să nu îmi provoace așa multă durere.” 

În 2022, ucigașul surorii ei a primit pedeapsa cu închisoarea pe viață. „În Turcia, multă lume joacă cele trei maimuțe: surdă, oarbă și mută”, a spus Mutlu. „Vreau ca alte țări și comunități să audă ce s-a întâmplat.”

Numele ei înseamnă „fericit”, dar pentru ea a căpătat un alt sens, după cum a spus și în documentar. „Când spun Mutlu acum înseamnă să fii matur, să fii o femeie care a avut mult de suferit.”

O fabrică de vinuri din Fălești a ajuns în insolvență, după ce a înregistrat pierderi de circa 4,3 milioane lei anul trecut

Fabrica de vinuri Mold-Nord SA din Fălești a ajuns în proces de insolvabilitate, ca urmare a datoriilor faţă de o cooperativă agricolă, transmite mold-street.com. Potrivit deciziei din 3 decembrie, a Judecătoriei Bălți, sediul Central, cererea introductivă a fost înaintată de creditorul CAP „Glia”, o cooperativă agricolă din raionul Cantemir, una dintre cele mai mari gospodării agricole din regiune.

Instanţa a desemnat în calitate de administrator al insolvabilității fabricii de vinuri Mold-Nord din Fălești pe administratorul autorizat Vitalie Roșca, care este obligat să notifice pe creditori, privind intentarea procedurii de insolvabilitate şi intrării debitorului în proces de insolvabilitate.

S-a stabilit că cererile de admitere a creanţelor pot fi depuse până pe 17 ianuarie 2025 inclusiv, în vederea întocmirii tabelului definitiv, iar cel de verificare a creanţelor, de întocmire şi de comunicare a tabelului definitiv, până pe 1 februarie 2025. Şedinţa de validare a creanţelor a fost fixată pentru 4 martie 2025.

Datele publice arată că SA Fabrica de Vinuri „Mold-Nord” Fălești are datorii faţă de bugetul de stat de peste jumătate de milion de lei. Fabrica cunoscută în special prin producţia de rachiu sub marca Crideni şi de vinuri Denovi, Tandrini şi Casa Petru Vin (fără alcool) este administrată de Piotr Chirmici, care deţine şi pachetul majoritar prin firma rusească OOO Viktoria din regiunea Belgorod, Rusia. Întreprinderea cu un capital social de 40,66 milioane lei, a finalizat anul trecut cu venituri de 69,4 milioane lei, în scădere cu circa 43 milioane lei faţă de 2022, şi cu pierderi de circa 4,3 milioane lei, mai scrie sursa citată.

De notat că în luna noiembrie 2024, CAP „Glia” a reuşit să iniţieze procedura de insolvenţă şi în privinţa Vinăria Hînceşti SRL, deţinută de Serghei Cebotari şi Olga Vizir. Vinăria Hînceşti SRL a reuşit însă să scape de procedură, achitând operativ datoriile estimate la 3,3 milioane lei, faţă de CAP „Glia” şi să anuleaze măsurile de asigurare aplicate prin încheierea Judecătoriei Hînceşti.

Vânt puternic în toată țara! Poliția vine cu recomandări

Vânt puternic anunțat în toată țara. Meteorologii au emis un COD GALBEN, iar Poliția vine cu recomandări, informează unica.md.

Astfel, în intervalul de timp: 13.12.2024, între orele 00:00 – 14:00, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-18 m/s

În contextul Poliția Națională vă îndeamnă să parcați mașinile în locuri sigure – evitați să le lăsați sub copaci, stâlpi sau structuri instabile care ar putea fi doborâte de vânt.

Limitați ieșirile cu copiii și petrecerea timpului în aer liber, mai ales în parcuri sau zone expuse riscurilor.

Îndepărtați obiectele aflate pe balcoane sau în curți (mobilier, ghivece, decorațiuni, etc), pentru a preveni riscul ca acestea să rănească pe cineva.

Fiți prudenți la volan! Atenție sporită la posibile obstacole pe carosabil, în contextul în care ar putea să cadă crengi, panouri sau alte elemente. Reduceți viteza și păstrați o distanță suficientă față de mașinile din față.

În caz de urgență, sunați imediat la 112.

După câteva zile cu precipitații, vremea se va ameliora, însă rămâne predominant înnorată. În orele nocturne și a dimineții pe arii restrânse în nordul și centru continuă pericolul de formare a poleiului și ghețușului pe drumuri. Vântul va sufla din nord-vest slab la moderat, pe arii extinse cu unele intensificări.

Regimul termic:

– temperatura minimă noaptea se va situa între -1..-6°C;

– ziua maximele se vor situa între -2..+3°C.

10 exportatori de fructe obțin granturi de 10.000 de dolari pentru dezvoltare

Specialiștii de marketing din cadrul a 10 companii din sectorul horticol din Moldova au finalizat cu succes a doua ediție a programului de mentorat la export, destinat exclusiv exportatorilor de fructe, scrie agrobiznes.md.

Evenimentul de încheiere a programului a fost marcat de prezentarea planurilor de marketing, promovare și export, elaborate cu suportul unor experți internaționali din Olanda.

Programul, desfășurat pe parcursul a 8 luni, a inclus sesiuni intensive de instruire tematică, precum și asistență personalizată, organizate de Asociația Moldova Fruct cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF).

Scopul principal al acestui program a fost pregătirea exportatorilor pentru a accesa piețe internaționale și pentru a deveni competitivi pe piețele europene.

Un sprijin important pentru dezvoltarea exportatorilor

Șoferii din Capitală s-au trezit cu pliante pe mașini. Ce spune Poliția
Articolul anterior
Antony Blinken: A venit timpul pentru ca Suedia să adere la NATO
Articolul următor