Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, care a declanșat primul conflict major din Europa de la războaiele balcanice din anii 1990, marchează un moment de cotitură în istoria post-Război Rece a continentului. Iată ce stat îl ajută pe Putin să eludeze sancțiunile impuse de statele vestice folosind „armada fantomă” pentru a transporta petrolul Kremlinului.
Cercetătorii susțin că unele companii legate de Kremlin transportă petrol pe nave iraniene
Potrivit organizației non-profit United Against Nuclear Iran (UANI), „armada fantomă” de nave iraniene ajută Rusia să își transporte petrolul, evitând astfel sancțiunile occidentale.
Astfel, companiile legate de Kremlin, scrie Daily Mail, transportă petrol prin intermediul flotei de nave deținută de Teheran, care activează pe piața neagră. În acest fel, sunt evitate interdicțiile impuse de SUA, Marea Britanie și UE asupra exporturilor de petrol rusesc.
UANI îi îndeamnă acum pe aliații occidentali să formeze o echipă de „vânători de fantome” pentru a lua măsuri împotriva navelor care se presupune că îl ajută pe Vladimir Putin să își finanțeze mașina de război.
S-ar folosi peste 120 de nave pentru a ocoli embargoul
Mail on Sunday a dezvăluit anul trecut modul în care Iranul a folosit o flotă de până la 123 de nave, folosind tehnici precum „spoofing” și „flag hopping”, tehnici pentru a înșela organismele de monitorizare prin falsificarea semnalului GPS sau arborarea pavilioanele mai multor state pentru a înșela autoritățile, cu scopul de a se sustrage sancțiunilor comerciale internaționale împotriva națiunii din Orientul Mijlociu.
Organizația non-profit susține acum că a identificat cel puțin cinci „armade fantomă” iraniene care transportau petrol din Rusia către China și India.
Sir Ivor Roberts, consilier al UANI și fost șef al departamentului de combatere a terorismului din cadrul Ministerului de Externe, a spus că, pentru a menține fluxul de bani, Rusia lui Putin și companiile petroliere susținute de Kremlin folosesc acum tactica iranienilor pentru a transporta petrol în întreaga lume.
„Aceasta este din ce în ce mai mult o necesitate pentru companiile petroliere susținute de Kremlin, care trebuie să mențină fluxul de bani în Rusia. Alianța care se opune Rusiei trebuie să pună stăpânire pe acest comerț dacă vrem să-l aducem pe Putin la masa negocierilor”, atrage el atenția.
Rusia, cel mai mai exportator de petrol din lume
De ani buni, Rusia este cel mai mare exportator de petrol din lume pe piețele globale, al doilea cel mai mare exportator de țiței după Arabia Saudită și al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după Statele Unite și Arabia Saudită.
Producția se ridică la aproximativ 10 milioane de barili pe zi, jumătate din cantitate fiind exportată ca țiței și aproximativ 3 milioane de barili pe zi ca produse derivate din petrol. Cea mai mare țară din lume exportă aproximativ 2 milioane barili pe zi prin conducte și aproximativ 6 milioane de barili pe zi prin cisterne.
sursa: www.stiridinlume.ro