Cine sunt cei 2 tineri din Suceava care s-au dus în Kiev să vadă dacă e război. Au dormit în maşină, nemâncaţi: „Se bombardează!”

Doi moldoveni de lângă Suceava au decis să se joace de-a Sherlock Holmes şi de-a războiul, aşa că au plecat în Ucraina. Pe cont propriu. Sceptici că asediul ruşilor e atât de violent cum relatează presa, tinerii şi-au lăsat familiile şi locurile de muncă în urmă, s-au urcat în maşină şi au pornit la drum. Ce au descoperit în patru zile de aventură?

Cristi administrează o cafenea în satul Iaslovăţ, lângă Suceava. Două săptămâni de voluntariat în Vama Siret i-au stârnit suspiciuni şi Cristi a decis că e timpul să vadă cu ochii lui cum arată războiul. Şi, aşa cum Sherlock Holmes îl are alături pe doctorul Watson, Cristi a apelat la prietenul lui frizer, Samuel.

Cristian Lipa: Ne-am decis sâmbătă să mergem până în Ucraina să vedem care-i situaţia de acolo, dacă e chiar la fel de grav cum se spune la ştiri. 

Şi-au împachetat câteva haine, au făcut un plin, s-au asigurat că au paşapoartele la zi şi duşi au fost. Au condus opt ore până la Kiev. 

Cristian Lipa: Am trecut de undeva de 40-50 de checkpoint-uri.

La destinaţie… dezamăgire. Cum arăta Kievul

Cristian Lipa: Erau oameni cu copiii, cu câini pe care îi scoteau la plimbare, cu bicicletele cu care se plimbau, într-adevăr nu erau la fel de mulţi oameni precum ar fi trebuit să fie, dar erau oameni pe acolo. 

Primele semne că ceva-ceva ar putea fi adevărat au apărut când au vrut să se cazeze. Ucrainenii nu se aşteptau la turişti şi totul e închis. Au dormit în maşină, nemâncaţi. Apoi, s-au convins. Da, e totuşi război. 

Cristian Lipa: Undeva pe la ora 10 s-a dat o rachetă undeva, s-a auzit o bubuitură foarte mare, au început sirenele să sune şi o mai sunat toată noaptea am auzit sirenele.

Brusc, cei doi tineri s-au transformat în adevăraţi reporteri de război

Pentru a trăi războiul ca în filme, Cristi şi Samuel au explorat împrejurimile Kievului. 

Cristian Lipa:O început să se audă bombe, împuşcături, am dat cu maşina cu spatele între nişte copaci, într-o pădurice, am stat acolo ascunşi. Se bombardează! Uite sat fărâmat aici-şa. Un sat întreg e fărâmat aici. Uite aici maşini fărâmate, maşini fărâmate de bombe, o biserică fărâmată. 

Cristian Lipa: Era totul distrus, în plus de asta când ne-a oprit soldatul la un checkpoint şi i-am dat paşapoartele o început să se bombardezele chiar lângă noi. Soldatul după ce a ajuns în şanţ ne-a făcut şi nouă semn, am fugit şi noi acolo, ne-am ascuns, am stat vreo zece minute acolo.

Cristi şi Samuel sunt de patru zile în Ucraina şi aventura continuă. Au trimis pentru Observator o localizare live: sunt la 140 de kilometri de Kiev şi erau disperaţi să găsească un loc să mânânce.

sursa: www.observatornews.ro

Arme și muniții ridicate în urma unor percheziții efectuate la un bărbat din Orhei

Polițiștii din Orhei au desfășurat o percheziție la domiciliul unui bărbat de 56 de ani din satul Trebujeni, suspectat de deținerea ilegală de arme și muniții.

Oamenii legii au ridicat cinci componente ale unei arme de foc și 44 de cartușe de diferit calibru, toate deținute ilegal. Alte 71 de cartușe erau dispersate în diferite locuri din gospodărie.

La domiciliul acestuia au mai fost depistate două arme cu țeavă lisă și 238 de cartușe, deținute legal.

Conform legii, deținerea ilegală a armelor și munițiilor se pedepsește cu amendă de până la 32 500 de lei sau cu închisoare de până la 2 ani.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Principele Radu efectuează o vizită la Chișinău

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu efectuează pe 6 și 7 aprilie curent o vizită la Chișinău. Vizita este dedicată dezvoltării economice a Republicii Moldova, cooperării dintre cele două țări, precum și consolidării parcursului european al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

La Aeroportul Internațional Chișinău, Majestatea Sa și Principele Consort au fost întâmpinați de ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.

Președinta Maia Sandu i-a întâmpinat, la Reședința de Stat, pe Majestatea Sa Custodele Coroanei și pe Alteța Sa Regală Principele Consort. La întâlnire au participat prim-ministrul Dorin Recean și soția acestuia Stela Recean, Inga Grosu, soția președintelui Parlamentului, Igor Grosu, alături de ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu și Emilia-Delia Drăgulescu.

Aceasta este cea dea 22-a vizită a Familiei Regale în Republica Moldova din ultimele două decenii. În utlimii ani, Regele Mihai, Custodele Coroanei Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia și Principesa Maria au vizitat orașele Chișinău, Bălți, Orhei, Soroca, Ialoveni și multe alte localități din țară.

Alertă meteo în România: Ninsori și temperaturi de până la -10 grade Celsius

România este sub informare de vreme rea până joi, ceea ce înseamnă încă patru zile cu temperaturi foarte mici, brumă, dar și polei. Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM, a declarat în direct la Digi24 că episodul cu temperaturi scăzute se va menține și astfel vor fi ninsori în unele zone. Potrivit meteorologului, de vineri încep să crească temperaturile în mare parte din țară, scrie digi24.ro.

„Așteptăm ca la munte, în urma acestui episod cu temperaturi foarte scăzute, stratul de zăpadă să se mențină. Nu este foarte consistent (…), a crescut cu câteva zeci de centimetri pe crestele cele mai înalte și posibil să mai crească. Grosimi mai importante sunt în Carpații Orientali până la 114 cm. La Călimani, în Carpații Meridionali sunt grosimi de până la 70 – 80cm, pe creste”, a declarat meteorologul Florinela Georgescu.

Directorul de prognoză al ANM a mai spus că este „puțin probabil ca ninsorile pe care le mai așteptăm în zilele următoare să depună un strat consistent în zona mai joasă” însă acest strat nou depus „nu va lipsi”. Meteorologul a precizat că „sunt condiții să ningă în zona de munte, mai ales mâine și până joi noapte, posibil chiar joi să fie o zi cu ninsori nu numai în zona montană, ci și în alte regiuni, de exemplu în Transilvania și în Moldova”.

Florinela Georgescu a mai menționat că este vorba despre „ninsori mai consistente, pentru că altfel precipitații slabe pe arii destul de extinse vom mai avea și astăzi, în special în partea de nord, de centru și de est a teritoriului, și mixte, în sud. Toate precipitațiile cu aspect de aversă, iar mâine în special în jumătatea de nord a teritoriului”. 

Vor fi în general temperaturi maxime de la 0 la 10° zilele viitoare, iar minimele negative, în marea lor majoritate, „pot coborî nopțile viitoare până spre -10° în zonele depresionare, în special din estul Transilvaniei”, a declarat Florinela Georgescu.  „Nu sunt temperaturi de luna aprilie, seamănă mai degrabă cu un sfârșit de iarnă, ținând cont de faptul că precipitațiile au toate formele, nu numai ninsoare, au și formă de aversă de ploaie”, a mai precizat ea. 

Directorul de prognoză al ANM a declarat că după ziua de joi, începând chiar de vineri, „am putea avea chiar o încălzire spectaculoasă, judecând după faptul că dinspre Europa Centrală se va apropia rapid o masă de aer mult mai caldă”. Meteorologul spune că „semnalele ar fi că în ziua de Florii și primele zile ale săptămânii viitoare am putea avea și temperaturi de peste 20° în multe regiuni ale țării”. 

În Rusia survin ”anii dezmățului”. Un cunoscut om de afaceri a fost ucis
Articolul anterior
Putin a făcut anunțul care paralizează Europa. Nu mai exportă gaze decât cu plata în ruble
Articolul următor
Close menu