Cine sunt cetățenii străini care pot intra în Moldova?

Pentru cetățenii străini care sunt în relații de rudenie cu cetățeni moldoveni sau vin în Republica Moldova cu scop de serviciu sau studii, restricțiile care interzic intrarea în țară au fost scoase.

separator

Igor Dodon a făcut precizările în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde”.

„Am vorbit astăzi, chiar la începutul acestei emisiuni, cu doamna ministru Dumbrăveanu. Pentru cetățenii străini care sunt în relații de rudenie, căsătorie, sau vin cu scop de serviciu sau studii în Republica Moldova, aceste restricții au fost scoase”, a spus Igor Dodon răspunzând la o întrebare care i-a fost adresată.

Totodată, Igor Dodon a criticat decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică privind relaxarea unor restricții, și anume redeschiderea sălilor de sport fără acces în vestiare și dușuri. „Ce fel de sport va fi în sălile de sport? Or cei care iau astfel de decizii nu merg în sălile de sport niciodată? Stranie decizie, în opinia mea. Nu vreau să critic medicii și colegii mei de la Guvern, dar pentru mine aceste decizii sunt foarte stranii. Deschidem sălile de sport și ce să facă omul cela, să aștepte ploaia afară, să iasă repede în ploaie și pe urmă să se îmbrace? Niște decizii pe care nu le înțelege nimeni”, a adăugat președintele.

Seful statului este de părere că restricțiile nu pot fi scoase toate odată, pentru că atunci povara asupra sistemului medical ar fi mai mare. Potrivit șefului statului, actualmente sistemul medical este pregătit pentru 4500 de cazuri active, acum fiind circa 3500. „Dacă scoteam toate restricțiile la 1 mai sau la 15 mai, atunci în 3-4 zile umpleam toate spitalele. Restricțiile s-au scos gradual, înțelegând că vom avea mai multe cazuri”, a adăugat Igor Dodon, potrivit IPN.

UE îndeamnă Transnistria să accepte gazul și ajutorul umanitar din Republica Moldova

Autoritățile din regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, ar trebui să accepte ofertele alternative de aprovizionare cu energie, a transmis Comisia Europeană, în timp ce tensiunile politice cresc după decizia Rusiei de a-și întrerupe fluxul de gaze naturale, scrie Politico citat de digi24.ro.

Sute de mii de oameni din Transnistria au rămas fără încălzire și apă caldă, după ce firma energetică de stat a Rusiei, Gazprom, a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul pe termen lung de tranzit al gazelor prin Ucraina vecină. „Înțelegem că guvernul Republicii Moldova a oferit deja energie și asistență umanitară Transnistriei, ceea ce nu a fost acceptat până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri externe. Hipper răspundea la o întrebare adresată de Politico, care în această săptămână a publicat o corespondență ce dezvăluie că conducerea pro-Kremlin a Transnistriei, cu sediul în orașul Tiraspol, a refuzat ofertele moldovenești de a-i furniza gaz de pe piața europeană și a refuzat ofertele de ajutor umanitar.

„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale”, a spus Hipper. Într-o discuție de luni cu ușile închise cu jurnalişti și oficiali de top din administraţie, premierul moldovean Dorin Recean a acuzat Moscova că a orchestrat conflictul. „Aceasta este o criză de securitate pe care Rusia, prin folosirea energiei ca armă, încearcă să o inducă în regiune”, a spus el, potrivit sursei citate.

„Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin faptul că au staționat ilegal trupe militare acolo și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a adăugat Recean. Transnistria a rămas de facto autonomă după războiul dintre regiunea separatistă și Republica Moldova, după căderea Uniunii Sovietice în anii 1990 și găzduiește peste o mie de soldați rusi. După ce acordul care permite tranzitul gazului rusesc în Europa prin Ucraina s-a încheiat la 1 ianuarie, guvernul moldovean spune că Moscova a refuzat să exporte gaze naturale în Transnistria prin rute alternative disponibile, ca parte a unei încercări de a reaprinde tensiunile înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc în acest an. Potrivit lui Recean, criza ar putea aduce în cele din urmă sfârşitul independenţei autodeclarate a Transnistriei. „Obiectivul nostru este reintegrarea țării. Și asta ar trebui să pornească de la faptul că Rusia ar trebui să-și retragă trupele pentru ca noi să o putem administra în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică a acestui conflict.”

Anatolii Dirun, profesor asistent la Școala de Științe Politice din Tiraspol, a spus că autoritățile transnistrene aproape sigur trag de timp și speră că Moscova va găsi o soluție. „Cred că s-ar putea întâmpla peste o săptămână, poate două săptămâni, iar în acest fel autoritățile preferă să aștepte câteva săptămâni până când Rusia intervine și rezolvă această problemă.” Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al UE pentru energie și locuințe, a declarat că Bruxelles-ul a înființat un grup de lucru cu Republica Moldova și monitorizează „situația foarte gravă” din regiune.

„Continuăm să avem schimburi constante cu autoritățile moldovenești pentru a atenua orice consecințe ale încetării furnizării de gaze rusești către țară”, a adăugat ea.

Descoperire macabră în dimineața de Crăciun: Un tânăr a fost găsit mort pe gardul unui stadion din Capitală

Cadavrul unui tânăr a fost găsit spânzurat de gardul unui stadion. Descoperirea macabră a avut loc ieri dimineață, în jurul orei 08:00, pe strada Alba Iulia, din sectorul Buiucani al capitalei, scrie pulsmedia.md.

Cadavrul a fost găsit de către o trecătoare care imediat a alertat autoritățile despre descoperirea macabră. Preliminar s-ar fi stability că victima ar fi un tânăr în vârstă de aproximativ 35 de ani.

Medicul-legist venit la fața locului, după ce a examinat vizual cadavrul, nu ar fi depistat semne de moarte violentă pe suprafața cadavrului. |Se presupune că acesta s-ar fi sinucis.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia, dar și motivul care l-a făcut pe tânăr să recurgă la acest gest disperat.

Crimă oribilă în ziua de Crăciun, la Telenești: Un tânăr de 19 ani și-a înjunghiat tatăl de mai multe ori chiar la masa de sărbătoare

Un tânăr a ajuns la poliție, după ce în urma unui conflict și-a atacat tatăl cu un cuțit și l-a înjunghiat de mai multe ori. Cazul a avut loc ieri-seara, în jurul orei 17:20, în localitatea Ghiliceni, din raionul Telenești, scrie PulsMedia.md.

Este vorba despre un tânăr în vârstă de 19 ani, care împreună cu tatăl său, dar și alte persoane ar fi sărăbătorit Crăciunul pe stil vechi. Între tată și fiu, după ce au consumat alcool, spontant s-a iscat un conflict care a fost la un pas de a culmina cu o tragedie.

Tânărul a luat un cuțit de bucătărie și l-a atacat pe tatăl său, în vârstă de 39 de ani, lovindu-l de trei ori cu cuțitul în spate. Bărbatul s-a ales cu trei plăgi de cuțit pentrante, iar oaspeții au solicitat intervenția unui echipaj medical și a poliției.

Bărbatul înjunghiat a fost transportat cu ambulanța la Spitalul raional Telenești în stare gravă, dar stabilă. Acesta este sub supravegherea medicilor.

Totodată, cuțitarul a fost escortat la IP Telenești pentru a fi documentat. Acesta fost testat cu aparatul Drager, iar rezultatele au arătat că avea o concentrație de  1,10 mg/l de alcool pur îna aerul expirat.

Acesta este cercetat în stare de libertate prin prisma articolului din Codul Penal Nr.201 prim „Violență în familie”.

Date statistice la copii. În Moldova, numărul cazurilor de tumori maligne este mai mare în cazul copiilor cu vârsta de 5-14 ani
Articolul anterior
Cinci moldoveni, reținuți. Timp de 5 ani, au furat bunuri de 600 de mii de euro în Finlanda
Articolul următor