Cine sunt eroii care i-au salvat pe copiii blocați în peșteră

După 18 zile în care au fost blocaţi într-o peşteră din nordul Thailandei, cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal au fost salvaţi printr-o operaţiune aproape imposibilă, din care au făcut parte un grup de scafandri şi experţi internaţionali, în colaborare cu marina thailandeză.

separator

Deşi primii care i-au găsit pe copii şi antrenor în peşteră au fost scafandrii britanici, efortul de a-i scoate de acolo a fost unul global, la care au participat, printre alţii, şi scafandri din Marina Thailandeză. Din păcate operaţiunea s-a concluzionat şi cu o victimă, unul dintre scafandrii thailandezi pierzându-şi vinerea trecută viaţa în timp ce ajuta la pregătirile necesare pentru a-i scoate pe copii din peşteră, relatează BBC, potrivit ziarulonline.com.

Chiar dacă până acum au fost oferite puţine informaţii privind identitatea şi rolul celor care au ajutat la operaţiune, în mare parte pentru că aceştia au fost reticenţi în a vorbi, jurnaliştii britanici au reuşit să ia legătura şi să vorbească cu o parte dintre salvatori.

Jon Volanthen şi Richard Stanton

După nouă zile în care au stat prinşi în subteran, prima legătură cu exteriorul a celor din peşteră a fost cu britanicul John Volanthern. Împreună cu Richard Stanton şi un expert britanic în speologie, Robert Harper, cei treu au fost chemaţi la faţa locului de către autorităţile thailandeze, ajungând la trei zile de când grupul a fost dat dispărut.

Volanthen, un consultant IT şi Stanton, un fost pompier, fac parte dintr-o echipă specializată în misiuni de salvare în peşteri din Ţara Galilor. Cei doi au mai luat parte anterior la zeci de misiuni de salvare în ţări precum Norvegia, Franţa şi Mexic.

Richard Harris

Doctor de profesie, Harris este din Australia şi are zeci de ani de experienţă în scufundări. Bărbatul a fost cel care a examinat băieţii din peşteră şi şi-a dat acordul la pornirea misiunii de salvare, întrucât dacă cei echipa de fotbal ar fi fost prea slăbiţi, scoaterea ei la suprafaţă ar fi fost prea periculoasă.

Potrivit presei australiene, Harris a participat la numeroase explorări în astfel de peşteri în Australia, China şi Noua Zeelandă. În 2011, acesta a recuperat corpul fără viaţă al prietenului său, un alt scafandru cu experienţă, care a rămas fără aer într-o expediţie dificilă din Australia de Sud. Jurnaliştii australieni spun că prezenţa sa la operaţiunea din Thailanda a fost solicitată în mod special de către scafandrii britanci.

Forţele din Marina Thailandei şi Saman Gunam

O mare parte din echipa de salvare a fost constituită din trupe speciale thailandeze, dintre care Pak Loharnshoon şi alţi trei prieteni s-au oferit voluntari să stea alături de băieţi în momentul în care i-au găsit cu o săptămână în urmă. Aceştia din urmă au fost ultimii care au ieşit din peşteră la finalul misiunii.

Un alt thailandez, subofiţerul Saman Gunam, în vârstă de 38 de ani şi scafandru în rezervă a murit în subteran după ce şi-a pierdut cunoştinţa. Acesta livra rezerve de oxigen şi se afla ca voluntar în operaţiune. „A fost lăudat ca un erou pentru cine a fost. Adora să-i ajute pe alţii, să facă muncă de caritate şi să ducă lucrurile la capăt”, a declarat soţia lui Gunam, citată de BBC.

Mikko Paasi

Mikko Paasi, de origine finlandeză, deţine un centru de scufundări pe o mică insulă din Thailanda, Koh Tao. Pe 2 iulie, în ziua în care au fost descoperiţi băieţii şi antrenorul, soţia lui Mikko a scris pe Facebook că i-a cupărat soţului un bilet de avion pentru a se deplasa în Chiang Rai şi a se alătura misiunii de salvare. Vizita în Chiang Rai a înlocuit şi sărbătorirea celui de-al optulea an de căsnicie dintre cei doi.

Ivan Karadzic

Danezul Ivan Karadzic s-a mutat în Koh Tao la câţiva ani după Paasi, iar acum este co-proprietar al centrului de scufundări. Acesta a povestit pentru BBC că în momentul în care l-a văzut pe unul dintre scafandri alături de primul copil i s-a fost frică deoarece nu ştia dacă băiatul mai trăia sau nu. Totuşi, a fost uşurat să afle mai apoi că băiatul trăia.

Erik Brown

Canadianul Erik Brown, un instructor tehnic de scufundări din Vancouver, a făcut şi el parte din echipa de scafandri. Acesta şi-a început cariera în scufundări acum mai bine de un deceniu şi a co-fondat echipa Blue Immersion, o şcoală pentru scufundători în Egipt. Marţi, acesta scria pe Facebook că a participat la şapte misiuni de scufundări în nouă zile, cumulând în total 63 de ore în peşterile Tham Luang.

Ieri părinții și-au putut vedea copiii pentu prima dată, doar prin peretele de sticlă. Vezi video!

Hoții au dat lovitua de sărbători. Furturi de mii de euro în Capitală în prima zi a noului an

Cel puțin două locuințe au fost sparte, dar și un atelier al colegiului UTM, în prima zi din anul 2025 în municipiul Chișinău, scrie pulsmedia.md.

Primul caz a fost înregistrat ieri, 1 ianuarie, în jurul orei 12:40, pe strada bulevardul Burebista din sectorul Botanica al capitalei. Proprietarul unui apartament a alertat poliția despre faptul că din locuință i-a fost furată o sumă de bani în mărime de 5000 de euro, dar și alte bunuri, de persoane necunoscute carea au dat buzna în casă în lipsa acestuia.

Al doilea caz a fost înregistrat câteva ore mai târziu, în jurul orei 17:00, după ce un locatar de pe strada Ghioceilor, din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău, a depistat că din casă i-au fost furați bani în sumă de 13 000 de euro.

Aici este de menționat, că tot ieri, s-a stabilit că persoane necunoscute au forțat ușa unui atelier al colegiului UTM, pe parcursul nopții dintre ani, de unde au furat mai multe utilaje.

Toate cele trei cazuri sunt documentate de către poliția capitalei pentru stabilirea circumstanțelor, dar și a identității făptașilor.

Polițiștii au identificat șoferul care a expus riscului numeroase persoane din trafic pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din Capitală, pe 30 decembrie 2024

Polițiștii de patrulare au identificat persoana care a încălcat prevederile Regulamentului circulației rutiere pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, la 30 decembrie 2024, expunând riscului șoferii din trafic, dar și persoanele din adiacentul carosabilului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Mașina era condusă de o femeie de 29 de ani cu domiciliul în raionul Orhei, după identificare aceasta primind amendă și puncte puncte de penalizare.

Mulțumim cetățenilor care nu sunt indiferenți la încălcările rutiere observate în trafic.

Preţul gazelor în Europa a atins un nivel record al ultimelor 14 luni, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc

Prețul angro al gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, după oprirea livrărilor rusești prin conductele ucrainene. Țițeiul, de asemenea, se scumpește, pornind de la așteptările de creștere a economiei Chinei, scrie Europa Liberă.

Prețurile de referință ale gazelor naturale au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023.

Gazul rusesc care era livrat tranzitând Ucraina nu mai este pompat către Europa. Este alt element care duce la scumpirea gazelor în Europa.

De asemenea, stocurile de gaze din Europa scad în cel mai rapid ritm din 2021, pe măsură ce conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează. E un alt element care pune presiune pe prețul gazelor.

Cel mai afectate de scumpiri și temeri legate de scumpiri sunt piețele europene. De exemplu, prețul gazului pentru livrarea în februarie în Olanda a crescut cu peste 4% joi, apoi a ajuns la o majorare de 1,9%, transmite Bloomberg.

Scumpirea gazelor vine după Rusia a oprit exporturile de conducte de gaz prin Ucraina în ziua de Anul Nou, după ce Kievul nu a mai prelungit acordul de tranzit care a expirat pe 31 decembrie 2024.

Uniunea Europeană a găsit deja mai multe surse de aprovizionare alternativă. Ungaria va continua să primească gaze rusești prin conducta TurkStream sub Marea Neagră.

De asemenea, preţul țițeiului pe piețele globale a crescut cu aproximativ 2% joi, pe fondul optimismului legat de economia Chinei şi cererea de combustibil.

Preşedintele Xi Jinping a promis politici proactive pentru promovarea creşterii economice, transmite Reuters.

În SUA, prețul țițeiului nu a crescut semnificativ datorită stocurile crescute de combustibil.

Prețurile petrolului vor fi probabil limitate la 70 de dolari pe baril în 2025, arată un sondaj realizat de Reuters cu experți de pe piață. Ar urma să fie al treilea an consecutiv de ieftinire a țițeiului după ce, în 2024, țițeiul s-a ieftinit cu 3%.

Momentul în care un copil este salvat, după ce a căzut de la etajul șapte. Video
Articolul anterior
Adriana Ochișanu a slăbit 10 kg în două luni. Află și tu cum a reușit!
Articolul următor