Cine sunt străinii care vin să lupte în Ucraina?

Războiul este tot mai crunt în Ucraina, mai ales în orașele importante din estul țării, unde soldații ruși atacă zonele rezidențiale. Numărul civililor uciși tot crește, dar armata ucraineană rezistă. Voluntari din toată lumea se îndreaptă către Ucraina, să ajute. Digi24 şi Deutsche Welle a realizat un reportaj despre aceștia. Unul dintre ei este Anatoli, din Finlanda – nu e numele său real, pentru că vrea să-și protejeze identitatea.

Președintele Volodimir Zelenski a lansat un apel pentru voluntari ca Anatoli și se pare că până acum, mii de luptători străini au răspuns apelului. Acești oameni vin în Ucraina din toate direcțiile, inclusiv din estul Poloniei, loc în care ajung zilnic foarte mulți refugiați. 

Fug de războiul din Ucraina – în fiecare zi, peste 30.000 de femei și copii ajung în gara din Przemyśl, un mic oraș de graniță din Polonia. Sunt epuizați, iar experiențele prin care au trecut i-au traumatizat.

„Nu am vrut să plecăm, nu am vrut să ne părăsim casele. Am fugit ca să ne salvăm viața”, spune Tatiana.

Anatoli este grafician în Finlanda

Dar Anatoli, care preferă să nu-și dezvăluie numele adevărat, vrea să participe la acest război tocmai pentru că îl consideră nedrept. Vine din Finlanda. L-am întâlnit pe peron, încărcat cu echipamente, așteptând trenul către linia frontului.

„Din punctul meu de vedere, e ceea ce trebuie făcut ca ființă umană, ca parte a mișcării de solidaritate. Prin participarea la acest război, simt că am și eu o contribuție”, spune luptătorul străin.

Nu se identifică drept un așa-numit turist de război. În Finlanda, Anatoli este grafician. Dar înainte de asta, a fost cinci ani instructor în cadrul armatei. Vrea să-și împărtășească experiența cu Garda Națională ucraineană.

„Ucrainenii nu duc lipsă de oameni, dar cred că au nevoie de instructori, de lideri de echipă care să-i antreneze pe oameni și mai ales să-i învețe să folosească armele occidentale”, spune Anatoli.

În gară, vorbim și cu alți luptători străini. Cei mai mulți nu vor să fie filmați. Vin din toată lumea și au motive diferite pentru care vor să lupte în Ucraina. Sunt aventurieri, idealiști, mercenari sau foști soldați.

Ayik a fost copil-soldat în Sudan

Tot aici l-am întâlnit și pe Ayik. Ne spune că a fost copil-soldat în Sudan, dar acum locuiește în Australia. În Ucraina vrea să ajute la apărarea valorilor occidentale.

„Mă uitam la știri și dintr-o dată l-am auzit pe președinte cerându-le străinilor să dea o mână de ajutor. Și mi-am spus că sunt un băiat soldat, că am trecut eu însumi prin război și că am fost refugiat. Vreau doar să ajut”, ne spune Ayik.

În haosul din gară, abia dacă îi remarci pe luptătorii străini. Refugiații care fug nici măcar nu-i observă: își fac griji pentru bărbații cărora nu li se permite să părăsească Ucraina pentru că trebuie să lupte.

„Toți soldații noștri îi țin piept lui Putin. E un criminal! El e problema. Tancurile armatei lui au bombardat casa bunicii mele. L-am implorat pe Dumnezeu să ne salveze. Copilul meu plângea întruna pentru că oamenii continuă să moară”, povestește plângând Irina.

„Vreau doar să se încheie acest război, îmi doresc să fie pace. Vă rugăm, opriți luptele! Vreau să înceteze bombardamentele, nu ne mai bombardați copiii!” – este apelul care vine de la Natalia, și ea cu ochii în lacrimi.

Nicolas, consilier financiar în Franța, se pregătea să plece în vacanță

Nu avem voie să-i arătăm fața, dar Nicolas ne spune același lucru. Consilier financiar în Franța, el voia să plece în vacanță în Mexic. În schimb, a venit acum aici ca să lupte. Nu a suportat să vadă cum Rusia ucide civili, iar Europa ezită să răspundă.

„Am văzut le televizor cum mor copii și noi nu făceam nimic, așa că a trebuit să plec”, spune Nicolas.

„Ai mai luptat până acum?” îl întreabă reporterul.

„Nu, nu am niciun fel de experiență în luptă. Am doar licență de pilot, asta ar putea fi de ajutor. Dacă nu, vom avea două săptămâni de antrenament și apoi ne vom alătura soldaților ucraineni”, explică luptătorul străin.

„Nu cred că acesta este locul potrivit pentru ca cei fără experiență să învețe să fie soldați. Dar fiecare ia propriile decizii”, este de părere Anatoli.

La controlul pașapoartelor, Nicolas începe o conversație cu Denis din Kiev. Urmăresc împreună imagini din timpul luptelor: la periferia capitalei, tancurile rusești sunt distruse de ucraineni. Videoclipul arată victimele și distrugerile provocate.

„Mă bucur că străinii vin să ne ajute. Acest lucru ne crește moralul și ne face mai puternici în lupta pe care o ducem împotriva agresorilor”, mărturisește Denis.

În timp ce luptătorii voluntari merg mai departe ca să se înroleze în Liov, refugiații urcă în trenuri și pleacă în direcția opusă.

Cele două grupuri au un singur lucru în comun – ambele se îndreaptă către un viitor nesigur.

sursa: www.digi24.ro

Un bărbat din Călărași a fost amendat pentru că-și păștea caprele în loc interzis

14 capre au fost surprinse în timp ce pășteau într-o zonă cu puieți de arbori plantați în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP). Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, incidentul a avut loc în localitatea Sipoteni din raionul Călărași.

Proprietarul caprelor a fost identificat și sancționat conform prevederilor Codului contravențional, precizează IPM, transmite Știri.md.

Prejudiciul adus arborilor plantați a fost estimat la 1.134 de lei.

„Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Călărași a preluat situația și urmează să stabilească dacă puieții plantați au suferit daune semnificative, impunând astfel necesitatea recuperării pagubei materiale. Această situație subliniază importanța protejării ecosistemelor noastre fragile și necesitatea aplicării legilor pentru a descuraja activitățile care pot afecta mediul înconjurător”, se menționează în comunicat.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului subliniază că „acest incident servește ca un avertisment clar că respectarea regulilor și a legilor privind conservarea naturii este esențială pentru a proteja mediul înconjurător și a asigura o planetă sănătoasă pentru toți”.

Ministerul Justiției cere limitarea activității Partidului Şansă pentru șase luni

Ministerul Justiției a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care solicită aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activității Partidului Politic „Șansă”, pentru un termen de șase luni.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat ministerul și a informat că, în cadrul controlului complex efectuat în privința Partidului Politic „Șansă”, organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat datele complete, transmite Știri.md.

Ministerul Justiției menționează că a solicitat Partidului Politic „Șansă” să prezinte actele către Comisia Electorală Centrală, în conformitate cu cerințele actului de control. Ulterior, instituția a fost anunțată că informația emisă de formațiunea politică nu este conformă pentru efectuarea controlului, fapt ce a determinat înregistrarea acțiunii în instanță.

Și-a omorât soția, iar pentru a ascunde urmele crimei i-a schimbat hainele, a machiat-o și a sunat la 112 anunțând că a găsit-o moartă

Trimis pe banca acuzaților pentru că și-ar fi omorât soția, iar pentru a ascunde urmele crimei, a schimbat victima de haine, a machiat-o și a contactat 112, anunțând că a găsit-o moartă.

Procuratura raionului Ialoveni anunță trimiterea în judecată a cauzei penale intentate în privința unui bărbat de 63 de ani, învinuit de omor intenționat, săvârșit asupra unui membru de familie, cu deosebită cruzime (art.145 alin.(2) lit.e1) și j) din Codul penal).

Potrivit acuzatorilor, învinuitul, în luna decembrie 2023, urmărind scopul omorului soției sale, cu care locuia într-un sat din raionul Ialoveni, aflându-se la domiciliu, în circumstanțe de timp nestabilite, i-a aplicat acesteia multiple lovituri cu corpuri contondente, peste diferite părți ale corpului, cauzându-i leziuni, care au dus la decesul victimei.

În continuare, pentru a ascunde urmele infracțiunii, învinuitul a îmbrăcat corpul neînsuflețit în haine curate, hainele murdare de sânge le-a pus în mașina de spălat, a acoperit leziunile de pe fața femeii cu machiaj, după care, la data de 28 decembrie 2023, a apelat serviciul de urgență 112, comunicând că și-a găsit soția decedată.

Potrivit raportului de expertiză judiciară medico-legală, moartea victimei a survenit cu 3-4 zile înainte de efectuarea autopsiei.

Învinuitul a refuzat să facă declarații la caz. Acesta se află în arest preventiv.

Acuzatul nu este la prima abatere de ordin penal, anterior fiind condamnat la 6 ani de închisoare pentru violență în familie.

Potrivit legii, făptuitorul riscă o pedeapsă maximă sub formă de închisoare de până la 20 ani sau detențiune pe viață.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată, până când vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Procuratura îndeamnă victimele violenței domestice să semnaleze forțelor de ordine situațiile în care sunt abuzate fizic sau psihic, pentru a se interveni într-un stadiu timpuriu și a se evita consecințele ireversibile.

”Am început să plâng.” O ucraineancă ajunsă în România a povestit lecția de viață primită într-o benzinărie
Articolul anterior
Căutând țapi ispășitori pentru eșecul din Ucraina, Putin a încăierat armata cu serviciile secrete
Articolul următor