„Cine ți-a dat dreptul să decizi pentru ele cum să-și ia rămas bun de la ea?”. Soțul Doinei Prodan explică de ce fetițele nu au participat la înmormântarea mamei

Teia și Mira – fetițele Doinei Prodan, tânăra decedată în urma tragicului accident de pe Decebal, nu știu nici acum că mama lor nu mai este în viață. Rudele au decis, deocamdată, să nu le dea această veste cumplită, deși micuțele simt că ceva nu este în regulă.

În cadrul unui podcast cu Titania, Liviu Tverdostup, tatăl copilelor, a dezvăluit de ce a luat decizia ca ele să nu fie prezente la înmormântare și nici să nu cunoască, deocamdată, că mama lor a murit, scrie shok.md.

„Ele simțeau că ceva se întâmplă, evident”

În perioada de după producerea accidentului, fetițele Doinei și ale lui Liviu au stat la părinții lui Liviu: „Eu dormeam cu ele și dimineața sau stăteam cu ele în parc vreo jumătate de zi, vreo 2-3 ore, apoi le duceam la somn la părinții mei și iar fugeam la spital sau dimineața întâi la spital, apoi veneam și stăteam cu ele, apoi iar la spital. Ele simțeau că ceva se întâmplă, evident”.

„Teia știe că mama a nimerit în accident, e la spital și duce o luptă grea. Mira nu concepe, dar simte”

Teia și Mira încă nu au aflat că mama lor nu mai este în viață. Cel puțin la 31 august 2023, când a fost realizat podcastul, ele nu știau despre tragedie: „Ele simt că ceva se întâmplă. Posibil Teia deja știe că ceva s-a întâmplat, ea cunoaște că mama a nimerit în accident și e la spital și duce o luptă grea. Mira nu concepe, doar simte. Acum, cu ajutorul psihologilor încercăm să aflăm dacă putem să-i oferim Teiei informația, ca să nu o rănim fără sens. Mulți zic că trebuie urgent, alții zic pentru ce, dacă nu înțelege totalmente, mai așteaptă un pic, oricum nimic nu se mai poate schimba”.

„Cine ție ți-a dat dreptul să decizi pentru ele cum să-și ia rămas bun de la ea?”

Liviu spune că specialiștii se contrazic la acest subiect: „ Foarte mulți, cu diferite versiuni. Nu există ceva clar, evident. Există cineva care luptă pentru faptul că trebuiau să fie prezente la tot, și la înmormântare și la totul. Ceilalți nu m-au mișcat, dar unul m-a spart așa cu argumentele lui: „Cine ție ți-a dat dreptul să decizi pentru ele cum să-și ia rămas bun de la ea sau dacă să-și ia rămas bun? Imaginează-ți că tu ai vârsta lor, ești acasă și te întreabă dacă vrei să o vezi pentru utlima oară”. Asta m-a aruncat într-un haos, dar am discutat cu persoane care au trăit exact așa scenariu, și-au pierdut mama, tot aveau 3-6 ani, 3 persoane cu situații similare, și mi-au oferit un feedback, cum a fost. În toate cazurile au zis că dacă ar da timpul înapoi, ar dori să fie acolo, dar 100% nu ar dori să vadă nimic: „Văzutul m-a traumat tragic de tare, când îmi aduc aminte acum de mama, e doar tristețe, bocete, țipete, urlete, cruci, pământ, negru, închis, capac, niște cadre toate negre. Și cu ce am rămas acum despre mama? Nu mai țin minte nimic de atunci. Numai cu negru.”Atunci am ales să le cred pe ele și am decis să ținem umbrite de această informație, mi-am asumat.

Mi-au mai spus că pierderea mamei doare din prima secundă până în ultima a vieții la fel, nu se diminuează niciodată. Nu scade, te înveșți cumva cu asta să trăiești, dar mereu când îți aduci aminte, suferi. Cred că înțeleg doar cei care și-au pierdut mama”.

„Fetița mai mare deja trăiește în regim alarmant, conștientă că există o problemă cu mama”

Mai este un moment, fetița mai mare deja trăiește în regim alarmant, conștientă că există o problemă cu mama. O afectează, starea ei, duce evidența informației, de 2-3 ori pe zi întreabă dacă am vorbit cu mama. Asta mică trăiește fix așa, doar că fără cuvinte, simte, comportamentul ei e foarte schimbat, Mira a devenit absolut alt om. Cât de diferită era Mira pe 23 iulie și Mira astăzi, s-a maturizat, s-a conturat, nici nu pot clar să definesc”, adaugă Liviu.

„Mira s-a apropiat de domnișoara prietenului meu și a spus modest „vreau la tine în brațe”. A cuprins-o strâns de gât, deși e om străin”

„Mira acum suferă și e deschisă la orice afecțiune. Asta s-a manifestat de mai multe ori, și în ospeție, și prin parc mă întâlneam cu prieteni cu care nu m-am văzut de mult timp și ea se uita la domnișoara care era cu prietenul meu și vine la ea și îi spunea modestă: „Vreau la tine în brațe”. Și domnișoara o lua în brațe și Mira o cuprindea strâns de gât, deși e om străin, prima oară o vedea. Erau lucrurile care îmi spuneau că ea tot trăiește asta, în felul său”, relatează tatăl fetițelor.

„Moartea înseamnă niciodată, e cel mai trist cuvânt, pe care ele urmează să-l conștientizeze, va durea cel mai tare în cazul lor”

„La Mira încă nu este prezent conceptul timpului, când în cap e clară durata de timp, totul capătă sens. Și Teia abia începe să perceapă timpul. Când va apărea durata de timp, atunci va avea sens cuvântul moarte, pentru că moartea înseamnă niciodată, e cel mai trist cuvânt, pe care ele urmează să-l conștientizeze. Asta va durea cel mai tare în cazul lor, acest cuvânt”, a conchis Liviu.

Descinderi într-un dosar de spălare de bani: este vizat un polițist șef de la IP Ciocana

SPIA și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale PCCOCS au desfășurat percheziții într-un dosar de spălare de bani și practicarea ilicită a activității de întreprinzător, vizând un șef de sector din cadrul IP Ciocana, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai multe percheziții au fost desfășurate la 21.11.2024, de către ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), într-o cauză penală pornită pe faptul spălării de bani și practicarea ilicită a activității de întreprinzător în care este vizat un șef de sector din cadrul IP Ciocana al IGP (art. 241 și art. 243 din Codul penal al Republicii Moldova).Potrivit materialelor cauzei, începând cu luna martie 2023, entitatea economică fondată de către soția șefului de sector vizat, și-a desfășurat activitatea ilegal în lipsa autorizațiilor necesare eliberate de Consiliul mun. Chișinău și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, generând profituri semnificative. Pentru a ascunde originea ilicită a acestor fonduri, șeful de sector menționat a disimulat veniturile obținute prin tranzacții fictive, inclusiv vânzarea unor cantități mari de metale feroase și neferoase către o altă entitate economică. Astfel, în conturile bancare a soției funcționarului vizat au fost transferate mijloace financiare în sumă de peste 400.000 de lei.În cadrul acțiunilor de urmărire penală, desfășurate la domiciliile funcționarului și administratorului entității economice, mijloacelor de transport utilizate, precum și la sediul companiei implicate, au fost ridicate documente contabile și juridice, acte referitoare la achiziția metalelor, dispozitive electronice, carduri bancare și alte probe relevante pentru investigație.

Acțiunile de urmărire penală continuă, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Alegeri prezidențiale în România: Moldovenii cu cetățenie română sunt așteptați de astăzi la urne

În cele 950 de secții de votare deschise pentru alegerile președintelui României în afara țării, începe procesul de vot. Cetățenii din Republica Moldova, cu cetățenie română, pot veni la vot în cele 59 de secții de votare, începând cu ora 12.00 și până la ora 21.00, transmite IPN.

Cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale din România la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării. Este vorba despre cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, inclusiv electronic.

De asemenea, dreptul la vot poate fi exercitat cu pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, carnetul de serviciu militar.La alegerile prezidențiale din România, cetățenii români, inclusiv moldovenii cu cetățenie română, vor avea de ales între 14 candidați. Pe lista acestora se regăsesc atât lideri ai partidelor politice din România, cât și candidați independenți.Votul în străinătate va continua sâmbătă, 23 noiembrie, și duminică, 24 noiembrie, între orele locale 07.00 și 21.00.

Adresele celor 59 de secții de votare deschise în Moldova sunt:

Chișinău 1, Consulat general din strada Grigore Ureche nr. 2;Chișinău 2, Consulat general din strada Grigore Ureche nr. 2;Chișinău 3, Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes”, strada Avram Iancu nr. 36;Chișinău 4, Teatrul „Satiricus”, strada Mihai Eminescu nr.55;Chișinău 5, Biblioteca Națională, strada 31 august 1989 nr.78A;Chișinău 6, Biblioteca Națională, strada 31 august 1989 nr. 78A;Chișinău 7, Biblioteca Națională, strada 31 august 1989 nr. 78;Chișinău 8, Liceul Teoretic „Spiru Haret”, strada Cebotari nr. 53;Chișinău 9, Liceul Teoretic „Spiru Haret”, strada Cebotari nr. 53;Chișinău 10, Liceul Teoretic „Spiru Haret”, strada Cebotari nr. 53;Chișinău 11, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere, strada Mihai Kogălniceanu nr. 65;Chișinău 12, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, strada Mihai Kogălniceanu nr. 67;Chișinău 13, Blocul Didactic Nr. 1 al Universității de Stat de Medicină și Farmacie, Str. Nicolae Testemițanu nr. 27;Chișinău 14, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Universitatea Tehnică a Moldovei, strada Studenților, 9/9;Chișinău 15, Facultatea de Construcții și Cadastru, Facultatea de Inginerie Economică și Bussiness, bd. Dacia nr. 41;Chișinău 16, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, strada Ion Creangă nr. 1;Stăuceni, Primăria Stăuceni, strada Alexei Mateevici nr. 13;Băcioi, Primăria Băcioi, strada Independenței nr. 125;Hâncești, Primăria Hâncești, strada Mihalcea Hîncu nr. 132;Ialoveni, Casa Raională de Cultură „Andrei Ungureanu”, strada Alexandru cel Bun nr. 86;Nisporeni, Primăria Nisporeni, strada Alexandru cel Bun nr. 55;Orhei 1, Școala de Muzică, strada Chișinăului nr. 9;Orhei 2, strada Eliberării nr. 172/C;Căușeni, Casa Raională de Cultură, strada Păcii nr. 18;Anenii Noi, Casa de Cultură, strada Parcului nr. 13;Bardar, Casa de Cultură, strada Aurel David nr. 70;Călărași, Primăria Călărași, strada Mihai Eminescu nr. 19;Durlești, Casa de Cultură, strada Alexandru cel Bun nr. 5;Strășeni, Școala de Arte, strada Mihai Eminescu nr. 37;Mereni, Primăria Mereni, strada Ștefan cel Mare nr. 96;Răzeni, Casa de Cultură, strada Grigore Bivol nr. 2;Costești, Casa de Cultură, strada Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 68;Ștefan Vodă, Casa de Cultură, strada 31 August 1989 nr. 2;Criuleni, Centrul pentru tineret UNIT, strada 31 august 1989 nr. 102;Bălți 1, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, strada Ștefan cel Mare, nr. 81;Bălți 2, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, strada Ștefan cel Mare, nr. 81;Briceni, Casa de Cultură, bulevardul Independenței nr. 30;Ocnița, Primăria orașului Ocnița, strada Mihai Viteazul, nr. 1;Edineț, Primăria orașului Edineț, strada Octavian Cirimpei, nr. 30;Dondușeni, Biblioteca Publică Orășenească „Ion Druță”, strada Independenței, 97;Soroca, Palatul de Cultură Soroca, strada Independenței nr. 74;Râșcani, Primăria orașului Râșcani, strada 31 august, nr. 4;Drochia, Consiliul Raional Drochia, bulevardul Independenței, nr. 15;Florești, Casa de Cultură Florești, strada Speranța, 1;Glodeni, Consiliul Raional Glodeni, strada Suveranității, 2;Șoldănești, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, strada 31 august, nr. 2;Sângerei, Casa de Cultură Sângerei, strada Barbu Lăutaru nr. 29;Rezina, Primăria orașului Rezina, strada 27 August 1989 nr.1;Ungheni, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, strada Națională nr.3;Fălești, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, strada Alexandru Lăpușneanu, 1;Telenești, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, strada Ciprian Porumbescu, 3;Cahul 1, Piața Independenței, 1;Cahul 2, Piața Independenței, 1;Cantemir, strada Ștefan Vodă, 1;Leova, strada Ștefan cel Mare, 67;Cimișlia, strada Ion Popușoi, nr. 2;Comrat, strada Tretiacov, nr. 36;Giurgiulești, strada Independenței, 27;Carabetovca, strada Ștefan cel Mare, nr. 38.

Caz tragic la Râșcani. Un tată și fiul său, depistați fără suflare

Caz tragic la Râșcani. Un tată și fiul său, depistați fără suflare. Cazul fatal a fost raportat în seara zilei de 20 noiembrie 2024, în nordul țării, în raionul Râșcani, satul Corlăteni, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Conform datelor recepționate de la 112, la întoarcerea acasă, o femeie a depistat corpurile neînsuflețite ale soțului, în vârstă de 57 de ani, și ale fiului, în vârstă de 14 ani. Cercetările efectuate de organele abilitate au stabilit că persoanele s-au intoxicat mortal cu monoxid de carbon emanat în urma scurgerii de la cazanul de încălzire instalat fără certificare.

Trei persoane au suferit intoxicații cu monoxid de carbon, iar două au decedat în urma nerespectării regulilor de siguranță la utilizarea instalațiilor de încălzit, zilele trecute

Al doilea caz a fost înregistrat în dimineața zilei de 21 noiembrie 2024, în raionul Cimișlia, localitatea Marienfeld.

Conform informațiilor recepționate, trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:45, iar conform informațiilor înregistrate, trei adulți au solicitat intervenția medicilor, simțindu-se rău. Potrivit cercetărilor, s-a stabilit că persoanele au primit intoxicație cu monoxid de carbon după ce au lăsat focul aprins în sobă cu cahla închisă pe timpul nopții. Aceștia au fost preluați de medici la spital pentru îngrijiri necesare. Incendiul în casă nu s-a produs.

În acest sens, IGSU repetă îndemnul către populație să respecte cu prudență maximă regulile de securitate la utilizarea surselor de încălzit în perioada rece a anului.

Potrivit salvatorilor, instalațiile alimentate de la gaze naturale trebuie să fie autorizate și montate de specialiști acreditați, după care să fie verificate periodic. În vederea evitării situațiilor de risc, iar dacă sunt depistate unele defecțiuni, este necesar ca acestea să fie înlăturate de specialiști. Mai mult, pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, cetățenii trebuie să asigure ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparatele alimentate cu gaze.

.

Doi soți din Moldova care produc cașcavaluri au obținut două medalii la competiția internațională de cașcavaluri „Mondial du Fromage” din Franța
Articolul anterior
Inspectorii rutieri au oprit o mașină condusă de un minor de 16 ani. Pe bancheta din spate se afla un copil de 4 ani
Articolul următor