Cinism fără margini! Vladimir Putin cere liderilor mondiali să oprească „tragedia” din Ucraina

Vladimir Putin a declarat miercuri în cadrul summitului G20 că trebuie reflectat la o modalitate prin care să fie oprită „tragedia” războiului din Ucraina şi a susţinut că Moscova nu a refuzat niciodată să participe la negocieri de pace cu Kievul, scrie stirileprotv.ro.

Decizia lui Putin de a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022 a declanşat cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial şi cea mai gravă confruntare între Rusia şi Occident de la încheierea Războiului Rece.

Adresându-se G20 pentru prima dată de la începutul războiului, şeful Kremlinului a remarcat că unii lideri au spus în discursurile lor că sunt şocaţi de „agresiunea” continuă a Rusiei în Ucraina.

”Da, desigur, acţiunile militare sunt întotdeauna o tragedie”, a declarat Putin la reuniunea virtuală a G20 convocată de premierul indian Narendra Modi, actualul preşedinte al G20.

„Şi, desigur, ar trebui să ne gândim cum să oprim această tragedie”, a continuat Putin. „Apropo, Rusia nu a refuzat niciodată discuţiile de pace cu Ucraina”, a adăugat liderul de la Kremlin.

https://twitter.com/i/status/1727333197602513100

Un oficial rus de rang înalt a declarat marţi că Moscova nu poate coexista cu actualul guvern de la Kiev şi că va continua ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială pentru a „demilitariza” Ucraina.

Ucraina, la rândul ei, a promis că va lupta până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul său, iar aliaţii săi occidentali au declarat că vor continua să sprijine Kievul.

Împreună cu Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean recunoscut internaţional. Putin spune că acest teritoriu face acum parte din Rusia.

Contraofensiva de vară a Ucrainei nu a reuşit să obţină câştiguri semnificative în acest an împotriva forţelor ruseşti bine fortificate.

Putin a lipsit de la precedentele summituri G20 de la New Delhi şi Nusa Dua, Indonezia, trimiţându-l în schimb pe ministrul de externe Serghei Lavrov. Liderul rus s-a adresat summiturilor din 2021 şi 2020 de la Moscova. El a participat ultima dată la o adunare G20 în persoană la Osaka, Japonia, în 2019.

Avalanșă de nemulțumiri din cauza facturilor! Autoritățile spun, însă, că cetățenii achită mai puțin pentru energie decât anul trecut

Avalanșa de reacții de pe rețelele de socializare arată clar că nemulțumirile legate de compensațiile pentru energie din această iarnă au depășit simpla matematică a tarifelor. Mulți cetățeni, mai ales cei cu venituri mici sau cu persoane vulnerabile în familie, consideră că sprijinul financiar este insuficient. Cu toate acestea, autoritățile spun că lucrurile trebuie privite altfel: „Am spus de mai multe ori că cetățenii care beneficiază de compensații nu vor achita mai mult în acest an comparativ cu anul trecut. Asta și realizăm în prezent,” a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, scrie moldova1.md.

Conform autorităților, tariful pentru gaze naturale a scăzut considerabil, de la 18,07 lei/m³ în noiembrie 2023 la 13,12 lei/m³ în noiembrie 2024. Asta înseamnă că o factură fără compensații este acum de 1.968 lei pentru un consum de 150 m³, comparativ cu 2.710 lei anul trecut. Chiar dacă suma compensată a scăzut de la 856 lei la 300 lei, factura finală este mai mică în 2024: 1.668 lei, cu 186 de lei mai puțin decât în 2023.

Un exemplu concret arată că o gospodărie care se încălzește utilizând energie termică nu va plăti mai mult în acest sezon rece, comparativ cu anul precedent, chiar dacă valoarea compensațiilor acordate a scăzut. Tariful din luna noiembrie 2024, de 1.824 lei/Gcal, este considerabil mai mic decât cel din 2023, care era de 3.267 lei/Gcal.

Astfel, pentru un consum mediu de 0,86 Gcal, factura fără compensații s-ar ridica la 1.568 lei în acest an, comparativ cu 2.835 lei în 2023. După aplicarea compensațiilor, factura finală scade la 1.188 lei în 2024, ceea ce înseamnă cu 90 lei mai puțin decât în sezonul anterior.

Guvernul mai asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent.

„Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Patru minori din Chișinău au comis trei furturi

Patru minori cu vârstele cuprinse între 13 și 15 ani din capitală, sunt cercetați penal fiind suspectați de comiterea a trei furturi din locuințe în sectorul Botanica al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Suspecții acționau ziua, după ce se asigurau că proprietarii au plecat de acasă și, prin forțarea geamurilor, pătrundeau în locuințe de unde sustrăgeau bani. Suma prejudiciului cauzat părților vătămate a fost estimată la aproximativ 39.000 de lei. În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală întreprinse de polițiștii de la Botanica, suspecții au fost identificați și reținuți, iar asupra lor a fost depistată o parte din banii sustrași. Minorii sunt cercetați penal pentru furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  amendă de până la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Un șofer a ajuns în șanț, din cauza condițiilor meteo

Aseară, un echipaj al Batalionului de Patrulare și Reacționare Operativă (BPRO) al Direcției de Poliție Chișinău a acordat ajutor unui șofer mașina căruia, din cauza condițiilor meteo, a derapat de pe partea carosabilă și a rămas blocată, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar polițiștii l-au ajutat pe bărbat să pornească vehiculul și să-și continue drumul în siguranță.

În context, îndemnăm șoferii să sporească atenția în trafic și să adapteze viteza în funcție de condițiile de drum, mai ales în această perioadă când vremea este schimbătoare.

Totodată, în cazul în care v-ați pomenit într-o situație de risc, apelați imediat la 112 sau cereți ajutor celui mai apropiat echipaj de poliție.

Îngrijitoare româncă, condamnată în Austria după ce a furat o comoară de 30.000 de euro: ”Aveam datorii mari“
Articolul anterior
Doi pretendenți s-au înscris în concursul pentru funcția de procuror general
Articolul următor