Circa 400 de elevi și 100 de profesori din Cahul și Ungheni au creat proiecte STEAM cu ajutorul inteligenței artificiale generative

Peste 100 de elevi și profesori din 12 școli din Ungheni și Cahul au participat la un eveniment de totalizare a rezultatelor proiectului „Consolidarea practicilor inovative de predare-învățare centrate pe elev în școlile din regiunile cheie: Ungheni și Cahul prin utilizarea tehnologiilor digitale și proiectelor STEAM”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF.

În cadrul întâlnirii, adolescenții și cadrele didactice au prezentat proiectele școlare STEAM la care au lucrat în ultimele luni, pentru a crea soluții inovatoare care să contribuie la rezolvarea unor probleme reale din comunitate. Pentru realizarea inițiativelor au fost implicați în total 385 de elevi și 83 de profesori din cele două raioane.   

Proiectul STEAM „Femei în știință: Inspirație pentru viitor”, realizat de Gimnaziul „Gheorghe Asachi”, din satul Cucoara, raionul Cahul, și-a propus să abordeze problema prezentării insuficiente a realizărilor femeilor în domeniul științific reflectat în curriculumul școlar, fapt ce contribuie la menținerea stereotipurilor de gen în rândul elevilor. Proiectul a urmărit să ridice gradul de conștientizare și înțelegere a contribuțiilor semnificative ale femeilor în știință, subliniind impactul lor asupra progresului științific și evidențiind importanța egalității de gen în acest domeniu. 

Proiectul STEAM „EcoRevista Agro-Tur Sculeni”, dezvoltat de Liceul Teoretic Sculeni, raionul Sculeni, și-a propus să educe elevii din clasa a VIII-a cu privire la importanța agroturismului în dezvoltarea durabilă a comunității locale, explorând conceptele și practicile agroturismului printr-o abordare STEAM. Produsul final al proiectului este o revistă digitală interactivă, creată de elevi, ce cuprinde articole și reportaje despre experiențe agroturistice locale. 

Proiectul STEAM „Plantăm copaci pentru viitor” realizat de Liceul Teoretic „Elada” din satul Măcărești, raionul Ungheni, a abordat problema degradării calității aerului în localitate. Poluarea aerului și emisiile de gaze cu efect de seră reprezintă provocări majore pe care elevii le-au conștientizat. Plantarea copacilor a oferit o soluție naturală prin absorbția dioxidului de carbon și îmbunătățirea microclimatului, aspect evidențiat de elevii clasei a VII-a, care au propus o serie de activități ce ar face proiectul STEAM o soluție viabilă pentru satul Măcărești.

Pentru a celebra realizările școlilor participante în proiect, a fost publicată o carte care evidențiază bunele practici și succese obținute de elevi și profesori pe parcursul implementării proiectelor STEAM. Cartea include o descriere detaliată a activităților desfășurate la fiecare disciplină, evidențiind dezvoltarea proiectelor printr-o abordare interdisciplinară. Aceasta servește drept o resursă valoroasă de inspirație pentru toate cadrele didactice din Moldova interesate de educația STEAM prin metode inovative și tehnologii digitale.

Datorită adoptării eficiente a noilor tehnologii informaționale, profesorii și-au dezvoltat cu succes competențele digitale și au căpătat încrederea necesară pentru a utiliza instrumentele de inteligență artificială generativă în procesul de predare. Ca urmare a aplicării cunoștințelor dobândite în situații practice, în cadrul proiectelor STEAM, elevii și-au consolidat abilitățile esențiale pentru viitor, precum rezolvarea problemelor, colaborarea în echipă, și gândirea critică.

În cadrul evenimentului, a fost lansat un nou curs digital dedicat cadrelor didactice din Moldova. Cursul, intitulat „Inteligența Artificială Generativă în educația STEAM și centrarea pe elev”, urmărește formarea profesorilor în adoptarea unor metode inovatoare de predare și învățare prin intermediul tehnologiilor digitale, inclusiv Inteligența Artificială Generativă, pentru a crește interesul elevilor față de învățare

Explorarea conținuturilor cursului va fi posibilă prin intermediul elementelor interactive: informații text cu exemple aliniate specificului educațional din Republica Moldova, video tutoriale, sarcini practice, teste de evaluare, și schițe de proiecte didactice și proiecte STEAM. Noul curs poate fi accesat gratuit pe platforma www.tekwill.online. 

Mulțumim partenerilor noștri UNICEF, PNUD, Ministerul Educației și Cercetării și ATIC pentru promovarea practicilor inovative în educație. Uniunea Europeană va continua să sprijine digitalizarea și transformarea educațională în Republica Moldova, oferind numeroase oportunități pentru elevi și profesori. Încurajăm cadrele didactice din Moldova să exploreze activ noul curs digital creat și să-și dezvolte abilitățile digitale în Inteligența Artificială Generativă”, a declarat Jan Demitovits-Mekelainen, Ofițer Programe Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Participarea elevilor și profesorilor în aceste proiecte STEAM este un exemplu de cum educația poate deveni un catalizator al schimbării pozitive în comunitate. Este esențial să oferim cadrelor didactice instrumentele necesare pentru a integra tehnologiile digitale și inovația în procesul educațional, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor viitoarelor generații”, a declarat Irina Gîncu, Ofițer Programe de Educație UNICEF Moldova.

Creșterea calității procesului educațional este un obiectiv cheie al Ministerului Educației și Cercetării. Ne dorim un învățământ de calitate, relevant și digitalizat, contribuind astfel la formarea unui viitor prosper pentru țara noastră în cadrul Uniunii Europene. Mulțumim partenerilor noștri, Uniunea Europeană, UNICEF, PNUD și ATIC pentru sprijinul acordat în promovarea politicilor educaționale și cadrelor didactice, pentru profesionalismul, dedicația și rezultatele frumoase obținute în cadrul proiectului”, a adăugat Angela Prisăcaru, Consultant principal al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Echiparea cadrelor didactice din Republica Moldova cu abilități, resurse și instrumente moderne rămâne o prioritate pentru ATIC și proiectele Tekwill în contextul transformării digitale a educației și adaptării la cerințele și nevoile societății contemporane. Suntem bucuroși să ne aliniem eforturile cu partenerii proiectului pentru a dezvolta resurse digitale interactive de înaltă calitate, în scopul capacitării profesorilor și elevilor din Republica Moldova cu ultimele inovații tehnologice, precum Inteligența Artificială Generativă”, a menționat Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice ATIC.

Proiectul „Consolidarea practicilor inovative de predare-învățare centrate pe elev în școlile din regiunile cheie: Ungheni și Cahul prin utilizarea tehnologiilor digitale și proiectelor STEAM”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF, a fost dezvoltat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Activitățile proiectului sunt realizate în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC), în perioada 15 septembrie 2023 – 30 iunie 2024.

Cazul care a șocat România. O fetiță de 6 ani s-a aruncat de la etaj, pe fondul unui conflict între mamă și iubitul acesteia

Cazul fetiței de 6 ani, din Balș, Olt, despre care primele date indicau că s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului situat la etajul IV, pe fondul unui conflict între părinți, se complică. Anchetatorii au o nouă pistă, în dosar fiind efectuate cercetări pentru tentativă de omor, scrie presa din România.

Evenimentul șocant a avut loc joi-dimineață, 20 iunie 2024, în jurul orei 6,30, într-un bloc situat pe strada Nicolae Bălcescu din orașul Balș, județul Olt.

„La data de 20 iunie 2024, în jurul orei 6,30, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la faptul că un copil s-ar fi precipitat de la etajul unui bloc din orașul Balș. La fața locului, s-a deplasat echipa operativă din cadrul Poliției orașului Balș. Din primele verificări, polițiștii au stabilit faptul că o minoră, în vârstă de 6 ani, din orașul Balș, județul Olt, s-ar fi precipitat de la etajul unui bloc situat pe strada Nicolae Bălcescu, din aceeași localitate”, au transmis inițial polițiștii.

În urma evenimentului, fata a suferit răni deosebit de grave, fiind inițial transportată la spitalul din Balș, de unde a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, unde a fost supusă mai multor intervenții chirurgicale.

Suspiciuni că fata ar fi sărit de la etaj de frică

În urma cercetărilor în acest caz, anchetatorii au aflat că între mama fetiție și concubinul acesteia ar fi avut loc un conflict. Concubinul, uun bărbat de 34 ani, din Balș, ar fi lovit-o pe femeie și ar fi amenințat-o și pe fetiță cu bătaia. Copila s-ar fi speriat și s-ar fi refugiat într-una dintre încăperi, de unde de frică s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului, pentru a scăpa de amenințările bărbatului.

Politiștii au emis între timp și un ordin de protecție, pentru ca mama fetiței să nu fie agresată în continuare de concubin. De asemenea, cercetările s-au extins, iar dosarul a fost transferat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

„Pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, polițiștii au efectuat cercetarea la fața locului și au condus la sediul poliței mai multe persoane pentru audieri. De asemenea, în cauză, polițiștii au emis și un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile. După administrarea probatoriului, dosarul penal a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Balș, cu propunere de declinare a competenței către Parchetul de la lângă Tribunalul Olt, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor. Cercetările sunt continuate pentru documentarea activității infracționale și dispunerea măsurilor legale”, au comunicat reprezentanții IPJ Olt.

Tatăl și vecinii descriu grozăvia

Fetița a rămas în urma divorțului în custodia mamei ei. Sora sa mai mare a rămas la tatăl natural care s-a mutat la Timișoara. Mama și-a continuat viața alături de un concubin, care, conform declarațiilor tatălui venit în fugă din Banat, o teroriza pe micuță pentru orice greșeală minoră. Tatăl susține că amantul fostei soții are antecedente infracționale, și, din ce a înțeles din convorbirile telefonice cu fetița sa, în momentele în care se îmbăta, o brusca.

În schimb, o vecină susține că concubinul mamei era un om respectuos, liniștit, deși în noaptea precedență nenorocirii au auzit scandal în apartamentul respectiv, iar dimineața doar o bufnitură a unei copertine a unuui balcon inferior, apoi au găsit în fața blocului un trupușor îngropat în nisip, cu fața în jos.

Primăria Chișinău organizează o petrecere pentru tinerii absolvenți. Iată unde va avea loc evenimentul

În Parcul „Alunelul” din Capitală va avea loc „Ziua Absolventului”. Evenimentul se va desfășura mâine, 23 iunie, începând cu ora 17:30.

Gala Absolvenţilor 2024, ediţia a III-a, este organizată de Primăria municipului Chișinău, iar în cadrul galei, vor fi premiați câștigătorii concursului „Absolventul anului” cu premii dar și cu diplome de merit, în semn de mulțumire pentru dedicația și munca depusă.

„Sunt invitaţi să participe toţi doritorii, dornici de emoţii pozitive şi voie bună. În special sunt invitaţi elevii care au finalizat clasa a 9, dar şi cei din clasa a 12”, a menționat primarul Ion Ceban.

Atmosfera va fi animată de reprezentațiile muzicale ale unor artiști renumiți precum Cătălin Josan, Guz și Lupii lui Calancea. De asemenea, „Gala Absolvenților – 2024” va continua cu un disco party animat de un DJ, unde toți participanții vor putea să se distreze și să danseze pe ritmurile muzicii moderne, sărbătorind astfel sfârșitul unei etape din viață și începutul unui nou capitol.

Mai multe târguri cu produse și mărfuri autohtone vor fi organizate astăzi și mâine în Capitală

În acest weekend, 22-23 iunie, în sectoarele Capitalei se desfășoară mai multe iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Scopul este de a sprijini producătorii locali și de a oferi cetățenilor acces la produse agricole de sezon.

  • În sectorul Botanica, în Parcul „Valea Trandafirilor” și pe bd. Dacia, 26, în zilele de 22-23 iunie 2024 – Târg al micilor antreprenori, organizat în colaborare cu AO „Perspectiva”. Pe spațiul deschis al Grădinii Botanice, 22-23.06.2024 – Festivalul „KALEIDOSCOP”, organizat în colaborare cu SRL „Evo Alfa”.
  • În sectorul Buiucani, pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, pe 22.06.2024 – Târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali; În scuarul „Teatrului Național de Operă și Balet”, până pe 14.07.2024 – „Orășelul Sportiv”, eveniment cultural-sportiv, în colaborare cu SRL „Bis-Concert Internațional”. Pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 103 (adiacent cinematograf „Patria”) – Târgul „Yard Sale”, organizat în colaborare cu SRL „Boldescu & Co”. În Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor, 11/4, pe 22-23.06.2024 – Târgul producătorilor autohtoni „Cămara Fest”, organizat în colaborare cu AO „Eurocivis”.
  • În sectorul Centru – Târg al producătorilor autohtoni cu fructe și legume, până la 27.06.2024, pe adresele: șos. Hâncești, 86, str. Sprâncenoaia, 1A, str. Grenoble, 157, str. V. Dokuceaev, 3/2, str. Ismail, 94, colț cu bd. D. Cantemir, Parcul „Valea Morilor”, în preajma scărilor de granit.
  • În sectorul Ciocana, până pe 18.07.2024 – Târg cu produse agricole autohtone, în locațiile: bd. Mircea cel Bătrân, 2, bd. Mircea cel Bătrân, 12, intersecție cu str. Petru Zadnipru, bd. Mircea cel Bătrân, 20, bd. Mircea cel Bătrân, 24, bd. Mircea cel Bătrân, 28, bd. Mircea cel Bătrân, 32, str. Maria Drăgan, 30, colț cu str. Ciocana, str. Mihai Sadoveanu, 22, str. Igor Vieru, 6/1, str. Igor Vieru, 10; str. Profesor Ion Dumeniuk, 12 A, str. Petru Zadnipru, 2.
  • În sectorul Râșcani, pe bd. Moscova, 21, vizavi de str. M. Basarab, 6 și str. A. Doga, 35, până la 28.06.2024 – Târg cu produse autohtone. În Scuarul „Mezon” din bd. Moscova, 21, 22-23.06.2024 – Târgul Mămicilor ”Mami & Co Fair” .

Altercații și îmbrânceli la Aeroportul din Chișinău, între pasageri și polițiști: Au intervenit mascații
Articolul anterior
Scandal nocturn pe o stradă din Capitală. O ucraineană, indignată că polițiștii i-au scos plăcuța de pe BMW, s-a dat în spectacol
Articolul următor