Circa 50% din populația R. Moldova face parte dintr-o clasă socială vulnerabilă și își acoperă cu greu cheltuielile

47% din populația Republicii Moldova face parte dintr-o clasă socială vulnerabilă și își acoperă cu greu cheltuielile pentru strictul necesar, iar dacă veniturile unor săraci și cresc, acest lucru se datorează remitențelor, potrivit studiului „Moldova inegală”, relatează IPN, potrivit evzmd.md.

separator
Potrivit Alinei Andronache, responsabilă de Relații cu Publicul și Advocacy în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, în Republica Moldova persistă mai multe inegalități față de categoriile vulnerabile de persoane, lucru care înseamnă că politicile publice sunt un eșec total. Autoritățile ar trebui să-și regândească prioritățile și cum le finanțează, menționează activista.

Studiul arată că cei mai afectați de sărăcie sunt persoanele cu vârsta înaintată, mai ales femeile. 55% din gospodării unde sunt persoane cu dizabilități spun că serviciile de apă și canalizare sunt foarte scumpe pentru ei, iar în cazul romilor această cifră este de 66%. Într-o situație grea se află și fermierii.

„Chiar dacă se declară peste tot că suntem o țară agrară, fermierii nu înregistrează niciun venit din anul 2006, ceea ce înseamnă că câștigurile fermierilor nu sunt într-o formă monetară, ci naturală. Aceștia nu beneficiază de prestații sociale, au venituri informale și nu au venituri din remitențe”, concluzionează Alina Andronache.

Din punct de vedere teritorial, studiul observă o diferență la capitolul speranță de viață în diferite raioane. De exemplu, în anul 2017 speranța de viață în Șoldănești era de 68 de ani, iar în Edineț de 74 de ani. În anii 2010-2017, speranța medie de viață în raionul Călărași a crescut cu 5 ani, în Leova doar cu un an. Situația este influențată de calitatea serviciilor medicale, indicii demografici, condițiile de trai. „Aceasta demonstrează că politicile naționale nu sunt ajustate la nivel local și la problemele reale ale oamenilor”, spune activista.

Din perspectiva egalității de gen, femeile continuă să fie un grup vulnerabil practic în toate domeniile. 17% din femei au răspuns că ar fi o problemă foarte mare să procure medicamente în valoare de 200 de lei pentru că nu au bani, iar 37% – pentru că nu au suficienți bani. 42% nu se adresează medic chiar dacă au nevoie. Aproximativ 16% nu se internează în spital indiferent de problemă din cauza lipsei de timp sau a mijloacelor financiare. La fel, femeile sunt supuse mai des formelor de violență. Una din cauze este că multe victime consideră că e bine să tolerezi violența pentru a-ți păstra familia.

Bărbații rămân în continuare un grup vulnerabil din perspectiva consumului de alcool și tutun.

Olga Lîsenco, reprezentanta Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, a remarcat că persoanele cu dizabilități au venituri mai mici comparativ cu alte grupuri sociale. 75% din veniturile peroanelor cu dizabilități reprezintă doar prestațiile sociale. Ele sunt implicate mai puțin în luarea deciziilor. Persoanele cu dizabilități mai rar se adresează după servicii medicale, una din cauze fiind lipsa surselor financiare suficiente. Problema e atestată mai mult în zona rurală. Olga Lîsenco mai spune că persoanele cu dizabilități nu-și cunosc drepturile. Alianța recomandă dezvoltarea serviciilor de suport pentru persoanele cu dizabilități și angajare asistată.

Raportul este realizat în cadrul proiectului „Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în Parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Împodobitul bradului a devenit motiv de scandal într-o familie. Un bărbat și-a pălmuit soția pentru că nu i-a plăcut cum l-a decorat

Împodobitul bradului a devenit motiv de scandal într-o familia care locuiește în Burdujeni, România. Miercuri seară, doi soți au consumat băuturi alcoolice, iar la un moment s-au apucat să împodobească bradul. La un moment dat, pentru că băutura se terminase, soțul a plecat după alte provizii, scrie presa română.

S-a întors după circa jumătate de oră, perioadă în care soția finalizeze operațiunea ”bradul”. Bărbatului nu i-a plăcut ce a văzut, iar între cei doi a izbucnit un scandal, la finalul căruia soția a fost pălmuită.

Aceasta a pus mâna pe telefon și a sunat la Poliție, iar oamenii legii au constatat că nu se impune emiterea vreunui ordin de protecție.

Mai mult, femeia a refuzat să meargă la spital. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ”violență în familie”.

Un lider de raion riscă până la 7 ani de închisoare după ce ar fi primit aproape 3 mil. de lei pentru activitățile partidului „Șor”

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a președintelui oficiului teritorial Cimișlia al Partidului Politic „Şor”, fiindu-i incriminată complicitatea la finanțarea ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal organizat, infracțiune prevăzută la (art. 181/2 alin. (5) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza penală a fost disjunsă în 2024, de către Procuratura Anticorupție, din cauza penală de bază pornită în anul 2022.

Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, învinuitul, în perioada iulie  – octombrie 2022, activând în calitate de președinte al organizației teritoriale Cimișlia al Partidului Politic „Șor”, a coordonat activitățile organizației, știind că partidul respectiv era finanțat de un grup criminal organizat.

Astfel, în perioada menționată, în complicitate cu conducerea partidului, inclusiv vicepreședinții, trezorierul și curierii responsabili de transportul fondurilor, acesta a contribuit la acceptarea finanțării ilicite, oferind indicații, informații și resurse pentru sprijinirea activităților partidului.

În asemenea circumstanțe, învinuitul a acceptat finanțarea partidului din surse ilicite, în valoare de aproximativ 2,98 milioane lei, provenite de la grupul criminal organizat. Această finanțare a fost folosită pentru activitățile partidului, cu scopul de a promova interesele politice ale acestuia și de a obține puterea în stat prin mijloace ilegale.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani. 

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor învinuitului in valoare de 191 000 lei.

Un soldat a fost rănit cu un cuțit de un camarad

Un soldat a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce ar fi fost rănit cu un cuțit de către un alt soldat. Incidentul a avut loc marți, 17 decembrie, pe teritoriul Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălți, scrie PulsMedia.MD.

Astfel, potrivit surselor cei doi s-ar fi aflat la bucătăria unității militare, iar din „joacă” unul dintre ei l-ar fi rănit pe altul la picior cu un cuțit. Soldatul rănit a fost transportat la spital pentru a i se acorda ajutor medical.

„Soldatul rănit a fost transportat la spital”, a confirmat pentru Nordinfo.MD serviciul de presă a Spitalului Clinic Bălți. Acesta nu a fost internat, dar i s-a acordat asistența medicală necesară. Tânărul s-a ales cu o plagă superficială de de 1 cm.

În acest caz s-ar fi inițiat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un primar din Moldova a dansat cu foc la Festivalul „Prahova iubește Basarabia” și a fost premiat!
Articolul anterior
Cauți unde să arunci televizorul vechi sau telefonul defectat? Hai Moldova te invită să-ți aduci electronicele uzate la IarmarEco
Articolul următor