Clădire din gunoi reciclat, ridicată în sudul Japoniei

Construcția, pentru care au fost folosite scânduri din lemn de cedru vișiniu și 700 de ferestre diferite, este noul centru „Zero deșeuri” din orașul montan Kamikatsu, sudul Japoniei, notează CNN.

Sursa: Hiroshi Nakamura & NAP

Situat pe malul râului Katsuura, centrul construit integral din deșeuri reciclate a fost deschis în 2020, în plină pandemie de COVID, și a devenit inima comunități. Înlocuind fosta stație de sortare, noul centru a fost ridicat pentru a sprijini obiectivul ambițios al orașului de a scăpa în totalitate, de deșeuri, a declarat Hiroshi Nakamura, arhitectul-șef al proiectului și fondatorul NAP Architectural Consulting.

Clădirea a câștigat anul trecut premiul Institutului de Arhitectură din Japonia. Având în vedere atenția sporită acordată orașului, comunitatea speră acum că va putea atrage noi rezidenți, preocupați de situația mediului înconjurător, pentru a-și spori populația în scădere.

,,Am vrut să facem din acest centru un loc de care locuitorii să fie mândri”.

Hiroshi Nakamura, arhitectul-șef: ,,Nakamura și echipa sa au început să proiecteze Centrul „Zero deșeuri”, în consultare cu rezidenții din Kamikatsu, în aprilie 2016. Au fost folosite, predominant, materiale de construcție reciclate din zonă, pentru a reduce consumul de combustibil pentru transportul acestora. Lemnul de cedru, care constituie scheletul clădirii, a fost lăsat în forma sa brută, pentru a reduce pierderile de material. Proiectarea și ridicarea clădirii a durat mai bine de doi ani, timp în care materialele au fost îmbinate și potrivite ca într-un puzzle. Singurele materiale noi folosite la construirea clădirii au fost elementele de acoperiș, șuruburile, cuiele și elementele metalice, pentru a respecta standardele de siguranță. Sticla spartă și ceramica au fost folosite la pardoseală, containerele de recoltare de la o fermă locală de ciuperci shiitake au fost transformate în rafturi de cărți, iar un pat dezafectat dintr-un azil de bătrâni a fost transformat într-o canapea”.

Clădire din gunoi reciclat, ridicată în sudul Japoniei. Cum au fost folosite sticla spartă și ceramica

În 2003, Kamikatsu a făcut o „declarație zero deșeuri”, fiind prima localitate din Japonia care și-a luat un astfel de angajament. De-a lungul anilor, locuitorii lui Kamikatsu au dezvoltat un sistem de reciclare detaliat cu 45 de categorii, care i-a ajutat să atingă o rată de reciclare de 80% începând cu 2016, comparativ cu 20% în restul Japoniei în 2019, potrivit ultimelor cifre ale guvernului japonez.

Ca în multe locuri din Japonia, populația din Kamikatsu îmbătrânește, iar tinerii pleacă la muncă sau la studii în alte orașe din țară. Oamenii speră ca această abordare prietenoasă cu mediul înconjurător să atragă noi rezidenți, aflați în căutarea unui stil de viață sustenabil. Expunerea media a locației a creat un sentiment de mândrie în comunitate, a spus Momona Otsuka, unul dintre noii rezidenți ai locului, care și-a deschis acolo un hotel ecologic. Ea spune că centrul a început să atragă deja turiști: în primul său an, 5.000 de persoane au vizitat orașul, iar 1.200 de oaspeți au stat la hotel, în ciuda pandemiei de COVID.

sursa

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Ploaie cu bani pe o șosea din România. Doi frați s-au trezit în trafic cu o sacoșă cu 10.000 de euro pe parbrizul mașinii
Articolul anterior
Cât costă, de fapt, casele la 1 euro din Italia: adevărul din spatele ofertelor atractive. Fenomenul este prezent şi în România
Articolul următor