Co-laureatul rus al Nobelului pentru pace spune că Kremlinul i-a cerut să refuze premiul

Șeful organizației rusești Memorial, care a câștigat premiul Nobel pentru pace în acest an, spune că autoritățile de la Kremlin i-au spus să nu accepte distincția, relatează BBC.

Cei trei co-laureați ai premiului Nobel pentru Pace, la Oslo.

Ian Racinski, care conduce Memorial, organizația pentru drepturile omului co-laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2022, spune că i s-a cerut să nu accepte premiul pentru că ceilalți doi co-laureați, un disident bielorus încarcerat și o organizație ucraineană pentru drepturile omului sunt „nepotriviți”.

Memorial, una dintre cele mai vechi ONG-uri pentru drepturile omului din Rusia, a fost interzisă de guvernul lui Putin anul trecut.

Într-un interviu pentru BBC, Racinski spune că i s-a cerut să refuze premiul dar că „în mod evident, nu am luat în considerare acest lucru”.

În ciuda amenințărilor la adresa siguranței sale, Racinski spune că munca pe care o face Memorial este esențială.

„În Rusia de astăzi, siguranța personală a nimănui nu este garantată. Da, mulți au fost uciși, dar știm ce se întâmplă când acceptăm impunitate din partea statului. Trebuie să ieșim din prăpastia asta, cumva”, a spus el.

Primul președinte al organizației, Arsenîi Roginski, a fost condamnat la muncă silnică într-un lagăr sovietic pentru acuzația de „cercetare anti-comunistă a istoriei”.

Racinski spune că decizia Comitetului Nobel să acorde premiul către trei entități din țări diferite este „remarcabilă”. Acest lucru „este dovada că societatea civilă nu este separată de granițe naționale și că este un singur corp care lucrează la rezolvarea problemelor comune”.

Colaureatul rus a denunţat „ambiţiile imperiale” moştenite de la Uniunea Sovietică şi care „încă sunt în floare astăzi”.

„Rusia lui Vladimir Putin a deturnat sensul istoric al luptei antifasciste în folosul propriilor interese politice”, a spus el. De acum, „a rezista Rusiei echivalează cu a rezista fascismului”. O denaturare ce furnizează „justificarea ideologică a războiului de agresiune nebunesc şi criminal împotriva Ucrainei”, a afirmat Racinski, în ciuda interdicţiilor impuse de Kremlin de a critica public invazia.

Fondat în 1989, Memorial a lucrat timp de decenii pentru a face lumină asupra crimelor comise în timpul regimului totalitar al lui Stalin şi pentru a păstra vie memoria victimelor sale, apoi pentru a strânge informaţii cu privire la încălcarea libertăţilor şi drepturilor în Rusia.

În contextul în care opoziţia şi media sunt reduse la tăcere în Rusia, ONG-ul a fost dizolvat la sfârşitul lui 2021 de regimul Putin, care a ordonat, de asemenea, confiscarea birourilor sale din Moscova, pe 7 octombrie, chiar în seara în care organizaţiei i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace.

„Astăzi, numărul de deţinuţi politici din Rusia este mai mare decât numărul lor total din întreaga Uniune Sovietică la începutul perioadei de perestroika, în anii 1980”, a subliniat Racinski.

sursa

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Șoferii care comit încălcări nesemnificative vor scăpa doar cu avertisment. În ce condiții?

Șoferii care vor comite încălcări fără urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. O condiție este ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea unei fapte similare. De asemenea, trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior, transmite IPN.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ cele două condiții.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcție, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, precum și conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect. Este vorba și despre nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic a căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Documentul urmează să fie aprobat de Parlament în a doua lectură, care este și finală.

Vremea rea pune stăpânire peste Europa, în următoarele 7 zile. Val de frig și ninsori în mai multe țări, săptămâna viitoare
Articolul anterior
Un băiat de 12 ani a aflat că are leucemie, la doar câteva săptămâni după ce fratele său geamăn a murit din cauza unui alt tip de cancer
Articolul următor