Șeful organizației rusești Memorial, care a câștigat premiul Nobel pentru pace în acest an, spune că autoritățile de la Kremlin i-au spus să nu accepte distincția, relatează BBC.
Ian Racinski, care conduce Memorial, organizația pentru drepturile omului co-laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2022, spune că i s-a cerut să nu accepte premiul pentru că ceilalți doi co-laureați, un disident bielorus încarcerat și o organizație ucraineană pentru drepturile omului sunt „nepotriviți”.
Memorial, una dintre cele mai vechi ONG-uri pentru drepturile omului din Rusia, a fost interzisă de guvernul lui Putin anul trecut.
Într-un interviu pentru BBC, Racinski spune că i s-a cerut să refuze premiul dar că „în mod evident, nu am luat în considerare acest lucru”.
În ciuda amenințărilor la adresa siguranței sale, Racinski spune că munca pe care o face Memorial este esențială.
„În Rusia de astăzi, siguranța personală a nimănui nu este garantată. Da, mulți au fost uciși, dar știm ce se întâmplă când acceptăm impunitate din partea statului. Trebuie să ieșim din prăpastia asta, cumva”, a spus el.
Primul președinte al organizației, Arsenîi Roginski, a fost condamnat la muncă silnică într-un lagăr sovietic pentru acuzația de „cercetare anti-comunistă a istoriei”.
Racinski spune că decizia Comitetului Nobel să acorde premiul către trei entități din țări diferite este „remarcabilă”. Acest lucru „este dovada că societatea civilă nu este separată de granițe naționale și că este un singur corp care lucrează la rezolvarea problemelor comune”.
Colaureatul rus a denunţat „ambiţiile imperiale” moştenite de la Uniunea Sovietică şi care „încă sunt în floare astăzi”.
„Rusia lui Vladimir Putin a deturnat sensul istoric al luptei antifasciste în folosul propriilor interese politice”, a spus el. De acum, „a rezista Rusiei echivalează cu a rezista fascismului”. O denaturare ce furnizează „justificarea ideologică a războiului de agresiune nebunesc şi criminal împotriva Ucrainei”, a afirmat Racinski, în ciuda interdicţiilor impuse de Kremlin de a critica public invazia.
Fondat în 1989, Memorial a lucrat timp de decenii pentru a face lumină asupra crimelor comise în timpul regimului totalitar al lui Stalin şi pentru a păstra vie memoria victimelor sale, apoi pentru a strânge informaţii cu privire la încălcarea libertăţilor şi drepturilor în Rusia.
În contextul în care opoziţia şi media sunt reduse la tăcere în Rusia, ONG-ul a fost dizolvat la sfârşitul lui 2021 de regimul Putin, care a ordonat, de asemenea, confiscarea birourilor sale din Moscova, pe 7 octombrie, chiar în seara în care organizaţiei i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace.
„Astăzi, numărul de deţinuţi politici din Rusia este mai mare decât numărul lor total din întreaga Uniune Sovietică la începutul perioadei de perestroika, în anii 1980”, a subliniat Racinski.