Colaborator ucrainean al Radio France, bătut cu ranga, legat 3 zile, aruncat într-un beci inundat și electrocutat de militarii ruși

Jurnaliștii francezi au semnalat pe 8 martie dispariția colaboratorului ucrainean. Intrată pe fir, organizația „Reporteri fără frontiere” l-a găsit în viață și prezintă astăzi, după verificări, mărturia tânărului de 32 de ani care și-a văzut de mai multe ori moartea cu ochii în cele 9 zile cât a fost ținut în captivitate de soldații ruși.

„Nikita ne-a oferit o mărturie înfricoșătoare, care confirmă intensitatea crimelor de război comise de armata rusă împotriva jurnaliștilor”, spune Christophe Deloire, secretar general al organizației „Reporteri fără frontiere”, un ONG internațional care luptă pentru independența presei.

Tânărul ucrainean de 32 de ani care acompania, în calitate de fixer și traducător, o echipă de jurnaliști de la postul public de radio din Franța, a fost răpit, pe 5 martie, într-o regiune din centrul Ucrainei și ținut captiv de armata rusă până pe 13 martie. Jurist și manager de formație, Nikita (prenumele a fost schimbat pentru protecția acestuia – n.r.) este un colaborator de lungă dată (2013) pentru diverse organizații media din Franța.

Între acestea, France 2, principalul post public de televiziune, și Radio France, postul public de radio. Profesionist, serios, competent, așa îl descriu cei care au lucrat cu el. 

Acum, acesta se află în siguranță într-un oraș ucrainean. Dar cu câteva zile în urmă asupra lui s-a tras cu mitraliera, a fost bătut, torturat, supus la șocuri electrice, legat de copac și lăsat afară, desculț, timp de trei zile. A trecut și printr-o simulare de execuție. Iată povestea celor 9 zile de coșmar, spusă de Nikita pentru reprezentanții „Reporteri fără frontiere”, prezenți în Ucraina.

Răpirea

Pe 5 martie, Nikita însoțește o echipă de jurnaliști Radio France în centrul Ucrainei, nu departe de locul în care s-a adăpostit familia acestuia. La hotelul unde s-au oprit, el află că un drum care duce la satul unde se află familia sa este liber. 

Bombardamentele sunt intense în această regiune, așa că decide să facă rapid un drum dus-întors pentru a-i scoate de acolo. Împrumută mașina echipei franceze, după ce a scos toată aparatura. Pentru a ajunge la destinație, trebuie să traverseze trei sate.

La volanul mașinii care poartă însemnul „presă”, cade însă într-o ambuscadă a unei trupe de recunoaștere ruse, în liziera pădurii, lângă șosea. În mașină se trage cu mitraliere. El numără între 30 și 40 de împușcături.

Încearcă să scape, accelerează, dar nimerește într-un pom. Salvat de airbag, urlă că este civil, arată mâinile pentru a proba că este dezarmat și iese din mașină.

Militarii, numără șase, îl aruncă pe jos, îl controlează și îl lovesc. Spune, din nou, că este un civil, dar rușii îl iau drept un militar care face un reperaj pentru a ghida tirurile de artilerie.

Simularea execuției

Cu căciula trasă peste ochi, Nikita este dus într-o casă, la câteva minute de mers pe jos. După ce i-au inspectat și telefonul și au găsit informații referitoare la activitățile sale profesionale – să caute veste antiglonț, să determine itinerarii – care îl fac suspect, militarii îl scot din casă, îl lipesc de un zid și îl amenință că îi vor tăia fața cu un cuțit, pe care îl simțea pe obraz.

El explică că este fixer și traducător pentru jurnaliști străini, dar loviturile curg. Nikita simte bucăți de dinți în gură și scuipă sânge. Soldații îl aruncă într-un șanț, lângă un câine mort, și îl supun la un simulacru de execuție: un soldat pretinde că vrea să verifice dacă arma sa funcționează, glonțul trece milimetric pe lângă capul lui Nikita.

Legat de pom 3 zile, în picioarele goale

Militarii decid apoi să-l ducă în tabăra militară din pădure, la aproximativ zece minute de mers pe jos. Nikita nu putea să vadă, dar din ce a auzit crede că acolo erau prezenți aproximativ o sută de militari, plus blindate și artilerie.

Este legat de un pom, i se fură verigheta și este lăsat în picioarele goale. Militari continuă să-l lovescă violent cu patul armelor și cu răngi de fier peste picioare. Își pierde în mai multe rânduri cunoștința. El spune că pentru soldați păreau un joc.

Pe 6 martie, este interogat de un militar despre care înțelege că este colonel. Nikita rămâne legat în pădure încă două zile. Nu mai este bătut, iar lângă el sunt legați și alți civili.

Șocuri electrice

Pe 8 martie, este dus, alături de alți doi prizonieri, într-un vehicul blindat, la aproximativ 40 de minute depărtare. Lo sosire, militarii îl aruncă pe jos. I se pun aceleași întrebări: este considerat un spion care acționează sub acoperire.

Un soldat îi ridică pantalonul pe piciorul drept, până la genunchi. Un altul îi aplică șocuri electrice. Legat la ochi, cu fața lipită de pămâmt, Nikita nu poate să descrie cu ce instrument, dar vorbește despre trei sau patru șocuri electrice, între 5 și 10 secunde de fiecare dată.

„M-au torturat cu electricitate, la nivelul piciorului. Mi-au pus din nou toate întrebările”, a spus Nikita pentru Franceinfo. 

Durerea este atât de intensă, că fiecare secundă pare o eternitate. Ceilalți doi civili sunt și ei torturați.

Aruncați într-un beci inundat

Militarii îl obligă pe Nikita să scrie și să semneze o scrisoare prin care își declară susținerea pentru armata rusă și pentru invazia Ucrainei. Cei trei civili sunt duși apoi, legați la mâini și cu ochii acoperiți, într-un beci glacial plin cu apă. Rămân aici două zile, fiind mutați după ce s-au implorat de paznicii să fie mutați într-un loc unde era mai puțin frig.

Pe 10 martie, sunt duși în subsolul unei alte case, unde li se alătură un alt prizonier, un fost înalt funcționar ucrainean. În această casă, cei patru prizonieri sunt interogați de militari cărora Nikita le-a putut vedea doar picioarele și ghetele, dar asta i-a permis să înțeleagă că nu este vorba de soldați din cadrul unităților combatante. Ghete curate și lustruite, pantaloni călcați, probabil membri ai serviciilor secrete, FSU sau GRU, spune el.

Dacă nu-l luați, „îl executăm pe loc”!

Pe 12 martie, prizonierii sunt anunțați că vor fi eliberați a doua zi. Pe 13 martie, într-adevăr, sunt scoși afară. După o oră de drum, Nikita este eliberat într-o pădure. Crede că va fi executat, fuge. Nu aude focuri de armă, ajunge la un drum.

După ce a dat din nou peste soldați ruși și s-a temut că va fi din nou reținut, Nikita reușește să se urce într-o mașină cu civili ucraineni. Dacă nu-l luați, spune un militar rus civililor ucraineni reticenți, „îl executăm pe loc”.

Urma șocurilor electrice la expertiza medicală

Pe lângă culegerea mărturiei, reprezentanții organizației „Reporteri fără frontiere”  l-au însoțit pe Nikita și la controlul medical, efectuat la câteva zile după eliberare. Au fost constatate hematoame la nivelul capului și al corpului, umflarea piciorului drept și amorțeala membrelor, care ar putea fi cauzată de șocurile electrice la care a fost supus. 

Toate probele vor fi transmise procurorului Curții Penale Internaționale (CPI), avertizează organizația, care precizează că părți din mărturia ucraineanului au fost coroborate cu declarații ale unui membru al familiei, ale unui codeținut și cu cele oferite de doi jurnaliști Radio France. Nikita se recuperează în acest moment, iar familia sa este în siguranță, notează franceinfo.fr, citată de Libertatea

Reporteri fără frontiere: „Deși este afectat de experiența pe care a traversat-o, Nikita este decis să continue activitatea sa profesională pentru a contribui la dreptul la informare. Este modul său de a contribui la libertatea țării sale, fără a mânui armele, lucru la care se declară inapt”.

Ce s-a întâmplat cu ceilalți prizonieri

Unul dintre ei, grav rănit, este spitalizat cu răni profunde, precizează reprezentanții „Reporteri fără frontiere”. Soarta fostului înalt funcționar nu este cunoscută. Celălalt prizonier, care a fost contactat și a depus mărturie, spune că a scăpat fără prea multe sechele. „Nu cred că aveau curajul de a săpa mormite”, arată acesta.

Mărturia lui Nikita se alătură celei făcute de Oleg Baturin, un jurnalist ucrainean care a fost eliberat pe 20 martie, după ce fusese răpit de armata rusă pe 12 martie.

Cum arată acum actorul din Iisus din Nazaret. Este schimbat radical și se spune că a fost urmărit de ghinion

În 1977, actorul britanic Robert Powell a fost distribuit în rolul lui Iisus în filmul lui Franco Zeffirelli, Iisus din Nazaret. Jucând alături de nume mari de la Hollywood, precum Anne Bancroft, Christopher Plummer și James Mason, Powell a oferit interpretarea vieții sale. Serialul a avut un succes uriaș și a fost urmărit de milioane de oameni din întreaga lume. Chiar și Papa l-a vizionat, plăcându-i atât de mult încât l-a aprobat oficial, ceea ce reprezintă o adevărată recenzie.

Robert Powell, cel care i-a dat viață lui Iisus din Nazaret, are în prezent 79 de ani și nu mai este atât de implicat în lumea Hollywood-ului.

După marele succes al filmului, a jucat în numeroase producții, deși în niciuna cu aceeași recunoaștere și succes, fiind marcat de personaj de-a lungul carierei sale.

În prezent ține discursuri și este mai aproape de lumea literelor, păstrând o înfățișare care amintește încă de Iisus din Nazaret.

Există actori care nu vor putea niciodată să scape de personajele lor din cauza impactului pe care l-au avut asupra publicului.

Puțini știu că actorul avea rolul lui Iuda înainte ca regizorul să descopere că fața lui se potrivea mai bine de cea a lui Iisus. Aproape niciodată nu clipea la cameră la cererea lui Zeffirelli, care se ocupa de fiecare detaliu.

„Cu toate acestea, deși încerc mereu să-l minimalizez, nu pot să nu fiu surprins că în continuare oamenii mă opresc pe străzile din diferite părți ale lumii, chiar și cu părul scurt, ochelarii și fără barbă”, a spus actorul odată la BBC.

Robert Powell este schimbat radical

Robert Powell este schimbat radical la peste 40 de ani de la prima difuzare a peliculei care a ramas in istorie.

Schimbare profundă pentru Robert Powell, actorul care a jucat un rol istoric în cinematografie.

Actorul englez Robert Powell a rămas în istoria cinematografiei, după ce a jucat rolul principal în filmul „Iisus din Nazaret”. Pelicula s-a bucurat de un succes uriaș și la noi în țară, fiind difuzată cu regularitate în Perioada Paștelui în ultimii 25 de ani.

Capodopera a fost realizată de celebrul regizor Franco Zeffirelli (decedat în urmă cu doi ani la vârsta de 96 de ani) în 1977 și este considerată a fi cea mai reușită biografie a lui Iisus Hristos.

Potrivit KanalD, 12 actori extrem de cunoscuți au jucat cel mai complex personaj din istorie, pe Iisus. Despre toți 12 s-a spus că ar fi fost blestemați. Robert Powell, de exemplu, a fost urmărit de ghinion. După interpretarea rolului care l-a consacrat, niciun alt regizor n-a avut curajul să-i atribuie un alt personaj.

Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Cei 45 de ai trecuți din momentul în care a jucat rolul vieții lui l-au schimbat pe Robert Powell.

sursa

Nu va mai fi nevoie de aprobarea Guvernului pentru a edifica un monument

Cabinetul de miniștri a aprobat mai multe modificări la Legea monumentelor de for public. Proiectul urmărește descentralizarea competenței în materia înființării monumentelor de for public. 

Astfel, autoritățile administrației publice locale de nivelul I și II, precum și cele din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia vor avea competența de a decide înființarea monumentelor pe terenurile deținute în proprietate. Deciziile însă, vor putea fi luate numai după un aviz pozitiv al Ministerului Culturii.

Până acum, pentru înființarea unui monument la nivel local era nevoie de aprobarea Guvernului. Atribuirea statutului de protecție națională va rămâne în continuare în competența Parlamentului.

Monumentele de for public reprezintă bunuri imobile opere de artă plastică monumentală. Vorbim aici de compoziții spațial-volumetrice ca statui, busturi, plăci comemorative cu relief sculptural, troițe și cruci, împreuna cu terenul delimitat pentru ele, având caracter decorativ, comemorativ sau religios. De obicei, acestea sunt amplasate în spații publice, pe terenuri aflate în domeniul public al statului ori al unităților administrativ-teritoriale. 

Proiectul mai prevede inițierea, de către Guvern, a procedurii de desființare a monumentului de for public cu statut local de protecție, dacă acesta contravine ordinii publice sau bunelor moravuri. 

Totodată, Agenția de Inspectare a Monumentelor va asigura respectarea legislației în domeniul ocrotirii monumentelor de for public, va putea întocmi procese-verbale contravenționale și emite planul de remediere a lucrărilor ilegale la monumente de for public.

Municipalitatea îndeamnă cetățenii să nu văruiască arborii din oraș

Primăria Chișinău îndeamnă cetățenii să evite văruitul arborilor din oraș.

Primăria Municipiului Chișinău îndeamnă cetățenii orașului să evite văruirea copacilor și a bordurilor, în contextul curățeniei din preajma Paștelui, deoarece această practică este depășită și lipsită de utilitate în cazul localităților urbane. Totodată, aducem mulțumiri cetățenilor care dau o mână de ajutor serviciilor municipale la salubrizarea urbei, prin participarea la curățenie în curțile de bloc, pentru a contribui cu toții la îmbunătățirea imaginii orașului în care locuim, în preajma Sărbătorii Învierii.

Un angajat al Poliției, arestat la Moscova pentru acțiuni contra războiului
Articolul anterior
Ministrul Nicu Popescu la Bruxelles: Republica Moldova rămâne neutră, situaţia în Transnistria este calmă
Articolul următor