Colț de RAI! Cum arată și unde se află cea mai înverzită instituție de învățământ din țară: cu seră ecologică, livadă și gard viu

Liceul Teoretic din comuna Grătiești a municipiului Chișină, se poate mândri pe bună dreptate de titlul celei mai înverzite instituții de învățământ din țară. Unde mai pui că este și campioană în ceea ce ține de proiecte ecologice implementate.

Administrația instituției, împreună cu elevii, profesorii, dar și părinții au reușit să facă din acest loc un adevărat colț de rai, încât ți-e greu să crezi că este un loc unde copiii vin la lecții.

Din primăvară și până toamna târziu, instituția pare ruptă din poveste cu multitudinea de clumbe cu flori, arbori și arbuști, dar și numeroase compoziții de toată frumusețea.

Fiecare locușor din preajma instituției este amenajat, iar în interior, clasele sunt pline cu plante care sunt îngrijite chiar de către copii. Mai mult, instituția are și o seră în care cultivă legume ecologice, iar în curte toate privirile te duc spre hotelul insectelor, ceva mai rar întâlnit.

Cea care a reușit să le inspire elevilor dragul pentru natură este chiar managerul instituției, Inga Prohor, care este împătimită de natură și tot ce înseamnă utilizarea rezurselor ecologice, nu în zadar a îndemnat elevii să aplice la diverse proiecte ecologice pe care instituția le-a câștigat și le-a implementat cu succes.

”Mă bucur că am reușit să le inspir copiilor dragostea pentru frumos și mediul care-i înconjoară. Problemele în domeniul schimbărilor climatice, mediul înconjurător și energiei sunt principalele provocări cu care se confruntă omenirea. Pentru rezolvarea acestora toată lumea trebuie să acționeze. Participând în cadrul diverselor proiecte cu caracter ecologic elevii, cadrele didactice, părinții conştientizează efectele schimbărilor climatice și necesității îmbunătățirii calității mediului, formarea și consolidarea abilităților necesare identificării problemelor cu care se confruntă natura și societatea, dar și promovarea utilizării tehnologiilor și inovației pentru rezolvarea problemelor ecologice. Elevii cunosc teoretic problemele în domeniul schimbărilor climaterice, însă prin participare la diverse proiecte învăța să aplice inovația pentru protejarea mediului printr-o abordare practică.”, a declarat Inga Prohor pentru unica.md.

Astfel, pe parcursul deja a doi ani instituția a participat la următoarele proiecte: Spre o școală verde”, ,,Eficiența energetică”, ,,Școala orașului verde”, în urma cărora pe teritoriul liceului s-a construit o seră ecologică în care se cultivă legume bio, un hotel pentru insecte, fitomodul, livadă, gard viu de mure, elevii au învățat să sorteze gunoiul, din maculatură realizează peleți ecologici care sunt mai împărțiți bătrânilor din sat, etc.

Mai mult, în elevii pot verifica temperatura încăperilor, umiditatea aerului, aerul curat, ventilarea, iluminarea, zgomotul și apa cu ajutorul unei truse speciale de instrumente.

Pentru dezvoltarea multilaterală a elevilor, cultivarea gustului estetic, conștientizarea și cunoașterea valorilor cultural-artistice, în liceu, anual, se organizează și se desfășoară o gamă variată de activități, concursuri, devenite deja tradiții.

Totodată, în cadrul liceului se predau disciplinele viitorului, la care cadrele didactice deja de doi ani concomitent participă la cursurile de formare în timpul estival și le studiază și pe parcursul anului: programare web, design grafic, robotica, antreprenoriatul, inteligența emoțională în comunicare.

”Ne dorim ca să formăm o tânără generație sănătoasă, cultă, ambițioasă, competentă. E îmbucurător faptul că din an în an dorința copiilor de a se încadra în diverse activități sporește. Profesorii stimulează activitatea acestora și-i motivează în realizarea idealului educațional.”, a conchis managerul instituției Inga Prohor.

Incendiu într-un bloc de locuințe din Bălți. Doi bătrâni, evacuați dintr-un apartament cuprins de flăcări

În dimineața zile de 25 iunie 2024 pompierii din nordul țării au intervenit la lichidarea unui incendiu, care a izbucnit într-un bloc locativ de pe strada Nicolae Iorga nr. 40 din municipiul Bălți, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:38. Potrivit primelor informații a fost observat fum dens de la etajul 6 a blocului de locuit cu 14 nivele. Pentru stingerea flăcărilor au fost îndreptate 4 echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins mai multe bunuri materiale din interiorul unei odăi cu suprafața de 6m2 a apartamentului afectat. În timpul intervenției, salvatorii au evacuat de urgență două persoane în etate din apartamentul vecin, ulterior acestea în stare conștientă au fost predate medicilor pentru îngrijiri de rigoare. Totodată, pompierii au evacuat locatarii de la etajele superioare, evitând intoxicarea acestora cu produsele de ardere. Angajații IGSU au reușit localizarea arderii la ora 08:23 și lichidarea completă la ora 09:06. Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 situații de risc, dintre care 26 la incendii și 10 intervenții căutare-salvare.

R. Moldova lansează azi negocierile de aderare la UE. Prima conferință la Luxemburg va fi una solemnă

Republica Moldova și Ucraina încep astăzi, oficial, negocierile de aderare la Uniunea Europeană, după doi ani de la obținerea statutului de țară candidată. Prima conferință interguvernamentală a delegației de la Chișinău cu oficialii UE va fi mai mult una solemnă în care va fi acceptat cadrul de negociere convenit de statele UE, scrie ziua.md.

„La prima conferință, statul candidat acceptă cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima conferință interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare”, a declarat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-un video publicat azi-dimineața pe rețelele sociale.

La reuniunea de la Luxemburg vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale UE prin miniștrii de Externe sau cei pentru Afaceri Europene. Conferința va fi prezidată de ministrul de Externe al Belgiei, țară care deține președinția Consiliului UE până la sfârșitul lunii iunie.

Delegația Chișinăului este condusă de premierul Dorin Recean, care, până la începerea conferinței, va avea mai multe întrevederi cu oficiali din Luxemburg și cu comisarul UE pentru extindere și vecinătate.

Pe lângă Dorin Recean și Cristina Gherasimov, din delegația guvernamentală a R. Moldova mai fac parte ministrul de Externe, Mihai Popșoi, cel al Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Educației, Dan Perciun, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Atenție! Lacurile și izvoarele din Chișinău, contaminate cu nitrați și bacterii

Rezultatele investigațiilor de laborator efectuate de Centrul de Sănătate Publică Chișinău  arată că apa din lacurile din municipiul Chișinău este contaminată cu bacterii și conține nitrați. De asemenea, nisipul de pe plaja „La izvor” este contaminat cu enterococi și reprezintă un pericol pentru sănătate, scrie evz.ro.

Specialiștii atrag atenția că lacurile din parcurile municipale nu poate fi folosită pentru agrement.

„Centrul de Sănătate Publică Chișinău a efectuat investigații de laborator a apei bazinelor acvatice din parcurile municipiului Chișinău. Potrivit rezultatelor obținute în urma investigațiilor s-a constatat că apa din bazinele acvatice din parcurile „Râșcani”, „Valea Morilor’’, „Valea Trandafirilor’’ și „La izvor’’, (după consumului chimic și biochimic de oxigen), se încadrează în clasa 5 după gradul de poluare, conform Anexei nr. 1 la Regulamentul privind cerințele de calitate a mediului pentru apele de suprafață, aprobat prin HG nr. 890 din 12.11.2013”, se arată într-un comunicat transmis de Spații Verzi.

De asemenea, potrivit investigațiilor de laborator, nisipul de pe plaja ,,La izvor” este contaminat cu enterococi și prezintă pericol pentru sănătate. Specialiștii Centrului de Sănătate Publică Chișinău au efectuat investigații de laborator a apei din izvoarele amplasate în parcurile din orașul Chișinău.

”Conform rapoartelor de încercări a apei din izvoare s-a stabilit un conținut ridicat de nitrați în apa din izvoarele din parcurile „Valea Trandafirilor nr. 2” „Valea Morilor” și „La izvor’’ care constituie de la 56,0 pînă la 145,2 mg/l – norma fiind de până la 50 mg/l. În apa din izvoarele nr. 1 și 2 din parcul „Valea Trandafirilor” au fost depistate Bacterii coliforme de la 3-201 NCP/100ml și Enterococi intestinali, norma fiind 0 NCP/100 ml”, se precizează în comunicatul emis de reprezentanții Spații Verzi.

Reprezentanții Întreprinderii Municipale ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” au transmis că vor instala, în perioada imediat următoare, panouri informative prin care vor atenționa suplimentar locuitorii și vizitatorii capitalei să nu consume apă din izvoarele menționate, utilizarea apei fiind admisă numai în scopuri menajere și tehnice.

Comuniștii merg separat de socialiști la locale
Articolul anterior
Moldovenii marchează sărbătoarea națională ”Limba Noastră cea Română”
Articolul următor