Generalul Alexandr Dvornikov, 60 de ani, a fost eliberat din funcție, a informat ministerul britanic al apărării, într-o postare pe Twitter, difuzată de ziarul elvețian Blick.
Anunțul Londrei vine după ce agenția rusă RBC a relatat că Serghei Surovikin, comandantul șef al Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse, a preluat conducerea „operațiunii militare speciale” din Ucraina, transmite libertatea.ro.
Informațiile nu au fost confirmate pe cale oficială.
De la începutul lunii iunie, înaltul comandament rus a îndepărtat mai mulți generali din poziții operaționale-cheie în războiul din Ucraina.
Alexandr Dvornikov, 60 de ani, este cel mai important oficial înlăturat de Kremlin. Dvornikov a condus trupele Rusiei în războiul din Siria și era comandantul suprem al trupelor ruse dislocate în Ucraina din luna aprilie.
Într-o declarație preluată de publicația Odessa Journal, ziaristul Hristo Grozev, de la platforma de investigații Bellingcat, a spus, printre altele, că retragerea lui Dvornikov s-a datorat consumului excesiv de alcool și faptului că subordonații săi nu mai aveau încredere în el din cauza lipsei de profesionalism.
Hristo Grozev, jurnalist Bellingcat: Bea mult și dădea ordine ridicole.
Prin urmare, ofițerii care au lucrat cu Dvornikov în Siria nu mai aveau încredere în el.
„A avut excese cu alcoolul, au fost situații în care a hotărât să înceapă o luptă pe timp de noapte fără niciun sprijin din partea serviciilor de informații militare.
Mulți dintre subordonați pur și simplu i-au ignorat ordinele”, a adăugat jurnalistul de investigații.
Cine a preluat comanda
Potrivit agenției RBC, Serghei Surovikin, noul comandant al operațiunilor din Ucraina, are 55 de ani și este din Novosibirsk.
În 2017 și 2019, el a comandat trupele rusești dislocate în Siria. Pentru serviciile aduse Federației Ruse, Surovikin a primit Steaua de Aur a Eroului Rusiei. Este căsătorit și are patru copii: trei fiice și un fiu.
„Asemenea rotații drastice în cadrul armatei ruse nu par măsuri luate de o forță pregătită pentru un mare succes. Schimbările de la vârf indică disfuncționalități continue”, au concluzionat cei de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).