Cu peste cinci lei s-au scumpit ouăle de găină în ultimele trei săptămâni. În Piața Centrală, 10 bucăți costă în medie 35 de lei. Pe preț se plâng cumpărătorii pe care i-am întâlnit, dar și comerciații, care spun că acesta le scade din vânzări. Potrivit Ministerului Agriculturii, scumpirea ouălor este generată de cea a produselor energetice, scrie tv6.md.
În Piața Centrală din capitală, cele mai ieftine ouă de găină costă 32 de lei, cele mai scumpe – aproape 40. Potrivit cumpărătorilor, dacă prețul va crește și mai mult, vor fi nevoiți să renunțe la acest produs alimentar. Unii consideră că, vânzătorii ar putea să dea produsul și mai ieftin.
„Are legătură cu furajele, cu creșterea prețurilor atât la energie electrică, cât și la gaz. Ei doar încălzesc încăperile unde țin puii.”
În supermarketurile din capitală ouăle de găină sunt puțin mai scumpe decât în piață – în medie, aproximativ 37 de lei pentru 10 bucăți. Am contactat Ministerul Agriculturii pentru un comentariu la această temă.
Purtătorul de cuvânt al instituției, Daniela Turculeț, ne-a răspuns într-un mesaj că una dintre cauzele scumpirii ouălor ar fi majorarea preturilor la resursele energetice, întrucât sunt pe larg utilizate în hale și incubatoare. În același timp, potrivit acesteia, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este responsabil de elaborarea politicilor în domeniul agricol și rural, fără a avea instrumente de intervenție în mecanismul de formare a prețurilor.
Potrivit ultimelor date furnizate de Biroul Național de Statistică, prețurile medii de consum în septembrie 2022 față de august au crescut cu 1,43%. În special, acestea au înaintat cu 1,74% pentru produsele alimentare, cu 0,86% pentru produsele nealimentare și cu 1,84% pentru serviciile acordate populației. În același timp, conform aceleiași surse, din septembrie anul trecut până în septembrie anul curent, prețurile medii de consum la produsele alimentare au crescut cu aproape 34%. Ouăle de găină s-au scumpit în aceeași perioadă cu 57,8%.
Guvernul explică creșterea prețurilor și a tarifelor prin criza regională cauzată de războiul din Ucraina. Pentru a ajuta populația, autoritățile au majorat salariul mediu lunar și au elaborat un plan de compensare pentru plata facturilor, mai scrie sursa citată.