Comisia Europeană propune introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere, inclusiv introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga UE, precum şi noi dispoziţii pentru a facilita aplicarea normelor de circulaţie la nivel transfrontalier, scrie alephnews.ro.

Anul trecut, peste 20 000 de persoane şi-au pierdut viaţa pe drumurile din UE, iar majoritatea victimelor au fost pietoni, biciclişti şi utilizatori de scutere şi motociclete.

Conform unui comunicat al CE, noile norme propuse vor îmbunătăţi siguranţa pentru toţi participanţii la trafic şi vor ajuta UE să îşi realizeze „Viziunea zero” – fără decese pe drumurile din UE până în 2050. Ele vor pregăti mai bine conducătorii auto pentru vehiculele cu emisii zero şi pentru conducerea pe drumurile urbane, alături de un număr tot mai mare de biciclete şi vehicule cu două roţi, precum şi de pietoni.

Propunerea privind permisele de conducere modifică legislaţia UE existentă şi se inspiră din cele mai bune practici deja în vigoare în mai multe state membre.

Astfel, se propune o perioadă de probă de cel puţin doi ani pentru conducătorii auto începători după trecerea testului şi o normă de toleranţă zero pentru conducerea sub influenţa alcoolului. Acest lucru este esenţial deoarece, chiar dacă şoferii tineri reprezintă doar 8 % din totalul conducătorilor auto, 2 din 5 coliziuni mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.

De asemenea, se oferă posibilitatea tinerilor de a-şi susţine testul şi de a începe conducerea acompaniată de autoturisme şi camioane începând cu vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experienţă de conducere auto.

Ce propune adaptarea formării şi testării conducătorilor auto pentru o mai bună pregătire a acestora cu privire la prezenţa utilizatorilor vulnerabili pe şosea, dar şi o evaluare mai bine direcţionată a aptitudinii din punct de vedere medical, luând în considerare progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul.

Pentru a simplifica recunoaşterea permiselor de conducere între statele membre, Comisia propune introducerea unui permis de conducere digital, în premieră mondială. Înlocuirea, reînnoirea sau preschimbarea unui permis de conducere vor fi mult mai uşoare, deoarece toate procedurile vor fi online. În aceeaşi ordine de idei, pentru cetăţenii din ţări din afara UE cu standarde comparabile de siguranţă rutieră va fi mai uşor să îşi schimbe permisul de conducere cu unul UE.

„Normele de testare actualizate vor ţine seama de tranziţia către vehicule cu emisii zero. Acestea vor evalua, de exemplu, cunoştinţele şi competenţele legate de sistemele avansate de asistenţă la conducere şi de alte tehnologii automatizate. Şoferii începători vor fi, de asemenea, informaţi cu privire la modul în care stilul lor de conducere are un impact asupra emisiilor lor – de exemplu, momentul schimbării treptelor de viteză. În cele din urmă, masa permisă a unui vehicul din categoria B va fi ajustată pentru vehiculele alimentate cu combustibili alternativi, deoarece vehiculele cu emisii zero care funcţionează pe bază de baterii pot fi mai grele”, arată Comisia.

Aceasta arată că normele actuale ale UE privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier au contribuit la asigurarea faptului că persoanele nerezidente care săvârşesc contravenţii rutiere nu rămân anonime. Cu toate acestea, în 2019, aproximativ 40 % din infracțiunile transfrontaliere au rămas nepedepsite, fie pentru că autorul infracţiunii nu a fost identificat, fie pentru că plata nu a fost executată.

Noile propuneri urmăresc să abordeze acest aspect permiţând autorităţilor de aplicare a legii să aibă acces la registrele naţionale ale permiselor de conducere.

17 persoane, printre care și 4 copii au avut de suferit în urma accidentelor rutiere produse ieri din cauza ninsorii

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pe parcursul zilei de ieri, 21.11.2024, în contextul condițiilor meteo nefavorabile, informează despre intervenția echipelor de asistență medicală urgentă la 12 accidente rutiere, produse pe traseele țării în urma cărora au avut de suferit 17 persoane, dintre care 13 maturi și 4 copii. După acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești 12 pacienți, inclusiv 3 copii au fost transportați la spital pentru tratament corespunzător, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În dimineața zilei de ieri, la ora 08:06, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență, pe motivul solicitării – „accident rutier cu multiple victime” pe traseul dintre orașul Cantemir și satul Cîrpești.

Un automobil a derapat de pe traseu tamponându-se într-un copac. Pentru deservirea cazului au fost alocate 2 echipe AMU, care au intervenit prompt și au acordat asistență medicală urgentă la etapa de prespital. Ulterior, 3 pacienți au fost transportați asistat cu monitorizarea parametrilor vitali la IMSP Spitalul Raional Cantemir.

Un alt accident rutier s-a produs în raionul Rezina, pe traseul între satele Țahnăuți și Cinișeuți. La ora 08:53 a fost solicitată intervenția ambulanței. Potrivit datelor preliminare un automobil a derapat de pe traseu. Echipa AMU a intervenit pentru a acorda ajutor medical victimei. Ulterior, pacienta de 60 ani a fost transportată la IMSP Spitalul Raional Rezina.

În acest context, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească recomandă tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație, să manifeste o atitudine responsabilă, să folosească anvelope de iarnă și să conducă cu viteza adaptată unui carosabil alunecos, în cazul unor ninsori sau a poleiului.

Alerte de viscol și ninsori în aproape toată România: mii de locuințe au rămas fără curent electric

Meteorologii au emis alerte de viscol și ninsori în aproape toată țara. 7 județe sunt sub cod roșu, primul din acest sezon rece. În rest, sunt coduri portocaliu și galben. În zonele înalte ale lanțului carpatic  vântul suflă cu putere și ninge viscolit, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 12.16 Peste 11.600 de abonaţi din 33 de localităţi din judeţul Timiş au rămas fără energie electrică, din cauza vântului puternic de vineri dimineaţă. Echipele Reţele Electrice Banat se află pe teren pentru a remedia avariile. În judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin sunt afectate, în total, 61 de localităţi.

ACTUALIZARE 11.10 În judeţul Caraş-Sverin, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea mai multor acoperişuri luate de vânt sau în pericol de cădere, în Reşiţa şi în Caransebeş, dar şi pentru îndepărtarea copacilor rupţi de vânt sau căzuţi. Între localităţile Şoşdea şi Măureni, un stâlp de electricitate a fost doborât de vânt. Peste 4.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică.

Moldovenii cu cetățenie română vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

China a anunţat vineri că cetăţenii români vor putea călători fără vize în această ţară începând cu 30 noiembrie 2024, potrivit Reuters citat de Digi24.

China îşi va extinde regimul fără vize pentru a include România, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Japonia şi alte ţări, începând cu 30 noiembrie 2024 şi până la 31 decembrie 2025, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de News.ro. China va extinde, de asemenea, perioada de şedere fără viză de la 15 zile la 30 de zile pentru cetăţenii tuturor celor 38 de ţări din cadrul programului său fără vize, a anunţat televiziunea de stat CCTV. China a acordat anterior regimuri de scutire de vize Coreei de Sud şi unor ţări europene pentru a stimula turismul şi comerţul în contextul unei economii în declin.

O fetiță de 5 ani a devenit vedetă pe TikTok după ce a fost filmată în timp ce își machia mama
Articolul anterior
Rusia introduce pedepse de 15 ani de închisoare pentru insultarea armatei
Articolul următor