Companiile din Rusia se grăbesc să îşi deschidă conturi la bănci chineze

O bancă de stat chineză cu sucursala în Moscova a înregistrat o creștere a cererilor din partea firmelor ruse care doresc să deschidă noi conturi, în timp ce companiile din ţară se luptă cu sancţiunile internaţionale după invazia în Ucraina, transmite Reuters.

YuaniFoto: Wikimedia Commons

„În ultimele zile, 200-300 de companii ne-au abordat, dorind să deschidă noi conturi”, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu chestiunea care lucrează la filiala din Moscova a unei bănci de stat chineze şi are cunoştinţe directe despre operaţiunile acesteia, relatează News.ro.

Persoana a refuzat să fie numită sau să-şi identifice banca, deoarece nu este autorizată să vorbească cu mass-media.

Nu era clar cât de răspândită este cererea din Rusia pentru conturi noi la băncile chineze, dar sursa a declarat pentru Reuters că multe dintre companiile care caută noi conturi fac afaceri cu China şi că se aştepta ca tranzacţiile în yuani ale acestor firme să crească.

Guvernele occidentale exclud economia Rusiei din sistemul financiar global, împingând companiile internaţionale să oprească vânzările, să taie legăturile şi să renunţe la investiţii în valoare de zeci de miliarde de dolari.

China şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de sancţiuni, numindu-le ineficiente şi insistând că va menţine schimburile economice şi comerciale normale cu Rusia.

Mai multe bănci de stat chineze au activităţi la Moscova, inclusiv Industrial & Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, Bank of China şi China Construction Bank. China Construction Bank a refuzat să comenteze.

Celelalte trei bănci de stat chineze nu au răspuns solicitării de comentarii a Reuters.

„Este o logică destul de simplă. Tendința este inevitabilă”

Un om de afaceri chinez cu legături de lungă durată cu Rusia, care nu a dorit să fie identificat, a declarat că mai multe companii ruseşti cu care lucrează intenţionează acum să deschidă conturi în yuani.

„Este o logică destul de simplă. Dacă nu poţi folosi dolari americani, sau euro, iar SUA şi Europa încetează să-ţi vândă multe produse, nu mai ai alte opţiuni decât să apelezi la China. Tendinţa este inevitabilă”, a declarat sursa pentru Reuters.

Pe măsură ce un număr tot mai mare de companii occidentale abandonează Rusia, dorinţa giganţilor pieţei emergente, precum China, de a susţine relaţiile de afaceri cu Moscova evidenţiază o ruptură profundă asupra celei mai mari crize din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Această tendinţă ar putea ameninţa să distrugă dominaţia dolarului american în comerţul global.

FESCO Transportation Group, o importantă companie rusă de transport şi logistică, a declarat săptămâna aceasta că va accepta yuani chinezeşti de la clienţi, după ce unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul global de tranzacţii financiare SWIFT.

„Este firesc ca firmele ruseşti să fie dispuse să accepte yuanul”, a spus Shen Muhui, şeful unei organizaţii comerciale care promovează legăturile dintre Rusia şi China.

Dar micii exportatori chinezi suferă din cauza deprecierii rublei şi mulţi suspendă livrările pentru a evita potenţiale pierderi, a spus el.

Rubla a scăzut miercuri la un minim record de peste 17 ruble la yuan, după ce a pierdut aproape 40% din valoare faţă de moneda chineză în ultima săptămână.

„Companiile vor trece la afaceri în yuani, dar în orice caz lucrurile vor deveni de două, trei sau patru ori mai scumpe pentru ruşi, deoarece cursul de schimb între yuan şi rublă se schimbă”, a spus Konstantin Popov, un antreprenor rus din Shanghai.

Shen a spus că cererea Rusiei pentru bunuri chinezeşti va creşte totuşi pe termen lung.

„Cheia este de a rezolva problemele de reglementare a comerţului” în faţa sancţiunilor, a spus el.

E posibilă o împăcare între frații William și Harry?

Surse apropiate ale lui William și Harry au declarat că ambii frați și-au exprimat dorința de a-și repara relația. Prințul Harry și Prințul William au fost în aceeași încăpere la înmormântarea unchiului lor, Sir Robert Fellowes, săptămâna trecută. Alte surse au afirmat că stăteau la distanță unul de celălalt și nici măcar nu au discutat. Înmormântarea a avut loc aproape de domeniul regal Sandringham din Norfolk, scrie evz.ro.

O sursă a declarat la acea vreme că atât Prințul William, cât și Prințul Harry au fost prezenți, dar nu au vorbit unul cu altul în timpul ceremoniei. De asemenea, sursele au spus că există un singur lucru care poate repara relația lor – familia Spencer. „Toată lumea speră că ar putea exista o intervenție din partea lui Jane sau Charles Spencer care îi va aduce din nou împreună. Va dura ceva timp, dar pare o posibilitate”, a spus sursa.

O posibilă împăcare între William și Harry

Potrivit datelor, Prințul Harry a stat la casa din copilărie a Prințesei Diana în timpul ultimei sale vizite în Regatul Unit. Ducele de Sussex a stat cu unchiul său, Charles, Conte de Spencer, la casa familiei Spencer, Althorp House, Northampton. Prințul Harry și Prințul William s-au certat prima dată în jurul Crăciunului din 2018, când Harry a spus că William nu face suficient pentru a o include pe Meghan în Familia Regală.

Cu toate acestea, lucrurile au ajuns la un punct critic în 2020. Ducele și soția sa, Meghan Markle, au renunțat la rolurile lor regale și s-au mutat în Statele Unite. Mutarea lor în străinătate a fost urmată rapid de lansarea unei biografii a cuplului. Aceasta a fost urmată de un interviu cu Oprah Winfrey în care cuplul a făcut o serie de acuzații la adresa Familiei Regale.

A urmat apoi documentarul Netflix „Harry & Meghan” și acum cunoscuta lansare a autobiografiei lui Harry, „Spare”. În cartea sa, acesta a dezvăluit unele detalii despre fratele său, inclusiv că acesta l-ar fi împins la podea în timpul unei altercații. Harry a povestit și detalii despre o dispută între Meghan și Prințesa de Wales legată de rochiile de domnișoare de onoare.

Mutarea lui Harry în SUA

De la mutarea lor în Statele Unite, Meghan și Harry au făcut foarte puține vizite în Regatul Unit. Ducele de Sussex a vizitat Regatul Unit pentru a-și vedea tatăl, Regele Charles, în februarie anul acesta și din nou pentru Jocurile Invictus în mai. Cu toate acestea, ducele nu a putut să se întâlnească cu niciun membru al familiei sale în timpul celei din urmă vizite. Motivul din spate a fost o nepotrivire de program.  Meghan nu a fost văzută în Regatul Unit de la înmormântarea regretatei Regine din 2022.

Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba în curând, deoarece frații par să-și dorească să reia legătura apropiată. „Harry este deschis la reconcilierea cu fratele său. Știe că nu va fi o sarcină ușoară, dar este ceva ce poate fi realizat. William nu este împotriva unei reconciliere cu fratele său la un moment dat. Dar lucrurile ar trebui să înceapă de la zero. Un scenariu nou în care problemele din trecut nu ar trebui să fie menționate” a spus o sursă.

Alei cu bănci, spații verzi, locuri de parcare și iluminat moden. Cum se va transforma bd. Dacia din Capitală

Bulevardul Dacia din Capitală va suferi o transformare! S-a dat start lucrărilor de reabilitare pe tronsonul str. Cuza Vodă – str. Independenței, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Zona, care nu a beneficiat de intervenții sau lucrări de zeci de ani, urmează a fi schimbată la față, prin modernizări ca:

Aleile pietonale reabilitate

Mobilier urban modern

Spații verzi amenajate

Locuri de parcare extinse

Iluminat stradal modernizat

Pavaj tactil pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Coborârea bordurilor la nivelul carosabilului

În plus, la intersecția str. Independenței cu bd. Dacia, va fi creat un scuar dedicat recreerii.

Peste 21 700 de moldoveni și-au anunțat intenția să voteze peste hotare

Înregistrarea prealabilă pentru alegerile din 20 octombrie s-a încheiat vineri, scrie tvrmoldova.md.

În total, 21 708 moldoveni și-au anunțat intenția să voteze într-o altă țară, transmite IPN. 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, cele mai multe înregistrări prealabile anunțate – circa 8 238 – sunt pentru Federația Rusă. Urmează Italia, unde au și-au anunțat intenția de vot 2 499 de moldoveni. 

În Germania au anunțat că vor vota 1 997 de cetățeni ai Republicii Moldova, în Statele Unite ale Americii – 1 451, în România – 1 186, în Marea Britanie – 1 014, în Franța – 1 005, iar în Canada – 833. În celelalte țări, numărul de înregistrări este sub 800.

Înregistrarea prealabilă este unul dintre cele trei criterii folosite de Comisia Electorală Centrală pentru a decide numărul de secții deschise în străinătate. 

În ceea ce ține de votul prin corespondență, implementat în șase țări și pentru care înregistrarea prealabilă a fost obligatorie – numărul solicitanților este de 1 996. În SUA și-au anunțat intenția de a vota prin corespondență 1 087 de moldoveni, în Canada – 584, în Norvegia – 134, în Suedia – 93, în Finlanda – 72, iar în Islanda – 26.

La alegerile prezidențiale din anul 2020, au fost peste 52 de mii de înregistrări prealabile, iar pentru alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, s-au înregistrat prealabil peste o sută de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare.

Natalia Gavriliță, despre incidentul de astă noapte
Articolul anterior
Consiliul UE a acceptat acordarea de „protecţie temporară” tuturor refugiaţilor din Ucraina
Articolul următor