Companiile din Ungaria se închid în număr record, iar criza economică s-a adâncit

Valul de închideri de companii se intensifică din nou în Ungaria. Prima jumătate a anului a adus o creștere semnificativă a lichidărilor de companii, dar până la sfârșitul perioadei, creșterea numărului de lichidări și a procedurilor de lichidare încetinise. Cu toate acestea, până în septembrie, statisticile arată din nou o creștere.

Potrivit lui Csaba Alföldi, expert în informații despre companii la Opten, acest lucru poate indica faptul că dificultățile economice din ultimul an ies acum la suprafață.

În septembrie, numărul societăților supuse lichidării a crescut semnificativ: într-o lună, 2 256 de societăți au fost aproape de lichidare. Deși datele proaste se explică parțial printr-un efect sezonier – în iulie și august, din cauza vacanțelor, în mod tradițional, în instanțele de judecată pentru societăți comerciale sunt tratate mai puține cazuri, care s-ar putea să se fi strecurat în septembrie -, dar valoarea din septembrie este abia în urma recordurilor din mai și iunie. În acea perioadă, au fost inițiate proceduri de lichidare pentru 2.356 și 2.514 întreprinderi.

În acest an, până în prima săptămână din octombrie, au fost inițiate 16.876 de proceduri, ceea ce reprezintă de două ori mai mult decât anul trecut, dar de 3,2 ori mai mult decât numărul total de 5.256 de proceduri din 2019.

În cazul procedurilor deja finalizate, luna trecută au fost înregistrate un număr record de 1.100 de lichidări. În acest an, au fost deja închise 6.536 societăți, scrie publicația maghiară Portfolio, preluată de Economedia.

În cazul celor două date, se poate observa o tendință diferită: numărul de întreprinderi care au fost închise în acest mod a crescut continuu până în iulie, indicatorul a sărit de la 400 în ianuarie la 880, în timp ce datele lunare au arătat o stagnare a procedurilor nou începute, iar până în septembrie acest număr a rămas sub vârful anual.

Sectoarele afectate pot fi puse în paralel cu cele mai importante date macroeconomice: potrivit ultimelor date, volumul comerțului cu amănuntul în primele opt luni ale anului a scăzut cu aproape 10 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit lui Csaba Alföldi, pe baza lunilor următoare, va apărea o imagine clară dacă este vorba de o redresare temporară sau dacă multe întreprinderi au fost cu adevărat afectate de efectele negative ale recesiunii. Printre posibilele motive care stau la baza închiderilor, el a menționat inflația ridicată, creșterea costurilor energiei și consumul rezidențial în scădere. Dar și rata dobânzii la împrumuturile disponibile pentru întreprinderi, de aproximativ 20 la sută, ar putea face ca operațiunea să fie nefinanțabilă.

Condițiile economice dificile pot fi indicate și de faptul că numărul de înființări de companii a scăzut: la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, erau înregistrate doar 19.152 de companii. Această cifră este mai mică decât datele din primele 9 luni ale anului trecut.

Zelenski acuză Rusia că a folosit o rachetă „fabricată în Coreea de Nord” în atacul devastator de la Kiev

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că a folosit o rachetă „fabricată în Coreea de Nord” în atacurile lansate în cursul nopţii de miercuri spre joi asupra Kievului în care au fost ucise cel puţin 12 persoane.

„Potrivit primelor informaţii, ruşii au folosit o rachetă balistică fabricată în Coreea de Nord. Serviciile noastre speciale verifică toate detaliile”, a scris Zelenski într-un mesaj postat pe Facebook, potrivit Agerpres.

Joi, 24 aprilie, Rusia a lansat cel mai sângeros val de atacuri asupra capitalei Ucrainei din ultimele nouă luni, la doar câteva ore după ce fostul președinte american Donald Trump l-a acuzat pe Volodimir Zelenski că ar fi subminat negocierile de pace.

Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Moscova a lansat 70 de rachete și 145 de drone spre Ucraina, vizând în principal orașul Kiev.

Conform datelor transmise de Parchetul General ucrainean, cel puțin opt persoane au murit în urma bombardamentelor, în timp ce serviciile de urgență au raportat că au fost lovite 13 zone din Kiev, inclusiv clădiri rezidențiale și infrastructură civilă.

Anterior, autoritățile de urgență anunțaseră nouă morți și peste 60 de răniți.

Acesta este cel mai grav atac asupra capitalei ucrainene de la cel din iulie 2024, când 33 de persoane au fost ucise într-un bombardament aerian ce a vizat un spital și cartiere rezidențiale.

În urma atacului, Trump a transmis un mesaj scris cu majuscule, într-o postare rară prin care îl critică direct pe Vladimir Putin.

„Nu îmi plac atacurile ruseşti asupra KIEVULUI. Nu sunt necesare şi au venit într-un moment foarte prost. Vladimir, OPREŞTE-TE! Mor 5.000 de soldaţi pe săptămână”, a scris Trump. El a adăugat: „Hai să ÎNCHEIEM acordul de pace”.

Experţi independenţi ONU denunţă tratamente psihiatrice forţate aplicate opozanţilor în Belarus

Experţi independenţi ONU denunţă joi un ”tratament psihiatric coercitiv” la care au fost supuşi zeci de critici ai autorităţilor din Belarus după alegerile prezidenţiale din 2020 şi criza politică care a urmat, relatează AFP.

Potrivit unor investigaţii desfăşurate în contul ONU în Belarus, mai mulţi opozanţi ai regimului au fost supuşi unor tratamente psihiatrice forţate.

”Am primit informaţii cu provire la cel puţin 33 de persoane, inclusiv cinci femei, transferate în vederea unui tratament psihiatric coercitiv, deoarece şi-au exprimat dezacordul faţă de autorităţi de la începutul crizei politice în centrul căreia se află alegerile prezidenţiale din 2020”, scriu aceşti experţi, transmis de News.

Ei sunt mandataţi de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului, însă nu se exprimă în numele ONU.

Aceste transferuri au fost ordonate de către tribunale.

Experţii consideră că acest tip de ”pedeapsă extrem de neobişnuită ar putea să constituie o pedeapsă inumană sau degradantă”.

”Procesul care conduce la un transfer în vederea unui tratament psihiatric obligatoriu nu este transparent şi ridică îndoieli grave cu privire la faptul dacă aceste transferuri sunt motivate de considerente medicale sau politice”, consideră experţii.

Procesele care au condus la acest tip de transferuri s-au desfăşurat cu uşile închise, precizează ei.

25 DE PERSOANE DEŢINUTE ÎN CONTINUARE

Cei aproximativ 20 de experţi – între care se află şi Nils Muiznieks, Raportorul Special al situaţiei drepturilor omului în Belarus – îşi exprimă înmgrijorarea faţă de soarta acestor condamnaţi la un tratament coercitiv.

”Persoanele respective sunt deţinute în secret, în instituţii de sănătate mentală aflate sub puterea nelimitată a medicului-şef”, subliniază ei.

Ele ”sunt private de libertate pe o perioadă nedeterminată şi nu pot cere o graţiere sau o eliberare condiţionată”, precizează ei.

”Potrivit informaţiilor noastre, opt persoane transferate la un tratament psihiatric coercitiv au fost eliberate. Cel puţin alte 25 rămân deţinute în secret şi nu este disponibilă nicio informaţie despre soarta sau locul unde se află, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la posibile dispariţii forţate ale acestora”, subliniază experţii.

Ei precizează că s-au aflat în contact cu Guvernul belarus în acest subiect.

Belarusul a fost teatrul unei reprimări violente care a vizat, în 2020, o contestare fără precedent a realegerii lui Aleksandr Lukaşenko, aflat neîntrerupt la putere din 1994 în această fostă republică sovietică.

Șoigu: Trimiterea unor forțe occidentale de menținere a păcii în Ucraina ar putea duce la o confruntare NATO-Rusia

Trimiterea unor „forţe de menţinere a păcii” occidentale în „teritorii istorice ruseşti” ar putea duce la o confruntare directă între NATO și Rusia, cu riscul unui război mondial, a declarat secretarul Consiliului de Securitate rus, Serghei Şoigu.

Într-un interviu acordat agenției de presă ruse Tass, Şoigu a subliniat că acest scenariu ar putea avea implicații de durată, transformându-se într-un conflict global pe termen lung. El a avertizat că o astfel de situație ar agrava tensiunile internaționale și ar pune în pericol stabilitatea regiunii, transmite stirileprotv.ro.

Emmanuel Macron discută despre „forţele de reasigurare” în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat la sfârşitul lunii martie, într-o conferinţă de presă la Paris, ipoteza unor „forţe de reasigurare” care ar putea fi „desfăşurate în Ucraina”, susţinute de Regatul Unit. Aceste forţe, a precizat Macron, nu ar avea rolul de a fi forţe de menţinerea păcii, nici forţe prezente pe linia de contact sau care să se substituie armatei ucrainene.

Potrivit preşedintelui francez, forţele respective vor fi prezente în locaţii strategice identificate împreună cu ucrainenii şi vor avea un caracter de disuasiune, menit să împiedice o potenţială agresiune rusă. În schimb, Serghei Şoigu, secretarul Consiliului rus de Securitate, a calificat aceste forţe drept invadatoare şi ocupante, considerând că scopul real este controlul Ucrainei şi resurselor sale minerale.

Rusia îşi rezervă dreptul de a folosi armament nuclear

Serghei Şoigu, fostul ministru al Apărării al lui Vladimir Putin, a reiterat într-un interviu că Rusia îşi rezervă dreptul de a utiliza armament nuclear în cazul unei agresiuni asupra sa sau a Belarusului. El a subliniat că Rusia monitorizează îndeaproape pregătirile militare ale ţărilor europene şi se consideră legitimă în a lua măsuri simetrice şi asimetrice pentru a preveni ameninţările la adresa suveranităţii sale.

Şoigu a adăugat că disuasiunea nucleară este direcţionată împotriva Statelor Unite şi coaliţiilor militare care consideră Rusia un potenţial inamic şi care deţin armament de distrugere în masă. De asemenea, Rusia va aplica măsuri similare şi statelor care îşi furnizează teritoriile pentru pregătirea unor acţiuni agresive împotriva Federaţiei Ruse, conform declaraţiilor făcute de oficialul rus.

Republica Moldova și Ucraina au demarat controlul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe – Cuciurgan”. Denys Shmyhal: „Mulțumesc Moldovei pentru susținerea fermă a Ucrainei”
Articolul anterior
Controlul comun efectuat de România și Republica Moldova în punctul vamal Albița – Leușeni a fost prelungit
Articolul următor
Close menu