Valul de închideri de companii se intensifică din nou în Ungaria. Prima jumătate a anului a adus o creștere semnificativă a lichidărilor de companii, dar până la sfârșitul perioadei, creșterea numărului de lichidări și a procedurilor de lichidare încetinise. Cu toate acestea, până în septembrie, statisticile arată din nou o creștere.
Potrivit lui Csaba Alföldi, expert în informații despre companii la Opten, acest lucru poate indica faptul că dificultățile economice din ultimul an ies acum la suprafață.
În septembrie, numărul societăților supuse lichidării a crescut semnificativ: într-o lună, 2 256 de societăți au fost aproape de lichidare. Deși datele proaste se explică parțial printr-un efect sezonier – în iulie și august, din cauza vacanțelor, în mod tradițional, în instanțele de judecată pentru societăți comerciale sunt tratate mai puține cazuri, care s-ar putea să se fi strecurat în septembrie -, dar valoarea din septembrie este abia în urma recordurilor din mai și iunie. În acea perioadă, au fost inițiate proceduri de lichidare pentru 2.356 și 2.514 întreprinderi.
În acest an, până în prima săptămână din octombrie, au fost inițiate 16.876 de proceduri, ceea ce reprezintă de două ori mai mult decât anul trecut, dar de 3,2 ori mai mult decât numărul total de 5.256 de proceduri din 2019.
În cazul procedurilor deja finalizate, luna trecută au fost înregistrate un număr record de 1.100 de lichidări. În acest an, au fost deja închise 6.536 societăți, scrie publicația maghiară Portfolio, preluată de Economedia.
În cazul celor două date, se poate observa o tendință diferită: numărul de întreprinderi care au fost închise în acest mod a crescut continuu până în iulie, indicatorul a sărit de la 400 în ianuarie la 880, în timp ce datele lunare au arătat o stagnare a procedurilor nou începute, iar până în septembrie acest număr a rămas sub vârful anual.
Sectoarele afectate pot fi puse în paralel cu cele mai importante date macroeconomice: potrivit ultimelor date, volumul comerțului cu amănuntul în primele opt luni ale anului a scăzut cu aproape 10 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit lui Csaba Alföldi, pe baza lunilor următoare, va apărea o imagine clară dacă este vorba de o redresare temporară sau dacă multe întreprinderi au fost cu adevărat afectate de efectele negative ale recesiunii. Printre posibilele motive care stau la baza închiderilor, el a menționat inflația ridicată, creșterea costurilor energiei și consumul rezidențial în scădere. Dar și rata dobânzii la împrumuturile disponibile pentru întreprinderi, de aproximativ 20 la sută, ar putea face ca operațiunea să fie nefinanțabilă.
Condițiile economice dificile pot fi indicate și de faptul că numărul de înființări de companii a scăzut: la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, erau înregistrate doar 19.152 de companii. Această cifră este mai mică decât datele din primele 9 luni ale anului trecut.