Companiile japoneze, invitate să investească în Moldova

Valorificarea oportunităților economice și investiționale, ultimele evoluții din regiune și consolidarea relațiilor apropiate cu Japonia au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu viceministrul pentru Afaceri Internaționale în cadrul Ministerului Finanțelor din Japonia, Masato Kanda, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 5-6 iunie.

Șeful Executivului a apreciat susținerea consecventă pe care Japonia o acordă țării noastre de-a lungul anilor, ceea ce ajută Republica Moldova să realizeze obiectivele de creștere a calității vieții oamenilor. În acest sens, premierul a accentuat cooperarea în domeniul agricol, cel al sănătății, dar și alte sectoare cheie pentru modernizarea țării. În același timp, premierul Dorin Recean s-a referit la importanța valorificării potențialului de cooperare economică dintre cele două state, reiterând interesul țării noastre pentru atragerea de noi investiții nipone în sectorul IT și industria creativă, industria auto, energia regenerabilă, producerea și prelucrarea produselor agricole, medicină și electronică. „Guvernul construiește infrastructura și condițiile necesare pentru antreprenorii care vin să investească în Republica Moldova. Suntem o țară sigură pentru dezvoltarea unor afaceri prospere, oferim acces la piața Uniunii Europene și muncim pentru a face activitatea de afaceri cât mai simplă și profitabilă”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. Oficialii s-au mai referit la cooperarea în domeniul turismului și la succesele înregistrate în domeniul comercial. În anul 2023, volumul comerțului bilateral moldo-nipon a crescut, iar exporturile de produse moldovenești pe piața japoneză s-au majorat cu 27%. Printre mărfurile exportate se regăsesc articolele textile, vinurile, iar din cele importate fac parte autoturismele pentru transportul persoanelor, echipamentul agricol și medical. 

Potrivit premierului Dorin Recean, participarea Republicii Moldova la Expo Osaka 2025 va impulsiona promovarea produselor „Made in Moldova” pe piața japoneză și va face mai cunoscute oportunitățile de afaceri din Moldova pentru mediul de afaceri nipon.

Ionel Istrati, despre Arcadie Spoială:”Întotdeauna am fost atașați unul de altul”. Sute de mesaje de condoleanțe au umplut contul său de socializare

Multă durere și lipsă a lăsat în urma sa Arcadie Spoială. Interpetul Ionel Istrati care i-a fost alături a venit cu detalii despre ultimele clipe din viața acestuia și momente frumoase petrecute împreună.

Amintim că în seara de 11 iunie, în timpul ploii puternice, regizorul Arcadie Spoială, în vârstă de 36 de ani, şi-a pierdut viaţa în timp ce se afla cu familia și câțiva prieteni, printre care și Ionel Istrati, pe malul râului Nistru, în satul Harmațca, într-o excursie cu cortul. „În cort eram toți, un copac a căzut peste noi. Arcadie a fost lovit direct în cap. A murit în brațele mele și a soției sale în mașină, în drum spre ambulanța care venea în întâmpinare! Medicii nu au putut să-l readucă la viață, inima lui era deja stinsă!”, a notat îndurerat Ionel Istrati pe rețele.

În primele ore de la moartea regizorului, Ionel Istrati a transmis un mesaj de condoleanțe:

„În viața noastră există momente când nu poți să respiri sau să gândești. Trăiesc acum una dintre marile dureri din viața mea. Bunul meu prieten, sprijinul meu în ceea ce am creat frumos în ultimii ani, a plecat la Domnul. Bătrânii zic despre „ceasul cel rău”. Acest ceas a venit ieri, ca o furtună, ne-a nenorocit. Drum lin. Lumină lină, bunul meu prieten”, a scris cântărețul.

„Ziua de ieri a fost una obișnuită de vară. Am decis să o petrecem împreună. Nimic nu vestea nenorocire. Ne-am odihnit minunat. Era ca ultima dată. A început furtuna. Un copac a căzut peste cort. Am fost șocați. Am chemat ambulanța. Am alergat în întâmpinare. Am întârziat. Iartă-ne”, a mai scris cântărețul Ionel Istrati. 

Artistul Ionel Istrati a postat pe rețel de socializare si ultimele momente petrecute alături de bunul său prieten, Arcadie, notând:”Doare sufletul. Tare. 💔Câtă nedreptate în soarta oamenilor buni. Pentru Moldova ai rămas un adevărat creator de artă!”

Tot la Ionel Istrati pe re’ele de socializare am găsit și câteva videouri din culisele filmarilor unor așa hituri ca: WEKE ME UP și ОДИНОКО.
Acesta a notat:”Întotdeauna am fost atașați unul de altul. În idei , în scopuri💔 Atâtea lucrări frumoase realizate”

Condoleanțe familiei și prietenilor!

Încă o victorie frumoasă! Halterofilul Alexandru Baldji a cucerit trei medalii de aur la campionatul european din Grecia

Halterofilul Alexandru Baldji a devenit în premieră campion european printre juniori. Discipolul școlii sportive din orașul Comrat a cucerit trei medalii de aur la europenele de haltere din Grecia, în categoria de greutate de până la 67 kg.

La proba smuls, Alexandru Baldji a înregistrat rezultatul de 124 kg, iar la proba aruncat a ridicat 151 kg și, cu rezultatul de 275 kg la total, s-a situat pe primul loc și în clasamentul general.

La ediția precedentă a Campionatul European de haltere, U-15 și U-17, care a fost găzduită în premieră de către țara noastră, Alexandru Baldji a devenit vicecampion european, iar la campionatul mondial de anul trecut, rezervat aceleiași categorii de vârste, acesta a cucerit medalia de bronz.

Lotul național de haltere a cucerit până acum 17 distincții la Campionatul European de haltere U-15 și U-17 din Grecia.

Caz șocant în Capitală: Un bărbat, înjunghiat mortal de un adolescent. Victima s-a stins pe patul de spital

Un adolescent de 17 ani a fost reținut pentru 24 de ore fiind suspectat de vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii soldat cu decesul persoanei.

Astăzi, polițiștii sectorului Rîșcani al capitalei, au fost sesizați despre decesul unei persoane ca urmare a unui conflict într-un apartament de pe str. Albișoara din capitală.

La fața locului preliminar, polițiștii au stabilit că aseară, 18 iunie, între victimă, un bărbat de 54 de ani și un minor ar fi izbucnit un conflict, iar ca urmare tânărul l-ar fi înjunghiat cu un cuțit.

În rezultatul leziunilor corporale, victima a decedat astăzi la spital.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, soldată cu decesul persoanei.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 12 la 15 de ani.

Un Parc al Viitorului va fi proiectat și dezvoltat în R. Moldova
Articolul anterior
Moldova, în statistica penitenciarelor din Europa
Articolul următor