Compensații pentru energia termică: cetățenii își vor declara on-line veniturile, iar în baza cifrelor, statul va calcula cât la sută din valoarea facturii va fi compensată

Mecanismul de acordare a compensațiilor în perioada rece anului va costa bugetul de stat 5 miliarde de lei. Suma a fost anunțată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV. Potrivit oficialului, 90% din toți cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de ajutor din partea statului, astfel încât valoarea facturii la încălzire să fie cât mai apropiată de cea din iarna anului trecut. Marcel Spatari spune că toți cetățenii își vor declara on-line veniturile, iar în baza cifrelor, statul va calcula cât la sută din valoarea facturii va fi compensată, notează IPN.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale recunoaște că un tarif de 23 de lei la gaz este insuportabil pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. Oficialul dă asigurări că Guvernul nu-și va lăsa cetățenii singuri în fața provocărilor iernii, iar cea mai mare parte a facturii va fi compensată din bugetul de stat. Vulnerabile energetic sunt chiar și persoanele care au un salariu de 20 de mii de lei, spune ministrul.

„Compensațiile vor fi oferite direct în factură cu scopul de a menține valoarea facturii la nivel comparabil cu valoarea facturii de anul trecut. Pentru perioada rece a anului, pentru compensații, vor fi necesare 5 miliarde de lei. Compensațiile vor fi oferite pe categorii. Avem o anumită categorie de oameni care se descurcă foarte bine, sunt oameni de afaceri de succes sau foști demnitari, această parte a populației se va încadra în categoria celor nevulnerabili. Salariul de 20 de mii de lei este un salariu care te ajută să te descurci în viață, dar cu el nu poți să plătești o factură de 5 mii de lei. Asta înseamnă că marea majoritate a populației este vulnerabilă. Adică peste 90% din cetățeni se vor încadra în cele 4 categorii de vulnerabilitate energetică. Diferențele acordate categoriilor nu vor fi foarte mari. Chiar și cei care vor fi de o vulnerabilitate medie, vor primi o compensație consistentă. Compensațiile vor fi semnificative pentru toți, pentru că scopul nostru este să menținem prețul de anul trecut”, a spus Marcel Spatari cadrul emisiunii „Rezoomat”.

Potrivit ministrului, toți cetățenii vor completa on-line formularul vulnerabilității energetice, unde vor indica veniturile familiei. Ministrul recunoaște că salariile „la plic” nu vor fi indicate, totuși, spune că Guvernul mizează pe buna-credință a fiecărui cetățean.

„În octombrie și noiembrie, toate gospodăriile se vor înregistra într-un sistem informațional, va fi un formular on-line. Acolo vor fi declarate veniturile, ca să vedem cât la sută din cheltuielile gospodăriei reprezintă factura la energie. De asemenea, se vor lua în considerare și alte aspecte sociale. De exemplu, gradul de dizabilitate. După o lună de la acumularea informațiilor, Guvernul va veni cu criteriile de împărțire a banilor în funcție de cele 4 categorii de vulnerabilitate energetică. Avem mulți pensionari care nu știu să se înregistreze on-line, aici vor fi implicați asistenții sociali. Vor fi verificate sursele de venit cunoscute de stat, adică salariile, pensiile, alocațiile, indemnizațiile. Este foarte greu să verificăm, dar tot este mai bine decât să nu facem nimic. În primul an vom începe cu declarații pe propria răspundere care se vor verifica aleatoriu. Scopul nostru nu este de a penaliza oamenii, ei doar vor fi transferați în altă categorie, dacă se descoperă că nu au declarat corect”, a mai spus Marcel Spatari.

ANRE a stabilit un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Noul tarif este aplicat odată cu publicarea deciziei în Monitorul oficial.

Ion Ceban acuză Guvernul că nu a transferat banii pentru salariile profesorilor din Capitală

O parte din profesorii din capitală ar putea să nu primească salariul pentru luna decembrie, a anunțat edilul capitalei într-un discurs. Ion Ceban acuză Guvernul că nu ar fi transferat municipalității banii pentru salariile și premiile profesorilor, transmite IPN.

„Din 200 de milioane pe care, conform legii, trebuie să fie transferați municipalității pentru achitarea salariilor și premiilor profesorilor – au fost transferași doar 36 de milioane de lei”, a afirmat primarul capitalei. Edilul susține că salarizarea profesorilor este obligația autorităților publice centrale și nu ale celor locale.

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o replică la acuzațiile primarului. „Toate obligațiunile salariale vor fi respectate, procedura de rectificare este una standard și are loc în fiecare an. Îndemnăm primarul să nu dezinformeze și să se asigure de buna gestionare a municipiului”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Reinterpretarea piesei „De ce plâng chitarele” face furori.

Azi, Mark Stam și Alessiah au lansat videoclipul la melodia formației NOROC, „De ce plâng chitarele?”, scrisă de Efim Krimerman și Mihai Dolgan. Tinerii au filmat și un videoclip foarte creativ. La scrierea muzicii a participat și Arsenie Todiraș.

Cum îți pare creația celor doi?

Tragedie la Ștefan Vodă! Un tânăr de 20 de ani a murit electrocutat pe un stâlp

Poliția din raionul Ștefan Vodă a fost sesizată astăzi, 15 noiembrie, precum că un tânăr ar fi fost electrocutat, scrie hn24.net.

Cazul a avut loc în jurul orei 10:40 în centrul orașului. La fața locului, polițiștii au stabilit preliminar că un tânăr de 20 ani, angajat al unei companii ce prestează lucrări electrice, în timpul efectuării unor lucrări planificate la înălțime, pe un pilon, a fost electrocutat, decedând la fața locului. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă, Mariana Didenco.

De menționat că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Traversările la ieșirea din țară au crescut cu aproape 40 la sută în acest an
Articolul anterior
Crucea Roșie Elenă a donat Moldovei 22 de tone de ajutor umanitar pentru refugiații din Ucraina și familiile gazdă din Moldova
Articolul următor