Complexul Etno-Cultural Vatra te invită la Festivalul MAI Retro! Vezi ce surprize au pregătit organizatorii

Centrul Cultural VATRA continuă promovarea valorilor spiritual-umane în rândurile publicului larg, de data aceasta prin provocarea sentimentului de nostalgie și interesului  față de frumosul de altădată.
În perioada 29 aprilie – 1 mai, la Complexul Etno – Cultural Vatra  se va desfășura cea de a II–a ediție a Festivalului Retro Mai, o ediție specială atât prin conținut cât și prin ideea conceptuală, care pornește de la denumirea festivalului „Retro” –  O  RETR-ĂIRE  a farmecului timpurilor de demult.

separator

Trăind într-o lume afectată spiritual, în ritmuri grăbite, oamenii au uitat esența unui simplu „Bună ziua!”, au uitat ce înseamnă comunicare, relaxare în sânul naturii, drumeții, picnic și apă de izvor. Și cel mai îngrijorător este faptul că, dacă maturii doar au uitat aceste lucruri, copii de azi nici nu au de unde cunoaște ce înseamnă un mod sănătos de viață.

Festivalul MAI –Retro vine să reînvie în sufletele oamenilor dorința de a admira și a contacta cu  frumusețea naturii, de a se relaxa într-un cadru pitoresc, de a gusta din bucate pregătite la iarbă verde. Totodată, evenimentul oferă o diversitate de distracții  în stilul Retro, toate pe ritmurile muzicii demult îndrăgite de fiecare.

Trei zile Retro la Complexul Etno-Cultural Vatra promit să fie pline de surprize și emoții pozitive atât pentru maturi cât și pentru cei mici. Programul va cuprinde o gamă largă de momente atractive pentru toate vârstele.

Grandioasa expoziția de automobile Retro, anul acesta va fi una internațională, gama automobilistică din cadrul festivalului fiind îmbogățită și de o expoziție a mașinilor de lux pentru ceremonii. Cei pasionați de motoare pe două și trei roți vor avea ocazia să admire o minunată colecție de Bike–uri retro și nu numai. Astfel vom oferi ocazia fotografilor din toată țara să-și demonstreze talentul în arta fotografică creându-le zone special amenajate în stil retro și îndemnându-i la concursuri de fotografie artistică.

Trei zile și două nopți timpul se va opri în loc pentru cei care vor alege să se relaxeze ca pe timpuri la  Festivalul Mai Retro. Patru trasee de diferite distanțe ce trec prin inima pădurii, vor fi amenajate cu indicatoare de direcționare pentru toți iubitorii de drumeții, aceștia având posibilitatea să facă popas la Stejarul lui Stefan Cel Mare, la Mănăstirea Căpriana și  la Izvorul lui Avram.

Pentru copiii de toate vârstele este prevăzut un program distractiv variat ce va include concursuri sportive, zone de distracție precum: Retro Aventura Park, Căsuța din poveștile lui Creangă, Mega jocul „De-a V-ați Ascunselea”, Concursul „Best Retro Family ”, și desigur pentru cei dornici de senzații tari – tiroliană  cu și fără obstacole, tragere cu arcul, aruncatul topoarelor și cuțitelor, tir cu pușca, perete-escaladă și multe alte surprize.

Nici programul muzical –artistic nu va ceda. Concursul „FanfaRE-TRO” va aduna în cadrul festivalului fanfare de pe întreg teritoriul Republicii, ce vor concura pentru titlul de „Fanfara anului 2018”.  Scena mare va găzdui interpreți cu renume din Republica Moldova, dar va deveni și o platformă  de lansare a tinerelor talente autohtone încă nedescoperite (Dj-ei, soliști vocaliști, soliști instrumentiști, band-uri, dansatori…) care vor evolua pentru prima dată în fața a mii de spectatori.

Paralel, în special pentru doamne și domnișoare se va organiza o  prezentare de modă în tematica evenimentului. Pe podium, într-o atmosferă cu parfum retro, vor fi demonstrate, una după alta colecțiile celor mai ingenioși și neordinari designeri vestimentari din țară.

Cele enumerate mai sus dar și alte momente de atracție cum ar fi: concursuri și master-class-uri culinare, târgul de artizanat și expoziția obiectelor de anticariat, master-class-uri ale meșterilor populari, discoteca retro, jocurile și dansurile în jurul rugului, toate vor crea o atmosferă inedită a festivalului oferind lumii prilejul de a simți în primul rînd că suntem un popor unit, cu tradiții impunătoare care merită promovate, astfel demonstrând întregii lumi că și în Moldova se întâmplă lucruri frumoase și avem cu ce ne mândri.

Perioada: 29 aprilie – 1 mai 2018
Locația: Complexul Etno-Cultural Vatra (Traseul R1 Chișinău-Ungheni, km 32, Strășeni)
Prețul biletului: 70 lei (per zi/per persoană)

Poți achiziționa bilete online pe Afisha.md (începând cu data de 7 aprilie).
De asemenea, poți obține bilete cu reducere la numărul de telefon 079551133 (până pe 6 aprilie).

Important! Copiii cu vârsta de până la 8 ani au acces gratuit

Află mai multe detalii pe https://www.facebook.com/events/776289505908028/ sau pe pagina web www.vatrafest.com.

”Clasă de detenție”, introdusă în școlile din România pentru elevii care deranjează orele

Ministerul Educației din România a propus o nouă măsură disciplinară pentru elevii care perturbă orele: aceștia ar putea fi reținuți într-o sală specială sub supravegherea unui profesor, unde vor trebui să citească sau să rezolve fișe de lucru, scrie presa română.

Propunerea este inclusă în proiectul de Statut al Elevului 2024, publicat pentru consultare publică miercuri seară, 12 iunie, informează edupedu.ro.

Conform acestui proiect, profesorii vor avea posibilitatea de a trimite elevii deranjanți într-o sală dedicată, chiar în timpul orei respective. Acolo, activitățile pe care elevii le vor desfășura, precum „lectura suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”, vor fi stabilite de profesorul sau cadrul didactic auxiliar responsabil de supravegherea lor. Încă nu este clar dacă elevilor reținuți li se va consemna absență.

Propunerea acestei măsuri a fost inițiată pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ. La acel moment, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” a sugerat și reintroducerea exmatriculării elevilor, amenzi pentru părinți, și includerea notei la purtare în calculul pentru admiterea la liceu sau la Bacalaureat.

Reprezentanții FSE „Spiru Haret” au explicat anul trecut că această formă de detenție ar presupune ca elevii să petreacă timp într-o sală după ore, sub supravegherea unui cadru didactic, pentru a reflecta asupra comportamentului lor.

Ministerul Educației a invitat publicul să își exprime opiniile și sugestiile cu privire la proiectul de Statut al Elevului 2024, subliniind importanța participării comunității la procesul de îmbunătățire a sistemului educațional.

UPDATE

Ministerul Educației a emis următoarea precizare, după ce Edupedu.ro a scris că aceasta sală ar fi de detenție:

„Având în vedere folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei „sală de detenție”, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop.

sursa

O companie aeriană de la noi a inaugurat cursa directă spre Praga

Data de 17 iunie 2024 este marcată de un eveniment important pentru Republica Moldova și Cehia. În această zi a fost inaugurată cursa directă Chișinău – Praga, operată de către compania aeriană Flyone, scrie unimedia.md.

Ambasadorul Republicii Moldova în Cehia, Alexandru Codreanu, care a participat la evenimentul de lansare a cursei aeriene directe Chișinău-Praga, a salutat inaugurarea cursei aeriene directe Chișinău – Praga, subliniind că noile oportunități de călătorie vor spori contactele inter-umane și de afaceri între statele noastre, contribuind astfel la consolidarea cooperării bilaterale moldo-cehe în domeniile comercial-economic și turism și facilitând călătoriile cetățenilor Republicii Moldova, iar țara noastră urmând a fi mai accesibilă și mai atractivă pentru turiștii și oamenii de afaceri din Cehia.

Directorul General FLYONE, Mircea Maleca, a declarat: “De acum ne putem mândri de faptul că solicitările oamenilor au fost îndeplinite și am reușit să lansăm zboruri directe. În viitor, intenționăm să lansăm și alte destinații atractive, consolidând astfel rețeaua noastră de zboruri și oferindu-le pasagerilor opțiuni potrivite pentru a conecta cele mai importante orașe din Europa.”

La bordul aeronavei, pasagerii au fost avut parte de o serie de surprize și cadouri speciale, într-o atmosferă festivă. Echipajul de cabină a fost pregătită să ofere o experiență de neuitat, iar la aterizarea în Aeroportul din Praga, aeronava a fost întâmpinată cu turnuri de apă.

Cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, orarul va fi organizat astfel:

Luni:

Chișinău (RMO) 13:40 – Praga (PRG) 14:40

Praga (PRG) 15:40 – Chișinău (RMO) 18:30

Vineri:

Chișinău (RMO) 07:10 – Praga (PRG) 08:10

Praga (PRG) 09:10 – Chișinău (RMO) 12:10

Pentru mai multe informații despre orarul zborurilor și rezervări, accesați flyone.eu sau în aplicația mobilă FLYONE.

O maşină a luat foc într-o benzinărie din sectorul Buiucani. Automobilul era staționat

Un automobil care staționa într-o stație peco a fost cuprins de flăcări. La fața locului au intervenit 2 echipaje de pompieri și ambulanța. Totul s-a întâmplat în sectorul Buiucani al Capitalei, scrie stiripesurse.md.

Potrivit Lilianei Pușcașu, ofițerul de presă al IGSU, a ars secțiunea motorului a autovehicului, din acest motiv s-a declanșat incendiul.

Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Cutremurător! Imagini video cu momentul deflagrației de pe strada Armenească
Articolul anterior
Video! O familie a adăpostit în casă mai multe berze
Articolul următor