Complexul Etno-Cultural Vatra te invită la Festivalul MAI Retro! Vezi ce surprize au pregătit organizatorii

Centrul Cultural VATRA continuă promovarea valorilor spiritual-umane în rândurile publicului larg, de data aceasta prin provocarea sentimentului de nostalgie și interesului  față de frumosul de altădată.
În perioada 29 aprilie – 1 mai, la Complexul Etno – Cultural Vatra  se va desfășura cea de a II–a ediție a Festivalului Retro Mai, o ediție specială atât prin conținut cât și prin ideea conceptuală, care pornește de la denumirea festivalului „Retro” –  O  RETR-ĂIRE  a farmecului timpurilor de demult.

separator

Trăind într-o lume afectată spiritual, în ritmuri grăbite, oamenii au uitat esența unui simplu „Bună ziua!”, au uitat ce înseamnă comunicare, relaxare în sânul naturii, drumeții, picnic și apă de izvor. Și cel mai îngrijorător este faptul că, dacă maturii doar au uitat aceste lucruri, copii de azi nici nu au de unde cunoaște ce înseamnă un mod sănătos de viață.

Festivalul MAI –Retro vine să reînvie în sufletele oamenilor dorința de a admira și a contacta cu  frumusețea naturii, de a se relaxa într-un cadru pitoresc, de a gusta din bucate pregătite la iarbă verde. Totodată, evenimentul oferă o diversitate de distracții  în stilul Retro, toate pe ritmurile muzicii demult îndrăgite de fiecare.

Trei zile Retro la Complexul Etno-Cultural Vatra promit să fie pline de surprize și emoții pozitive atât pentru maturi cât și pentru cei mici. Programul va cuprinde o gamă largă de momente atractive pentru toate vârstele.

Grandioasa expoziția de automobile Retro, anul acesta va fi una internațională, gama automobilistică din cadrul festivalului fiind îmbogățită și de o expoziție a mașinilor de lux pentru ceremonii. Cei pasionați de motoare pe două și trei roți vor avea ocazia să admire o minunată colecție de Bike–uri retro și nu numai. Astfel vom oferi ocazia fotografilor din toată țara să-și demonstreze talentul în arta fotografică creându-le zone special amenajate în stil retro și îndemnându-i la concursuri de fotografie artistică.

Trei zile și două nopți timpul se va opri în loc pentru cei care vor alege să se relaxeze ca pe timpuri la  Festivalul Mai Retro. Patru trasee de diferite distanțe ce trec prin inima pădurii, vor fi amenajate cu indicatoare de direcționare pentru toți iubitorii de drumeții, aceștia având posibilitatea să facă popas la Stejarul lui Stefan Cel Mare, la Mănăstirea Căpriana și  la Izvorul lui Avram.

Pentru copiii de toate vârstele este prevăzut un program distractiv variat ce va include concursuri sportive, zone de distracție precum: Retro Aventura Park, Căsuța din poveștile lui Creangă, Mega jocul „De-a V-ați Ascunselea”, Concursul „Best Retro Family ”, și desigur pentru cei dornici de senzații tari – tiroliană  cu și fără obstacole, tragere cu arcul, aruncatul topoarelor și cuțitelor, tir cu pușca, perete-escaladă și multe alte surprize.

Nici programul muzical –artistic nu va ceda. Concursul „FanfaRE-TRO” va aduna în cadrul festivalului fanfare de pe întreg teritoriul Republicii, ce vor concura pentru titlul de „Fanfara anului 2018”.  Scena mare va găzdui interpreți cu renume din Republica Moldova, dar va deveni și o platformă  de lansare a tinerelor talente autohtone încă nedescoperite (Dj-ei, soliști vocaliști, soliști instrumentiști, band-uri, dansatori…) care vor evolua pentru prima dată în fața a mii de spectatori.

Paralel, în special pentru doamne și domnișoare se va organiza o  prezentare de modă în tematica evenimentului. Pe podium, într-o atmosferă cu parfum retro, vor fi demonstrate, una după alta colecțiile celor mai ingenioși și neordinari designeri vestimentari din țară.

Cele enumerate mai sus dar și alte momente de atracție cum ar fi: concursuri și master-class-uri culinare, târgul de artizanat și expoziția obiectelor de anticariat, master-class-uri ale meșterilor populari, discoteca retro, jocurile și dansurile în jurul rugului, toate vor crea o atmosferă inedită a festivalului oferind lumii prilejul de a simți în primul rînd că suntem un popor unit, cu tradiții impunătoare care merită promovate, astfel demonstrând întregii lumi că și în Moldova se întâmplă lucruri frumoase și avem cu ce ne mândri.

Perioada: 29 aprilie – 1 mai 2018
Locația: Complexul Etno-Cultural Vatra (Traseul R1 Chișinău-Ungheni, km 32, Strășeni)
Prețul biletului: 70 lei (per zi/per persoană)

Poți achiziționa bilete online pe Afisha.md (începând cu data de 7 aprilie).
De asemenea, poți obține bilete cu reducere la numărul de telefon 079551133 (până pe 6 aprilie).

Important! Copiii cu vârsta de până la 8 ani au acces gratuit

Află mai multe detalii pe https://www.facebook.com/events/776289505908028/ sau pe pagina web www.vatrafest.com.

Gabriel Nebunu a cântat la Palatul Național: doar din respect pentru Fuego

Pe 7 și 8 noiembrie, Fuego susține concerte la Palatul de la Chișinău, alături de Orchestra Fraților Advahov, numeroși artiști de la noi, printre care se numără și Gabriel Nebunu, cel căruia ”i s-ar fi interzis” să-și susțină concertul aniversar la Palat, informează unica.md.

Invitații speciali ai artistului român cu care cântă în duet, se numără Mihai Ciobanu, Nicolae și Isidor Glib, Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de Iederă”, Zinaida Bolboceanu, Stela Botez și revelația Moldovei, dar și carismaticul interpret de muzică populară Gabriel Nebunu.

Aseară, Gabriel Nebunu a urcat în scenă nu din culise, ci din public.

Se pare că artistul a evoluat la Palatul Național doar din respect pentru Paul Surugiu, cu care îl leagă o prietenie frumoasă, având în vedere recentele dezvăluiri făcute într-un interviu despre cum i s-a interzis să-și susțină concertul aniversar la cei 10 ani de activitate scenică la palat.

Biletele la concertele lui Fuego au costat între 250-1.000 de lei și s-au vândut toate.

Ion Paladi, melodie emoționantă alături de frații săi. Ce alte surprize pregătește artistul

Îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, alături de frații săi Constantin și Petru Paladi, a lansat de curând o melodie emoționantă intitulată ”Dor de părinți”, care deja a ajuns la inimile admiratorilor, informează unica.md. 

“Dor de părinți” cel mai nou cântec alături de frații mei. Este foarte important să nu uităm de unde am plecat de la casa părintească, locurile unde am copilărit și de părinții care ne-au dat viață!”, scria artistul într-o postare.

Videoclipul a fost filmat în satul natal Chișcăreni.

Vă invităm să ascultați melodia.

Artistul mai pregătește și alte surprize pentru publicul său drag. Foarte curând, acesta va lansa, în premieră, o piesă de muzică ușcoară. Videoclipul, în care apare alături de soția sa, filmat pe strada pietonală din Chișinău, va fi lansat pe 16 noiembrie, ora 12.00 și se intinulează ”Mii de stele”.

Ion Paladi a început să cânte de la vârsta de 11 ani, a studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al orchestrei naționale ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros și este extrem de îndrăgit atât ân țară, cât și peste Prut.

Ministra Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis

Ministra Sănătății Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis și a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare, informează unica.md.

”Am repetat de multe ori că sistemul de justiție este vital pentru activitatea tuturor domeniilor. În special când vine vorba de corupție, hoție, crime.

Sistemul de justiție în termeni simpli, pentru oameni, este despre dreptate și nedreptate. Fiecare om, vinovat sau nevinovat, trebuie să fie asigurat că va avea dreptul la un proces corect.

Medicina e o specialitate pe muchie de cuțit. Nimeni nu cunoaște cum ieșim noi din gărzi sau săli de operații, nimeni nu ne cunoaște emoțiile când pierdem pacienții. Vârsta medie a unui medic al serviciilor medicale critice de intervenție urgentă în lume este de 57 ani. Nimeni nu cunoaște povara arderii profesionale, a lacrimilor noastre, a sacrificiului personal. Câți medici am pierdut numai în pandemie, nimeni din colegi nu a refuzat să iasă la serviciu, deși erau siguri ca într-o zi vor contacta boala și pentru unii va fi fatală. Așa și a fost…

Recent, un bun prieten de al meu neurochirurg din București a salvat viața unui mic moldovean de la noi de câteva luni într-o operație care a durat 17 ore. 17 ore! Vă dați seama să stai cu microscopul pe un creieraș micuț, în costum chirurgical, cu broboane de transpirație pe frunte, cu mâinile și ochii încordați și obosiți, la limita rezistenței! Micuțul a fost salvat, a revenit acasă, crește, dar câte zile de viață a lăsat medicul în acea sală de operație?

Ministerul Sănătății e implicat cu regret în multe procese judiciare, citesc aproape zilnic diferite hotariri de instanță. Si vreau să cred în continuare ca avem și judecători corecți în domeniu. Și nu vreau să cred ca era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar. El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe. De aceea trebuie să ne grăbim să ajungem în UE, acolo unde drepturile ne vor fi garantate în cea mai mare măsură.

Decizia instanței pe cazul medicului Cozub Serghei e executorie, dar finală va fi cea a Curții Supreme. Solicităm tratarea acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptului medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzându-i-se dreptul la o justiție corectă. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO.

În aceste timpuri grele trebuie să rămânem o societate unită. E timpul să ne europenizăm pe-adevăratelea, nu doar geografic.”, scrie în postarea sa ministra Sănătății.

Cutremurător! Imagini video cu momentul deflagrației de pe strada Armenească
Articolul anterior
Video! O familie a adăpostit în casă mai multe berze
Articolul următor