Concert cu 6.000 de tineri organizat în Olanda. ,,A fost de parcă m-aș fi trezit într-un vis”

Sute de olandezi s-au înghesuit zilele trecute într-un club din Amsterdam, la un concert de muzica folk, la o petrecere-experiment aprobată de autorități pentru a testa riscurile la care ar fi supusă populația în cazul în care unele dintre restricțiile impuse în pandemie ar fi ridicate.

Autoritățile olandeze au aprobat o serie de petreceri-experiment pentru a testa riscurile la care ar fi supusă populația în cazul reluarii activității în industria evenimentelor.

Fiecare participant la concertul de la Ziggo Dome, din Amsterdam, a fost testat negativ pentru Covid-19 cu 48 de ore înainte de eveniment. De asemenea, toți poartă etichete electronice pentru a urmări contactele. Este modul în care autoritățile încearcă să afle cum ar putea face ca industria evenimentelor să fie reluată, într-o țară în care campania de vaccinare a început cu întârziere.

”A fost de parcă m-aș fi trezit într-un vis în care totul era permis din nou”, spune Vivian Nagelkerke, în vârstă de 26 de ani, care a mers la concert cu un prieten.

„A fost cu adevărat legendar să mă întorc într-o sală de concerte. Înainte de pandemie, mergeam la concerte de trei ori pe săptămână”, a mai spus el.

În total, opt astfel de ”petreceri-experiment” care au avut loc în ultima lună în Olanda, au fost rezultatul discuțiilor din ultima perioadă între guvernanți și un grup de organizatori de evenimente, „Field Lab”, scrie CNN.

Cercetătorii au conceput o serie de evenimente – de la festivaluri de dans, la concerte la care spectatorii erau așezați pe scaune, până la un meci de fotbal cu spectatori în tribune, pentru a studia comportamentul participanților și a urmări eventualele infecții.

Deși nu au publicat încă niciun rezultat concludent, Voss a spus că, comparând datele de la petrecerile-experiment cu cele din populația generală, ei cred că participarea la un eveniment bine reglementat, împărțit în bule, cu un test PCR negativ, nu este mai riscant decât să îți faci viața zilnică normală în Olanda.

„Până în prezent, riscul este în mare parte mai mic decât ar fi netestat, în afara evenimentului”, a spus Voss.

„Cu siguranță avem rezultate promițătoare, care arată că în multe dintre situațiile pe care le-am creat, riscul în timpul situației speciale a fost mai mic sau egal cu cel de acasă”, a mai spus cercetătorul.

Ministrul olandez al Sănătății îi dă dreptate. La începutul acestei luni, el a numit constatările inițiale „cu adevărat încurajatoare”.

Organizatorii le-au cerut participanților să limiteze contactul cu orice persoană vulnerabilă în zilele de după eveniment și li s-a cerut un al doilea test cinci zile mai târziu.

Nagelkerke a spus că a văzut unele reacții negative pe Facebook, dar prietenii și familia ei au fost în general invidioși.

Field Lab a anunțat că, până în prezent, au identificat 67 de cazuri pozitive la coronavirus în rândul celor care voiau să participe la evenimentele-experiment, prin urmare li s-a refuzat intrarea.

Doar cinci persoane din peste 6.000 de participanți au dat până acum teste pozitive în acest tampon post-eveniment, spun ei, iar cercetătorii nu pot fi siguri dacă acea infecție a rezultat din participarea la un eveniment Field Lab.

La concerte, petrecăreții au uitat de măști și de distanțare fizică.

sursa

Un șofer de ambulanță din Telenești a pierdut lupta cu noul coronavirus
Articolul anterior
Persoanele vârstnice și cele cu boli cronice sunt îndemnate să evite locurile aglomerate și să facă rugăciunea de acasă
Articolul următor
Alte articole interesante