Concert grandios de Hramul Orașului. Ce artiști vor evolua pe scenă

Primăria Municipiului Chișinău anunță că pe 14-15 octombrie în centrul Chișinăului se va sărbători, timp de două zile, istoria, cultura și tradițiile capitalei noastre.

Cîteva lucrui care nu le stiai despre Arcul de Triumf din Chișinău

Astfel potrivit primăriei, în Piața Marii Adunări Naționale vor evolua colective muzical-artistice municipale, elevi ai școlilor de muzică, precum și artiști autohtoni afirmați pe scenele internaționale.

La fel, în centrul capitalei va avea loc un program cultural-distractiv, cu concerte, expoziții de pictură, târguri ale meșterilor populari, bucătărie tradițională și alte surprize.

PROGRAMUL ACIVITĂȚILOR DE HRAMUL ORAȘULUI CHIȘINĂU, 14 – 15 OCTOMBRIE 2022

14 OCTOMBRIE 2022

08:00 – 08:30 – Depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt;

08:30 – 09:45 – Liturghia de hram la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”;

10:00 – 11:00 – Inaugurarea sărbătorii – HRAMUL ORAȘULUI CHIȘINĂU, Scuarul Catedralei Mitropolitane;

Concert de muzică liturgică „RUGĂ”, cu Orchestra Națională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”, Capela Corală Academică „Doina”, Studioul muzical-coral „Lia – Ciocârlia”, Cor de Preoți;

De asemenea, vor evolua: Mihai Ciobanu, Marin Ganciu, Gabriel Nebunu și Brio Sonores, Nicu Țurcanu și Cristian Prepeliuc;

12:00-16:00, PMAN – Concert-dedicaţie pentru CHIȘINĂU, cu participarea elevilor școlilor de arte, colective artistice ale centrelor de creație pentru copii din Chișinău, care vor prezenta un program de divertisment „EU sunt Chișinău!”

16:00-18:40 – Caleidoscop muzical „EU sunt Chișinău!” cu Formația „Colinda” şi Aliona Triboi, Gicu Cimbir și Carolina Gorun, Orchestra de Cameră „Camerata Chișinău” cu Natalia Tanasiiciuc, Igor Podgoreanu și trupa „Brio Sonores”, dirijor – Mihai Amihalachioaie, Formația ethno-jazz „Trigon”, Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”;

19:00-22:00 – Divertisment muzical „CHIȘINĂU – ORAȘ TINERESC” cu Vali Boghean Band, Orchestra Fraţilor Advahov cu Zinaida Julea, Igor Cuciuc, Gabriel Nebunu și „Fetele din Botoşani”, „Zdob și Zdub”;

INVITATUL SPECIAL ÎN SEARA DE 14 OCTOMBRIE ESTE CARLA’S DREAMS, care va evolua în intervalul 22:00-23:00;

15 OCTOMBRIE 2022, PIAȚA MARII ADUNĂRI NAȚIONALE

11:00-14:00 – Colecția „Cântece despre Chișinău”;

14:00-17:45 – Concert – Dedicaţie pentru CHIȘINĂU, cu participarea Colectivelor artistice din cadrul instituțiilor de învățământ din municipiu, Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor” etc.;

18:00-19:15 – Caleidoscop muzical „EU sunt Chișinău!”, unde vor evolua: Formația „Cristal”, cu Aurica și Valeriu Cordineanu, Ricu Vodă, Formația „Megapolis”, solist: Sergiu Țurcan;

19:30-20:15 – Recital „Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra”;

20:30-22:15 – Spectacol folcloric „CHIȘINĂU – Acasa sufletelor noastre” cu Mihai Ciobanu, Maria Iliuţ și „Crenguță de Iederă”, Veta Ghimpu-Munteanu, Igor Rusu, Constantin Moscovici, Doina Sulac, Marin Ganciu, Viorica Lupu, „DoReDoS”, ansamblul etnofolcloric „Romanița” etc.;

SEARA, SĂRBĂTOAREA DE HRAMUL ORAȘULUI SE VA ÎNCHEIA LA 22:15-23:00 – Recital cu „LUPII lui Calancea”.

Evenimentul se va desfășura pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni – Vasile Alecsandri.

Alertă meteo: Cod Galben de vânt puternic în toată țara

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de intensificări ale vântului pe întreg teritoriul țării.

Astfel, în perioada 14 aprilie, ora 13:00 – 15 aprilie, ora 22:00, în special pe parcursul orelor diurne, sunt prognozate intensificări ale vântului din sud-est, cu rafale ce vor atinge viteze de 15-20 m/s, transmite Știri.md.

Riscuri:

  • sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric și ale legăturilor de comunicații;
  • se pot rupe crengi de copaci și se poate semnala doborârea unor arbori uscați;
  • este posibilă decopertarea parțială a unor construcții.

Recomandări:

  • evitarea trecerii prin apropierea copacilor;
  • ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ;
  • evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî;
  • evitarea folosirii focului deschis.

Biserica din satul Gârbova a fost cuprinsă de flăcări în seara de Florii

În seara de Florii, interiorul bisericii Adormirii Maicii Domnului din satul Gârbova, raionul Ocnița, a fost parțial cuprins de flăcări.

Martorii cred că incendiul ar fi fost provocat fie de un scurtcircuit, fie de folosirea necorespunzătoare a sobei din lăcașul de cult, transmite Știri.md cu referire la observatorul.md.

În urma incidentului au fost deteriorate picturile murale și câteva elemente de decor din biserică.

Potrivit informaţiilor, lucrările de reparaţie în interiorul lăcaşului de cult urmează a fi efectuate în această săptămână.

Preot, despre rugurile din Noaptea Învierii: Ritualul nu este susținut nici de Biserică

Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii este interzisă prin lege. Ritualul nu este susținut nici de Biserică. „Ceea ce ar trebui să ardă în conștiința și în inima fiecăruia dintre noi este flacăra Lui Hristos cel Înviat”, afirmă preotul Octavian Moșin, scrie agora.md.

Preotul Octavian Moșin, de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, a reiterat că acest ritual este periculos pentru sănătate.

Îmi amintesc de semenii mei, cum se aduna o cantitate enormă de anvelope. E foarte periculos când stai aproape de foc, pentru că pe mulți am văzut rănindu-se, mulți au ajuns în Noaptea de Înviere chiar la spital.

Octavian Moșin spune că acest obicei se trage, cel mai probabil, din perioada sovietică.

Oamenii de bună credință nu puteau participa la slujbă, fiind o restricționare. Acea perioadă era cumva o sărbătoare în afara sărbătorii. O altă versiune ar fi că păgânii care vin din alte culturi și religii și-au găsit locul în afara slujbei, tocmai în astfel de ruguri, care niciodată n-au fost specifice creștinismului.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, arderea anvelopelor prezintă riscuri semnificative pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor.

”În cadrul procesului de ardere, sunt eliberate în atmosferă zeci de substanțe chimice periculoase, printre care monoxidul de carbon, oxizii de sulf și de azot, dioxinele, furanii, metalele grele, benzenul și hidrocarburile aromatice policiclice.”

În premieră, au fost descoperite particule toxice din aerul poluat în creierul și plămânii bebeluşilor nenăscuţi
Articolul anterior
Judocanul Denis Vieru a cucerit medalia de bronz la Mondialul de la Tashkent
Articolul următor
Close menu