Concert grandios de Hramul Orașului. Ce artiști vor evolua pe scenă

Primăria Municipiului Chișinău anunță că pe 14-15 octombrie în centrul Chișinăului se va sărbători, timp de două zile, istoria, cultura și tradițiile capitalei noastre.

Cîteva lucrui care nu le stiai despre Arcul de Triumf din Chișinău

Astfel potrivit primăriei, în Piața Marii Adunări Naționale vor evolua colective muzical-artistice municipale, elevi ai școlilor de muzică, precum și artiști autohtoni afirmați pe scenele internaționale.

La fel, în centrul capitalei va avea loc un program cultural-distractiv, cu concerte, expoziții de pictură, târguri ale meșterilor populari, bucătărie tradițională și alte surprize.

PROGRAMUL ACIVITĂȚILOR DE HRAMUL ORAȘULUI CHIȘINĂU, 14 – 15 OCTOMBRIE 2022

14 OCTOMBRIE 2022

08:00 – 08:30 – Depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt;

08:30 – 09:45 – Liturghia de hram la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”;

10:00 – 11:00 – Inaugurarea sărbătorii – HRAMUL ORAȘULUI CHIȘINĂU, Scuarul Catedralei Mitropolitane;

Concert de muzică liturgică „RUGĂ”, cu Orchestra Națională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”, Capela Corală Academică „Doina”, Studioul muzical-coral „Lia – Ciocârlia”, Cor de Preoți;

De asemenea, vor evolua: Mihai Ciobanu, Marin Ganciu, Gabriel Nebunu și Brio Sonores, Nicu Țurcanu și Cristian Prepeliuc;

12:00-16:00, PMAN – Concert-dedicaţie pentru CHIȘINĂU, cu participarea elevilor școlilor de arte, colective artistice ale centrelor de creație pentru copii din Chișinău, care vor prezenta un program de divertisment „EU sunt Chișinău!”

16:00-18:40 – Caleidoscop muzical „EU sunt Chișinău!” cu Formația „Colinda” şi Aliona Triboi, Gicu Cimbir și Carolina Gorun, Orchestra de Cameră „Camerata Chișinău” cu Natalia Tanasiiciuc, Igor Podgoreanu și trupa „Brio Sonores”, dirijor – Mihai Amihalachioaie, Formația ethno-jazz „Trigon”, Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”;

19:00-22:00 – Divertisment muzical „CHIȘINĂU – ORAȘ TINERESC” cu Vali Boghean Band, Orchestra Fraţilor Advahov cu Zinaida Julea, Igor Cuciuc, Gabriel Nebunu și „Fetele din Botoşani”, „Zdob și Zdub”;

INVITATUL SPECIAL ÎN SEARA DE 14 OCTOMBRIE ESTE CARLA’S DREAMS, care va evolua în intervalul 22:00-23:00;

15 OCTOMBRIE 2022, PIAȚA MARII ADUNĂRI NAȚIONALE

11:00-14:00 – Colecția „Cântece despre Chișinău”;

14:00-17:45 – Concert – Dedicaţie pentru CHIȘINĂU, cu participarea Colectivelor artistice din cadrul instituțiilor de învățământ din municipiu, Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor” etc.;

18:00-19:15 – Caleidoscop muzical „EU sunt Chișinău!”, unde vor evolua: Formația „Cristal”, cu Aurica și Valeriu Cordineanu, Ricu Vodă, Formația „Megapolis”, solist: Sergiu Țurcan;

19:30-20:15 – Recital „Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra”;

20:30-22:15 – Spectacol folcloric „CHIȘINĂU – Acasa sufletelor noastre” cu Mihai Ciobanu, Maria Iliuţ și „Crenguță de Iederă”, Veta Ghimpu-Munteanu, Igor Rusu, Constantin Moscovici, Doina Sulac, Marin Ganciu, Viorica Lupu, „DoReDoS”, ansamblul etnofolcloric „Romanița” etc.;

SEARA, SĂRBĂTOAREA DE HRAMUL ORAȘULUI SE VA ÎNCHEIA LA 22:15-23:00 – Recital cu „LUPII lui Calancea”.

Evenimentul se va desfășura pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni – Vasile Alecsandri.

Astăzi este ultima zi de Recensământ: ce trebuie să facă persoanele care nu au fost recenzate

Astăzi este ultima zi a Recensământului populației și locuințelor. Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, au fost recenzare circa 2,438 milioane de persoane și aproximativ 1,654 milioane de locuințe.

În aproape toate raioanele țării, rata de recenzare depășește 99%. Doar în municipiul Chișinău se înregistrează cea mai mică rată – sub 97%.

Biroul Național de Statistică reamintește ce trebuie să întreprindă persoanele care nu au fost încă recenzate. Acestea pot recurge la următoarele modalități:

– Să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit);

– Să se programeze la secția de informare și recenzare din raionul/sectorul unde își au domiciliul, completând un formular.

Amintim că Biroul Național de Statistică a anunțat că, pentru a spori gradul de cuprindere cu recenzare a populației, din data de 1 iulie pe teritoriul țării au fost deschise 43 de secții staționare de informare și recenzare, care reprezintă locații fixe unde persoanele nerecenzate se pot apropia pentru informare sau pentru a completa chestionarul electronic de Recensământ la fața locului, cu ajutorul unui recenzor. Adresele secțiilor și informațiile de contact le puteți accesa aici.

Autoritățile estimează că primele date preliminare vor fi publicate timp de șase luni după finalizarea recensământului. De asemenea, autoritățile precizează că informațiile oferite de populație în cadrul recensământului sunt confidențiale și sunt protejate prin lege. Acestea se utilizează doar în scopuri statistice, nu în scop fiscal sau de taxare, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

De menționat că Recensământul populației și locuințelor este desfășurat o dată la 10 ani, iar în baza informațiilor colectate se stabilesc obiective pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situații de urgență, potrivit OMS

Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situații de urgență conform protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății. Este concluzia a doi directori OMS. În cadrul vizitei în Republica Moldova, reprezentanții Organizației au oferit Centrului Universitar din cadrul Universității de Medicină echipamente moderne în valoare de 195 de mii de dolari.

„Încercăm să sprijinim țările pentru a fi pregătite de urgențele de sănătate publică. Ar putea fi orice legat de boli infecțioase, dezastre naturale, inundații, cutremure sau conflicte pe care le vedem în întreaga lume. Din acest punct de vedere, Moldova s-a descurcat foarte bine”, a declarat directoarea în domeniul pregătirii pentru situații de criză, Cartierul General OMS, Nedret Emiroglu, transmite tvrmoldova.md.

„Pregătirea pentru situațiile de urgență este asemenea unui lanț, fiecare element trebuie să fie la locul său. Vom prelua toate lecțiile și experiențele din Moldova la nivel regional”, a menționat directorul interimar „Programul urgențe în sănătate”, Biroul Regional OMS Europa, Gundo Weiler.

În cadrul vizitei celor doi directori OMS a fost anunțat un ajutor pentru Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală „Nicolae Testemițanu”. Este vorba despre aparate de ultrasonografie, seturi de fibroscoape și manechine pediatrice.

„Această donație nu este pur și simplu una foarte generoasă pentru noi, dar este și un angajament pentru viitorul sistemului de sănătate a Republicii Moldova, exprimat prin pregătirea cadrelor medicale și altor specialiști”, a spus prorectorul pentru activitatea didactică, USMF „Nicolae Testemițanu”, Olga Cernețchi.

„Manechinele reprezintă o punte de trecere între teorie și practică. În ziua de astăzi nu poate să existe un medic fără să cunoască și să aibă abilități practice. Aceste manechine, de fapt, e acel pilon ca să treacă la un alt nivel de cunoștințe și să fie gata în diferite scenarii de simulare, pentru a acorda ajutorul de urgență, în cazuri critice, reale”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Gasnaș.

Donația se ridică la 195 de mii de dolari.

Încă trei cetățeni au devenit victime ale escrocheriei ,,ruda implicată în accident”. Ce spune Poliția

Escrocheria cu ,,ruda implicată în accident” a făcut alte trei victime, într-o singură zi. Un suspect a fost reținut, anunță oamenii legii.

O femeie din Stăuceni, în vârstă de 82 de ani, a transmis escrocilor 84 000 de lei și 650 de euro. În cartierul Poșta Veche, o femeie de 72 de ani a transmis 15 000 de euro, iar la Ungheni, o femeie de 78 de ani a transmis 15 000 de euro.

,,În acest caz a fost reținut pentru 72 de ore un suspect cu vârsta de 25 de ani, cel care a preluat banii de la victimă. Scenariul în toate cazurile este același. Victime sunt femei în etate și sunt sunate la telefonul fix de o femeie vorbitoare de limba rusă. Ulterior se apropie un tânăr/tânără care preia banii, pe care îi transmite în cel mai scurt timp altei persoane”, anunță Poliția, într-un comunicat.

În audio anexat la această postare este convorbirea suspectului înainte de a comite infracțiunea.

Oamenii legii îndeamnă cetățenii să discute cu părinții și bunicii pentru a-i informa corect și a preveni acest tip de escrocherie.

În premieră, au fost descoperite particule toxice din aerul poluat în creierul și plămânii bebeluşilor nenăscuţi
Articolul anterior
Judocanul Denis Vieru a cucerit medalia de bronz la Mondialul de la Tashkent
Articolul următor