Concursul Eurovision Song Contest 2019 ar putea fi anulat?

Concursul muzical internațional Eurovision 2019, programat  la Tel Aviv în perioada 14-18 mai, ar putea fi anulat, pe fondul atacurilor cu rachete și problemelor legate de securitate în Israel.

separator
Luni, o rachetă lansată din Gaza a lovit o casă în moshavul Moshmeret în centrul Israelului, rănind șapte civili, inclusiv copii.

Reprezentanți oficiali ai Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) urmăresc atent evoluțiile. Ei au difuzat un comunicat, informând că participanții la Eurovision din Norvegia, Muntenegru și Marea Britanie au sosit deja luni în Israel.

Este a două oară în mai puțîn de două săptămâni când a avut loc un atac cu rachete lansate spre centrul Israelului. În același timp, cu 50 de zile până la începerea Eurovision, preocupările legate de o escaladare în timpul competiției, sau chiar de posibilitatea unui atac, cresc.

„Siguranță și securitatea sunt întotdeauna de o importantă capitală pentru EBU”, se arată în comunicatul transmis prin mail. „Continuăm să lucrăm împreună cu KAN (canalul public israelian – n.r.) și autoritățile israeliene corespunzătoare pentru a garanta siguranță celor care se pregătesc și care vor participa la concursul Eurovision din luna mai. Vom continuă să monitorizăm îndeaproape situația actuală din Israel”, se adaugă în comunicat, potrivit ziare.com.

Totodată, riscurile rămân sporite.

Grav accident cu implicarea unei ambulanțe, la Cahul. Sunt victime

Un grav accident cu implicarea unei ambulanțe a avut loc în după-amiaza zilei de 22 aprilie, în municipiul Cahul. La fața locului au intervenit 3 echipe de asistență medicală urgentă pentru a acorda ajutorul necesar, scrie pulsmedia.md.

colaj foto: pulsmedia.md

Potrivit CNAMUP, ambulanța a ajuns într-un pilon de electricitate după ce a fost lovită în plin de un automobil. În salon se afla un pacient cu epilepsie, care necesita transportare urgentă la spital.

Accidentul s-a produs după ce șoferul unui vehicul nu a acordat prioritate autosanitarei, care se deplasa regulamentar pe drumul principal, cu girofarul și semnalul sonor conectate.

În urma impactului, atât pacientul, cât și echipa de medici au avut de suferit diverse traumatisme și au fost transportate la spital pentru investigații și tratament.

„Oferta finală” de pace a lui Trump, dezvăluită: Ucraina, presată să accepte ocupația rusă

Administrația Trump așteaptă miercuri răspunsul Ucrainei la un acord de pace care include recunoașterea de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei și recunoașterea neoficială a controlului rusesc asupra celorlalte teritorii ocupate, au declarat pentru site-ul Axios surse care cunosc direct propunerea. Alte surse citate de Reuters au confirmat cele mai importante prevederi ale acestui plan, în vreme ce au scos în evidență reticența Kievului și a aliaților europeni, transmite hotnews.ro

Un document de o pagină pe care SUA l-au prezentat oficialilor ucraineni la Paris săptămâna trecută este descris drept „oferta finală” a președintelui Donald Trump pentru Kiev. Casa Albă, scrie Axios, insistă că este pregătită să renunțe la mediere dacă părțile nu ajung curând la o înțelegere.

Propunerea lui Trump ar presupune concesii majore din partea lui Volodimir Zelenski, care ar trebui să accepte cedarea Crimeei și a celorlalte teritorii controlate de Rusia în estul Ucrainei, un lucru pe care a refuzat să îl facă până acum.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin s-a oferit să înghețe actualele linii de front pentru a ajunge la un acord, el a respins alte elemente ale cadrului american, cum ar fi o forță europeană de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean, potrivit informațiilor.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat că Kievul consideră că propunerea este foarte părtinitoare față de Rusia. „Propunerea spune foarte clar ce câștiguri tangibile obține Rusia, dar spune doar vag și general ce va obține Ucraina”, a spus această sursă, citată de Axios.

O reuniune a oficialilor din SUA, Ucraina și Europa, care ar fi trebuit să discute miercuri despre încetarea războiului, inclusiv despre planul lui Trump, a eșuat miercuri, deoarece secretarul de stat american Marco Rubio și-a anulat brusc călătoria la Londra, iar negocierile au fost retrogradate.

Ce obține Rusia conform propunerii lui Trump

  • Recunoașterea „de jure” de către SUA a controlului Rusiei asupra Crimeei.
  • Recunoașterea „de facto” a ocupării de către Rusia a aproape întregii regiuni Luhansk și a părților ocupate din Donețk, Herson și Zaporojie.
  • Promisiunea că Ucraina nu va deveni membră a NATO. Textul menționează că Ucraina ar putea deveni parte a Uniunii Europene.
  • Ridicarea sancțiunilor impuse din 2014.
  • Cooperarea economică consolidată cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.

Ce primește Ucraina în conformitate cu propunerea lui Trump

  • „O garanție de securitate robustă” care implică un grup ad hoc de țări europene și, eventual, de țări neeuropene cu opinii similare. Documentul este vag în ceea ce privește modul în care ar funcționa această operațiune de menținere a păcii și nu menționează nicio participare a Statelor Unite.
  • Returnarea micii părți din regiunea Harkov ocupată de Rusia.
  • Posibilitatea traversării neîngrădite a râului Nipru, care trece de-a lungul liniei frontului în unele părți din sudul Ucrainei.
  • Compensații și asistență pentru reconstrucție, deși documentul nu precizează de unde vor proveni fondurile.

Alte elemente ale planului

  • Centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare instalație de acest tip din Europa – va fi considerată teritoriu ucrainean, dar va fi operată de SUA, iar energia electrică va fi furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei.
  • Documentul face referire la acordul SUA-Ucraina privind mineralele, despre care Trump a spus că va fi semnat joi.

Ucrainenii și europenii rămân sceptici

Planul a fost redactat după ce emisarul lui Trump, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin timp de mai mult de patru ore săptămâna trecută.

După ce planul a fost prezentat, Putin s-a oferit să oprească invazia Rusiei de-a lungul liniilor de front actuale ca parte a unui potențial acord, relatează Financial Times

Unele dintre propunerile Washingtonului au fost considerate inacceptabile de țările europene și de Kiev, au declarat mai multe surse pentru Reuters, lăsând părțile implicate divizate, dar încă optimiste că ar putea ajunge la un compromis.

Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a declarat marți că europenii au prezentat în detaliu Statelor Unite ceea ce ei consideră a fi aspectele nenegociabile ale unui potențial acord de pace Ucraina-Rusia.

Dincolo de Crimeea, alte puncte de divergență majore rămân, inclusiv presiunea Rusiei pentru ridicarea sancțiunilor UE înainte de finalizarea negocierilor, ceea ce Europa respinge cu fermitate, au declarat diplomații citați de Reuters.

Unele dintre ideile Washingtonului ar putea de asemenea să nemulțumească Moscova. Doi diplomați au declarat că SUA nu insistă asupra cererii Rusiei de a demilitariza Ucraina și nu se opun unei forțe europene ca parte a viitoarelor garanții de securitate pentru Ucraina.

Diplomații citați de Reuters nu au fost de acord dacă propunerea SUA reprezintă o poziție fermă a administrației Trump sau un punct de plecare pentru a lucra cu Ucraina și aliații săi europeni în vederea formulării unei poziții comune înainte de a o prezenta Rusiei.

Negocieri la Londra, dar fără principalii oficiali americani

Witkoff se va deplasa la Moscova la sfârșitul acestei săptămâni pentru a patra sa întâlnire cu Putin, a anunțat marți Casa Albă.

Însă Witkoff și secretarul de stat Marco Rubio lipsesc de la discuțiile de miercuri de la Londra, la care participă oficiali americani, ucraineni, francezi, germani și britanici. Ambii planificaseră anterior să participe. În schimb, Keith Kellogg, trimisul Ucrainei, este așteptat să conducă delegația SUA.

Se așteaptă ca propunerea SUA să facă parte din discuții.

Un oficial american implicat în discuții a declarat că Rubio și Witkoff au lucrat împreună „pentru a dezvolta un cadru care să ne apropie de încheierea războiului”.

Cu toate acestea, oficialul a declarat că în ultimele 24 de ore au existat indicii din partea ucrainenilor că la Londra doreau să discute mai degrabă despre o încetare a focului de 30 de zile, decât despre cadrul planului de pace al lui Trump.

„S-a luat decizia ca secretarul să nu călătorească la Londra. În schimb, delegația americană va continua să se angajeze în conversații cu omologii britanici și ucraineni”, a declarat oficialul, citat de Axios.

Un oficial european a declarat de asemenea pentru Reuters că Rubio le-a transmis gazdelor sale britanice îngrijorarea că Ucraina ar putea reveni la pozițiile sale cele mai dure, făcând imposibil orice progres în cadrul discuțiilor.

Rubio a scris pe Twitter că a avut o conversație „productivă” cu omologul său britanic și că așteaptă cu nerăbdare „să continue” după discuțiile de la Londra.

Contrabandă cu piese auto, aduse cu un SUV de lux

Piese auto transportate în lipsa actelor de proveniență legală și vamală, depistate în linia a doua de control vamal. Cazul a fost documentat de ofițerii Echipelor mobile ale Serviciului Vamal după ce, pe traseul Costești-Rîșcani, a fost stopat și supus verificărilor un mijloc de transport de model „Range Rover Discovery”, condus de un conațional în vârstă de 53 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Drept urmare, în habitaclul autoturismului, cât și în compartimentul marfar au fost depistate piese auto pentru automobile de diferite mărci, precum și un motor, pentru care șoferul nu a putut prezenta acte ce atestă dovada originii legale și/sau vamale. Valoarea bunurilor a fost estimată la peste 120 000 lei.

Mijlocul de transport a fost indisponibilizat, iar mărfurile au fost ridicate, fiind desfășurate în continuare investigații pentru elucidarea tuturor circumstanțelor.

Pe unele străzi din Chișinău vor înflori cireșii japonezi
Articolul anterior
Un tânăr dispărut cu cinci luni în urmă, a fost găsit într-o fântână
Articolul următor
Close menu