Condiții de muncă moderne și servicii medicale mai calitative, după ani de așteptare, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Condiții de muncă moderne și servicii medicale mai calitative, după ani de așteptare, pentru personalul medical și pacienții de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Astăzi, 27 martie, a fost inaugurat noul sediu al Secției consultative din cadrul instituției, după reconstrucție totală și dotare cu echipament performant. Secția oferă servicii în 24 de specialități: cardiologie, chirurgie, neurologie, gastroenterologie, endocrinologie, oftalmologie, alergologie, urologie etc. În cadrul acesteia activează și Centrul republican de boli profesionale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Secția, cu suprafața de 2533 de metri pătrați, este dotată cu echipament performant, care permite diagnosticarea rapidă și precisă a afecțiunilor: ecocardiograf,  videogastroscop, tomograf de coerență optică pentru retină, ecograf multidisciplinar, spirometru digital, echipament pentru ultrasonografie duplex vasculară etc.

Noul sediu este structurat pe patru niveluri, fiecare destinat unor servicii specifice, pentru a optimiza fluxul pacienților și activitatea medicilor: la nivelul I sunt cabinetele pentru investigații funcționale, imagistice și oftalmologice; la nivelul II a fost amenajat un compartiment izolat pentru efectuarea investigațiilor endoscopice; la nivelul III sunt organizate cabinetele medicilor chirurgi și o sală de pansamente modernă; la nivelul IV pacienții beneficiază de consultații în domeniul medicinei interne.

Echipa medicală este formată din 39 de medici specialiști, 30 de asistente medicale și 10 cadre auxiliare. Anual, în cadrul Secției, peste 150.000 de pacienți beneficiază de consultații și investigații.

Reconstrucția și dotarea Secției consultative de la Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga” au costat circa 64,4 milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină, din bugetul instituției și donații ale partenerilor externi.

Menționăm că, pe parcursul ultimilor trei ani, Ministerul Sănătății, din surse proprii și cu susținerea partenerilor, a investit peste 58 de milioane de lei în modernizarea infrastructurii Spitalului Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga” și în dotarea cu dispozitive medicale de înaltă performanță.

Ultima zi în care cetățenii pot beneficia de reducere la polița de asigurare medicală

Astăzi este ultima zi când cetățenii care se asigură în mod individual pot achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2025, scrie observatorul.md.

Altfel, polița poate fi achitată până la miezul nopții prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.  Cetățenii care se asigură în mod individual achită de la 1.264 de lei până la 5.054 lei, în funcție de categoria din care fac parte.

Circa 1264 lei plătesc proprietarii de teren cu destinație agricolă; 1895 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul; 2527 lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern; 5054 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, mediator, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

31 martie, ultima zi pentru depunerea declarațiilor de avere

Cei care nu au reușit să depună declarațiile de avere au ultima șansă să o facă astăzi, în ultima zi de martie. Declarația se depune prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate. Actul trebuie semnat în formă electronică, transmite IPN.

Autoritatea Națională de Integritate precizează că declarația se consideră recepționată dacă subiectul declarării primește recipisa electronică de confirmare.

În cazul introducerii unor date incomplete sau eronate, persoana este obligată să rectifice declarația depusă. Declarația inițială și declarațiile rectificate vor fi păstrate separat, prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina ANI.

Autoritatea Națională de Integritate îndeamnă subiecții declarării averii și intereselor personale să depună fără întârziere declarațiile, iar la necesitate să consulte specialiștii ANI și materialele plasate pe pagina web a instituției.

SIS-ul acuză Ambasada Rusiei că l-a ajutat pe deputatul Nesterovschi să se eschiveze de la închisoare

SIS deține informații confirmate că Ambasada Rusiei în R. Moldova l-a ajutat pe deputatul transfug Alexandru Nesterovschi să se eschiveze de la închioare. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful SIS, Alexandru Musteața în cadrul unui briefing, scrie jurnal.md.

Acest gen de acțiuni fac parte din mecanismul de agresiune hibridă orientată împotriva RM.

„La 18 martie 2025, la 20:15, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței de condamnare, Alexandr Nesterovschi a fost documentat intrând pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Ulterior, la 19 martie, 2025, acesta a fost transportat cu un automobil cu numere diplomatice ale Federației Ruse în regiunea transnistreană, unde se află și până în prezent sub protecția serviciilor speciale ruse”, a declarat șeful SIS.

Astfel, la momentul declarării sentinței de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi la 12 ani de detenție în penitenciar de tip închis, acesta deja se afla pe teritoriul din stânga Nistrului.

Deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice, din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău Centru în termen de 15 zile. Nesterovschi a fost anunțat a doua zi în căutare prin Interpol.

CNA la Comitetul Executiv al Găgăuziei. Ofițerii anticorupție ridică acte
Articolul anterior
Inaugurarea Secției consultative a Spitalului Clinic ,,Timofei Moșneaga”
Articolul următor
Close menu