Condițiile de intrare în Ucraina pentru cetățenii moldoveni

Ucraina a actualizat condițiile de intrare în țară pentru moldovenii care vor să călătorească în țara vecină.

Astfel, cetățenii moldoveni pot intra în Ucraina prezentând la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală (în limba engleză), care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină..

De asemenea, călătorii mai trebuie să dețină unul dintre următoarele documente:

– certificatul medical de vaccinare emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova, care confirmă imunizarea cu una sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19, recunoscute de OMS, sau rezultatul negativ al testului PCR sau al testului rapid (antigen) pentru determinarea antigenului de coronavirus, efectuate cu cel mult 72 de ore înainte de intrare în Ucraina. 

Condițiile de intrare în Ucraina pentru moldovenii care nu dețin certificatul de vaccinare:

Cetățenii Republicii Moldova care nu dețin certificatul de vaccinare vor prezenta la punctele de trecere ucrainene polița de asigurare medicală valabilă pe un termen minim de 14 zile (în limba engleză), care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și unul dintre următoarele certificate:Publicitate

– rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuate cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei sau rezultatul negativ al testării rapide (antigen) pentru determinarea antigenului coronavirusului (RAT), efectuate cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei.

Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de polița de asigurare medicală.

La traversarea frontierei pe direcția de intrare în Ucraina, cetățenii Republicii Moldova vor fi obligați să instaleze în telefoanele mobile personale aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care începe după 72 de ore de la traversarea frontierei.

Important: Pentru a evita autoizolarea, cetățenii Republicii Moldova urmează să efectueze, în timp de 72 de ore de la traversarea frontierei, unul dintre cele două teste sus-menționate (PCR sau antigen), având rezultatul negativ. 

Lista laboratoarelor din Ucraina autorizate să transmită rezultatele testelor către aplicația „Vdoma” poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății, accesând link-ul aici: https://moz.gov.ua/…/perelik-laboratorij-scho-majut.

Mai multe detalii privind intrarea în Ucraina în baza testului PCR sau antigen pot fi accesate aici: https://ucraina.mfa.gov.md/…/informa%C8%9Bii-utile.

Prevederi privind tranzitarea teritoriul Ucrainei pot fi accesate aici: https://ucraina.mfa.gov.md/…/informa%C8%9Bii-utile.

În cazul apariției unor situații problematice, vă rugăm să apelați serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina la numărul de telefon: +380-44-521-22-79 sau la adresa de e-mail: kiev@mfa.gov.md. În cazuri excepționale se va apela linia telefonică de urgență a Ambasadei: +380-68-384-20-16 (activă 24/7).

Peste 140 de școli din țară vor avea blocuri sanitare noi

Aproximativ 140 de școli din sate au toaletă în curte. Un exemplu este și gimnaziul din comuna Pârlița, raionul Soroca. Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că în acest an vor fi renovate sau construite blocurile sanitare în instituțiile de învățământ, selectate prin concurs.

În cadrul Gimnaziului din Pârlița învață 80 de elevi. Clădirea școlii niciodată nu a avut bloc sanitar în interior, așa că elevii și pedagogii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte, transmite moldova1.md.  

„Ne descurcăm foarte greu, mai ales în perioada rece a anului. Este complicat, pentru că trebuie să însoțim copiii afară și să avem grijă să fie îmbrăcați. Asta tot e pierdere de timp și influențează foarte negativ asupra copiilor. Încă mai avem o problemă, că sunt fetițe care pe viitor devin viitoarele mame și trebuie să fie sănătoase”, a spus Lilia Zgardan, profesoară.

Instituția a elaborat proiectul tehnic pentru construcția blocurilor sanitare și a primit finanțare, iar lucrările vor începe în luna mai.

Potrivit directorului Gimnaziului, instituția este una veche, la care, de la bun început, nu a fost prevăzut un bloc sanitar interior. 

„Încă din perioada sovietică, blocul sanitar era în exterior. (…) Va fi construit în anexa respectivă, care va fi demolată, și se va construi din nou un bloc sanitar, care va îmbunătăți cu mult și va duce la creșterea educației”, a menționat Igor Cazac, directorul gimnaziului din Pîrlița.

La începutul lunii februarie, ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că în acest an vor fi renovate sau construite blocurile sanitare în peste 140 de instituții de învățământ, selectate prin concurs. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocate 25 de milioane de lei. Restul cheltuielilor vor fi acoperite de Banca Mondială și UNICEF, cu sprijinul financiar al partenerilor de dezvoltare. Anul trecut, 21 de școli au beneficiat de renovarea blocurilor sanitare, fiind alocați din bugetul de stat, de asemenea, 25 de milioane de lei.

O femeie, surprinsă pe fereastra unui bloc din Capitală. Polițiștii și medicii au sărit în ajutor

O femeie a fost surprinsă de trecători în timp ce stă agățată de fereastra unui bloc locativ din sectorul Râșcani al Capitalei.

Momentul în care o femeie stă agățată de fereastra unui bloc de locuit

Potrivit ofițerului de presă Scripnic Svetlana, la data de 28 aprilie, în jurul orei 12.27, oamenii legii au fost sesizați precum că pe bulevardul Moscova 17/1, la etajul 12 al unui bloc locativ, o persoană se află în pericol, transmite www.stiri.md.

Ajunși la fața locului, oamenii legii au stabilit că femeia în vârstă de 33 de ani, care se afla pe geamul de la balcon, ar fi coborât de sine stătător. 

Ulterior, aceasta a fost preluată de ambulanță pentru a primi ajutorul medical necesar.

Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. 

Un interpret internațonal, refuzat în Moldova după ce a susținut că femeile sunt de vină pentru violuri

Interpretul Jah Khalib nu va cânta la Chișinău în luna august. Organizatorii festivalului de muzică Summer Fest, unde urma să evolueze cântărețul kazah, au anunțat că performanța lui Jah Khalib a fost anulată „în legătură cu evenimentele și știrile recente”.

„Din cauza unor factori logistici și confidențiali, nu a fost posibil să anunțăm oficial și deschis decizia luată mai devreme. Organizarea unui eveniment de o amploare similară necesita mult efort și o pregătire îndelungat, fapt care nu permite să luăm decizii impulsive. Vă reamintim că Summer Fest este un festival ce are ca element central doar muzica”, au transmis organizatorii festivalului, transmite ziar.md.

Asta după ce, în ultimele zile, internauții și persoane publice au decis să boicoteze participarea lui Jah Khalib la festivalul de la Chișinău, criticându-l pe artist pentru declarațiile misogine, sexiste și instigatoare la violență, pe care le-a făcut în cadrul unui podcast acum câțiva ani.

Zlele trecute, Coaliția Națională „Viața fără Violență” și actorul Cătălin Lungu au cerut BisConcert, organizatorii festivalului de muzică Summer Fest, care va avea loc la Chișinău, în august, să anuleze concertul cântărețului kazah Jah Khalib. Solicitarea este argumentată prin faptul că, în timpul unui interviu, renumitul interpret a fost de acord cu o declarație care face aluzie la faptul că femeile și fetele care au fost supuse violenței sexuale sunt des vinovate.

În august 2022, pe canalul de YouTube RUH FOOD, a fost publicat un interviu cu șase persoane publice din Kazahstan, inclusiv Jah Khalib. La un moment dat, unul dintre participanți a declarat că 85% dintre cazurile de viol, în care victimile sunt femei, au loc pentru că acestea se aflau „în locul nepotrivit, în hainele nepotrivite, la momentul nepotrivit”.

Petiție online: Părinții cer prelungirea învățământului la distanță
Articolul anterior
Cum s-a transformat o fată din America într-un terorist căutat de FBI. Antrena copii sirieni să tragă cu mitraliera
Articolul următor