Consiliul Europei: Transferurile copiilor ucraineni în Rusia echivalează cu un genocid

Într-o rezoluţie adoptată de Adunarea Parlamentară care reuneşte deputaţi din 46 de ţări, Consiliul Europei a „cerut” repatrierea copiilor ucraineni care au fost transferați forțat în Rusia, considerând că această practică echivalează cu un „genocid”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Consiliul Europei: Transferurile copiilor ucraineni în Rusia echivalează cu un genocid

„Dovezile documentate ale acestei practici corespund definiţiei internaţionale a genocidului. Aceste transferuri sunt planificate clar şi organizate într-un mod sistematic ca politică de stat şi au ca obiectiv anihilarea oricărei legături şi a oricărei caracteristici a identităţii lor ucrainene”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat.

Potrivit rezoluţiei adoptate joi, există „dovezi” că acești copii deportaţi s-au confruntat cu un proces de „rusificare” prin reeducare în limba, cultura şi istoria ruse.

Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean, a salutat această rezoluţie, considerând că ea constituie „un pas în plus către posibilitatea unui proces” în faţa justiţiei internaţionale.

Consiliul Europei a cerut, de asemenea, ca ONU şi Crucea Roşie să aibă acces în Rusia pentru a colecta informaţii despre copiii deportaţi şi să fie colectate dovezi ale crimelor – inclusiv genocid – care ar fi putut fi comise.

Autoritățile de la Kiev au estimat la începutul lunii aprilie că peste 16.000 de copii ucraineni au fost „răpiţi” şi duşi în Rusia de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie 2022, iar mulţi ar fi fost duşi în centre de plasament.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis, la 17 martie, un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru aceste deportări.

Tribunalul de la Haga a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru copii.

Nenorocire la Tohatin! Un copil de 14 ani, lovit de o mașină în timp ce traversa strada pe zebră

Un băiat de 14 ani a fost lovit pe trecerea de pietoni, în apropiere de localitatea Tohatin din municipiul Chișinău.

Imaginile au fost expediate pe un canal de telegram.

Deocamdată nu se cunoaște în ce stare este copilul, iar poliția nu a venit cu detalii.

Tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte: finii pleacă în vizită la nași!

În cea de-a doua zi de Paşte se respectă alte tradiţii şi obiceiuri păstrate din timpuri străvechi.

În această zi se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi.

Potrivit tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”.

Un alt obicei presupune stropitul cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus.

Aşadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marţea fetele îi udau pe feciori.

Obiceiul se păstrează şi astăzi, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte este o reminiscenţă târzie a acestei datini.

sursa

Leul moldovenesc se întărește

Leul moldovenesc a înregistrat o consolidare în fața dolarului american și euro, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei pentru începutul acestei săptămâni, scrie unimedia.md.

În comparație cu sfârșitul săptămânii trecute, leul s-a apreciat față de ambele valute majore, menținându-și valoarea fără o schimbare nominală în termeni de lei sau bani. Euro se tranzacționează astăzi la valoarea de 18.9424 lei moldovenești, fără a înregistra o diferență față de valoarea de la sfârșitul săptămânii trecute. Dinamica euro a fost una descrescătoare în ultimele două zile, indicând o întărire a leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană.

Dolarul american este cotat astăzi la 17.6973 lei moldovenești, stabil față de valoarea de la sfârșitul săptămânii anterioare. Acesta a urmat o traiectorie similară cu cea a euro, marcând o tendință descrescătoare în ultimele două zile, ceea ce sugerează o consolidare a leului moldovenesc și în raport cu dolarul.

Leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusă se tranzacționează astăzi la valorile de 3.8068, 0.4477, respectiv 0.1927 lei moldovenești. Toate cele trei valute au prezentat o dinamică descrescătoare în ultimele două zile, indicând o tendință generală de întărire a leului moldovenesc în raport cu aceste monede. Fără a înregistra o schimbare nominală în termeni de lei sau bani, leul moldovenesc și-a menținut poziția consolidată față de monedele vecinilor săi regionali.

Atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Explozii în Kiev și în mai multe orașe. Sunt cel puțin 10 morți
Articolul anterior
Smiley a cerut-o în căsătorie pe Gina Pistol. Când are loc nunta? „Inelul e făcut special pentru ea, adică nu e cumpărat de la magazin”
Articolul următor