Consumul de droguri la nivel european a crescut îngrijorător în toate statele membre. Semnal de alarmă tras de experți

Consumul de droguri la nivel european a crescut îngrijorător în toate statele membre. Este semnalul de alarmă tras de Centrul European pentru monitorizarea consumului de droguri.

10 cities in Europe for the best vacations for families with teenagers -  Wyld Family Travel

Comisarul european pentru Afaceri Interne susține că situația este extrem de gravă, iar traficanții au ajuns să plătească asasinate din banii obtinuți din vânzarea drogurilor.

Indiferent de măsurile luate de autorități la nivel local sau european, consumul și traficul de droguri sunt în creștere, atrage atenția Centrul European pentru monitorizarea drogurilor. 162 de tone de cocaină au fost capturate anul trecut doar în porturile din Franța și Belgia, iar numărul substanțelor etnobotanice monitorizate a ajuns la aproape 1.000, din care 43 au apărut anul trecut, relatează protv.ro.

Alexis Goosdeel, directorul EMCDDA: „Drogurile sunt azi peste tot în Europa. Niciodată nu au existat atât de multe substanțe disponibile, într-o formă atât de pură și la un preț atât de scăzut. Mai mult, și asta este ceva nou în comparație cu acum 10 ani, oricine se poate confrunta cu fapte de violență legate de traficul de droguri, pe teritoriul Uniunii Europene”.

Comisarul European pentru Afaceri interne susține că a descoperit o corupție masivă în principalele porturi maritime din Europa.

Iylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: „Infractorii folosesc banii proveniți din traficul de droguri să mituiască oameni obișnuiți, polițiști și să comande asasinate. 50 de explozii s-au produs în Rotterdam anul trecut, 50 în Amsterdam, în Stokholm weekend-ul trecut. Șapte oameni au fost împușcați, un bărbat de 45 de ani și un tânăr de 15 ani au fost uciși cu arme militare automate. Principala cale de intrare a drogurilor în Europa sunt porturile noastre. Pentru că un operator de macara care să pună un container într-un loc ușor de accesat de traficanți, mita se ridică și la câteva sute de mii de euro, cam 15% din valoarea transportului”.

Capturi de droguri

Cele mai mari capturi au fost înregistrate la cannabis, 800 de tone într-un singur an. Multe culturi ilegale au fost descoperite și pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv la noi în țară. Pericolul este cu atât mai mare cu cât, spun experții, traficanții au început să modifice genetic plantele de cannabis.

Catalin Țone, expert antidrog: „Vorbim de cannabis concentrat care are peste 10% tetrahidrocanabinoină substanță activă. Sunt plante hibrid, plante puternice care dau o dependență rapidă. În Romania se practică și stropirea canabisului cu substanțe sintetice. Asta duce la o dependență rapidă care afectează mai ales creierul adolescenților. Prevalența consumului a ajuns la 14-15 ani, la 10% media la nivel național. Dacă vorbim de mari centre urbane lucrurile sunt mult mai sus”.

Persoanele care cad în capcana drogurilor revin cu greu la o viață normală. Specialiștii spun că în România acestea primesc tratament de urgență doar în secțiile de boli psihice ale spitalelor de stat.

Însă pe temen lung sunt pe cont propriu. O speranță ar putea veni de la Comisia Europeană, care anunță că va înființa Agenția Europeană pentru prevenirea și combaterea traficului de droguri.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Incendiu uriaș într-un parc de distracții din Germania
Articolul anterior
O femeie din raionul Drochia creștea cânepă în grădină. Ce pedeapsă riscă
Articolul următor