Contabila lui Șor, sancționată de SUA: Companii și venituri în Moldova

SUA au aplicat, pe 13 septembrie, sancțiuni împotriva șefei organizației necomerciale, ANO „Evrazia”, Nelli Parutenko, asociată lui Ilan Șor. Fostă trezorieră a Partidului Șor, Nelli Parutenko conduce în prezent vehiculul financiar prin care oligarhul fugar trimite bani în Moldova pentru întreținerea rețelei de activiști și aderenți ai formațiunilor politice controlate de oligarhul fugar și Kremlin, scrie anticorupție.md.    

„ANO Evrazia și Parutenko sunt responsabili pentru o schemă care sprijină eforturile de influență malignă ale lui Șor. Parutenko este directorul general al ANO Evrazia și fostul trezorier al Partidului Șor. ANO EVRAZIYA, cu PARUTENKO la cârmă, a executat o schemă de transfer de bani prin intermediul Promsvyazbank în Moldova pentru a cumpăra voturi pentru a influența viitoarele alegeri moldovenești”, se menționează într-un comunicat al Departamentului de Stat. „Sub masca asistenței umanitare, ANO Evrazia a pus la cale o schemă de cumpărare de voturi menită să sprijine ilegal candidații pro-Kremlin și, prin urmare, să submineze democrația Republicii Moldova.”

Pentru prima dată, Parutenco apare în actele fostului Partid Șor în 2015, atunci când Mişcarea Social-Politică Republicană „Ravnopravie”, fosta denumire a formațiunii, a făcut un demers la Comisia Electorală Centrală cu privire la confirmarea lui Nelli Parutenco în calitate de persoană responsabilă de finanţe.

După ce Ilan Șor a devenit primar al municipiului Orhei, Parutenco a fost responsabilă atât de banii Partidului Șor, cât de cei ai Primăriei Orhei. Oficial, ea a prezidat Comisia consultativă de specialitate economie, buget și finanle în cadrul Consiliului Municipal Orhei.

Conform declarației de avere pentru anul 2022 în calitate de consilieră municipală, Parutenco a indicat un salariu 35.500 de lei, 2.500 de euro obținuți în urma sărbătoririi zilei sale de naștere. Ea a mai trecut în declarație 51.735 de lei ca pensie. La compartimentul imobile, contabila lui Șor a trecut două apartamente, iar la secțiunea acțiuni în capitalul social al unui agent economic – 50% la SRL Trade Winds.  

În iulie 2022, Nelli Parutenco a fost una dintre cele șapte persoane apropiate Partidului „Șor” – Vitalie Balinschi, Igor Himici, Olga Romanova, Alexandr Petrov, Serghei Racu și Tudor Balițchi –, care au fugit din Moldova. Ele erau implicate în distribuirea mijloacelor ilicite în favoarea formațiunii. Ilan Șor a menționat atunci pe Facebook că fugarii urmau să fie reținuți de către procurori.

Ajunsă la Moscova, Nelli Parutenco a devenit deja responsabilă de gestionarea ANO Evrazia, entitate prin cadre Ilan Șor își finanțează rețeaua de activiști în Moldova.

Procurorii moldoveni au dezvăluit că reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le-au fost mai întâi create conturi bancare în banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă, aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina.

Ulterior, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie curent, prin intermediul aplicației „PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care sunt convertite în valută.

Un bărbat căsătorit şi cu doi copii s-a lăsat păcălit pe TikTok şi i-a trimis 50.000 de euro unei tinere care pretindea că îl iubeşte

Un bărbat din judeţul Iaşi care munceşte de ani buni în Anglia, căsătorit şi cu doi copii, a căzut victimă unei escrocherii „clasice”, pe TikTok. El a trimis 50.000 de euro în contul unei „tinere” care l-a agăţat pe platforma de socializare şi l-a convins că este îndrăgostită de el, scrie adevarul.ro.

 Deși autoritățile și mass-media au avertizat în numeroase rânduri asupra diverselor metode de escrocherii online, acestea funcţionează în continuare, mai ales când e vorba de „iubire adevărată”.

Una dintre cele mai recente victime este un bărbat din Ruginoasa, judeţul Iaşi, care munceşte de ceva ani în Anglia în domeniul construcţiilor, căsătorit şi cu doi copii acasă, care a trimis 50.000 de euro în contul unei tinere care l-a abordat pe o reţea de socializare.

Așa-zisaa lor oveste de dragoste a început în urmă cu şapte luni pe TikTok, timp în care persoana care se ascundea în spatele contului a reuşit să-l convingă pe bărbat că este îndrăgostită nebuneşte de el şi să-i câştige încrederea.

„Mi-a scris că mă iubeşte. Şi-a făcut tricou cu mine. Plângea, mă suna de 30-40 de ori pe zi”, le-a povestit ulterior bărbatul poliţiştilor.

„M-a înjurat, că sunt prost”

Ieşeanul nu a putut rămâne indiferent la declaraţiile tinerei, care printre mesaje emoţionante şi promisiuni îi transmitea şi că are nevoie de bani, astfel că în această perioadă de timp i-a trimis diverse sume de bani, mai mici sau mai mari, ajungând la suma de 50.000 de euro.

„Spunea că vrea să fie cu mine. Că e săracă, n-are bani…”, a mai povestit bărbatul.

A fost cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade s-a produs vineri, 10 ianuarie, în zona seismică Vrancea, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie adevarul.ro.

„În ziua de 10 Ianuarie 2025, la ora 15:49:26 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, PRAHOVA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140.0 km”, a transmis INCDFP.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km SE de Brașov, 50km N de Ploiești, 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 64km NV de Buzău, 72km NE de Târgoviște, 91km V de Focșani. 

Ultimul cutremur din zona seismică Vrancea a avut loc la 27 decembrie 2024.

Trump, primul președinte american condamnat penal. Ce sentință a primit, cu doar 10 zile înainte de preluarea mandatului

Judecătorul Juan Merchan l-a condamnat pe Donald Trump la eliberare necondiționată, permițând președintelui ales să evite închisoarea, amenzile sau probațiunea, scrie adevarul.ro

Donald Trump este primul președinte al SUA condamnat într-un proces penal. El a fost condamnat pentru falsificarea unor documente contabile care dovedeau plăți către o actriță de filme pentru adulți, prin care îi cumpăra tăcerea legată de o aventură extraconjugală.

Președintele ales a fost găsit vinovat pentru 34 de infracțiuni legate de folosirea banilor din campania electorală din 2016. 

Judecătorul Juan Merchan a indicat anterior că liderul republican nu va face închisoare pentru faptele comise. Cu toate că nu va avea o pedeapsă privativă de libertate, Donald Trump va rămâne cu statutul de infractor condamnat.

„Protecția acordată funcției de președinte nu este un factor atenuant. Ele nu reduc gravitatea infracțiunii și nici nu justifică săvârșirea acesteia în niciun fel”, a spus judecătorul.

Președintele ales și avocatul său a strigat că este „o nedreptate”, iar Donald Trump le-a mulțumit amenințător procurorului și judecătorului. 

Inițial, Donald Trump urma să fie condamnat pe 11 iulie. O decizie a Curții Supreme a SUA, dată pe 1 iulie, le-a conferit președinților americani o imunitate largă împotriva urmăririi penale.

Pe 3 ianuarie judecătorul Juan Merchan a decis că nu există niciun impediment legal pentru pronunțarea sentinței, moment programat să aibă loc pe 10 ianuarie.

Caz de rabie la bovine la Anenii Noi
Articolul anterior
Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson, s-a stins din viață la 70 de ani
Articolul următor
Close menu