Copii care poartă povara vieții de adult. O fetiță de 6 ani îngrijește singură de sora ei, de doar un an

Flămânde, murdare și nesupravegheate de părinți. Așa au fost găsite două surori din Bălți, care au ajuns într-un centru de plasament. Asistenții sociali susțin că fetele locuiau în condiții greu de imaginat, într-o casă fără lumina și căldură.

separator
  Reporterii echipei Pro Tv Chișinău: Pe aceste două fetițe le-am găsit singure, jucându-se în față casei, unde locuiesc acum.

“– Mama este la muncă? – Da. – Lucrează mult? – Da. Sapă, rupe buruiană. – Aveți ce mânca? – Da.- Acasă e frig?- Da. Noaptea e foarte frig. Dormim îmbrăcate.“

Fetiță de 6 ani are grijă de sora ei de doar un an. Echipa de filmat le-a vizitat timp de 2 zile, în speranța că o va găși pe mama micutelor, dar femeia nu era acasă.

“– Pot să o îmbrac. Să matur, să fac ordine. Să o hrănesc. Îi dau apă.“Copilele locuiesc într-o sărăcie cumplită, în casă unor străini. Această femeie spune că mama fetițelor s-a plâns că nu are unde să doarmă, așa că a adăpostit-o. “– Îmi e milă de ea. Are copii. Am lăsat-o să locuiască aici. Stă aici de aproximativ jumătate de an. Eu locuiesc aici cu concubinul și fiica mea. Ea are doi copii. Suntem șase oameni.“

Oamenii din Bălți au aflat de povestea fetelor și le-au sărit în ajutor. Le-au adus haine și produse alimentare. “–Periodic venim. O dată pe săptămâna aducem de mâncare. Cumpărăm ori aducem de acasă. Ne străduim să aducem mâncare caldă pentru copii. Cu asta, însă, nu putem soluționa problema. Vine frigul. Unul dintre copii deja are febra. Trebuie urgent să facem ceva.“

Așa, copiii au ajuns într-un centru de plasament din localitate. Asistenții sociali spun că au încercat să o ajute pe mama, dar ea a refuzat. “–I-am găsit o casă unde ea a locuit timp de un an. Primea mâncare și toate cele necesare. Mama a fugit, pentru că noi mergeam să verificăm dacă totul e bine. Ea trebuia să facă ordine. Am încercat să o ajutăm să ducă fetele la grădiniță, dar mama a refuzat să facă controalele medicale necesare.“

Asistenții sociali spun că femeia mai are un copil, dar de care au grijă părinții tatălui. Toți trei copii ar avea tati diferiți. Responsabilii spun că nu pot să-i tragă la răspundere, așa cum femeia, în acte, este mama solitară. Micuțele vor rămâne în centrul de plasament, până când instanța de judecată se va pronunță.

sursa: Pro TV Chișinău

Indemnizațiile pentru copiii ambasadorilor, criticate. Reacția Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o serie de precizări în contextul în care autoritățile intenționează să modifice cadrul normativ cu privire la serviciul diplomatic, în special acordarea unei indemnizații lunare de câteva sute de euro pentru copiii ambasadorilor, transmite Știri.md.

Potrivit responsabililor de la MAE, practica de a oferi indemnizații copiilor ambasadorilor este una pe larg răspândită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina, iar în cazul R. Moldova, ea va viza doar membrii personalului misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare însoțiți în misiuni în străinătate de copii care își urmează studiile într-o instituție preșcolară, primară sau secundară de învățământ.

„Copiii diplomaților nu pot merge în grădinițe sau școli unde limba de predare nu este de circulație internațională, iar instituțiile de învățământ alternative au costuri prohibitive. În asemenea circumstanțe, diplomații care au copii nu pot merge în misiuni și, preponderent, acolo merg diplomați fără copii. Acest fenomen duce la exodul diplomaților cu copii din sistemul diplomatic, lucru pe care își propune să-l schimbe inițiativa de modernizare a cadrului legal”, explică oficialii de la MAE.

Astfel, suma care se propune pentru a fi restituită este de 500 de euro pe lună, iar de aceasta vor benefica copiii care nu depășesc vârsta de 18 ani și care vor avea necesitate, în baza unor documente justificative, în condițiile stabilite de Guvern.

Copiii ambasadorilor Republicii Moldova ar putea beneficia de îndemnizații lunare de 700 de euro pe lună, până la vârsta de 23 de ani. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic, elaborat de câțiva deputați PAS și votat de Parlament în prima lectură.

Guvernul Republicii Moldova își deschide ușile instituției pentru vizitatori. Copiii vor avea parte de surprize. Când poți vizita instituția

Guvernul Republicii Moldova își deschide ușile instituției pentru vizitatori, informează unica.md.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre procesele care stau la baza funcționării Guvernului și despre modul în care se iau deciziile importante pentru țară, înscrie-te acum pentru o excursie ghidată și informativă.

”Vizitatorii se prezintă la intrarea de pe strada Pușkin cu 5-7 min. înainte de ora stabilită, pentru a trece controlul de securitate.

Pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, accesul în clădire se face în baza unui act de identitate valabil, minorii fiind obligatoriu însoțiți de un adult!

Vizitatorii sunt întâmpinați de un ghid în holul intrării din strada Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni. Ghidul însoțește grupul de vizitatori pe tot parcursul excursiei.

Excursia începe cu prezentarea Muzeului Guvernului, realizată în holul central al clădirii, unde vizitatorii se pot familiariza cu istoria și activitatea Executivului.”, se arată într-un comunicaat al instituției.

În timpul excursiei, copii vor participa la o adevărată căutare de comori, primind la finalul excursiei o mică surpriză.

Vor putea vizita sala de ședință a Guvernului, locul unde se iau cele mai  importante decizii legislative.

Vizitatorii vor descoperi și sala media, unde au loc conferințele de presă ale miniștrilor.

Întreaga excursie durează aproximativ o oră academică. În timpul vizitei, vizitatorii pot folosi aparate de fotografiat.

Primăria a acordat ajutor familiilor copiilor electrocutați în parcul de la Botanica

Cazul celor doi copii electrocutați într-un parc din sectorul Botanica al Capitalei, soldat cu decesul unei fetițe de 11 ani, a fost discutat în cadrul ședinței serviciilor municipale. Primarul Ion Ceban a dat asigurări că autoritățile le-au acordat tot sprijinul necesar familiilor victimelor și că întreprind măsuri, pentru a înlătura alte posibile riscuri. Între timp, medicii anunță că starea băiatului de 6 ani care a avut de suferit se îmbunătățește treptat, scrie ziua.md.  

foto: www.ziua.md

„Transmitem, încă odată, condoleanțe familiei. Pentru noi toți cu adevărat a fost o tragedie. Primăria Chișinău a avenit cu tot suportul pentru ambele familii și am fost alături imediat cum am aflat, inclusiv cu ajutorul necesar, material. În prezent, organele de drept desfășoară ancheta pentru a stabili cauzele și circumstanțele incidentului”, a declarat Ion Ceban.

Potrivit lui, imediat după producerea tragediei serviciile municipale au fost mobilizate, pentru a face verificări în toate locurile publice.

„Foarte mulți ne-au întrebat ce s-a întâmplat, și în aceste circumstanțe rugăm foarte mult să așteptăm ca ancheta și oamenii legii să-și facă munca și să comunice toate detaliile respective. Între timp și imediat am dispus ca toate străzile, parcurile, ogrăzile să fie inventariate și verificate. Totodată, la toate adresele cu anumite neconformități transmise de locuitorii capitalei, s-a intervenit și se continuă să se intervină”, a precizat primarul.

Nata Albot, despre sistemul de învățământ canadian: ,,E gândit astfel ca să poți reveni la studii la orice vârstă, la orice specializare și pe orice anotimp”
Articolul anterior
Cutremur în Albania: clădiri prăbuşite, zeci de victime. Video
Articolul următor