Copiii din R. Moldova, tot mai vulnerabili în fața riscurilor online

Aproximativ 60% dintre copiii din Moldova s-au confruntat cu situații riscante în mediul online. Acest fenomen capătă amploare nu doar în țara noastră, ci este o problemă la nivel mondial, accelerată de evoluția tehnologiei. Problema se află în atenția autorităților, care anul trecut au aprobat un plan de acțiuni prin intermediul căruia își propun să asigure o mai bună protecție a copiilor de riscurile utilizării internetului, scrie moldova1.

Fiecare al zecelea copil din Republica Moldova nu cunoaște nimic despre pericolul din mediul digital, iar mai mult de jumătate dintre ei s-au confruntat cu situații riscante și neplăcute în mediul online, afirmă directoarea Programului Copii la Centrul „La Strada”, Veronica Maevschi.

”Copiii care nu sunt informați sunt mai vulnerabili față de riscurile online. Copiii nu știu care sunt aceste pericole, cum să le identifice și, deși internetul prezintă multe avantaje, are și multe riscuri. Acestea includ expunerea la conținut dăunător, conținut ilegal, comunicarea cu persoane necunoscute în mediul online. Viteza cu care se dezvoltă internetul nu le permite copiilor să analizeze și să conștientizeze, să înțeleagă aceste pericole. Una dintre cele mai importante metode de prevenire este educația, și mă refer aici chiar la educația în familie. Dacă îți înveți copilul să traverseze o stradă, la fel îi vorbești și despre pericolele din mediul online.”

Atât părinții, cât și profesorii sunt direct responsabili de informarea copiilor despre riscurile expunerii în mediul online, susține ofițerul pentru dezvoltarea adolescenților de la UNICEF Moldova, Diana Miron. Potrivit acesteia, copiii din țara noastră au acces la telefon de la vârste din ce în ce mai mici, iar acest fapt crește și vulnerabilitatea lor în fața pericolelor online.

”Noi am făcut un studiu cu privire la barierele pe care copiii și tinerii le întâmpină atunci când este nevoie să solicite ajutor și de ce nu o fac. Iar datele acestui studiu sunt într-adevăr alarmante. În foarte multe cazuri, peste 30% dintre copii se simt rușinați, intimidați sau nu au încredere în adulții în care ar trebui să aibă încredere pentru a cere ajutor. La fel, există un grad foarte mic de cunoaștere în rândul lor despre mecanismele și metodele prin care pot raporta abuzurile.”

Copiii care au trecut printr-un abuz sexual în mediul online pot fi asistați emoțional și sprijiniți de Centrul „La Strada”. Reprezentanta instituției, Veronica Maevschi, spune că acest sprijin este esențial, deoarece, în situațiile unui abuz de acest gen, copilul ar putea să se simtă blamat și vinovat.

”Noi suntem cu copilul de la prima etapă, de la raportare, de la depunerea plângerii, până când este o sentință de judecată. Și în aceste situații copilul chiar are nevoie de susținere, să nu fie blamat, să nu se dea vina pe el, deoarece abuzul online este și mai traumatizant decât abuzul offline.”

Domeniul siguranței online necesită o abordare integrată atât prin educație și conștientizare, cât și prin implicarea autorităților, sectorului privat, a celui asociativ și academic. Anume acest lucru își propune Ministerul Educației, explică consultantul principal în domeniul învățământului general de la ministerul de resort, Angela Prisăcaru.

Acest set de acțiuni vine, de fapt, să asigure o abordare mai promptă a cazurilor de abuz în mediul online, dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor și gândirea critică a acestora pentru a putea naviga în siguranță în mediul online. Activitatea, de fapt, pentru a forma niște abilități și cunoștințe ale copiilor de navigare sigură în mediul online nu este ceva ce începem astăzi; este o activitate desfășurată de peste 10 ani. Facem diferite campanii, formări ale cadrelor didactice, ale psihologilor școlari, activități cu părinți, cu copii, facem formări ale cadrelor didactice și pentru ca aceștia să știe cum să abordeze corect acest subiect în cazul în care îl identifică.

Printre acțiunile aprobate până în anul 2026 se regăsesc și organizarea campaniilor de informare despre riscurile online la care pot fi expuși minorii, alături de promovarea serviciilor de raportare a cazurilor de violență în mediul online.

26 de turiști au fost uciși în cel mai grav atac armat comis în India din ultimii 25 de ani

Douăzeci şi şase de persoane au murit într-un atac comis marţi în Kashmirul indian, acesta fiind cel mai grav astfel de act comis în regiune în ultimii 25 de ani, transmit AFP şi Reuters.

Lista victimelor, verificată de poliţie, cuprinde numele a 26 de bărbaţi, ucişi de indivizi înarmaţi care au deschis focul la Pahalgam, o destinaţie turistică situată la circa 90 de kilometri de oraşul Srinagar. Toate persoanele decedate, cu excepţia uneia, locuiau în India, informează Agerpres.

Ministrul indian pentru Jammu-şi-Kashmir, Omar Abdullah, a afirmat că acest atac contra civililor a fost „mult mai important decât tot ceea ce am cunoscut în cursul ultimilor ani”.

Atacul nu a fost deocamdată revendicat. Forţele de ordine indiene au lansat miercuri o operaţiune de căutare în Kashmir a eventualilor autori. Premierul indian Narendra Modi, care şi-a scurtat vizita de stat în Arabia Saudită, a denunţat acest „act odios” şi a promis că „autorii vor fi aduşi în faţa justiţiei”.

Armata indiană a afirmat miercuri că doi presupuşi insurgenţi au fost ucişi într-un incident armat în partea Kashmirului administrată de India. India şi Pakistanul îşi dispută încă din 1947 suveranitatea asupra întregului Kashmir, regiune cu populaţie majoritar musulmană, divizată între cele două ţări.

În partea indiană, o rebeliune separatistă s-a soldat cu zeci de mii de victime începând din 1989. Guvernul de la New Delhi a desfăşurat acolo aproximativ 500.000 de soldaţi.

Un fost angajat SIS din Moldova, expulzat din Rusia

Un fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova a fost expulzat din Rusia. Despre aceasta informează Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse, transmite IPN.

Potrivit sursei, Dumitru Rusnac a sosit în Rusia în anul 2024 și ar fi avut misiunea de a culege informații clasificate despre planurile conducerii ruse în raport cu Moldova, angajații forțelor de securitate și ai altor structuri de stat ale Rusiei ,care participă la activități de politică externă în direcția Republicii Moldova. Fostul angajat al SIS ar fi încercat să se legalizeze în Rusia, comunică Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse.

Testul poligraf asupra lui Dumitru Rusnac ar fi confirmat faptul sosirii sale în Rusia cu scopul de a acumula informații. Presa rusă scrie că Rusnac ar fi colaborat cu șeful Serviciului Ucrainean de Securitate, Budanov.

În luna februarie curent Dumitru Rusnac a fost expulzat de pe teritoriul Federației Ruse și i-a fost închisă intrarea în țară pentru o perioadă de 60 de ani.

Tot mai mulți moldoveni din diaspora aleg să investească acasă

Tot mai mulți moldoveni din diaspora aleg să investească acasă, contribuind cu propriile resurse la dezvoltarea localităților de unde provin. Vorbim de ce originari din satul Vasilcău, raionul Soroca care sprijină proiecte de infrastructură, modernizează școli și susțin inițiative comunitare. Tot ei demonstrează că distanța nu diminuează legătura cu rădăcinile, scrie moldova1.md.

Doi frați din Vasilcău, stabiliți în Franța, au donat cinci mii de euro pentru construcția unui teren de joacă în satul natal conform standardelor înalte:

Vin des pe acasă. Au făcut un teren de joacă foarte frumos pentru copiii din sat. Nu uită de rădăcini”.

Ne bucurăm foarte mult de iluminare, de tot ceea ce s-a făcut. Noi suntem foarte mulțumiți”.

Avem teren de joacă în sat, școală, grădiniță de copii. Mă bucur foarte mult că nimeni nu uită de noi și ne dau un ajutor foarte bun”.

Recent, un locuitor a venit cu o donație generoasă pentru grădinița din localitate.

A venit cu o donație mare, o mașină de spălat automată de 11 kilograme, care, să știți, că este foarte necesară pentru instituție de a spăla lenjeria, păturile”, a menționat Nina Cioca, directoarea grădiniței.

Administrația localității susține că băștinașii plecați peste hotare se implică foarte activ în dezvoltarea satului.

Avem proiecte precum terenuri de joacă pentru copii, drumuri asfaltate, reconstrucții de fântâni, avem terenuri procurate și donate primăriei. Din ultimele discuții pe care le-am avut cu câteva persoane de peste hotare, vrem sa amenajăm o intrare în localitate cu iluminare, cu inscripție”, a menționat Tudor Golub, primarul satului Vasilcău.

În comuna Vasilcău locuiesc în jur de 2400 de locuitori.

A fost descoperită o nouă componentă a sistemului imunitar – o structură minusculă aflată în fiecare celulă. Ce poate face
Articolul anterior
Veste bună: Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Articolul următor
Close menu