„Copiii mei sunt sub dărâmături de 36 de zile”. Ucrainenii continuă să îşi numere morţii. În 24 de ore, Harkov a fost lovit de 50 de bombe

O nouă încercare de mediere pentru încetarea vărsării de sânge din Ucraina. După ce, sâmbătă, a văzut cu ochii lui urmările masacrelor de lângă Kiev, cancelarul Austriei se întâlneşte astăzi cu Vladimir Putin, la Moscova. Va fi prima discuţie, faţă în faţă, dintre Putin şi un lider vest-european, de la declanşarea invaziei. Deocamdată, Ucraina rezistă. Estul ţării este principala ţintă a atacurilor nemiloase ale ruşilor. Dar bombele sunt lansate şi asupra altor oraşe, ca Harkov şi Mikolaev, aproape de Odessa, scrie observatornews.ro. 

Oraşul Nikolaev situat între Kherson şi Odessa, a fost cutremurat, ieri seară, de cea mai puternică explozie de la începutul războiului. O rachetă care se îndrepta spre oraş a fost interceptată de apărarea antiaeriană. O singură persoană a fost rănită.

Mai la nord, la Harkov şi în localităţile vecine, 10 civili şi-au pierdut viaţa şi alţi 11 au fost răniţi într-o serie nesfârşită de atacuri. În 24 de ore, Harkov a fost lovit de 50 de bombe. Sunt cartiere în care nicio clădire nu mai e întreagă. Cei care nu au apucat să fugă şi-au găsit sfârşitul printre dărâmături. Dintr-o locuinţă distrusă, a fost scoasă o pisică. Este singrura fiinţă care a supravieţuit bombardamentului de aici. 

Imagini din satelit arată, la est de Harkov, un convoi de tancuri, taburi şi alte blindate, lung de 15 kilometri, care se îndreaptă acum spre frontul din Donbas. Este zona în care Rusia îşi concentrează toată forţa militară. La Mariupol, oraşul prefăcut într-un uriaş cimitir, coşmarul continuă. Localnicii povestesc că ruşii trag fără milă în civili şi apoi se fotografiază cu trupurile fără viaţă. 

Mii de combatanţi ucraineni continuă să reziste în câteva puncte fortificate din Mariupol. Armata rusă pregăteşte, în Donbas, o ofensivă de amploare dar pare să aibă dificultăţi în refacerea efectivelor de luptă, după pierderile suferite. Rușii încearcă să recruteze noi soldaţi chiar şi din Transnistria, potrivit serviciilor britanice de informaţii. Dar analiştii cred că unităţile astfel completate nu vor avea experienţa necesară pentru luptele care vor urma. 

În acest timp, lângă Kiev, ucrainenii continuă să îşi numere morţii. Până acum au fost găsite peste 1200 de corpuri neînsufleţite de oameni executaţi sumar sau ucişi de bombardamente.

Fântânile din țară, majoritatea poluate: 75% nu corespund normelor de calitate a apei

Aproape 75% dintre fântânile din Republica Moldova nu respectă standardele de calitate a apei. Cele mai multe sunt poluate cu nitraţi şi bacterii periculoase. Laboratorul Centrului de Sănătate Publică din Chişinău face doar verificări parțiale și recomandă oamenilor să fie responsabili şi să dezinfecteze fântânile din gospodării, scrie tvrmoldova.md.

ALEXANDRU NALBA, specialist Centru de Sănătate Publică, ANSPAm scos două căldări de apă, le-am vărsat. Acum, urmează conform cerinţelor operaţionale de prelevare a probelor de apă din fântână, urmează flambarea căldării, iar apoi scoatem o căldare cu apă şi prelevăm proba la indicatorii microbiologici în sticlă sterilă, după aia prelevăm probă la indicatori sanitaro-chimici.

Potrivit specialiştilor de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică, printre raioanele cu cele mai grave probleme la calitatea apei sunt raioanele Rezina, Râşcani, Călăraşi, Căuşeni.

LILIANA CARP, medic specialist, ANSPCauzele care conduc la această situaţie sunt în primul rând insalubritatea localităţilor. Lipsa sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în localităţile rurale care duce la infiltrarea apelor uzate în pânza freatică şi afectarea calităţii apei din fântânile publice. Acestea sunt de multe ori localizate fără coordonarea cu CSP şi sunt amplasate în apropierea grajdurilor, gunoiştilor, depozitelor.

De prin anii 80 e făcută fântâna şi o folosim de atunci. Apa e bună, o bem, o folosim pentru udat. -Mai faceţi dezinfecţie din când în când? – Facem în tot anul. Facem dezinfecţie cu clor, curăţă şi o las să pompeze mai mult, să ud şi apoi o folosesc.Cei mai mulţi localnici din Tohatin evită să folosească apa din fântâni. Apa pentru consum o iau de la rețea sau din magazine.Folosim apa din fântâni mai rar pentru că după cum cunoaştem, în Republica Moldova, calitatea apelor din fântâni nu este prea bună. Iată de ce o folosim doar pentru animale, dăm la păsări, la animale. Noi, din păcate o procurăm.

Apă consumăm din conductă. Pentru tot, pentru tot, din conductă. -Din fântâni luaţi apă? – Nu nu, fântână nu avem, nu ne folosim.Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică recomandă cetăţenilor să evite utilizarea fântânilor publice şi să se informeze asupra calităţii apei înainte de a o consuma. Totuşi, cei care dispun de fântâni în gospodărie, sunt îndemnaţi să le dezinfecteze o dată pe an.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVAPentru dezinfectarea fântânilor se folosesc substanțe pe bază de clor. Fântâna se acoperă cu un capac timp de șase ore. Apa poate fi folosită abia după dispariția totală a mirosului de clor și după verificarea calitatii intr-un laborator.Consumul apei contaminate ar putea duce la apariţia mai multor boli, hepatita, afectiuni gastrointestinale sau boli articulare. Potrivit ANSP, în Republica Moldova sunt aproape 45 de mii de fântâni iar peste 30 de mii sunt periculoase.

O șoferiță de 24 de ani, prinsă cum conducea un BMW cu 170 km/h

În zilele de odihnă, polițiștii INSP au fixat peste 1.700 de șoferi care se deplasau pe drumurile publice încălcând limita de viteză, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Traseul R-6, Chișinău-Orhei

– Șoferiță de 24 de ani a unui BMW se deplasa cu viteza de 170 km/h.

– Un bărbat conducea un Infiniti cu 169 km/h.
– Un alt conducător auto a fost fixat cu 153 km/h.

Poliția îndeamnă repetat șoferii să respecte regimul de viteză pentru a preveni producerea tragediilor.

Un microbuz a luat foc pe șoseaua Muncești

Incendiu pe șoseaua Muncești. Potrivit informațiilor, un Fiat Ducato a luat foc, scrie unimedia.info.

„Un microbuz a luat foc pe șoseaua Muncești. A ars total secțiunea motorului și 50 % din cabina aotomobilului Fiat Ducato. Pentru lichidarea incendiului la fața locului au intervenit 6 pompieri”, a declarat pentru UNIMEDIA, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Puşcaşu.

Putin continuă epurările în serviciul secret FSB: 150 de ofițeri arestați sau concediați
Articolul anterior
Un mecanic din SUA s-a îmbogăţit peste noapte, după ce a găsit o adevărată comoară aruncată la gunoi
Articolul următor
Close menu