Copiii români care fac sport de performanță vor primi lunar un ajutor pentru acoperirea unor cheltuieli necesare

Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii educaţiei fizice şi sportului 69/2000 prin care copiii şi juniorii legitimaţi la cluburi sportive, care se pregătesc pentru competiţii oficiale, vor primi lunar un tichet valoric de 50 lei pentru acoperirea unor cheltuieli necesare practicării sportului de performanţă.

Respectiva propunere a înregistrat 83 de voturi „pentru”, 46 „împotrivă” şi o abţinere.

Iniţiată de un grup de parlamentari PSD, propunerea legislativă prevede că juniorii şi copiii legitimaţi la structurile sportive care practică sportul în mod organizat, pentru a participa la competiţii sportive naţionale şi internaţionale oficiale, sunt consideraţi sportivi de performanţă şi beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma tichetelor valorice denumit „tichet de sportiv”.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, „pentru a avea o motivare în sistemul sportiv, trebuie să ai o miză corespunzătoare a muncii, iar tichetele de sportiv vin în ajutorul celor care practică sportul de performanţă, fiind un stimulent financiar în rândul copiilor legitimaţi la structurile sportive”.

Tichetele de sportiv sunt bonuri de valoare pe suport de hârtie destinate exclusiv pentru acoperirea unor cheltuieli privind practicarea sportului de performanţă, ce pot fi utilizate numai pe teritoriul României, pentru servicii sau bunuri furnizate de persoane juridice cu care Ministerul Tineretului şi Sportului a încheiat un acord în acest sens, scrie digi24.ro.

Valoarea tichetelor de sportiv, redusă de la 150 lei, cât era prevăzut de iniţiatori în proiectul de act normativ, la 50 lei

Potrivit unui amendament al Comisiei pentru învăţământ tineret şi sport, însuşit luni de plenul Senatului, valoarea tichetelor de sportiv este redusă de la 150 lei, cât era prevăzut de iniţiatori în proiectul de act normativ, la 50 lei.

Fiecare sportiv are dreptul la un singur tichet pe lună, perioada de valabilitate fiind de un an de la data emiterii.

O altă propunere legislativă, iniţiată tot de parlamentari PSD, adoptată luni de Senat (108 de voturi „pentru” şi 22 de abţineri) completează aceeaşi Lege a educaţiei fizice şi sportului 69/2000, în sensul posibilităţii Ministerului Tineretului şi Sportului de a organiza Săptămâna Mişcării în România prin direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, cluburile sportive, complexuri sportive naţionale şi casele de cultură ale studenţilor, potrivit Agerpres.

Un al treilea proiect adoptat luni, în unanimitate, care modifică Legea educaţiei fizice şi sportului 69/2000, iniţiat de un grup de parlamentari PNL, prevede că federaţiile sportive naţionale, care primesc finanţare de la bugetul de stat prin intermediul Ministerul Tineretului şi Sportului, au obligaţia să deţină o pagina proprie de internet pe care să poată fi vizualizate statutul federaţiei şi altor acte constitutive, structura organizatorică, conducerea federaţiei, bugetul, programele şi strategiile proprii, regulamentele, lista cluburilor sportive afiliate, precum şi alte materiale de interes public.

Toate cele trei propuneri legislative de modificare a Legii educaţiei fizice şi sportului 69/2000 vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Circa 10 000 de familii din Moldova au primit vouchere noi pentru electrocasnice

Alte 9.330 de familii au primit vouchere în valoare de până la 6.000 de lei pentru a-și procura electrocasnice noi și eficiente din punct de vedere energetic. Sprijinul este acordat în cadrul unei noi sesiuni a Programului Ecovoucher.

„Astăzi dimineață, alte 9.330 de familii se pot bucura de mesajul primit pe telefonul mobil de la GOV1.MD prin care sunt informați despre faptul că au primit un voucher în valoare de 6.000 lei pentru înlocuirea frigiderului sau mașini de spălat vechi cu un echipament nou, eficient energetic”, a anunțat directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, transmite moldpres.md.

Beneficiarii vor primi notificare și în cabinetul personal de pe compensatii.gov.md dar și pe poșta electronică înregistrată pe platforma dată. Suplimentar, cetățenii vor fi contactați pe telefonul staționar de către robot pentru a fi informați despre faptul că sunt beneficiarii unui voucher.

Ion Muntean a menționat că ultima sesiune a Programului s-a încheiat cu o rată de 65% de valorificare a voucherelor din cauza că mulți dintre beneficiari au neglijat mesajele primite. În aceste condiții, directorul CNED a îndemnat cetățenii să se informeze și să utilizeze suportul financiar primit, acesta fiind o șansă de a-și reduce facturile la energie, prin utilizarea electrocasnicelor eficiente energetic.

Prima sesiune din actuala ediție a programului EcoVoucher a fost derulată în perioada 26 februarie – 23 martie. În cadrul acesteia, peste cinci mii de familii și-au procurat electrocasnice noi, utilizând un voucher în valoare de 6.000 de lei.

Voucherul acoperă până la 70% din costul unui frigider sau a unei mașini de spălat rufe cu o clasă energetică ridicată. 

Ediția curentă a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice, cu un buget estimativ de 7,5 milioane de euro, este finanțată de Norvegia. Programul își propune să ofere vouchere unui număr de până la 32.000 de familii, sprijinind economisirea energiei electrice atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

ASP a lansat și eliberat prima carte de identitate de tip nou. Noua carte de identitate va fi mai credibilă în fața partenerilor R. Moldova, spune președinta Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu este primul cetățean care a primit o carte de identitate de tip nou. Directorul Agenției Servicii Publice i-a înmânat documentul luni, 14 aprilie, în cadrul evenimentului de lansare a actului de identitate de tip nou, aliniat la standardele europene, în calitate de motor al integrării R. Moldova la Uniunii Europene, scrie tvrmoldova.md.

Noua carte de identitate poate fi obținută prin depunerea unei cereri la orice centru multifuncțional ASP, dar și la cele 45 de secții consulare a ambasadelor R. Moldova de peste hotare. 

Potrivit ASP, cartea de identitate nu s-a modificat în ultimii 11 ani. Acum, noul act are mai mult de 30 de elemente de securitate, care „complică viața celor care vor să falsifice acest act”.

Documentul conține câteva, iar datele privind domiciliul și reședința temporară au fost excluse de pe noua carte de identitate.

O noutate a acestei cărți de identitate este că poate fi eliberat chiar și bebelușilor, însă cu o valabilitate de 4 ani.

Potrivit directorului ASP, Republica Moldova înregistrează o transpunere de 99% a Regulamentului Eruopean privind cărțile de identitate. 

„Nu întrunim un singur element: nu avem stema UE pe cartea noastră de identitate”, a spus Mircea Eșanu.

„Avem de rezolvat și problema cu drapelul UE, trebuie să rezolvăm această problemă cât mai repede. Cu toții avem de făcut eforturi, pentru ca cât mai curând pe această carte de identitate să apară și drapelul UE și să putem să circulăm liber în UE în baza acestei cărți de identitate”, a spus Maia Sandu. 

Potrivit președintei, noua carte de identitate, aliniată la standardele UE, „va fi mult mai credibilă în raport cu partenerii R. Moldova”.

De menționat că cetățenii care dețin un buletin de identitate valabil nu sunt obligați să-și perfecteze noua carte de identitate. Buletinele de identitate rămân valabile până la expirarea acestora.

Cărțile de identitate vor conține semnătura electronică. Astfel, titularii se vor putea autentifica în sistemele informaționale ale instituțiilor publice pentru a solicita  diverse servicii publice electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţionale etc.), fără a sta în rând la ghișeu.

În timp, Cărțile de identitate vor dobândi o utilitate extinsă, putând fi utilizate nu doar pentru identificare pe teritoriul Republicii Moldova, ci și ca document de călătorie în țările care le vor recunoaște în acest sens (de exemplu, țările membre ale Uniunii Europene). 

Alertă meteo: Cod Galben de vânt puternic în toată țara

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de intensificări ale vântului pe întreg teritoriul țării.

Astfel, în perioada 14 aprilie, ora 13:00 – 15 aprilie, ora 22:00, în special pe parcursul orelor diurne, sunt prognozate intensificări ale vântului din sud-est, cu rafale ce vor atinge viteze de 15-20 m/s, transmite Știri.md.

Riscuri:

  • sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric și ale legăturilor de comunicații;
  • se pot rupe crengi de copaci și se poate semnala doborârea unor arbori uscați;
  • este posibilă decopertarea parțială a unor construcții.

Recomandări:

  • evitarea trecerii prin apropierea copacilor;
  • ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ;
  • evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî;
  • evitarea folosirii focului deschis.

O tânără și doi bărbați, arestați după ce au sechestrat și torturat o femeie din cauza unei presupuse relații amoroase
Articolul anterior
Zeci de agenți economici au fost sancționați pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID
Articolul următor
Close menu