Corea de nord a devenit cel mai mare furnizor de artilerie pentru armata rusă. Între 4 și 6 milioane de obuze livrate

Majoritatea proiectilelor de artilerie utilizate de forțele ruse în războiul din Ucraina în anul 2024 au fost fabricate în Coreea de Nord, dezvăluie o investigație comună a agenției Reuters și a Open Source Center (OSC), publicată marți, 15 aprilie.

Phenianul a devenit un aliat militar cheie al Rusiei, furnizând obuze de artilerie, rachete și, conform informațiilor serviciilor secrete din Coreea de Sud și a celor ucrainene, chiar soldați pentru câmpul de luptă, în schimbul produselor petroliere și al tehnologiei avansate de producție de rachete, notează The Kyiv Independent și The Moscow Times.

Rapoartele tehnice interne ale Ministerului rus al Apărării, obținute în ancheta de presă, indică faptul că, în unele unități militare ruse, între 75% și 100% din obuzele de artilerie sunt fabricate în Coreea de Nord.

În general, Phenianul furnizează aproximativ jumătate din toate proiectilele de artilerie utilizate de trupele ruse, potrivit agenției ucrainene de informații militare (HUR), citată de Reuters.

Livrările de arme din Coreea de Nord către Rusia au început cel târziu în septembrie 2023, după o vizită efectuată la Phenian, în iulie, de către ministrul rus al Apărării de atunci, Serghei Șoigu, a constatat ancheta de presă.

Între septembrie 2023 și 17 martie 2025, patru nave rusești de marfă – Angara, Maria, Maya-1 și Lady R – au transportat încărcături militare de 64 de ori din portul nord-coreean Rajin către porturile rusești de la Dunăre și către portul Vostochny.

Conform imaginilor din satelit, navele au transportat cel puțin 15.809 containere în total. De asemenea, livrările din Coreea de Nord au fost transportate pe calea ferată numită „Podul Prieteniei”, peste râul Tumanna (Tumen), în Primorie.

Livrările au atins vârful în ianuarie 2024, cu șapte loturi pe lună, iar navele de marfă transportă în prezent aproximativ trei loturi de proiectile pe lună, potrivit anchetei jurnalistice.

Open Source Center, organizație cu sediul în Regatul Unit, estimează că cele 64 de transporturi au inclus între 4 milioane și 6 milioane de obuze de artilerie.

Proiectilele au fost transportate pe calea ferată la depozite din apropierea frontierei ruso-ucrainene, în principal la Tikhoretsk, în Krasnodar Krai din Rusia.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a descris Coreea de Nord drept un „partener” și a menționat că tratatul de cooperare militară dintre Moscova și Phenian, semnat anul trecut, a intrat în vigoare.

De asemenea, pe 27 martie, Putin a sugerat că țările „prietene” cu Rusia, inclusiv Coreea de Nord, ar putea lua parte la procesul de pace și la negocierile care să pună capăt conflictului din Ucraina.

Două minore suspecte au încercat să fugă de carabinieri. La fața locului a fost solicitată intervenția grupei operative

Două minore de 17 ani, cu un comportament suspect, au atras atenția carabinierilor. Fiind oprite pentru verificări, acestea au devenit agresive și au încercat să fugă. Incidentul s-a produs pe strada Timiș din Chișinău, transmite Știri.md.

Datorită intervenției rapide, carabinieri le-au oprit. Una dintre adolescente avea 76 de pachețele cu o substanță galbenă, 34 de pachețele cu o substanță neagră și 22 – cu o substanță albastră. Preliminar ar fi vorba de substanțe interzise.

„La fața locului a fost solicitată intervenția grupei operative a Inspectoratului de Poliție Centru, care a preluat cazul pentru documentare și stabilirea exactă a compoziției substanțelor, precum și a circumstanțelor în care acestea au fost deținute”, informează IGC.

O nouă intervenție SMURD: Un copil de 11 ani a fost transportat de urgență la Cluj-Napoca

Un copil de 11 ani, grav bolnav, a fost transportat, în colaborare cu Serviciul SMURD România, la Cluj Napoca. Intervenția a avut loc joi, 24 aprilie, ora 18:00.

Copilul a fost spitalizat la 31 martie la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, cu o patologie severă. Aici, copilului i s-au efectuat investigațiile necesare cazului și tratament corespunzător.

Totuși, starea pacientului rămânea a fi foarte gravă, fără evoluție pozitivă la tratament. În aceste condiții, medicii specialiști, printr-un consiliu medical extins și consult interspitalicesc transfrontalier cu colegii din România, au decis transferul micuțului la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pentru tratament neurochirurgical specializat.

 Astfel, misiunea transfrontalieră a avut drept scop transportarea copilului în timp util și a fost realizată cu succes. Specialiștii basarabeni au asigurat transferul asistat cu monitorizarea parametrilor vitali și au predat în siguranță pacientul la vama Leușeni echipajului SMURD Iași.

Cavcaliuc s-a bucurat degeaba, lista de sancțiuni a UE pentru fugari rămâne neschimbată

Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, aflată într-o vizită la Chişinău, a dezmințit faptul că fugarul Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa, ar fi fost scos din lista de sancțiuni ale Uniunii Europene, transmite TVR Moldova.

„Această persoană nu a fost scoasă din lista de sancțiuni. Lista de sancțiuni rămâne în vigoare în continuare. Nu au intervenit schimbări. Acest lucru demonstrează că astfel de dezinformări parvin din diferite surse și trebuie să oferim sprijin în continuare ca să demontăm această dezinformare”, a declarat șefa diplomației UE, Kaja Kallas, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău.

Joi, Gheorghe Cavcaliuc, care a fugit din Republica Moldova, după scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021, cercetat în mai multe dosare penale, a spus pe rețelele sale de socializare că salută decizia Uniunii Europene și că îi mulțumește pentru hotărârea de a nu prelungi sancțiunile politice împotriva lui.

Gheorghe Cavcaliuc a fost şef-adjunct al Inspectoratului Genelal de Poliţie în perioada guvernării Partidului Democrat din Moldova. El este cercetat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, precum şi pentru huliganism.

Mai exact, Cavcaliuc, care se află la Londra, are calitate de învinuit în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi, precum și în dosarul „Verde de briliant”. El a fost dat în căutare de Interpol însă, la scurt timp, urmărirea sa a fost blocată „fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol”.

În mai 2023, Consiliul UE a decis sancționarea a cinci persoane acuzate că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Era vorba despre controversaţii politicieni de la Chişinău: Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. În plus, autoritățile de la Chișinău și UE declarau atunci că cei cinci acționează în interesul Kremlinului, pe fundalul agresiunii rusești contra Ucrainei.

Sancțiunile presupuneau restricții de călătorie în UE, confiscarea bunurilor şi blocarea conturilor de pe teritoriul blocului comunitar.

Câte locuri de muncă estimează ONU că va afecta inteligența artificială: „AI modelează viitorul economic al lumii”
Articolul anterior
A supraviețuit ca prin minune! Un copil de doar doi ani a căzut de la etajul 7 al unui bloc
Articolul următor
Close menu