Coșmarul unei tinere din Orhei: coronavirusul i-a ucis sora, iar părinții au scăpat ca prin urechile acului

Anastasia Maxian, din Orhei, trăiește un coșmar după ce părinții și sora sa au fost diagnosticați cu Covid-19, internați mai bine de o lună, fiind trecuți și la ventilație artificială. Din nefericire, sora femeii a pierdut lupta cu boala, la 37 de ani.

separator
”Putea scăpa cu viață, dacă medicii din Orhei ar fi acționat la timp”, afirmă Anastasia Maxian. Administrația spitalului nu a reacționat, deocamdată, la aceste acuzații, relatează jurnaltv.md.

Anastasia Maxian, sora pacientei decedate: De ce au ținut-o la Orhei atât timp, ea, fiind și cu alte probleme de sănătate, și de ce atât de scăzut a fost nivelul de oxigen în sânge?

Anastasia a ales să vorbească după ce a văzut reportajul realizat în secția de reanimare a Institutului de Medicină Urgentă. Inițial, a vrut să ceară imagini cu sora ei, Ana, care ar fi apărut în filmări.

N-o mai văzuseră de o lună, până în ziua în care a mers să o ia de la morgă. Ana s-a stins pe 25 aprilie, după ce a stat mai bine de zece zile în comă la Spitalul Clinic Republican.

Acolo a fost adusă de la Spitalul Raional Orhei, împreună cu părinții ei, tot diagnosticați cu Covid-19. Toți trei au ajuns la Chișinău în stare critică și au fost intubați. Acum, după ce s-au vindecat, vorbesc de neglijența medicilor din secția „Boli infecțioase” din Orhei.

Anastasia Maxian, sora pacientei decedate: ,,Ei, fiind cu febră, nu a intrat nici un medic să îi vadă. Tatăl meu, ea fiind cu febră, n-a intrat nici un medic să îi vadă. Absolut. Tata meu ieșea în coridor și chema ajutor, să vină vreo soră medicală să o ajute cumva. – Zicea că „mă țineam de pereți, dar să vină să ne facă ceva”.

Alexei Maxian, tatăl pacientei decedate: ,,Trei zile și jumătate nu a fost niciun doctor. Ușa o deschideau numai femeile, care ne aduceau un ceai și un terci. Dacă fetei îi era rău, îi spuneam să-i pună Analgin cu Dimedrol”.

Timp de trei zile în care au așteptat rezultatele, Ana se stingea sub ochii tatălui, plasat în același salon. După ce au fost testați pozitiv, medicii au decis să-i mute alături de Nina Maxian, aflată și ea în stare critică, cu exces de lichid în ambii plămâni. Abia în cea de-a patra zi, medicii au început să le administreze, pentru prima oară, oxigen.

Nina Maxian, mama pacientei decedate: ,,Eu cădeam pe jos. Oxigen nu îmi ajungea. Eu nu înțelegeam. Eu ce știu ce e boala asta. Când au văzut că nu îmi ajunge oxigen, m-au pus cu fata în mașină. Mă duceau în deal la terapie, înapoi.

Terapia nu a avut efect. Toți trei au fost transportați, pe rând, în stare extrem de gravă, la Spitalul Clinic Republican, unde au fost conectați la aparatele de ventilare artificială. Atunci a început coșmarul”, mărturisește Anastasia.

Anastasia Maxian, sora pacientei decedate: ,,Eram chiar pierdută. Mă ridicam în picioare și nu simțeam pământul sub picioare. Îmi părea că gata s-a terminat. Să-ți pierzi toți trei membri ai familiei. Medicii când au spus starea lor, au zis că acum vă rămâne doar să vă rugați. Așa mi-au zis chiar și doctorii”.

Cu viață au scăpat părinți, dar nu și sora Ana. De vină ar fi medicii de la Orhei, care au lăsat-o să ajungă la starea în care nu mai putea fi salvată. Nina Maxian, mama pacientei decedate: Fetița mi-au ținut-o cu 34 saturația oxigenului, până ce mi-au omorât-o. Ea practic plămâni nu mai avea. Cine mai face așa.

Anastasia Maxian, sora pacientei decedate: Ana plângea și ea. Și am întrebat-o dacă o doare ceva, și a zis că nu o doare nimic. Chiar era curajoasă, ca să suferi atâta durere. L-am sunat pe directorul Spitalului Raional Orhei Andrei Stratulat, să ne spună cum au stat lucrurile, dar el ne-a cerut să-i trimitem o scrisoare cu întrebări. Acum, suntem în așteptarea unui răspuns.

Nina Maxian este convinsă că s-a infectat la serviciu, acuzând primele simptome în a doua săptămână de la venirea din Germania. Ulterior, s-au infectat soțul și fiica ei.

Nina Maxian, mama pacientei decedate: Eu socot că m-am infectat aici. Mai în scurt eram la serviciu și am început să tușesc. Fără febră, fără nimic. Am mers la secția de internare, am trecut radiografia plămânilor.

La mijlocul lunii aprilie, șeful secției unde lucrează Nina Maxian a decedat în urma complicațiilor provocate de coronavirus. Tot atunci, doi angajați ai spitalului din Orhei afirmau că administrația instituției nu asigură personalul medical cu echipamentul de protecție și că, astfel, își pun în pericol propria sănătate și pe cea a pacienților.

Directorul spitalului a negat atunci acuzațiile.

Citeste materialul integral pe Jurnal.tv.

Accident devastator. Șapte polițiști la spital și 5 autospeciale făcute praf după ce au încercat să oprească un BMW, în UK

Un accident rutier grav a avut loc, miercuri, pe o autostradă din Marea Britanie. Șapte ofițeri de poliție au fost transportați la spital după o urmărire în trafic, scrie protv.ro

Polițiștii încercau să oprească un BMW M Sport în zona Whickham din Gateshead, în jurul orei 2 dimineața, miercuri, după ce au observat că șoferul conducea haotic. Mașina a accelerat și a fost ulterior observată în zona Swalwell. Ofițerii au fost trimiși în zona respectivă și s-au apropiat de autoturism, scrie The Independent

Coliziunea a avut loc pe banda de nord a A1, aproape de Denton, Newcastle.BMW-ul și cinci vehicule de poliție au fost implicate în accident. Șapte ofițeri au fost transportați la spital, iar patru dintre ei au fost externați. Doi polițiști rămân sub observație, iar unul primește tratament pentru o leziune la picior.

Imaginile de la fața locului arată vehiculele de poliție grav avariate, o mașină răsturnată și resturi împrăștiate pe banda autostrăzii.

Șoferul BMW-ului și pasagera sa, ambii în vârstă de aproximativ 20 de ani, nu au fost răniți în urma accidentului. Cei doi au fost arestați.

.

Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Ungaria ar putea să se alăture sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei dacă liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va da curs unei încheieri pașnice a războiului din Ucraina, a declarat ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, potrivit ziarului britanic The Thelegraph.

Într-o intervenție la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), un centru de reflecție cu sediul la Londra, șeful diplomației ungare a dat de înțeles că premierul Viktor Orban își va ghida poziția față de războiul ruso-ucrainean în funcție de deciziile președintelui american Donald Trump.

Potrivit lui Szijjarto, Guvernul Orban ar putea decide să se alăture sancțiunilor împotriva regimului de la Moscova dacă liderul republican de la Casa Albă va decide în cele din urmă să-și pună în aplicare amenințarea de a lovi întregul sector petrolier rusesc.

Donald Trump a amenințat că va impune sancțiuni împotriva întregului sector petrolier rusesc dacă Vladimir Putin va obstrucționa negocierile de pace.

„Decizia noastră din viitor va fi determinată de circumstanțele din viitor”, a spus Peter Szijjarto.

Întrebat dacă Ungaria ar sprijini sancțiunile aplicate de UE împotriva Rusiei ca parte a unei strategii de negociere a lui Trump, Szijjarto a răspuns că speră la pace între Rusia și Ucraina și la dispariția necesității de a înăspri sancțiunile. „Dacă acest scenariu pozitiv nu se materializează, atunci va trebui să discutăm”, a declarat el, în condițiile în care în trecut a calificat sancțiunile UE ca fiind „ridicole”.Citeşte întreaga ştire: Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Emmanuel Macron spune că Franța ar putea recunoaște statul palestinian în iunie, la o conferință a ONU

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că la o conferință ONU din iunie, găzduită de Franța și Arabia Saudită, mai multe țări ar putea finaliza o mișcare comună către recunoașterea unui stat palestinian, potrivit Le Figaro.

Franța intenționează să recunoască un stat palestinian în câteva luni și ar putea face această mișcare la o o conferință ONU la New York, în iunie, privind soluționarea conflictului dintre Israel și palestinieni, a declarat președintele Macron miercuri, 9 aprilie, scrie digi24.ro

„Trebuie să ne îndreptăm către recunoaștere și o vom face în lunile următoare”, a afirmat Macron, care a vizitat în această săptămână Egiptul, pentru televiziunea France 5.

„Scopul nostru este să prezidem această conferință cu Arabia Saudită în iunie, unde am putea finaliza această mișcare de recunoaștere reciprocă (a unui stat palestinian) de către mai multe părți”, a adăugat el.

Ce țări recunosc Palestina

În februarie 2024, şeful statului francez declara că „recunoaşterea unui stat palestinian nu este tabu pentru Franţa” şi aprecia că „datorăm acest lucru palestinienilor, ale căror aspiraţii au bătut prea mult timp pasul pe loc”, potrivit News.ro.

„Datorăm acest lucru israelienilor, care au trăit cel mai mare masacru antisemit din secolul nostru. O datorăm unei regiuni care aspiră să scape de promotorii haosului şi celor care seamănă revanşa”, declara atunci preşedintrle francez.

În total, 143 dintre cele 193 de ţări membre ale ONU recunosc Palestina.

În mai 2024, Spania, Irlanda şi Norvegia au oficializat acest demers, crescând la zece numărul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care recunosc Palestina.

Mai înainte, Bulgaria, Ciprul, Malta, Polonia, România, Suedia şi Ungaria au recunoscut Palestina.

Și alte ţări europene au recunoscut statul palestinian, majoritatea din Europa de Est – ca Ucraina şi Balarusul – sau din Balcani – ca Albania, Serbia şi Muntenegrul.

Ministrul francez de Externe de la acea vreme Stéphane Séjourné declara atunci că nu se îndeplineau condiţiile ca o recunoaştere a Palestinei „să aibă un impact real” asupra procesului unei soluţii cu doauă state, cu Israelul.

În weekend, transportul public din Chișinău și Bălți nu va circula
Articolul anterior
Comisia Europeană cere restricții prelungite până la 15 iunie
Articolul următor
Close menu