Crescută într-un orfelinat din România a ajuns actriță de succes în Anglia. Povestea Ionicăi Adriana pare ruptă dintr-un film

Ionica Adriana este un nume necunoscut la noi, dar unul de succes în Marea Britanie. Aceasta este o actriță cunoscută în Regat, acolo unde a ajuns pe când era foarte mică. Nu alături de familia ei naturală, ci de părinții adoptivi, un cuplu britanic care a vizitat un orfelinat de pe vremea lui Ceaușescu și s-a îndrăgostit de fetița cu ochii măslinii, scrie peroz.ro.

Mama biologică a Ionicăi, Valentina, avea 16 ani când a născut-o și a lăsat-o la orfelinat. Aceasta și-a trăit primii doi ani și jumătate de viață într-o clădire murdară, plină de muște, în compania multor copii care nu erau cel mai bine îngrijiți. Cu toate acestea, a fost una dintre norocoși, căci a fost aleasă pentru adopție de un cuplu britanic care i-a schimbat destinul la 180 de grade. Părinții adoptivi ai Adrianei aveau o afacere în North Yorkshire și se chinuiau să aibă un copil biologic. După multe încercări , cei doi au hotărât să dea o șansă adopției și au ajuns în România, de unde au luat-o pe Ionica. Copila de atunci a trecut de la momente în care suferea de foame și de sete la a avea tot ce și-ar fi putut imagina. A avut parte de o educație privată, a crescut frumos, s-a dovedit a fi foarte talentată și a muncit mult, iar acum a ajuns să cânte, să joace teatru și în seriale.

O mare dorință mai avea Ionica Adriana, astăzi în vârstă de 33 de ani, pe care a reușit să și-o împlinească anul acesta. Pentru prima dată, aceasta s-a reunit cu câțiva membri ai familiei biologice. A reușit să-și strângă mama în brațe și să o cunoască pe soră vitregă care trăiește în California și pe o alta stabilită în Sicilia, de existența căreia nici nu știa, scrie Daily Mail.

Ionica Adriana, adoptată dintr-un orfelinat din România înainte de Revoluție

Ionica a revenit în România și a vizitat locul în care și-a petrecut primii ani din viață. Povestea ei a fost făcută publică grație unui documentar BBC Radio 4, numit „Copiii lui Ceaușescu”.

„Când ne apropiam de clădire, în mijlocul unei zone rezidențiale, am recunoscut-o imediat din fotografiile pe care le aveam în albume când eram copil. Am simțit o emoție copleșitoare, viscerală, nu tristețe sau frică, ci ceva ce nu am mai experimentat până acum și despre care nici nu am cuvinte. Poate că vâzând asta am declanșat o amintire reprimată de mult timp. Eram atât de tânără când am plecat și e greu de crezut cum aș putea să-mi amintesc ceva din acea perioadă, dar s-a simțit ca un moment intens de deja vu. Dacă un singur lucru s-ar fi întâmplat diferit, în loc de viața rurală din North Yorkshire, asta ar fi putut să fie casa mea. Toată viața mi s-a spus că am o dispoziție bună și fericită, dar acest lucru ar fi putut să fie atât de diferit: ce slujbă aș fi avut, unde aș fi trăit, ce prieteni aș fi avut dacă nu aș fi plecat din orfelinat?”, a povestit Ionica Adriana despre parcursul vieții sale.

Și-a cunoscut mama biologică

Despre mama ei naturală, Valentina, pe care a reușit să o cunoască, Ionica a spus: „Nu sunt supărată sau furioasă pentru că m-a abandonat. Cred că, în circumstanțele ei, nu a avut o altă alegere. Sunt doar recunoscătoare că a semnat actele de adopție”.

La doi ani și jumătate, fata a ajuns în familia lui Cindy și Anthony Calvert, care trecuseră prin numeroase avorturi și runde de fertilizare in vitro. Cei doi erau în vacanță în Elveția, când au aflat despre copiii neglijați din orfelinatele românești, așa că au decis să contacteze Ambasada României din Anglia și așa au reușit să ajungă în Cluj-Napoca, acolo unde se afla Ionica, atunci în vârstă de un an și 10 luni. Prima întâlnire s-a produs în august 1989, iar de atunci au făcut toate demersurile pentru a o lua acasă.

Între 1966 și 1989, studiile făcute în orfelinatele din România au ajuns la concluzia dureroasă că aproape 20.000 de copii au murit, victime ale regimului brutal al lui Ceaușescu, pe când acesta a interzis, în cele mai multe cazuri, contracepția și avorturile, în încercarea de a crește numărul populației. Rezultatul a fost, însă, dezastruos. Aproape jumătate de milion de copii au ajuns în orfelinate, în condiții mizere, mulți au murit, iar alții au ajuns să ducă vieți grele îmbibate în griji, droguri, închisoare sau trăind de pe o zi pe alta.

Soția și fiica regretatului scriitor Ion Druță au fost reînhumate alături de el

Astăzi, 28 septembrie, la un an de la moartea scriitorului Ion Druță, apropiații săi și cei care îi admiră opera, s-au recules la mormântul acestuia de la poalele Lumânării Recunoștinței din Soroca. Totodată, conform ultimei dorințe a Maestrului, soția Era Rosina-Druță și fiica Tatiana au fost reînhumate alături, scrie observatorul.md.

Amintim că în testamentul său, Ion Druță și-a dorit ca locul de veci să fie în Câmpia Sorocii, de unde a pornit în lume, și anume lângă Lumânarea Recunoștinței, ideea ridicării căreia îi aparține. Sute de oameni au venit atunci pentru a-și lua rămas bun de la scriitorul Ion Druță. Cu flori în mâini și lacrimi în ochi, aceștia au dorit să-l petreacă pe ultimul drum pe cel care a avut un rol aparte și un rost al său în literatura română din Basarabia postbelică.

Faptele și cărțile sale au fost evocate de cei care l-au cunoscut, după care rând pe rând, fiecare a trecut pe lângă sicriul celui născut în Câmpia Sorocii și revenit pe un vârf de deal ca să o vegheze în tihnă. Apoi cortegiul funerar a coborât treptele până la locul ales, o poieniță așezată ceva mai la vale de crucea de lemn, în care Ion Druță și-a găsit liniștea pământească.

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns cu arsuri la spital

Un bărbat de 61 de ani a ajuns la spital ca urmare a unui incendiu produs într-o casă. Cazul a avut loc în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie, în orașul Florești, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, autoritățile au fost alertate în jurul orei 08:00, precum că pe o stradă din oraș arde o casă. Imediat, la fața locului, s-a deplasat un echipaj de pompieri.

Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins o odaie, iar proprietarul casei a primit arsuri de gradul II și III.

La scurt timp, incendiul a fost lichidat, iar bărbatul a fost preluat de medici și transportat la spital.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit câte 20 de zile de arest

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit, astăzi, câte 20 de zile de arest, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Amintim că, aseară, polițiștii au reținut două persoane instruite la Moscova și achitate cu sume mari de bani pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Prima tentativă a avut loc vineri noaptea.

Poliția an unța că mai multe persoane au vandalizat sediul Ministerului muncii și protecției sociale, aruncînd în instituția  statului cu vopsea. În jumătate de oră aceleași acțiuni s-au petrecut și la Guvern.

Datorită intervenției prompte a polițiștilor, două persoane au fost reținute imediat. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, prins în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” și unul de 20 de ani reținut în adiacentul Parlamentului.

Ambele persoane au fost escortate la Inspectoratul de poliție pentru documentare.

Aceștia au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare, doar pentru clădirea Guvernului fiind achitați cu 5000 de Euro. Unul dintre aceștia declară că era și el responsabil de găsirea tinerilor, pentru ulterioara instruire la Moscova unde să le fie comunicate acțiunile care urmează în Republica Moldova, fiind achitați lunar fiecare cu câte 500 de Euro.

Toți 20 au plecat la Moscova prin intermediul cursei avia, cu escala la Istambul, unde, au fost întâlniți de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel, iar a doua zi pe un poligon din afara Moscovei au fost instruiți cum să creeze proteste la Chișinău, destabilizări în cadrul acestora, paza persoanei instigatoare, etc. Tot acolo au primit bani și telefoane pe care comunicau.

Ulterior, cu escala în Antalya, au revenit în Republica Moldova, unde au procurat vopsea, mănuși, adidași și pungi, iar după executarea acțiunilor de vandalism, videoul cu acțiunile acestora urma să fie plasat pe Telegram ca dovadă a îndeplinirii misiunii încredințate.

13 dintre cele 20 de persoane care au mers la exerciții în Moscova au fost deja identificate de Poliție, inclusiv o persoană de 26 ani responsabilă de recrutarea tinerilor care mergeau în Federația Rusă.

Astăzi au urmat o serie de percheziții la domiciliile a 4 persoane, unde, de asemenea, au fost ridicate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele, carduri, acte de identitate care confirmă deplasările acestora în Federația Rusă, precum și alte obiecte care pot servi drept probatoriu în cadrul cauzei penale.

Acțiunile au fost realizate de polițiștii Direcției de Poliție Chișinău, Inspectoratului național de securitate publică, Inspectoratului național de investigații și Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger”, în comun cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău.

Investigațiile continuă.

Alte două instituții ale statului au fost vandalizate și noaptea trecută, prin aruncare cu vopsea în acestea.

Este vorba despre sediile Companiei publice “Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție.

Polițiștii au stabilit deja un cerc de suspecți, fiind întreprinse toate acțiunile procesual penale în acest sens.

Amintim că acum o zi, alte două instituții ale statului au fost vandalizate, două persoane fiind reținute de poliție.
Aceștia au recunoscut că fac parte dintr-un grup de 20 de persoane care au fost instruite la Moscova, cu privire la atacul asupra mai multor edificii ale statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare.

Poliția a stabilit că cercul persoanelor care au fost în Federația Rusă, la aceste exerciții, este mult mai mare.

Ministerul de Externe rus avertizează Chișinăul să nu se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei
Articolul anterior
Bilanțul atacului de la Vinița: 21 de persoane au murit, iar 90 au fost rănite
Articolul următor