Crește furia în Rusia pe măsură ce tot mai mulți tineri își pierd viața în Ucraina

Rusia a recunoscut ca si-a pierdut primul spion, ofiter al serviciilor de informatii militare GRU, in razboiul din Ucraina. Iar luni s-a aflat, de asemenea, ca doi ofiteri de informatii de elita parasutisti au fost ucisi, anunta publicatia britanica Evening Standard.

Capitanul Alexey Glushchak, in varsta de 31 de ani, din Tyumen, in Siberia, a murit in luptele din portul ucrainean Mariupol, dar rusii nu au oferit detalii despre modul in care a fost ucis agentul GRU.

„Din cauza secretului strict al operatiunii militare, circumstantele mortii eroului din Tiumen nu sunt dezvaluite”, se arata intr-un comunicat.

GRU s-a aflat in spatele otravirii cu Novichok a fostului sau spion Serghei Skripal – care dezertase in Marea Britanie – la Salisbury in 2018.

Glushchak a fost inmormantat cu onoruri militare complete de catre o garda de onoare.

In ziua in care ofiterul de informatii militare a murit, acesta a vorbit cu sotia si mama sa in Rusia. Le-a sunat pentru a le felicita cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, dar in aceeasi zi, seara, ele au aflat ca a fost ucis.

El va fi decorat post-mortem.

Un alt ofiter care a murit a fost Georgy Dudorov, comandantul adjunct al companiei de recunoastere pentru activitati politico-militare din cadrul regimentului 137 al Diviziei 106 de Garzi Aeropurtate Tula.

„O coloana din compania sa a fost atacata cu artilerie de catre detasamentele nationaliste ucrainene si, aflandu-se fata in fata cu pericolul, si-a indeplinit cu onoare datoria militara fata de Patrie, primind rani mortale”, se arata intr-un comunicat.

Un alt ofiter de informatii, parasutist,  ucis a fost Aleksey Aleshko, absolvent al prestigioasei Scoli Superioare Aeropurtate a Garzilor din Ryazan. Locotenentul a murit salvand vietile a „sute de vieti ale camarazilor sai”, a declarat guvernatorul din Tula, Alexey Dyumin, fost bodyguard de incredere al lui Putin, promovat la o cariera politica.

Decesele coincid cu primele manifestari de furie si consternare in legatura cu numarul mare de sicrie care se intorc acum in Rusia. Moscova nu a oferit un total actualizat al celor ucisi in razboi.

Multe inmormantari vizibile in prezent in mass-media sunt pentru soldatii ucisi la sfarsitul lunii februarie.

Rusia are nevoie de doua saptamani sau mai mult pentru a le transporta trupurile inapoi la rude, dintre care multe locuiesc in Orientul Indepartat rusesc, la mii de kilometri de zona sangeroasa de razboi.

Durerea este evidenta intr-un numar tot mai mare de postari  pe retelele de socializare.

„Cand se va opri acest lucru, vedem sicrie aproape zilnic?”, a spus unul dintre rusi.

„De ce a fost nevoie sa ne trimitem baietii in acest iad?”, a intrebat altul.

O inmormantare a avut loc, de asemenea, pentru caporalul Danil Novolodsky, in varsta de 24 de ani, un artilerist principal intr-o baterie de artilerie de asalt aerian. El a fost decorat cu Ordinul Curajului in baza unui decret semnat de presedintele rus. El era din Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia din Siberia, o regiune majoritar budista, care a suferit un numar disproportionat de decese in randul soldatilor rusi ucisi in Ucraina.

Inaintea invaziei, zeci de mii de soldati au fost trimisi in vest pe calea ferata transsiberiana pentru a lupta in razboiul care se apropia.

O alta inmormantare din aceeasi regiune a avut loc pentru Vladimir Plekhanov, in varsta de 24 de ani, un orfan crescut de o familie adoptiva in viata.

Un alt agent GRU, Sagyndyk Kudaibergenov, 22 de ani, din Tyumen, a fost inmormantat de asemenea cu onoruri militare. El a fost ucis de focuri de mortier in timp ce desfasura echipamente de comunicatii peste un rau. A murit pe 26 februarie, dar inmormantarea sa a avut loc abia pe 11 martie.

sursa

„Tatăl lui Guguță”, scriitorul Spiridon Vangheli, împlinește onorabila vârstă de 92 ani

Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din Basarabia, supranumit tatăl lui Guguţă, împlineşte astăzi, 14 iunie, 92 de ani.

Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori de la noi. În anul 2010, în colaborare cu Primăria Chişinău, a editat cărţile „Isprăvile lui Guguţă şi „Împărăţia lui Ciuboţel”.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătuşele Siberiei”, „Crăiţa” etc. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume.

Opera sa a fost tradusă în peste 50 de limbi ale lumii, astfel încât universul copilăriei, natura, psihologia umană, tradițiile și obiceiurile strămoșești și evenimentele semnificative din istoria românilor sunt accesibile multor copii și adolescenți. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. 

Mesaje de condoleanțe ale artiștilor îndurerați de moartea regizorului Arcadie Spoială: „Pentru tot ce ai făcut, pentru cine ai fost…”

Cunoscuta artistă de la noi, Irina Rimes s-a arătat întristată după anunțul decesului regizorului Arcadie Spoială, care s-a numărat printre prietenii ei. Bărbatul s-a stins din viață la doar 36 de ani după ce un copac, doborât de o furtună puternică, a căzut peste el. A lăsat în urmă o soție și doi copii îndurerați.

Irina Rimes a transmis un mesaj de condoleanțe pe pagina sa de socializare: 
„Prietenii vin și pleacă, pentru că viața, pentru că așa e contextul, pentru că unele au timpul lor. Dar amintirile rămân, ele nu pleacă niciodată. Drum lin @spoiala_arcadie. Pentru tot ce ai făcut, pentru cine ai fost, vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora! Și a mea. Un gând bun familiei, prietenilor și celor apropiați”.

Cu un mesaj de condoleanțe a venit și interpretul Ionel Istrati, care a fost alături de Arcadie Spoială în ultimele sale clipe.

„În viața noastră există momente când nu poți să respiri sau să gândești. Trăiesc acum una dintre marile dureri din viața mea. Bunul meu prieten, sprijinul meu în ceea ce am creat frumos în ultimii ani, a plecat la Domnul. Bătrânii zic despre „ceasul cel rău”. Acest ceas a venit ieri, ca o furtună, ne-a nenorocit. Drum lin. Lumină lină, bunul meu prieten”, a scris cântărețul.

„Ziua de ieri a fost una obișnuită de vară. Am decis să o petrecem împreună. Nimic nu vestea nenorocire. Ne-am odihnit minunat. Era ca ultima dată. A început furtuna. Un copac a căzut peste cort. Am fost șocați. Am chemat ambulanța. Am alergat în întâmpinare. Am întârziat. Iartă-ne”, a mai scris cântărețul Ionel Istrati. 

Arcadie Spoială a fost un cunoscut regizor și producător video, care a colaborat cu mai mulți artiști. 

În ziua tragediei, pe 11 iunie, el se afla cu familia și câțiva prieteni pe malul râului Nistru, în satul Harmațca, într-o excursie cu cortul.

Când a început furtuna, în jurul orei 22.00, oamenii au auzit un zgomot puternic, au luat copiii în brațe și au ieșit afară din corturi. Din păcate, Arcadie nu a reușit să iasă la timp. În acel moment, o creangă uriașă a căzut peste cortul în care se afla. Ceilalți membri ai familiei au reușit să scape nevătămați. Prietenii au sunat imediat la ambulanță și, pentru a nu pierde timp, l-au transportat pe bărbat spre ambulanță. Arcadie a fost predat echipei de medici în zona satului Goian, care se află la aproximativ 15 km. Însă pe drum, spre Spitalul Raional Dubăsari, din cauza traumatismelor prea grave, el a decedat, a scris presa.
Absolvenți de nota 10! Cine sunt elevii care au luat 10 din oficiu și au scăpat de trei examene de BAC

Bacalaureatul nu înseamnă decât un examen pentru patru absolvenți de liceu din țară. Aceștia au deja câte trei de zece din oficiu, pentru că sunt premianți ai olimpiadelor republicane. Sunt atât de geniali, încât pot fi admiși fără niciun efort la orice universitate. Ce meserii au ales cei mai erudiți absolvenți, vedeți în reportajul ce urmează, scrie TV8.md.

Patricia Caraman, absolventă a Liceului Teoretic Republican „Aristotel” este singura fată din cei patru candidaţi care se bucură de trei de 10 din oficiu. Spune că pentru aceste rezultate a fost nevoită să facă mai multe sacrificii, însă rezultatul este cel care o bucură cel mai mult și o face mândră în același timp.

„Bineînțeles au fost nopți nedormite, unele ieșiri cu prietenii ratate, mai puțin timp cu familia, mai puțin timp cu cei dragi, a fost o experiență foarte frumoasă din care am avut de învățat foarte multe și sunt foarte fericită pentru că am încununat tot acest succes cu locuri la olimpiade și cu 10 la cele trei examene de bacalaureat”.

Pentru că la limba română și la istorie a obținut rezultate remarcabile la olimpiadele republicane și a mai susținut cu brio un examen internațional la engleză, absolventa mai are de trecut o singură probă, cea la alegere. Deși a studiat în clasă cu profil umanist, a ales matematica, pentru că are mare nevoie de ea în profesia pe care și-o dorește.

„Ultimul examen este la matematică și nu este o alegere întâmplătoare, pe lângă faptul că m-a fascinat matematica și mi-a plăcut dintotdeauna, mai bine zis din clasele mai mari am început să îndrăgesc acest obiect, pentru că în clasa a cincea și a șasea îmi dădea bătăi de cap, are tangență și cu viitoarea mea profesie, pentru că îmi doresc foarte mult să devin pilot, să urmez o carieră în aviație”.

Deși inițial își dorea să devină jurnalistă, ulterior a înțeles că vrea să fie, la propriu, la înălțime.

„Mă regăsesc în acest domeniu, îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr culturi noi, să învăț de la alți oameni și aviația este un domeniu care te provoacă, asta este ceea ce eu caut, provocări care trebuie depășite și care te dezvoltă în cel mai frumos mod posibil”.

Constantin Babuc, absolvent al Liceul Teoretic „Orizont”, a avut de susținut doar un singur examen. Spune că scopul său nu au fost notele de zece, ci acumularea mai multor cunoștințe pentru olimpiade.

„Notele de la bacalaureat obținute din oficiu sunt doar o consecință, un efect secundar a pregătirii mele pentru olimpiade, a studiului general, respectiv la matematică și biologie am primit note de zece din oficiu datorită premiului întâi la olimpiada republicană și la engleză în urma obținerii unui certificat internațional, certificatul TOEFL”.

Absolventul ne-a spus că niciodată nu a stat doar cu cartea în mână. Pe lângă școală, Constantin era prins și în alte activități.

Citiți continuarea AICI!

ULTIMA ORĂ! Ce a vorbit Vladimir Putin despre Ucraina într-o conferință cu înalți funcționari ruși
Articolul anterior
Rusia și Ucraina au elaborat deja un plan de pace pentru încheierea războiului, scrie Financial Times
Articolul următor