Deși autoritățile locale au promis să rezolve problema maidanezilor, mii de câini continuă să hoinărească pe străzile din Bălți. În acest an, deja 300 de persoane au fost mușcate de animale. Locuitorii spun că se tem pentru siguranța lor, dar mai ales a copiilor.
”Aici sunt tomberoane. Copiii când merg acasă trec pe lângă câini. Am fost mușcată și eu de un câine, pentru că haitele sunt mari și agresive”.
”Sunt mulți și nimeni nu are nevoie de ei. Nimănui nu-i pasă. Era un câine fără stăpân. L-au luat și s-a întors cu cip, dar asta nu înseamnă că el nu va mușca. Eu mă duc la serviciu la ora 1:00 noaptea. După mine vine mașina. Eu nu pot să merg 20 de metri pe jos pentru că haitele de câini mă atacă mereu”, au spus locuitorii mun. Bălți.
Reprezentanții Centrului Național de Mediu au organizat audieri publice cu locuitorii din Bălți pentru a găsi cea mai bună soluție de rezolvare a problemei. Voluntarii cred că de vină sunt chiar unii oameni care își abandonează prietenii patrupezi, transmite www.nordnews.md.
”Pe ei nu-i interesează soarta de mai departe a animalului, dar dacă este cățea, ea poate făta. Ei umblă flămânzi și fără apă, sunt goniți și de copii”, a spus Ina Lunic, voluntar organizația „Adopt Me”.
Proiectul „Ajută micii noștri prieteni”, susținut financiar de Uniunea Europenă vine să responsabilizeze oamenii și să reducă numărul cazurilor de abandon și violență a animalelor în Republica Moldova.
”Suntem acuma în cadrul implementării unui proiect privind elaborarea unui proiect de lege privind protecția animalelor în Republica Moldova. Pentru a avea o lege aplicabilă, o lege care să răspundă necesităților acestui domeniu, trebuie să avem o colaborare între autoritățile centrale și autoritățile locale în vederea propunerii unor politici publice în acest domeniu”, a menționat Mihail Gorincioi, avocat, reprezentant al Centrului Național de Mediu.
Proiectul susținut de UE se cifrează la 50.000 de euro și va fi implementat până în luna mai 2023.
”Acest proiect este finanțat de Delegația Uniunii Europene și încercăm să facem maximul posibil pentru a implementa activitățile propuse în cadrul acestui proiect”, a mai adăugat Mihail Gorincioi, avocat, reprezentant al Centrului Național de Mediu.
În prezent, azilul pentru maidanezi din Bălți este aproape plin.
”Noi avem un azil foarte bun după standarte europene și este cel mai bun din țară, cu o capacitate de circa 600 de câini. Alocăm și finanțe din bugetul local. Este vorba de circa 2,5 milione de lei care se alocă pentru întreținerea acestui centru de adăpost, având în vedere și serviciile prestate de acest centru: capturare, sterilizare, alimentare, întreținere post intervenții chirurgicale”, a spus Cristina Craevscaia-Derenova, consilieră municipală Bălți.
În timp ce R. Moldova bate pasul pe loc, Slovenia are un număr redus de animale fără adăpost, pentru că a adoptat treptat mai multe legi: a fost interzisă cruzimea față de animale (1995); au fost introduse restricții privind vânzarea lor, interzicerea abandonului și reglementări despre eutanasiere, iar reproducerea câinilor a fost limitată la o dată pe an. Totodată, Slovenia are un sistem obligatoriu de înregistrare a câinilor.
Iar în Germania, abandonarea sau maltratarea unui animal poate fi amendată cu până la 25 000 de euro. În Elveția, toți proprietarii de câini sunt obligați de legea federală să participe la cursuri despre comportamentul câinilor și deținerea responsabilă a acestora.