Crește numărul maidanezilor. UE oferă Moldovei 50.000 euro pentru soluționare

Deși autoritățile locale au promis să rezolve problema maidanezilor, mii de câini continuă să hoinărească pe străzile din Bălți. În acest an, deja 300 de persoane au fost mușcate de animale. Locuitorii spun că se tem pentru siguranța lor, dar mai ales a copiilor.

Ceban promite soluționarea problemei legate de maidanezi: „Mulți ani acest  subiect a fost neglijat de autorități” | ZUGO

”Aici sunt tomberoane. Copiii când merg acasă trec pe lângă câini. Am fost mușcată și eu de un câine, pentru că haitele sunt mari și agresive”.

”Sunt mulți și nimeni nu are nevoie de ei. Nimănui nu-i pasă. Era un câine fără stăpân. L-au  luat și s-a întors cu cip, dar asta nu înseamnă că el nu va mușca. Eu mă duc la serviciu la ora 1:00 noaptea. După mine vine mașina. Eu nu pot să merg 20 de metri pe jos pentru că haitele de câini mă atacă mereu”, au spus locuitorii mun. Bălți.

Reprezentanții Centrului Național de Mediu au organizat audieri publice cu locuitorii din Bălți pentru a găsi cea mai bună soluție de rezolvare a problemei. Voluntarii cred că de vină sunt chiar unii oameni care își abandonează prietenii patrupezi, transmite www.nordnews.md.

”Pe ei nu-i interesează soarta de mai departe a animalului, dar dacă este cățea, ea poate făta. Ei umblă flămânzi și fără apă, sunt goniți și de copii”, a spus Ina Lunic, voluntar organizația „Adopt Me”.

Proiectul „Ajută micii noștri prieteni”, susținut financiar de Uniunea Europenă vine să responsabilizeze oamenii și să reducă numărul cazurilor de abandon și violență a animalelor în Republica Moldova.

”Suntem acuma în cadrul implementării unui proiect privind elaborarea unui proiect de lege privind protecția animalelor în Republica Moldova.  Pentru a avea o lege aplicabilă, o lege care să răspundă necesităților acestui domeniu, trebuie să avem o colaborare între autoritățile centrale și autoritățile locale în vederea propunerii unor politici publice în acest domeniu”, a menționat Mihail Gorincioi, avocat, reprezentant al Centrului Național de Mediu.

Proiectul susținut de UE se cifrează la 50.000 de euro și va fi implementat până în luna mai 2023.

”Acest proiect este finanțat de Delegația Uniunii Europene și încercăm să facem maximul posibil pentru a implementa activitățile propuse în cadrul acestui proiect”, a mai adăugat Mihail Gorincioi, avocat, reprezentant al Centrului Național de Mediu.

În prezent, azilul pentru maidanezi din Bălți este aproape plin.

”Noi avem un azil foarte bun după standarte europene și este cel mai bun din țară, cu o capacitate de circa 600 de câini. Alocăm și finanțe din bugetul local.  Este vorba de circa 2,5 milione de lei care se alocă pentru întreținerea acestui centru de adăpost, având în vedere și serviciile prestate de acest centru: capturare, sterilizare, alimentare, întreținere post intervenții chirurgicale”, a spus Cristina Craevscaia-Derenova, consilieră municipală Bălți.

În timp ce R. Moldova bate pasul pe loc, Slovenia are un număr redus de animale fără adăpost, pentru că a adoptat treptat mai multe legi: a fost interzisă cruzimea față de animale (1995); au fost introduse restricții privind vânzarea lor, interzicerea abandonului și reglementări despre eutanasiere, iar reproducerea câinilor a fost limitată la o dată pe an. Totodată, Slovenia are un sistem obligatoriu de înregistrare a câinilor.

Iar în Germania, abandonarea sau maltratarea unui animal poate fi amendată cu până la 25 000 de euro. În Elveția, toți proprietarii de câini sunt obligați de legea federală să participe la cursuri despre comportamentul câinilor și deținerea responsabilă a acestora.

Accidentul de la Bălți în care a murit o fetiță de 8 ani: Șoferul din Porsche circula beat, cu viteză excesivă și a ignorat culoarea roșie a semaforului

Cu referire la accidentul, produs ieri noaptea la Bălți, în care o fetiță de 8 ani și-a pierdut viața, Poliția a stabilit că șoferul din Porsche, care a provocat accidentul, circula cu viteză excesivă, în stare de ebrietate și a ignorat culoarea roșie a semaforului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta a trecut cu câteva secunde înainte de impact pe lângă un echipaj al poliției care monitoriza traficul și care a intervenit prompt pentru a-l opri. Din păcate, din cauza vitezei extrem de mari cu care conducea acesta, polițiștii nu au reușit să-l stopeze în timp util, între momentul observării acestuia în trafic și producerea accidentului rutier trecând doar 40 de secunde.

În urma verificărilor s-a constatat că șoferul are un istoric semnificativ de încălcări ale regulilor de circulație, documentate de fiecare dată de polițiști.

Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Accident tragic la intrarea în Ciorescu! Un șofer care suferă de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința în timpul ce era la volan

Ieri, 06 ianuarie, în jurul orei 14:40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani. În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale.

Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri pentru a asigura cetățenii din zona de securitate cu energie electrică și gaz

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora. Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari. Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină. Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. 

Ucraina anunţă bombardamente ruseşti în mai multe regiuni, în toiul nopţii
Articolul anterior
Washington Post: Elita rusă așteaptă o schimbare a puterii
Articolul următor