Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Ovidenia

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 4 decembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor ca Ovidenia și anticipează nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

separator

Ovidenia este una dintre cele douăsprezece Praznice Împărătești. În această zi se face dezlegare la pește, chiar dacă e perioada postului ori dacă sărbătoarea cade în zi de miercuri sau vineri.

Când Maria a împlinit trei ani de la naştere, Sfinţii Ioachim şi Ana au plecat spre Ierusalim ducând-o pe Sfânta Fecioară, cale de trei zile, din Nazaretul Galileei la Templul din Ierusalim.Sfânta Fecioară Maria a urcat singură cele 15 trepte, care duceau spre uşa de intrare. Neajutând-o nimeni, ea a urcat cu însufleţire aceste trepte. Sfinţii Părinţi spun că prin această urcare ea a parcurs cele trei etape necesare: curăţirea, iluminarea şi unirea cu Dumnezeu, corespunzătoare celor trei încăperi ale templului: vestibulul, Sfânta şi Sfânta Sfintelor. Şi ajungând la treapta cea de sus, a stat acolo, întărind-o pe dânsa puterea lui Dumnezeu, căci încă mică fiind a început Domnul a arăta într-însa puterea Sa, ca astfel să înţeleagă cei din jurul ei cât de mare va fi şi plină de dar, când va ajunge la vârsta cea desăvârşită.

Aici, la Templul lui Zorobabel, Fecioara Maria a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a binecuvântat-o: Tu eşti cea în care Dumnezeu va descoperi mântuirea pe care a pregătit-o poporului său.

Sfântei Fecioara Maria a stat până la vârsta de 15 ani la templu, timp în care a fost călăuzită de Arhanghelului Gavriil, care o hrănea şi îi descifra tainele Scripturilor, pregătindu-se pentru Vestea cea Bună.

În plus, pentru că sărbătoarea este menţionată cu cruce roşie în calendarul ortodox este bine să nu spălaţi în această zi, nu coşi sau ţeşi, să nu faci curăţenie şi să nu tai. Tot în ziua de Ovidenie, copiii pun în vase cu apă crengi de mar. Ținute la lumină și căldura, ele înmuguresc și infloresc, fiind folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove.

E bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. Se mai spune că de Ovidenie ologii s-ar putea vindeca.

Dacă în ziua intrării Maicii Domnului în biserică este soare şi senin, vara va fi secetoasă. Dacă vor fi nori, peste an vor fi epidemii şi, de va ninge, va fi iarna grea.

Ca să aibă spor şi belşug în casă, în această zi oamenii nu trebuie să lucreze. De asemenea, gospodinele nu trebuie să spele rufe, fiind o sărbătoare bisericească marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.Gospodinele așteptau Ovidenia mai ales pentru a da de pomană lumină de veci, o lumînare masivă, cît un stat de om sau cît ușa casei, despre care se credea că nu se va mai stinge niciodată pe lumea cealaltă. Resturile lumînării erau păstrate bine, deoarece, se credea că numai cu ele era bine să te uiți la Anul Nou în fîntînă, pentru a-ți vedea ursitul. Această pomană, la care se adăugau uneori colăcei, apă, și mai rar, alimente și îmbrăcăminte, se dădea în special pentru sufletele celor înecați sau morți în întuneric, spre a avea și ei calea luminată pe ceea lume.

Lumînările de ceară curată sau de stearină precum și oalele în care era dăruită apa, pomana numită „Moșii de Ovidenii”, se dă în multe sate și astăzi. Tot în această zi se făceau numeroase praznice pentru copiii morți.

Italia a înregistrat astăzi un număr record de decese de la începutul pandemiei: 993 de morți
Articolul anterior
Efectul pandemiei: Italienii din orașele mari se mută la țară
Articolul următor