Asasinatul din 10 iulie de la terasa din sectorul Râșcani al Capitalei le-a fost de învățătură structurilor de forță și de drept. Autoritățile centrale își propun să înăsprească regulile privind procedura de obținere a azilului în R. Moldova, după ce s-a constatat că victima omorului nu putea fi extrădată în Marea Britanie și se afla în libertate din cauza tărăgănării procesului de solicitare a azilului în instanțele de judecată, scrie ziua.md.
Subiectul a fost discutat, vineri după-amiaza, în cadrul unei ședințe convocată la Guvern de premierul Dorin Recean, acolo unde au fost chemați ministrul Justiției, cel de Interne, șeful IGP, directorul SIS și reprezentanți ai Procuraturii Generale și CSM.
Potrivit premierului, unii cetățeni străini, solicitanți de azil, care se află în căutare internațională, utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova.
„Solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară, iar tergiversarea dosarelor ani la rând permite aflarea în libertate a acestor persoane. Azi în Republica Moldova avem 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență, care profită de situația descrisă mai sus. În urma ședinței, am convenit modificarea de urgență a cadrului normativ privind azilul în Republica Moldova”, a declarat șeful executivului.
Ministerul de Interne urmează să întreprindă măsuri de verificare a situației solicitanților de azil, inclusiv a celor cărora le-au fost respinse cererile de azil și se află în procedură judecătorească. De asemenea, instituțiile statului se vor asigura că cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Moldova nu reprezintă pericol social.
Crima de la Râșcani s-a produs miercuri dimineață, la terasa unei cafenele. Bărbatul împușcat este de origine turcă și făcea parte dintr-o grupare criminală. Acesta a fost anunțat pe canalele Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, cu scop de arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei.
În perioada 2022-2023, autoritățile Republicii Moldova au primit de la cele din Marea Britanie patru cereri de extrădare în privința acestuia. Potrivit procuraturii, după ce a fost reținut, cetățeanul turc a depus o cerere de azil, care a fost respinsă abia peste cinci luni.
Avocatul victimei a contestat-o, fapt care a dus la tărăgănarea procesului. Mai mult decât atât, Codul de procedură penală prevede că o persoană nu poate fi privată de libertate mai mult de 180 de zile, în cazul în care pe rol se află o cerere de azil.