Criza energetică din Transnistria: Mii de oameni fără căldură și apă caldă, elevii învață de la distanță, iar afacerile sunt pe pauză

2.678 de clădiri, printre care 1.565 de blocuri de locuințe din regiunea separatistă Transnistria au rămas fără căldură și apă caldă, elevii vor învăța de la distanță după vacanța de iarnă, iar sute de agenți economici nu mai activează din cauza crizei energetice declanșate de Kremlin, scrie adevarul.ro.

Potrivit liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, oamenii care locuiesc în blocurile de locuințe din orașe au gaz doar pentru gătit. Iar 150 de grădinițe și 130 de școli au rămas fără căldură.

,,Școlile, pe baza experienței din timpul pandemiei, vor trece la învățământul la distanță după vacanța de Anul Nou. Patruzeci de grădinițe au fost asigurate cu căldură și vor putea primi copii ai căror părinți sunt implicați în activitățile de criză și în asigurarea funcționării republicii”, a afirmat Vadim Krasnoselski. 

 În contextul crizei energetice, au fost amenajate 30 de puncte de cazare temporară pentru cetățeni pe teritoriul Transnistriei, acestea având în total 1.325 de locuri.

,,În ultimele 24 de ore, 11 persoane au beneficiat de aceste servicii”, a mai menționat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. 

În același timp, sute de agenți economici și-au pus activitatea pe pauză, acestea fiind „măsuri forțate”, mai subliniază acesta, precizând că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) funcționează cu ajutorul cărbunelui, și nu cu gaz, așa cum a fost până acum. Totuși, aceasta va putea produce astfel curent electric doar pentru două luni.

 ,,Centrala termoelectrică a fost convertită la cărbune. Funcționează Hidrocentrala Dubăsari. Așadar, locuitorii din Transnistria pot conta pe alimentarea cu energie electrică în lunile ianuarie și februarie”, a mai afirmat liderul separatist. 

Chișinăul cumpără energie electrică la alt tarif 

Afectat de criza energetică este și Chișinăul, unde prețul energiei electrice și al energiei termice ar putea crește, având în vedere că nu mai poate cumpăra curent electric din regiunea transnistreană la un preț relativ scăzut. Astfel, autoritățile moldovene anunță că oamenii vor primi compensații pentru plata facturilor mai mari.

,,Mulți oameni, pe bună dreptate, sunt îngrijorați de majorarea tarifelor la electricitate – o majorare care vine ca urmare faptului că Gazprom (Kremlin) refuză să-și îndeplinească obligațiile contractuale și să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană (și centrala electrică MGRES). În aceste condiții, Guvernul va interveni și va anunța, în cel mai scurt timp, compensații.Însă, trebuie să fie foarte clar un lucru, și anume că tarifele mici la resursele energetice nu garantează, în niciun caz, dezvoltarea economică a unei țări/regiuni sau venituri mai mari pentru populație”, a scris Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe din cadrul Parlamentului moldovean, pe internet, evidențiind că ,,nu trebuie sacrificată țara și dezvoltarea economică de dragul energiei ”pidijeaba” de la ruși. Degradarea economică și socială din stânga Nistrului demonstrează asta”. 

Alesul a făcut referire la faptul că, deși locuitorii din Transnistria, adică stânga Nistrului, au plătit prețuri mult mai mici pentru gazele rusești decât cei din dreapta Nistrului, mai exact teritoriul controlat de Chișinău, aceștia aveau salarii mult mai mici decât ultimii.

 Republica Moldova va folosi în luna ianuarie 2025 energie electrică produsă pe piața internă, precum și energie importată din România, fiind vorba de 38% și, respectiv, 62%, anunță responsabilii Ministerului moldovean al Energiei.

Criza declanșată de Kremlin

Din 1 ianuarie 2025, Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale, livrând gaze prin rute alternative Transnistriei odată cu expirarea contractului dintre Moscova și Kiev privind tranzitul resurselor energetice către Europa, invocând pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Moscova.

Din decembrie 2022, Chișinăul folosește gaze naturale din surse europene, dar până în decembrie 2024 a oferit întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste proruse, care nu le plătea, dar vindea în schimb curent electric produs de MGRES.

Preţul gazelor în Europa a atins un nivel record al ultimelor 14 luni, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc

Prețul angro al gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, după oprirea livrărilor rusești prin conductele ucrainene. Țițeiul, de asemenea, se scumpește, pornind de la așteptările de creștere a economiei Chinei, scrie Europa Liberă.

Prețurile de referință ale gazelor naturale au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023.

Gazul rusesc care era livrat tranzitând Ucraina nu mai este pompat către Europa. Este alt element care duce la scumpirea gazelor în Europa.

De asemenea, stocurile de gaze din Europa scad în cel mai rapid ritm din 2021, pe măsură ce conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează. E un alt element care pune presiune pe prețul gazelor.

Cel mai afectate de scumpiri și temeri legate de scumpiri sunt piețele europene. De exemplu, prețul gazului pentru livrarea în februarie în Olanda a crescut cu peste 4% joi, apoi a ajuns la o majorare de 1,9%, transmite Bloomberg.

Scumpirea gazelor vine după Rusia a oprit exporturile de conducte de gaz prin Ucraina în ziua de Anul Nou, după ce Kievul nu a mai prelungit acordul de tranzit care a expirat pe 31 decembrie 2024.

Uniunea Europeană a găsit deja mai multe surse de aprovizionare alternativă. Ungaria va continua să primească gaze rusești prin conducta TurkStream sub Marea Neagră.

De asemenea, preţul țițeiului pe piețele globale a crescut cu aproximativ 2% joi, pe fondul optimismului legat de economia Chinei şi cererea de combustibil.

Preşedintele Xi Jinping a promis politici proactive pentru promovarea creşterii economice, transmite Reuters.

În SUA, prețul țițeiului nu a crescut semnificativ datorită stocurile crescute de combustibil.

Prețurile petrolului vor fi probabil limitate la 70 de dolari pe baril în 2025, arată un sondaj realizat de Reuters cu experți de pe piață. Ar urma să fie al treilea an consecutiv de ieftinire a țițeiului după ce, în 2024, țițeiul s-a ieftinit cu 3%.

Angajatorii sunt speriați de tinerii din generația Z. De ce evită să le ofere locuri de muncă

Angajatorii sunt nemulţumiţi de cei născuţi în Generaţia Z. Ba mai mult, ar putea evita angajarea proaspeţilor absolvenţi în viitor. Sunt datele prezentate de un raport recent. Unele dintre motivele care stau la baza acestei decizii se referă la lipsa de motivație a angajaților, lipsa de profesionalism și slabele abilități de comunicare, scrie antena3.ro.

Generația Z se adaptează greu cerințelor de pe piața muncii. Drept urmare, una din șase companii a evitat sau a fost reticentă în a angaja tineri născuți între 1997 și începutul anilor 2010.

Sunt concluziile unui raport al platformei de consiliere pentru educație și carieră, Intelligent. Lipsa abilităților practice, a motivației și competențele slabe de comunicare, se numără printre motive.

Șase din zece companii au concediat un tânăr din Generația Z

Raportul arată că multe companii au fost nemulțumite de angajații din Generația Z. Aproximativ șase din zece companii incluse în acest studiu au concediat un proaspăt absolvent de facultate pe care l-au angajat în acest an, adică un tânăr din generația Z, ceea ce reprezintă categoria de vârstă 14-27 de ani.

Lipsă de motivație și profesionalism

Lipsa de motivație, este principala problemă, despre care au vorbit peste jumătate dintre angajatori.

46% dintre ei susțin că tinerii din Generația Z sunt lipsiți de profesionalism. Apoi, abilitățile slabe de organizare și comunicare, mai sunt printre motivele care-i nemulțumesc.

Sursa problemei, susțin mulți dintre managerii care au participat la studiu, este faptul că facultatea nu-i pregătește suficient pe tineri pentru câmpul muncii, pentru că se axează foarte mult pe teorie și mai puțin pe practică. Iar un alt raport arată că tinerii din Generația Z nu știu să fie independenți și se bazează mult pe ajutorul părinților.

25% din candidații Gen Z și-au adus părinții la interviuri

70% dintre tineri au recunoscut că le-au cerut ajutor părinților în procesul de căutare a unui loc de muncă. Alți 25% și-au adus chiar și părinții la interviuri, în timp ce unii le-au cerut părinților să depună cereri de angajare și să completeze CV-urile în locul lor.

Ce așteptări au angajatorii de la tinerii din Generația Z

Cei mai mulți caută angajați cu inițiativă, atitudine pozitivă și etică profesională. Punctualitatea și abilitățile de comunicare sunt și ele la mare căutare.

Un individ din Fălești care și-a omorât tatăl, trimis pe banca acuzaților. Acesta pledează nevinovat

Un bărbat din Fălești a fost trimis în judecată sub acuzația de omor a propriului tată, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procuratura raionului Fălești anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată o cauză penală, în privința unui bărbat de 38 de ani, învinuit de omorul tatălui său.

Procurorii i-au înaintat acuzarea pe faptul că, învinuitul, la 25 octombrie 2024, aflându-se la domiciliul său din raionul Făleşti, a iniţiat un conflict cu tatăl său. În urma altercațiilor, i-a aplicat multiple lovituri cu pumnii și picioarele în regiunile vitale ale corpului, preponderent a capului și a toracelui, de la care, la scurt timp, a survenit decesul victimei.

Învinuitul a pledat nevinovat. Acesta a declarat că altcineva l-ar fi maltratat pe tatăl său, dar nu cunoaște cine putea să o facă. Totodată, a relatat că anterior a fost sancționat contravențional și penal pentru că avuse altercații și bătăi cu tatăl său.

Dacă va fi găsit vinovat, învinuitul riscă o pedeapsă maximă sub formă de închisoare de până la 20 de ani sau detențiune pe viață.

Angajatorii sunt speriați de tinerii din generația Z. De ce evită să le ofere locuri de muncă
Articolul anterior
Preţul gazelor în Europa a atins un nivel record al ultimelor 14 luni, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc
Articolul următor