2.678 de clădiri, printre care 1.565 de blocuri de locuințe din regiunea separatistă Transnistria au rămas fără căldură și apă caldă, elevii vor învăța de la distanță după vacanța de iarnă, iar sute de agenți economici nu mai activează din cauza crizei energetice declanșate de Kremlin, scrie adevarul.ro.
Potrivit liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, oamenii care locuiesc în blocurile de locuințe din orașe au gaz doar pentru gătit. Iar 150 de grădinițe și 130 de școli au rămas fără căldură.
,,Școlile, pe baza experienței din timpul pandemiei, vor trece la învățământul la distanță după vacanța de Anul Nou. Patruzeci de grădinițe au fost asigurate cu căldură și vor putea primi copii ai căror părinți sunt implicați în activitățile de criză și în asigurarea funcționării republicii”, a afirmat Vadim Krasnoselski.
În contextul crizei energetice, au fost amenajate 30 de puncte de cazare temporară pentru cetățeni pe teritoriul Transnistriei, acestea având în total 1.325 de locuri.
,,În ultimele 24 de ore, 11 persoane au beneficiat de aceste servicii”, a mai menționat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
În același timp, sute de agenți economici și-au pus activitatea pe pauză, acestea fiind „măsuri forțate”, mai subliniază acesta, precizând că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) funcționează cu ajutorul cărbunelui, și nu cu gaz, așa cum a fost până acum. Totuși, aceasta va putea produce astfel curent electric doar pentru două luni.
,,Centrala termoelectrică a fost convertită la cărbune. Funcționează Hidrocentrala Dubăsari. Așadar, locuitorii din Transnistria pot conta pe alimentarea cu energie electrică în lunile ianuarie și februarie”, a mai afirmat liderul separatist.
Chișinăul cumpără energie electrică la alt tarif
Afectat de criza energetică este și Chișinăul, unde prețul energiei electrice și al energiei termice ar putea crește, având în vedere că nu mai poate cumpăra curent electric din regiunea transnistreană la un preț relativ scăzut. Astfel, autoritățile moldovene anunță că oamenii vor primi compensații pentru plata facturilor mai mari.
,,Mulți oameni, pe bună dreptate, sunt îngrijorați de majorarea tarifelor la electricitate – o majorare care vine ca urmare faptului că Gazprom (Kremlin) refuză să-și îndeplinească obligațiile contractuale și să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană (și centrala electrică MGRES). În aceste condiții, Guvernul va interveni și va anunța, în cel mai scurt timp, compensații.Însă, trebuie să fie foarte clar un lucru, și anume că tarifele mici la resursele energetice nu garantează, în niciun caz, dezvoltarea economică a unei țări/regiuni sau venituri mai mari pentru populație”, a scris Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe din cadrul Parlamentului moldovean, pe internet, evidențiind că ,,nu trebuie sacrificată țara și dezvoltarea economică de dragul energiei ”pidijeaba” de la ruși. Degradarea economică și socială din stânga Nistrului demonstrează asta”.
Alesul a făcut referire la faptul că, deși locuitorii din Transnistria, adică stânga Nistrului, au plătit prețuri mult mai mici pentru gazele rusești decât cei din dreapta Nistrului, mai exact teritoriul controlat de Chișinău, aceștia aveau salarii mult mai mici decât ultimii.
Republica Moldova va folosi în luna ianuarie 2025 energie electrică produsă pe piața internă, precum și energie importată din România, fiind vorba de 38% și, respectiv, 62%, anunță responsabilii Ministerului moldovean al Energiei.
Criza declanșată de Kremlin
Din 1 ianuarie 2025, Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale, livrând gaze prin rute alternative Transnistriei odată cu expirarea contractului dintre Moscova și Kiev privind tranzitul resurselor energetice către Europa, invocând pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Moscova.
Din decembrie 2022, Chișinăul folosește gaze naturale din surse europene, dar până în decembrie 2024 a oferit întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste proruse, care nu le plătea, dar vindea în schimb curent electric produs de MGRES.