Cum a fost împinsă Ucraina în brațele UE de războiul lui Putin

Președintele Poloniei, Mateusz Morawiecki, le-a solicitat liderilor europeni în timpul Conferinței de Securitate de la München, să găsească o soluție pentru o aderare mai rapidă a Ucrainei la UE. Potrivit liderului polonez, Rusia a invadat Ucraina în urma alegerii europene a Kievului, iar acest lucru trebuie luat în considerare de către decidenții de la Bruxelles.

Morawiecki a vorbit din nou despre o aderare pe scurtătură a Ucrainei la UE, amintind de necesitatea de a realiza o reformă a arhitecturii europene. „Suntem martorii unor evenimente extraordinare”, a argumentat Morawiecki.

Politologul ucrainean Artem Oliinyk, director al Institutului de Relații Guvernamentale de la Kiev și membru al Academiei de Științe Politice din Ucraina, a declarat pentru Libertatea că așteptările ucrainenilor de la UE au devenit mult mai pragmatice și concrete de la începutul războiului, iar majoritatea cetățenilor susțin solicitările Bruxelles-ului de a combate corupția și de a realiza o serie de reforme.  

Refugiații ucraineni din UE – forța motrice a europenizării Ucrainei

Politologul ucrainean Artem Oliinyk susține că invadarea Ucrainei de către Rusia i-a făcut pe ucraineni să fie mult mai proeuropeni. Moscova a obținut un efect invers celui dorit în urma acestui război.

„Uniunea Europeană nu mai este văzută de ucraineni precum ceva abstract. În urma invadării Ucrainei de către Rusia, 9 milioane de refugiați au ajuns în statele membre UE. Acești oameni au văzut cum este viața în UE, cum funcționează sistemul de educație, sistemul de sănătate, care este nivelul de trei, care sunt posibilitățile de muncă și odihnă”, arată analistul, menționând că războiul a accelerat procesul de integrare a societății ucrainene în familia statelor europene.

Politologul consideră că Ucraina ar fi avut nevoie pe timp de pace de la 7 până la 10 ani pentru a promova mesaje pro-europene și a păstra la un nivel maxim nivelul de susținere a vectorului european și mai ales a celui euroatlantic.

„Refugiații, unii dintre care s-au întors deja acasă, contribuie la înțelegerea avantajelor și dezavantajelor aderării la UE. Totul se produce foarte repede, imposibil de imaginat pe timp de pace”, susține Oliinyk.

Așteptările ucrainenilor de la UE sunt mai pragmatice ca odinioară

Dacă în trecut cetățenii ucraineni aveau o impresie idealizată despre UE, sprijinul oferit de statele europene Kievului a creat „o imagine pragmatică” a comunității europene în societatea ucraineană.  

„După un an de război, așteptările societății sunt foarte pragmatice. Ucrainenii speră că UE va sprijini refacerea Ucrainei, va ajuta Kievul să-și modernizeze sistemul politic, să scape de corupție și să consolideze respectarea drepturilor civice”, menționează Artem Oliinyk.

Politologul ucrainean consideră că UE îi solicită Ucrainei să rezolve problemele tradiționale din ultimii ani. Kievul se ocupă acum de reforma justiției, de consolidarea sistemului anticorupție, de reforma fiscală și cea a sectorului energetic.

„Este îmbucurător faptul că ucrainenii sunt de acord cu cerințele UE. La întrebarea dacă sunt corecte solicitările de reforme necesare pentru lansarea negocierilor de aderare la UE, 73% dintre ucraineni au declarat că sunt foarte corecte”, susține Oliinyk, citând un studiu desfășurat de Info Sapines, o agenție specializată în sondaje.

Analistul politic consideră că acum doi-trei ani, multe reforme solicitate de UE erau tergiversate și amânate pentru că erau nepopulare. Acestea loveau în imaginea autorităților în contextul proceselor electorale. Acum însă, organele puterii de stat au o șansă istorică să realizeze toate reformele, bucurându-se de „o imunitate politică cauzată de război”.

sursa

A fost dat startul sezonului estival 2024 la „Teatrul de Vară”

Primăria Municipiului Chișinău a dat start sezonului estival 2024, la „Teatrul de Vară”, cu un concert memorabil și emoționant, în memoria lui Ion Aldea Teodorovici, sub genericul „Mi-a fost dorul, dor pribeag”, într-un recital susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici, Simona și Orchestra Națională de Cameră.

Astfel, cu ocazia redeschiderii stagiunii de vară, la „Teatrul de Vară”, din Parcul „Valea Morilor”, a avut loc o seară magică și plină de emoții, într-o atmosferă de primăvară încântătoare, pe melodiile inconfundabile ale lui Ion Aldea Teodorovici, rememorând miilor de oameni prezenți la spectacol de talentul inconfundabil al mareului artist.

Prezentă la eveniment, viceprimarul Angela Cutasevici a declarat că, sezonul estival 2024 nu putea începe mai frumos de atât, adunând la un loc, un spectacol memorabil și oameni frumoși.

„Este de datoria noastră, a tuturor, să ținem vie memoria oamenilor emblematici ai neamului nostru, iar Ion Aldea-Teodorovici este unul dintre aceștia”, a declarat Angela Cutasevici.

În actualul sezon estival, Primăria Capitalei va organiza la „Teatrul de Vară” evenimente culturale de calitate pentru locuitorii și oaspeții Capitalei, urmând să ofere iubitorilor de frumos noi oportunități de a participa până în toamnă la concerte/activități de divertisment și cultură în aer liber.

Directoarea gimnaziului din satul Drochia, găsită fără suflare în sala de sport a instituției

Directorul unui gimnaziu din raionul Drochia a fost găsită fără viață chiar în instituția de învățământ. Cadavrul a fost depistat în 18 mai, în jurul orei 19:40, în sala de sport a instituției, scrie sinteza.org.

Corpul femeii, în vârstă de 38 de ani, a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului.

Pentru NewsMaker, ofițerul de presă din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Svetlana Talpă a declarat că, în seara zilei de 18 mai, poliția din Drochia a fost sesizată că în sala de sport a unei instituții de învățământ dintr-o localitate din raionul Drochia ”a fost depistat cadavrul strangulat al unei femei”.

Oamenii legii au fost sesizați de către un angajat al instituției de învățământ. Polițiștii au fost anunțați că femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost angajată a instituției. Cadavrul a fost depistat în jurul orei 19:40.

”Pe suprafața corpului neînsuflețit al femeii nu au fost depistate alte semne de moarte violentă. Corpul acesteia a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului. Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a menționat ofițerul de presă.

Între timp, reprezentanții Gimnaziului ”Dumitru Roman” din satul Drochia au menționat pe o rețea de socializare că a încetat din viață directoarea instituției de învățământ.

Două remorci, cuprinse de flăcări în sectoarele Centru și Ciocana

Pompierii IGSU au lichidat flăcările ce au cuprins două remorci în capitală.

În noaptea zilei de 20 mai 2024, pompierii din capitală au fost solicitați pentru a stinge flăcările, care au cuprins două remorci.

Primul caz a avut loc pe strada Ismail 116. La fața locului au intervenit 3 echipe de pompieri, care au stabilit că focul a afectat o remorcă încărcată cu bunuri materiale, parcată pe carosabil în preajma unei stații de alimentare. Angajații IGSU au reușit localizarea promptă a incendiului, evitând răspândirea focului. Incendiul a fost stins complet la ora 05:58. În urma arderii a ars complet remorca încărcată cu bunuri materiale și cinci generatoare pe benzină.

Tot în dimineața zilei de azi, pompierii au stins o altă remorcă, care a fost parcată pe strada Nicolae Milescu Spătarul 30 din capitală. Apelul a fost înregistrat la 05:13. Pentru stingerea arderii a intervenit o echipă de salvatori IGSU, care a reușit lichidarea flăcărilor la ora 07:14. Potrivit IGSU, focul a distrus complet remorca, încărcată cu echipament scenic și pânză pentru scenă.

Cauza și circumstanțele izbucnirii incendiilor urmează a fi stabilite de specialiști.

Potrivit IGSU în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 situații de risc.

Accident violent în Capitală, pe bulevardul Decebal. O tânără de 23 de ani, transportată la spital
Articolul anterior
Cererile de azil în statele Uniunii Europene, la un nivel record
Articolul următor