Cum a fost prins liderul mafiot Matteo Messina Denaro. Un polițist s-a apropiat de el și l-a întrebat cum îl cheamă. Nu a mințit

Cel mai căutat mafiot din Italia se îndrepta spre o cafenea din faţa unei clinici private siciliene când un poliţist s-a apropiat de el şi l-a întrebat cum îl cheamă. Nu a minţit. Pur şi simplu şi-a ridicat privirea şi a spus: „Ştiţi cine sunt. Sunt Matteo Messina Denaro” – relatează BBC citat de observatornews.ro.

Până în acel moment, poliţiştii nu puteau fi absolut siguri că bărbatul era cu adevărat „naşul naşilor”, pe care îl vânau de trei decenii. Se prezentase la o programare la clinică sub numele de Andrea Bonafede. Totuşi, după ani de cercetări minuţioase şi având doar o imagine cu el – şi aceea computerizată – , carabinierii erau destul de siguri că acesta era omul pe care îl căutau.

Cine este Messina Denaro

În perioada în care s-a aflat la conducerea mafiei siciliene Cosa Nostra, Messina Denaro a supervizat şantajul, depozitarea ilegală a deşeurilor, spălarea de bani şi traficul de droguri. A fost condamnat în absenţă în 2002 pentru o serie de crime.

Se pare că a fost protejatul lui Totò Riina, şeful clanului Corleone, care a fost arestat în 1993 după 23 de ani de fugă. Acela a fost şi anul în care Messina Denaro a dispărut. Timp de 30 de ani, anchetatorii s-au putut baza doar pe un portret-robot şi pe scurte fragmente de înregistrări vocale pentru a-l identifica.

Informaţii despre apariţia sa îl plasau peste tot, din Venezuela până în Olanda. Dar a fost prins în Palermo – în inima Siciliei, locul său natal.

„A durat atât de mult să fie arestat pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi cu alţi lideri mafioţi, era protejat de o reţea foarte densă de complici, adânc înrădăcinată şi extrem de puternică în Sicilia şi nu numai”, a declarat pentru BBC jurnalistul italian Andrea Purgatori.

Mulţi au presupus că arestarea de luni a fost rezultatul unui pont venit din partea asociaţilor lui Messina Denaro, care au decis că un şef bolnav nu le mai era de folos. De altfel, pentru o lungă perioadă de timp, cel mai căutat mafiot din Italia s-a simţit suficient de protejat „pentru a se plimba liber pe străzile din Palermo, capitala spirituală a Cosa Nostra”, spune Purgatori. Dar în cele din urmă, a fost găsit chiar în centrul unui oraş aglomerat, un loc în care cu greu de poţi ascunde. După 30 de ani de căutări, ce a condus, în final, poliţia la el?

Într-o conferinţă de presă, poliţia a respins teoria că ar fi acţionat la pont. În schimb, carabinierii au declarat că au combinat metodele tradiţionale de investigaţie cu tehnologia modernă, pentru a restrânge numărul suspecţilor.

„De-a lungul anilor, în jurul lui Messina Denaro s-a format un fel de perdea de fum, formată dintr-o reţea de persoane loiale lui”, spune Mitja Gialuz, avocat şi profesor de procedură penală la Universitatea LUISS din Roma.

Discuţiile din locuinţele rudelor lui Messina Denaro au fost interceptate

Timp de mai bine de un deceniu, poliţia a luat măsuri drastice împotriva oricărei persoane suspectate că l-ar fi protejat sau ajutat pe Messina Denaro. Peste 100 de persoane au fost arestate, inclusiv fraţii lui Denaro, şi a fost pus sechestru pe active în valoare de peste 150 de milioane de euro. „Acest lucru i-a slăbit treptat reţeaua şi în cele din urmă l-a făcut mai vulnerabil”, a declarat generalul Teo Luzi.

Între timp, au fost interceptate discuţiile din locuinţele rudelor lui Messina Denaro. Foarte probabil, acestea erau conştiente de faptul că le erau ascultate conversaţiile, aşa că vorbeau doar în termeni generici despre „persoane bolnave de cancer” şi despre „operaţii de cancer”. Şi totuşi, a fost suficient pentru a-i alerta pe anchetatori – mai ales că de mai mult timp circulau zvonuri că Messina Denaro era bolnav.

Aceste interceptări, combinate cu monitorizarea căutărilor pe internet despre boala Crohn şi cancer la ficat pe care le făceau asociaţii lui Messina Denaro, i-au determinat pe carabinieri să presupună că şeful mafiei căuta să se trateze.

Restrângerea cercului de suspecţi

Anchetatorii au adunat apoi datele tuturor bărbaţilor bolnavi de cancer născuţi în 1962 în apropiere de Trapani, în vestul Siciliei. Le-au cercetat vieţile şi au restrâns căutarea la 10 suspecţi, apoi la cinci. Un nume le-a sărit în ochi: Andrea Bonafede, nepotul unui şef decedat al Mafiei, Leonardo Bonafede.

Un bărbat care se identificase drept Bonafede ar fi fost operat la Palermo de două ori, în 2020 şi 2021. Numai că istoricul geolocalizărilor a plasat telefonul adevăratului Bonafede departe de capitala siciliană într-una din cele două zile în care se pare că a fost operat. Când o şedinţă de chimioterapie a fost rezervată pe numele său, carabinierii au ştiut că era şansa lor.

Luni dimineaţă, peste 100 de membri ai forţelor armate au înconjurat clinica La Maddalena. Messina Denaro se îndrepta spre o cafenea când a observat prezenţa masivă a poliţiei. A vrut să se întoarcă, dar a văzut mai mulţi poliţişti închizând strada. Nu a fugit. Poate că şi el a ştiut că era doar o chestiune de timp.

Unul dintre ofiţeri, colonelul Lucio Arcidiacono, a declarat pentru TGcom24 din Italia că l-a vânat pe Messina Denaro timp de opt ani şi că „a simţit un val de emoţie” atunci când l-a văzut în carne şi oase. „Era el – bărbatul din fotografiile pe care le văzusem de atâtea ori”, a povestit colonelul.

Şeful mafiei – despre care se spune că era „politicos şi vorbea încet” – a fost dus la un aeroport din apropiere şi a fost transportat în cursul nopţii cu un avion militar la o închisoare de înaltă securitate din L’Aquila, în regiunea centrală Abruzzo.

Unde trăia Messina Denaro înainte să fie prins

Acum, încep să apară detalii despre modul în care Messin,a Denaro trăia înainte de arestarea sa. Locuia într-o casă modestă din Campobello di Mazara, la 116 km de Palermo şi la doar 8 km de Castelvetrano, locul unde s-a născut. Un vecin a declarat pentru televiziunea italiană că îl vedea frecvent pe bărbat şi că se salutau cu regularitate.

Potrivit primelor informaţii, poliţia nu a găsit arme în ascunzătoarea lui Denaro, ci mai degrabă parfumuri de lux, mobilier scump şi haine de firmă. Gustul lui Messina Denaro pentru articole de lux era binecunoscut. Când a fost arestat, se pare că purta un ceas în valoare de 35.000 de euro. Poliţia a declarat că, departe de a arăta ca un „om distrus”, acesta părea „un om bine îngrijit şi cu o condiţie economică bună”.

După ce decenii la rând a fost o sursă de frustrare pentru autorităţi şi pentru familiile victimelor sale, însuşi faptul că a fost nevoie de atât de mult timp pentru a-l prinde pe Messina Denaro a alimentat mitul din jurul acestuia, spune profesorul Gialuz. „Bineînţeles, el a fost obligat să trăiască extrem de prudent şi a trebuit să îşi calculeze fiecare mişcare la perfecţie”, subliniază el.

Căutările pe internet ale asociaţilor săi posibil să fi contribuit la arestarea lui Messina Denaro, dar este puţin probabil ca „naşul” însuşi să fi folosit vreodată tehnologia, tocmai din cauza riscului de a lăsa urme digitale. „Un şef mafiot, pentru a continua să opereze nestingherit, trebuie să stea departe de tehnologie şi să se întoarcă la un mod de viaţă aproape primitiv, revenind la rădăcinile comunicării verbale şi creând un cod secret paralel şi sofisticat de comunicare cu aliaţii săi”, explică profesorul Gialuz.

Italienii au fost fascinaţi de această arestare. Prim-ministrul Giorgia Meloni a zburat direct în Sicilia pentru a felicita forţele armate, în timp ce laudele au curs din toate părţile spectrului politic.

„Messina Denaro a fost ultimul naş al celei mai feroce generaţii de mafioţi. După ce s-a ascuns, Cosa Nostra şi-a schimbat complet atitudinea, devenind o organizaţie mai tăcută şi aproape invizibilă, subterană”, a declarat jurnalistul Andrea Purgatori pentru BBC.

Mafiotul s-a lăudat cândva că poate umple un cimitir cu victimele sale. Andrea Purgatori spune că până în anii 1990, crimele erau comise zilnic. „Messina Denaro a comis unele dintre cele mai violente şi crude crime de care îşi poate aminti Italia”, a declarat el. În 2002, Denaro a fost judecat şi condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă.

Printre crimele sale se numără: uciderea în 1992 a procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino; uciderea Antonellei Bonanno, iubita însărcinată a unui şef mafiot rival; atacurile cu bombă din 1993 din Milano, Florenţa şi Roma, soldate cu 10 morţi; răpirea şi uciderea lui Giuseppe Di Matteo, fiul de 11 ani al unui mafiot devenit martor al statului. Băiatul a fost ţinut în captivitate timp de doi ani înainte de a fi ucis, iar trupul său a fost dizolvat în acid pentru a împiedica familia să îl îngroape.

Anna Sergi, profesor de criminologie la Universitatea din Essex, a declarat pentru BBC că este greu de crezut că mafia siciliană, Cosa Nostra, va mai putea supravieţui fără şeful său legendar, care a devenit simbolul rezistenţei crimei organizate. „Rămâne de văzut cine va prelua conducerea – sau chiar dacă cineva o va mai putea face”, a spus ea.

Concurenta Rusiei la ,,Miss Univers” refuză să se întoarcă în țara natală după finalizarea concursului. Tânăra a decis să rămână în SUA și se ascunde

Rusoaica Anna Linnikova, concurenta Rusiei la „Miss Univers”, se ascunde în SUA după finalizarea concursului. Modelul refuză să se întoarcă în Rusia și nici nu vrea să spună unde se află exact în acest moment.

Неужели я не могу»: «мисс Россия» Анна Линникова заявила о жизни в США -  Экспресс газета

Anna Linnikova nu a intrat în top 16 și a refuzat să se întoarcă acasă după concurs. Rusoaica se ascunde în Statele Unite și se teme de amenințările care îi sunt trimise.

Linnikova, care a încercat să se împrietenească cu reprezentanta Ucrainei, Victoria Apanasenko, călătorește acum.

,,Acum călătoresc prin America și din motive de siguranță, încă o dată, nu-mi dezvălui coordonatele exacte”, a declarat rusoaica într-un interviu acordat presei ruse.

Tânăra continuă să viseze la o carieră de model.

Модель Анна Линникова рассказала о травле после конкурса "Мисс Вселенная"

Concursul din acest an a fost câștigat de reprezentanta SUA, R’Bonnie Gabrielle.

Un muncitor francez a câștigat 17 milioane de euro la loto, după o greșeală care i-a schimbat total destinul

A vrut să joace la loto pe vineri, 13, dar din greșeală a bifat căsuța pentru sâmbătă. Nu a bănuit nicio clipă că dintr-o eroare avea să i se schimbe viața total.

Un muncitor din Franța a câștigat 17 milioane de euro, crezând că joacă pentru tragerea de vineri, 13 ianuarie, doar că a bifat data de sâmbătă. Iar combinația de numere s-a dovedit a fi cea potrivită, potrivit unui comunicat de presă al FDJ publicat joi.

I s-a prezis un câștig mare în urmă cu 20 de ani

Când și-a verificat biletul, omul era convins că a jucat cu o zi înainte și deci a pierdut. Doar că exact înainte de a merge dezamăgit la culcare a primit o notificare de la FDJ care îi dădea fericita veste. „În ziua aceea, trebuie să fi avut o stea norocoasă deasupra capului meu”, a declarat bărbatul când i-a fost înmânat premiul.

Și-a trezit soția și i-a spus că a câștigat 17 milioane de euro și au început să facă planuri pentru noua lor viață până în zori. „Este începutul unui nou început”, a mai spus el.

Milionarul își propune acum să-și părăsească slujba de muncitor pentru a-și înființa propria afacere, a cumpăra o casă în nordul Franței, a călători mai mult cu familia, dar mai ales… pentru a consuma produse de mai bună calitate. „În loc să-mi cumpăr carnea din supermarketuri, acum voi merge la măcelar”, a spus el.

Cu banii în sfârșit în buzunar, bărbatul se poate apuca să cumpere cadoul promis soției sale. „Când am întrebat-o ce o va face cea mai fericită, nu a ezitat nicio secundă: un grătar electric”, a spus norocosul milionar.

Jucătorul norocos a mai povestit că un prieten al familiei i-a prezis că într-o zi va câștiga o sumă mare de bani la loterie. Se întâmpla în urmă cu aproximativ douăzeci de ani. „Pe atunci, nu credeam deloc în darurile lui, dar acum, cu atât mai mult”, a mărturisit el, amuzat.

sursa

Rusia nu mai emite cetățenilor pașapoarte biometrice, pentru călătorii în străinătate. ,,Sunt prea multe cereri”

Federația Rusă a încetat temporar să accepte cereri pentru pașapoarte străine biometrice. Anunțul a fost făcut joi, de către portalul oficial al serviciilor guvernamentale din Rusia, Gosuslugi. Suspendarea s-ar datora unui număr mare de cereri. 

„Din 2 februarie, acceptarea cererilor de eliberare a pașapoartelor internaționale de tip nou cu suport electronic de stocare a fost temporar suspendată. Dacă deja ați solicitat un nou pașaport prin portalul serviciilor de stat, așteptați răspunsul departamentului și acționați conform instrucțiunilor primite”, se arată în mesajul instituției.

Persoanele care au solicitat un nou pașaport prin intermediul altor servicii decât Gosuslugi sunt îndemnați să contacteze departamentul de migrație de la locul unde a fost depusă cererea.

Goznak, compania care produce pașapoarte rusești, a anunțat că suspendarea se datorează unui „volum crescut de cereri de pașapoarte internaționale”, care a provocat o creștere semnificativă a cererii de microcipuri necesare producerii pașapoartelor biometrice.

Compania a mai menționat că speră că rata obișnuită de producție și personalizare a pașapoartelor va fi restabilită în termen de o lună.

La începutul săptămânii, Ministerul rus de Interne a raportat că a eliberat în 2022 un număr record de pașapoarte.

O femeie a fost salvată cu zile după ce a căzut într-o groapă de canalizare
Articolul anterior
Percheziții într-un dosar de contrabandă cu mijloace de transport
Articolul următor