Cum arată avionul de 80 de milioane de dolari al liderului cecen Ramzan Kadîrov

Ramzan Kadîrov ar fi vizitat Emiratele Arabe Unite de cel puțin 14 ori în perioada 2021-2022. Asta au reușit să stabilească jurnaliștii de la Ukrainskaya Pravda, într-o investigație publicată pe 30 martie. Liderul cecen ar avea acolo o vilă, pe care o vizitează zburând cu un avion privat de 80 de milioane de dolari, transmite zugo.md cu referire la sursa citată.

Potrivit investigației, Kadîrov și-a cumpărat în anul 2013 un Airbus A319 de lux, în valoare de aproximativ 80 de milioane de dolari. Aeronava a intrat în atenția jurnaliștilor ruși abia în 2017, când o fotografie dintr-unul din dormitoarele avionului a fost publicată de cântărețul rus Timati.

Foto: pravda.com.ua
Foto: pravda.com.ua

Sursele „Ukrainska Pravda” din sectorul aviației menționează că British Winch Design – una dintre cele mai scumpe companii din lume, a dezvoltat designul interior al aeronavei. Datorită portofoliului acesteia, jurnaliștii au obținut mai multe fotografii. Avionul nu este înregistrat în Cecenia, ci în offshorul insulelor Bermude.

pravda.com.ua
pravda.com.ua
pravda.com.ua

De unde obține Kadyrov banii pentru un stil de viață luxos? Acum 11 ani, jurnaliștii l-au întrebat pe șeful Ceceniei despre proveniența surselor sale de venit. Kadîrov a răspuns atunci: „ Allah dă. Nu știu. Banii vin de undeva”.

„Nu există îndoieli. Avionul este al lui Kadîrov: dacă analizăm toate zborurile acestei aeronave, nu putem să nu observăm că aeroportul unde se află cel mai des este cel din Groznîi. Totodată, zborurile anuale la Moscova ale aeronavei, coincid cu vizitele lui Kadîrov”.

Avionul efectuează curse în Dubai aproape în fiecare lună.

Ultima vizită a avionului a avut loc pe 26 februarie. Costul celei mai ieftine camere de hotel este de circa 700 de dolari per noapte. Prețul vileleor se ridică la 3000 de dolari per noapte. Liderul cecen ar deține una dintre cele mai mari vile de pe teritoriul hotelului Zabeel Saray Royal Residences din Palm Jumeirah.

Foto: pravda.com.ua
Foto: pravda.com.ua
Foto: pravda.com.ua

În aceeași vilă, liderul cecen își primește oaspeții.

Foto: pravda.com.ua
Foto: pravda.com.ua
Foto: pravda.com.ua

Agricultorii trebuie să fie vigilenți! Escrocherii la cumpărarea producției agricole

Cazurile de escrocherii în achiziționarea cerealelor și oleaginoaselor devin tot mai frecvente în această perioadă, mai mulți fermieri declarându-ne că au fost înșelați în timpul comercializării recoltelor, scrie agrobiznes.md.

Aceste situații pun în pericol stabilitatea financiară a producătorilor agricoli și afectează întregul lanț de aprovizionare.

Agricultorii trebuie să fie vigilenți pentru a evita capcanele întinse de cei care profită de buna-credință a partenerilor de afaceri.

Cele mai frecvente tipuri de escrocherii sunt:

  1. Achiziții fictive: Escrocii creează companii fantomă, aparent legitime, pentru a încheia contracte de achiziție a cerealelor sau oleaginoaselor. După ce obțin produsele, aceștia dispar fără a plăti, lăsându-i pe producători cu pagube semnificative.
  2. Plăți cu instrumente bancare false: Un alt mod de a înșela agricultorii este utilizarea instrumente de plată falsificate. De multe ori, aceste documente par autentice, dar nu au acoperire financiară reală, iar producătorii realizează că au fost păcăliți abia după ce livrarea a fost finalizată.
  3. Revânzarea producției fără plată: Un alt tip de escrocherie întâlnit este achiziționarea de producție agricolă cu intenția de a o revinde rapid, fără a achita valoarea acesteia către producătorul original. Astfel de cazuri pot duce la pierderi semnificative pentru fermieri, care rămân fără marfă și fără plata aferentă.

Poliția a raportat mai multe incidente de acest fel în care agricultorii au fost păcăliți de indivizi sau companii care s-au prezentat drept parteneri de încredere.

De exemplu, au existat cazuri în care producătorii au livrat cantități semnificative de grâu și floarea-soarelui către firme care, ulterior, s-au dovedit a fi inexistente.

Noi scheme de corupție la eliberarea permiselor de conducere. Cum acționau suspecții

Un angajat al Inspectoratului de Stat pentru supravegherea tehnică Cantemir și un intermediar sunt cercetați de CNA și procurori, fiind suspectați de organizarea unei scheme de corupție la eliberarea permiselor de conducere pentru diferite categorii de tractoare și mașini autopropulsate. Bănuiții ar fi acționat în complicitate, iar pentru fiecare permis perfectat pretindeau și primeau 1000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor cauzei, schema funcționa în următorul mod: intermediarul identifica solicitanții de permise, susținând că are influență asupra funcționarilor responsabili de eliberarea actelor, după care îi îndruma să meargă la angajatul Inspectoratului de Stat pentru supravegherea tehnică din Cantemir, care la rândul său primea suma de 1000 de lei. În procesul documentării celor două persoane, au fost fixate mai multe cazuri de eliberare a permiselor de conducere pentru tractor contra mită, dar și de perfectare a reviziei tehnice pentru tehnica agricola fără ieșire la fața locului.

În urma perchezițiilor efectuate la biroul de serviciu și domiciliile bănuiților, au fost ridicate mijloace bănești, în lei și valută străină, ambii fiind escortați la sediul CNA pentru audieri.

Acțiunile de urmărire penală se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Cahul și au loc în cadrul a două dosare pornite pe fapte de corupere pasivă și trafic de influență.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată, până la primirea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate: A cerut schimbări la Procuratura Anticorupție

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pentru a analiza problema corupției politice și a identifica soluții pentru accelerarea măsurilor de combatere, anunță instituția prezidențială, scrie radiomoldova.md.

Șefa statului cheamă partidele politice la consultări privind combaterea fenomenului de corupție electorală.

Președinta Maia Sandu a lansat un apel către partidele politice pentru a discuta măsuri urgente împotriva corupției, cu un accent special pe combaterea corupției electorale. Potrivit ei, consultările publice ar urma să se desfășoare joi.

„Joi voi avea discuții cu reprezentanții partidelor politice despre măsurile urgente de combatere a corupției politice”, a declarat Maia Sandu, menționând că această problemă afectează nu doar un singur partid.

„Ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri și la referendum nu a afectat un partid politic sau un candidat, mai mulți candidați și mai multe partide politice sunt afectate de cumpărare de voturi și cu toții ne dorim ca cetățenii Republicii Moldova trebuie să decidă cine trebuie să conducă țara și nu banii murdari care vin dintr-o parte sau alta”, a declarat Maia Sandu

Șefa statului a precizat că discuțiile vor viza, atât propunerile guvernului, cât și inițiativele partidelor politice, în încercarea de a identifica măsuri rapide și eficiente pentru a sancționa și elimina acest „fenomen periculos pentru democrația și securitatea Republicii Moldova”.

„Schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate și sugestia CSS pentru Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție. Am văzut un eșec total pe lupta acesteia împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că în cadrul ședinței CSS a fost discutată și nevoia de adopta în lectură finală Legea privind crearea Curții Anticorupție și crearea acestei instituții. Parlamentul urmează să mai aibă consultări publice pe marginea acestei legi în această săptămână, astfel încât să avem procese clare, transparente și eficiente pentru a crea o Curte Anticorupție puternică, care să se ocupe în special de cazurile de corupție mare, inclusiv corupția politică”.

De asemenea, șefa statului a declarat că evaluarea externă a judecătorilor trebuie finalizată, în pofida îndârjirii cu care unii luptă împotriva acestui proces de evaluare externă. „Noi avem nevoie de instituții în care se regăsesc oameni corecți și onești. O parte dintre judecătorii corupți au fost deja eliminați din sistem și este important să continuăm acest proces”, a spus președinta.

Kremlinul nu cedează: Bombardamentele în Mariupol se vor opri când orașul se va preda
Articolul anterior
Abuzurile comise de soldații ruși în Ucraina, dezvăluite de noi interceptări audio făcute publice de SBU
Articolul următor