Cum arată granița dintre Ucraina și Belarus. Minskul se plânge: „Au aruncat în aer aproape toate podurile, toate drumurile sunt impracticabile”

Ucraina ia noi măsuri pentru a împiedică o nouă invazie a teritoriului sau dinspre Belarus. Ucrainenii au aruncat în aer aproape toate podurile peste granița și au distrus porțiuni din drumurile către Belarus.

Iată fotografii făcute în zona de granița Rivne:

Șeful Comitetului de frontieră din Belarus s-a plâns miercuri dimineață de „acțiunile ostile ale Ucrainei”: „Au minat zona de frontieră, au aruncat în aer aproape toate podurile din regiunile Gomel și Mozyr. Acum distrug toate podurile din regiunea Volyn. Toate drumurile sunt impracticabile”.

La 10 octombrie, Lukașenko a anunțat că el și Putin au decis să desfășoare în Belarus un grup regional de forțe format din trupe din ambele țări. Lukașenko a calificat această operațiune drept un răspuns la provocările NATO de la granița, la formarea unor unități de sabotaj formate din emigranți belarusi și la planurile ucrainene de a atacă Belarusul.

Trupele, echipamentele și avioanele de lupta MIG-31 rusești au început să sosească în Belarus la 15 octombrie. Ministerul belarus al Apărării a declarat că se așteaptă să primească până la 9.000 de soldați ruși.

Sursele rusești nu au precizat câți vor fi desfășurați și au spus puține lucruri în general despre manevre. Președintele comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a indicat doar că unitatea nu va lupta în Ucraina, adăugând că trupele sunt trimise în Belarus pentru a calmă îngrijorările lui Lukașenko.

Este greu de crezut pe cuvânt atât Minskul, cât și Moscova, menționează Institutul Carnegie. Din moment ce Rusia a lansat invazia Ucrainei în februarie nu numai de pe propriul teritoriu, ci și de pe cel al Belarusului, manevrele sunt ușor de interpretat că pregătiri pentru o nouă ofensivă asupra Kievului dinspre nord: o încercare de a relua inițiativa în urmă unei serii de victorii ucrainene pe câmpul de lupta.

Ministerul belarus al Apărării a declarat că rușii vor aduce cu ei 170 de tancuri și 200 de vehicule de lupta pentru infanterie.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Fără alcool pe stadioane în Qatar. Fanii sunt furioși pe decizia de ultimă oră a arabilor
Articolul anterior
Cum te poți îmbolnăvi dacă trăiești într-o casă fără căldură. Criza energiei poate ucide milioane de oameni
Articolul următor