Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară

Peste două săptămâni, Parisul urmează să găzduiască a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară, cel mai important eveniment sportiv la nivel mondial. În spatele evenimentelor care se anunță a fi grandioase se regăsesc un context politic agitat, mii de forțe de ordine și măsuri de securitate excepționale.

Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară

În ciuda controverselor și a contextului politic agitat, francezii promit o competiție grandioasă. Olimpiada de la Paris va fi altfel începând chiar cu ceremonia de deschidere, transmite Digi24.ro.

10.500 de sportivi din 148 de țări participă la acestă ediție a Olimpiadei. Competițiile vor avea loc la Paris și în alte 16 orașe de pe teritoriul Franței. În premieră, întrecerile de surfing se desfășoară la 15.000 km distanță, în exotica insulă Tahiti, din Polinezia Franceză.

Competiția marchează și o premieră pentru capitala Franței. Se vor împlini fix 100 de ani de la precedentele Jocuri Olimpice găzduite de Paris.

Luvrul va fi unul dintre decorurile spectacolului olimpic. Probele de ciclism pe șosea şi maraton vor trece prin curtea muzeului.

La câțiva pași distanță, în Place de la Concorde, se vor desfășura competițiile de breakdance, skateboarding şi baschet 3×3.

Probele de călărie și pentatlon se vor ține în grădinile Palatului Versailles, concursurile de scrimă și taekwondo, în curtea Grand Palais, iar arena de volei pe nisip este pregătită în zona Turnului Eiffel.

Medalii făurite cu metalul Turnului Eiffel

O altă premieră a Olimpiadei de anul acesta o reprezintă medaliile olimpice. Acestea conțin la propriu o parte din istoria Parisului. Mai exact, fiecare medalie conține câte un fragment din oțelul original folosit la construirea Turnului Eiffel, în 1889, și păstrat în urma proceselor de restaurare.

Pe lângă pregătirea arenelor unde vor avea loc competițiile, francezii au luat și măsuri extraordinare de securitate. De exemplu turnul Eiffel a fost înconjurat de un geam securizat antiglonț menit să-i protejeze pe vizitatori de eventuale atacuri teroriste. Deși Jocurile Olimpice promovează ideea de pace, Franța are nervii întinși la maxim.

Asta deoarece peste 15 milioane de turiști ar urma să ajungă la Paris în perioada Jocurilor Olimpice. Pentru a asigura siguranța evenimentelor, pe străzile capitalei franceze au fost mobilizați 20.000 de soldați, 40.000 de polițiști francezi și 2.000 de polițiști din alte țări.

Un nou incendiu de vegetație a izbucnit la nord de Los Angeles: Peste 30.000 de oameni au fost evacuați

Un nou incendiu de vegetaţie izbucnit miercuri la nord de Los Angeles a cuprins rapid o suprafaţă de peste 38 de kilometri pătraţi, fiind alimentat de vânturi puternice şi de vegetaţia uscată, şi le-a forţat pe autorităţile locale să emită ordine de evacuare pentru mai mult de 31.000 de persoane, potrivit Reuters. Incendiul Hughes, care arde la circa 80 de kilometri nord de Los Angeles, i-a pus din nou la încercare pe pompierii din regiune, care au reuşit să limiteze în mare parte cele două incendii majore din zona metropolitană, scrie digi24.ro.

Miercuri, în doar câteva ore, noul focar s-a amplificat şi a ajuns la două treimi din mărimea focarului Eaton, unul dintre cele două incendii-monstru care au provocat ravagii în zona Los Angeles.

https://twitter.com/i/status/1882260324948328560

Autorităţile americane i-au avertizat pe locuitorii din zona Castaic Lake din comitatul Los Angeles că se confruntă „cu un pericol iminent care le ameninţă viaţa”, în timp ce mare parte din sudul Californiei este vizat de un cod roşu pentru risc extrem de incendiu din cauza vânturilor puternice şi uscate. Circa 31.000 de persoane erau vizate de ordine obligatorii de evacuare şi alte 23.000 erau vizate de avertizări privind evacuarea, a declarat şeriful comitatului Los Angeles, Robert Luna, cu prilejul unei conferinţe de presă. Reprezentanţii Angeles National Forest au anunţat că acest parc cu o suprafaţă de 2.800 de kilometri pătraţi, pe care îl administrează în munţii San Gabriel, a fost închis complet pentru vizitatori. Ca urmare a codului de nivel roşu, circa 1.100 de pompieri au fost mobilizaţi pe teritoriul Californiei de Sud în aşteptarea unor incendii care s-ar putea răspândi rapid, a precizat Departamentul pentru pădure şi protecţie împotriva incendiilor din California (Cal Fire). Peste 4.000 de pompieri se luptau cu focarul Hughes, a declarat şeful pompierilor din comitatul Los Angeles, Anthony Marrone. În California de Sud nu s-au mai înregistrat cantităţi semnificative de ploaie de nouă luni, situaţie care a contribuit la crearea unor condiţii periculoase, însă meteorologii au prognozat precipitaţii de sâmbătă până luni, ceea ce le-ar oferi pompierilor un respiro atât de necesar. Elicopterele au extras apă dintr-un lac pentru a o împrăştia deasupra incendiilor, iar aeroplane răspândeau material ignifug peste dealuri, potrivit unei înregistrări prezentate de postul de televiziune KTLA.

Flăcările s-au extins până în apropiere de malurile lacului. Interstate 5, principala autostradă din vestul Statelor Unite, a fost închisă temporar în zonele trecătorii montane cunoscute sub numele de Grapevine, din cauza vizibilităţii scăzute provocate de fum, a anunţat Poliţia rutieră din California. Pompierii au reuşit să stingă suficient din incendiu astfel încât autostrada să fie redeschisă, a precizat Anthony Marrone. În timp ce noul incendiu se propagă, cele două focare mortale care devastează Los Angeles începând din 7 ianuarie au fost aduse sub control într-o proporţie mai mare, a precizat Cal Fire. Focarul Eaton, care a pârjolit 57 de kilometri pătraţi la est de Los Angeles, era controlat în procent de 91%, în timp ce focarul Palisades, mai amplu, care a mistuit 95 de kilometri pătraţi în vestul oraşului Los Angeles, era controlat în procent de 68%. Începând din 7 ianuarie, ziua în care au izbucnit, cele două incendii au ars o suprafaţă echivalentă cu cea a oraşului Washington, D.C, au ucis 28 de persoane şi au distrus sau au avariat aproape 16.000 de clădiri, potrivit Cal Fire. Serviciul privat de prognoze meteo AccuWeather a estimat pagubele la peste 250 de miliarde de dolari.

Bombă ecologică lângă Trușeni din cauza unei gropi de gunoi neautorizate

Deşeurile fumegă iar aerul este irespirabil. Primarul comunei sustine că terenul aparţine municipiului Chişinău. Deşi au fost sesizate autoritățile de nenumărate ori, ilegalităţile continuă. Direcţia General Locativ Comunală Chisinau neagă acuzaţiile şi dă asigurări că gropa de gunoi a fost închisă,scrie tvrmoldova.

imagine simbol

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MODLOVA: Groapa de gunoi se află pe un deal de la marginea comunei Trușeni, la doar câteva sute de metri de casele oamenilor. Fumul dens, care provine de la deseurile care au fost arse, nu doar ca se poate vedea, dar se si simte foarte puternic. Din câte am observat, gunoiul nu este sortat, iar vântul a împrăștiat deșeurile din plastic pe o suprafață mare.

Localnicii incearcă zilnic să oprească maşinile care vor să descarce gunoi. Fumul gros și mirosul de la deseurile arse invadează casele și pune sănătatea oamenilor în pericol.

TATIANA PELIN localnic 614_9273 00:33 Gunoiştea aceasta este deja de mai bine de doi ani, dar în ultimul timp ea a luat foc şi miroul toxic şi devastator ne deranjează pe toţi. 00:46

IRINA STERPU localnic: Zilnic, până a sesiza toţi locuitorii din preajmă puteau să fie şi 200 de maşini pe zi. Din tot ce am văzut şi mi s-a zis, de când am început să oprim aici maşinile de o săptămână jumătate, am văzut saltele, plastic, căldări, coroane, materiale de construcţii, deşeuri de la spitale. Este un mix de lucruri pe care nici nu ţi le poţi să ţi le imaginezi.

DUMITRU CHIRIAC localnic: Acesta este cel mai grav incendiu pentru că el este toxic. Cât timp nouă ne trebuie în ţara aceasta mică, ca să luăm niştre probe la apă dacă vii aici la faţa locului şi te înăduşi. Care probe nouă ne mai trebuie.

VITALIE GÎRLA localnic: Am sesiza Poliţia, Inectoratul pentru Protecţia Mediului, am solicitat prezenţa lor aici şi împreună cu ei am început să monitorizăm cine şi ce intră aici.

Terenul unde este depozitat gunoiul este o fostă carieră. Conform legii acolo urma să fie adus pământ pentu a fi acoperită groapa.

VIORICA BEREGOI primar al comunei Truşeni: Din păcate Primăria Chişinău a decis că această groapă de gunoi care s-a format la hotar cu hotarul juridic al Primăriei Truşeni, să fie dat în gestiune Direcţiei Locativ Comunale. Să ne spuneţi vă rog dacă şi întreprinderile muncipale duc gunoiul? Da şi întreprinderile municipale duc acolo, dar cel mai grav este că duc agenţii economici privaţi care merg la Primăria Chişinău, i-au tichetul, după care merg acolo şi descarcă acest gunoi de diferite tipuri.

LILIAN MUNTEANU şef Direcţia Protecţia Mediului Chişinău, IPM: Inspectoratul pentru Protecţia Mediului a solicitat aportul Inspectoratului de Poliţie în vederea stopării deşeurilor în locaţia respectivă. Cazul dat este luat la un control special pentru soluţionare. Astepectele sesizate au fost denunţate şi către Procuratura municipiului Chişinău.

Conducerea Direcţiei Genarală Locativ-comunală și Amenajare a municipiului Chişinău sustine că groapa de gunoi este închisă.

COMUNICATUL DGLCA: ” Vă informăm că acea gunoiștea a fost închisă și nici o întreprindere municipală nu transportă deșeuri în acea locație. Acolo acum se duce doar argilă și sol pentru conservare. Rugăm cetățenii și în special antreprenorii să dea dovadă de responsabilitate și să transporte deșeurile la gunoiștile autorizate.”

Primarul din Truşeni spune că fumul provocat de deşeurile care mocnesc nu poate fi oprit, deoarece tonele de plastic care fumegă se află în straturi şi vor arde încă mult timp. Pentru a rezolva problema, tot gunoiul trebuie escavat, sortat, iar groapa acoperită cu pământ.

Sistemului „e-Bilet” în transportul rutier din R Moldova: Lansarea a fost amânată 

Lansarea sistemului „e-Bilet” în transportul rutier din Republica Moldova, programată inițial pentru sfârșitul lunii ianuarie 2025, a fost amânată până la finalul lunii decembrie a acestui an. Ion Bocancea, directorul adjunct al Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), a explicat în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova că decizia a fost luată pentru a permite testarea adecvată a sistemului înainte de implementarea oficială, scrie tvrmoldova.md.

„Sistemul e în fază de avizare a hotărârii de guvern pentru exploatarea lui. Banii sunt preconizați din bugetul statului. Sistemul este planificat în etape pe trei ani de zile. Scopul este fiscalizarea tuturor biletelor și contribuției la stat”, a explicat Ion Bocancea.

Sistemul „e-Bilet” va permite cumpărarea biletelor online, o schimbare față de practica actuală, în care biletele sunt achiziționate fizic la ghișeele din gările auto. Implementarea sistemului va aduce beneficii atât pentru pasageri, cât și pentru operatorii de transport, prin creșterea eficienței și confortul plăților, precum și prin optimizarea gestionării rutelor de transport.

„Pe partea de transportatori, Agenția Națională Transport Auto oferă o platformă online, aplicație mobilă, care are cabinetul personal cu acces la toată informația operatorului transport, în timp real își poate vedea unde se află autobuzele, câte de bilete sunt vândute în timp de o zi, de o lună. 

Bonul fiscal e echivalentul la bilet care se elibera în autobuz format de hârtie, îndată când este procurat”.În acest context, Bocancea a precizat că ANTA intenționează să utilizeze datele generate de sistem pentru a dezvolta noi programe de transport și a îmbunătăți rețeaua existentă în zonele unde se atestă dificultăți sau lipsuri în accesul la transport public.

În același timp, directorul adjunct al Agenției Naționale Transport Auto a dat asigurări că implementarea sistemului „e-Bilet” nu va influența prețul biletelor de călătorie.

Din acest weekend, devin vizibile „ploile de stele” ale verii: Încep Delta Acvaridele
Articolul anterior
Un șofer de autobuz care se deplasa din Cehia va fi cercetat penal. Ce au depistat vameșii la frontieră
Articolul următor