Cum arată un Centru în care sunt ținuți rușii ce refuză să lupte

Pe canalele de Telegram rusești a apărut o înregistrare video cu un așa-zis centru de concentrare și reabilitare, în fapt un centru de tortură al FSB, în care sunt ținuți soldații ruși care refuză să lupte în Ucraina, relatează cercetătorul independent Chris Owen.

Cum arată un Centru în care sunt ținuți rușii ce refuză să lupte

Potrivit relatărilor de pe rețelele de socializare din Rusia, în jur de 230 de oameni sunt încarcerați la centrul respectiv, majoritatea acestora fiind încorporați în cadrul mobilizării parțiale decretate de președintele Vladimir Putin anul trecut, transmite Hotnews.

Owen amintește că, începând cu luna noiembrie a anului trecut, în Rusia au apărut zvonuri persistente potrivit cărora unii dintre soldații ruși care refuză să lupte, porecliți refuznici de camarazii lor, sunt încarcerați și torturați în subsolul casei de cultură din satul Zaițeve, aflat în regiunea Lugansk ocupată de forțele trimise de Vladimir Putin în Ucraina.

Înregistrarea video apărută pe canalele de Telegram rusești arată un număr mare de bărbați ținuți în beznă aproape totală, în încăpere putând fi observat o singură sursă de iluminat, în afară de lanterna de mână folosită de militarul care prezintă condițiile în care sunt ținuți soldații.

Acesta numește locul un centru de concentrare și reabilitare al forțelor armate ale Federației Ruse, afirmând că în mod oficial el este folosit pentru luptătorii aduși pentru reabilitare după operațiuni de luptă.

El face o descriere ironică a condițiilor, spunând că „dormim aici, este foarte confortabil, este cald”, adăugând că bărbații care pot fi văzuți pe podea „încearcă pături din placaj”. „Super hiper anti-sovietic!”, adaugă un alt bărbat ce poate fi auzit în înregistrare.

La minutul 1:12 el arată înspre o cameră lăturalnică plină cu gunoaie, afirmând că aceasta este folosită ca toaletă de bărbații încarcerați. „Nu este tocmai un tribunal de justiție”, spune el despre locul în care sunt ținuți militarii, adăugând că aici totul este absolut în aer.

Chris Owen notează că el se referă probabil la faptul că bărbații sunt scoși periodic afară de către ofițerii FSB pentru a fi torturați la etajele superioare ale clădirii.

Soldații ruși care refuză să lupte sunt lucrați de FSB

Potrivit relatărilor altor soldați ruși, bărbații sunt duși la Zaițeve din centre de detenție supravegheate de procurori militari în Troițke și Rozsîpne, alte două localități din regiunea Lugansk, unde ofițeri politici fac presiuni asupra refuznicilor să își reia îndatoririle pe front.

Cei care refuză în continuare sunt duși la Zaițeve pentru a fi lucrați de FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul temutului KGB din perioada sovietică.

Dmitri Karpov, un soldat rus capturat de ucraineni, a relatat că a fost încarcerat aici, torturat și înfometat timp de 15 zile în luna noiembrie a anului trecut, înainte de a fi transferat într-un alt centru.

Un alt soldat rus care a fost încarcerat la Zaițeve în noiembrie anul trecut a reușit să îi trimită un mesaj text soției sale, unii militari reușind aparent să își ascundă telefoanele de gardieni.

„Draga mea, stăm în beci, mâncarea și apa ne-au fost restricționate. Ei (n.r. gardienii) nu te lasă nici măcar să mergi la toaletă, încearcă să ne trimită cu forța pe front. Ei nu fac o investigație, nu ne duc la un centru de detenție înaintea procesului, ne spun că vom fi duși pe front fără arme sub amenințarea armei. Poate că te voi vedea [din nou] (…) Vă iubesc pe toți, m-am săturat să îmi țin gura”, a scris acesta.

El a mai notat că responsabili pentru situație ar fi coloneii Rumianțev și Doroșenko.

Refuznicii ar fi trimiși oricum la luptă de armata lui Putin

Cercetătorul Chris Owen notează că Rumianțev este comandantul adjunct pentru lucrări politico-militare ale Armatei Întâi de Tancuri ce aparține de Districtul Militar de Vest al forțelor armate ruse, fiind în esență un ofițer politic responsabil de moral.

În ceea ce-l privește pe Doroșenko, soldatul se referea cel mai probabil la colonelul Evgheni Vladimirovici Doroșenko, comandantul diviziei 47 de tancuri din cadrul Armatei Întâi de Tancuri. Potrivit relatărilor soldaților ruși, Rumianțev ar fi direct responsabil de organizarea torturării refuznicilor, în timp ce Doroșenko exercită comanda generală.

Femeia care a primit mesajul a relatat că a depus o plângere la autoritățile militare, informându-le de tratamentul ilegal aplicat soțului ei și camarazilor săi.

„După ce am scris apeluri către unitatea militară că ei sunt ținuți în beci, ei au fost percheziționați cu forța și toate telefoanele rămase le-au fost luate. Ei stau în propriul rahat și sunt înfometați. Iar după aceea li s-a spus mergeți și luptați”, a relatat femeia. Video:

Reguli mai stricte la Aeroport, din 1 Mai!

Autoritățile impun reguli mai stricte în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. Din 1 mai, acces în aerogară vor avea doar pasagerii. Oamenii care vor veni să îi întâmpine sau să îi petreacă, vor trebui să aștepte  afară. Anunțul a fost făcut de șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, pe 29 aprilie, în cadrul unei conferințe, scrie NM.md.

„Începând cu data de 1 mai, noi schimbăm un pic regulile de acces în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. Și anume, acces în aerogară vor avea doar cetățenii care au bilete de îmbarcare în avion. Ceilalți cetățeni care vor să îi întâlnească vor fi nevoiți să îi aștepte în afara aerogării”, a declarat Ruslan Galușca.

Șeful Poliției de Frontieră susține că măsura este impusă în vederea securizării securității aeronautice.

Vinurile moldovenești au obținut 11 medalii la Concursul Internațional Bacchus 2024 din Spania

Săptămâna trecută, în Spania, a avut loc Concursul Internațional Bacchus 2024, unul dintre cele mai importante evenimente din industria vinicolă la nivel mondial. Participarea Moldovei a fost remarcabilă, cu 10 vinării prezentând un total de 20 de vinuri, evidențiind excelența și competitivitatea sectorului viticol moldovenesc, scrie moldova1.md.

Vinificatorii moldoveni au fost răsplătiți pentru eforturile lor, obținând un total de 11 medalii, dintre care 3 medalii Grand Gold, 6 medalii Gold și 2 medalii Silver. Această performanță remarcabilă a fost recunoscută și felicitată de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Concursul Internațional Bacchus este cunoscut pentru a fi o platformă de elită pentru vinurile de calitate superioară, atrăgând participanți din întreaga lume. Succesul vinurilor moldovenești la acest eveniment demonstrează încă o dată calitatea incontestabilă a producției viticole din Moldova și reprezintă o sursă de mândrie pentru întreaga industrie vinicolă a țării.

Atenție, FALS! Praful saharian ar fi o pulbere artificială otrăvitoare

Norul de praf din Sahara ajuns zilele acestea în România și în R. Moldova este un produs sintetic menit să otrăvească populația, afirmă un cunoscut site conspiraționist.

Cum zboară praful peste mări și țări?

ȘTIRE: Românii de pe Facebook au luat la puricat ”Praful Saharian” și au început să-și pună întrebări legitime. Poate cea mai importantă este de ce autoritășile nu emit după 12 ore de la „evenimentul” instalării particulelor peste sud-estul României nici o declarație despre ce conțin acestea.

 „Unde sunt „experții” DSP? Au plecat și ei în sejurul din Coreea de Sud cu Arafat și Iohannis? Sau au murit subit cu toții, după „sigur și eficient”?”, comentează sarcastic un utilizator. „Dacă, Doamne ferește!, e plin de coviduți asimptomatici, proveniți din laboratoarele din „Sahara”, „fără culoare sau miros”, ca „gazul invizibil radon” tocmai apărut pe piață? Trebuie după aceea să sară din jacuzzi, tocmai din Bulgaria, însuși Valeriu Gheorghiță, și să-și suflece mânecile pentru a trece din nou la treabă, pe bandă.”, scrie altcineva. „Cum zboară ”praful saharian”, numai noaptea, peste 2.500 km, peste Marea Mediterană, unde aerul este foarte umed și ajunge tot particule de nisip peste România, ”sărind” peste anumite țări și peste Munții Balcani din Bulgaria care, pe alocuri, au aproape 3000 m? A văzut cineva vreun filmuleț cum e luat ”praful saharian” de vânt și dus departe? Asta în timp ce nisipul de pe plaja din Mamaia nu ajunge nici măcar până la Năvodari! Gândiți, că nu doare!”, scrie Mihai Petre. „Espertii sistemului tac malc vizavi de care parte din SiO2 (nisip) e feromagnetica. Dar pana gasesc ei o vrajeala usor inghitibila de mase, cred ca avem suficient timp sa descoperim singuri patentele de insamantare a norilor cu oxizi metalici nanometrici.” avertizează utilizatorul Ali Baha, care oferă și filmarea din Marea Britanie, cu nota: „Scoateți magneții la joacă. Puneți întrebări!”.” „Ne condimenteaza culturile, sa mancam „sanatos”!”, observă Ramona Val. „In acest moment cam o jumătate din țară este acoperita de „praf saharian”. Este un moment potrivit să aflăm ce este, de fapt, si ce conține. La mine in urbe nu există un laborator dispus să facă analiza, contra cost.

„Daca autoritățile au anunțat că e praf saharian, înseamnă că aia este”. Aveți vreo idee despre cum s-ar putea acționa?”, întreabă Olimpia. Ce vedeți pe mașini ajunge și la noi în plămâni”, scrie altcineva. „Mașinile ca mașinile, culturile însă nu se știe în ce direcție o pot lua…”, comentează și Eduard Dumitrache, care a postat o serie de fotografii cu automobile din Sectorul 3 al Capitalei.

NARAȚIUNI: 1. Praful saharian este o pulbere artificială otrăvitoare, care are drept scop îmbolnăvirea populației, pentru instaurarea dictaturii sanitare. 2. Otrava este distribuită pe calea aerului cu destinație precisă, evitând anumite zone geografice.

CONTEXT: Specialiștii estimează că anual, Sahara eliberează între 60 de milioane și 200 de milioane de tone de praf mineral. În urma vânturilor care bat în deșert, nisipul și praful sunt ridicate în aer, uneori în partea superioară a atmosferei. 

Luptă pentru a învinge definitiv boala! Surpriză frumoasă pentru polițista din Criuleni, din partea prietenilor și colegilor de muncă
Articolul anterior
Chișinăul va cere Rusiei să-și reducă numărul de diplomați în Republica Moldova
Articolul următor