Cum arată viața în Transnistria. Mărturia unei tinere pe care autoritățile au acuzat-o de extremism la doar 17 ani: „Nu există viitor”

Larisa Kalik are 21 de ani și până acum patru ani a locuit în Transnistria. Acum scrie despre viața tinerilor în armată și fotografiază direct de pe front dezastrul din Ucraina. S-a mutat acolo în 2020, după ce autoritățile de la Tiraspol i-au deschis dosar penal și au acuzat-o de extremism. Doi ani mai târziu, cu câteva zile înainte de invazia rusă, Larisa a povestit într-un interviu pentru Digi24 ce a însemnat pentru ea viața într-o Transnistrie fără viitor, scrie digi24.ro.

Cum a fost să crești în Transnistria și cum vezi ultimele știri privind posibila anexare din partea Rusiei?

Larisa Kalik – fotojurnalistă: Experiența mea este doar povestea mea personală și nu cred că e o nouă experiență, încă cred că nu e tocmai corect să judec acest loc doar după povestea mea. Pentru mine personal a fost interesant și a fost cam nedrept aș zice, pentru că m-am simțit singură acolo. Și să fiu sinceră, se simte că nu există un viitor. Pentru că atunci când ești adolescent nu ai prea multe opțiuni pentru un viitor.

Dacă nu ai îndeajuns de mulți bani, de exemplu, poți merge în Rusia. Dar dacă vrei să găsești un alt drum pentru tine, este foarte, foarte greu. Pentru că diplomele de la școală reprezintă doar niște hârtii, pentru că această țară nu există. Deci dacă vrei să înveți în străinătate este foarte greu. Dacă vrei să te muți în altă parte este foarte greu, pentru că de obicei un salariu în Transnistria este 200-300 de dolari. Deci, dacă vrei să te muți în altă parte, este aproape imposibil.

Când eram adolescentă, îmi doream doar să plec din acest loc, să mă mut de aici, să fac ceva cu viața mea. Dar, din nou, atunci când ești acolo, nu simți că ai un viitor și nimănui nu-i pasă cu adevărat de tine pentru că nu ești cetățeanul unei țări, pentru că ești din Transnistria.

Pentru mine a fost trist, dar tot poţi să găseşti elementele dintr-o viaţă normală, prieteni şi zile normale la şcoală, lucruri obişnuite. Dar, chiar şi aşa, atunci când te gândeşti la viitor, e cam trist.

Cum a ajuns Transnistria la mâna Rusiei

Transnistria este o fâșie de 4100 de kilometri pătrăți, ce se întinde pe malul stâng al Nistrului. Oficial, este parte a Republicii Moldova. Dar regiunea este separatistă de dinaintea căderii Uniunii Sovietice. Mulți analiști consideră Transnistria ultima rămășiță a URSS, din cauza sărăciei, corupției și simbolurilor de origine sovietică. Steagul roșu-verde-roșu al Transnistriei este steagul republicii sovietice socialiste moldovenești.

La Chișinău, a fost înlocuit cu actualul tricolor albastru-galben-roșu, dar la Tiraspol, drapelul sovietic trăiește. Transnistria, zonă locuită majoritar de etnici ruși și ucraineni, s-a separat de Moldova în 1990 și s-a declarat republică sovietică, înainte de căderea Uniunii Sovietice. Era zona care dorea să rămână cu Moscova, când restul Basarabiei părea că merge către reunirea cu România. Gorbaciov a anulat decizia luată la Tiraspol, dar nu a făcut prea multe ca să refacă unitatea republicii sovietice moldovenești. Un război în toată regula a izbucnit între Chișinău și Tiraspol în 1990. Luptele au ținut până în 1992. Transnistria a fost sprijintă de voluntari ruși și ucraineni, plus direct de Armata Rusă.

Printre cei care au luptat pentru Tiraspol sunt Dmitri Rogozin, fost șef al Roscosmos, și Igor Girkin, omul care a condus lupta separatiștilor din Donbas din 2014. Implicarea directă a Moscovei a tranșat conflictul. Un armistițiu a fost agreat pe 21 iulie 1992, acord care ține și acum. Transnistria și-a păstrat independența autoproclamată dar nerecunoscută.

Trupe ruse au rămas pe teritoriul din stânga Nistrului. De atunci și până acum, situația a rămas aproape la fel. Transnistria și Republica Moldova s-au dezvoltat separat. În 2003, Moscova a încercat să federalizeze țara, astfel încât Tiraspol să aibă drept de veto pentru deciziile de la Chișinău, dar așa numitul plan Kozak a fost respins de Moldova. În 2006, transnistrenii au votat pentru apilirea la Rusia dar Moscova nu a recunoscut vreodată regiunea separatistă. Conflictul transnistrean este unul dintre conflictele înghetațe din spațiul ex-sovietic.

Noi detalii despre suspectul în cazul fetei din Orhei, ucise cu sânge rece. Socrul acestuia a violat o fetiță de 10 ani

Gheorghe Cotorobai, 45 de ani, principalul suspect în dispariția fete de 19 ani din Orhei, găsită decedată în apropierea localității Chițcanii Vechi, Telenești, a lucrat în ultimii ani la Penitenciarul nr. 10-Goian, cunoscut drept Centru de Detenție pentru Minori și Tineri.

A fost ajutor șef de grup în secția Siguranța și Regim Penitenciar. În timpul în care a deținut această funcție, el a participat la mai multe instruiri despre prevenirea torturii în penitenciare.

Ultimul venit încasat de la Penitenciarul din Goian a fost la finalul anului trecut.

RISE Moldova a descoperit că, anterior, în casa lui Cotorobai din Chițcanii Vechi a locuit temporar o familie cu o fetiță de 10 ani. Potrivit unei decizii de judecatǎ, fetița a fost violată repetat de către socrul lui Cotorobai, la acea vreme.

„S-a întâmplat de mai multe ori, nu poate să spună de câte ori, de vreo 5 ori crede că s-a întâmplat. O amăgea că o să-i cumpere o ciocolată sau o înghețată, însă nu venea cu ele, dar îi spunea că o să-i dea bani să își cumpere… ca să aibă relații cu dânsul. Ea nu era de acord, îi spunea că nu, dar el a trântit-o în pat, a început să o dezbrace și s-a dezbrăcat și el…”, le-a mărturisit fata violată judecătorilor.

Pe acest caz, dosarul a ajuns în instanță iar procesul penal a fost întrerupt „în legătură cu intervenția decesului inculpatului”, adică a fostului socru lui Cotorobai.

Irina Vlah va monitoriza acțiunile Maiei Sandu: ”Nu vom permite să ne fie furată cea mai de preț valoare pe care o avem”

Irina Vlah, fondatoarea Asociației „Platforma Moldova” propune un mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Președintelei Maia Sandu. Într-o declarație publică, politiciana spune că, acum 10 zile, a adresat o scrisoare deschisă Maiei Sandu, în care „a atras atenţia asupra îngrijorărilor oamenilor, expuse de ei în cadrul campaniei Vocea Poporului”, însă șefa statului nu a venit cu vreo explicație în fața cetățenilor, scrie unimedia.info.

„O întrebare concretă a fost: Care este necesitatea achiziţionării unor radare scumpe şi dacă vor urma noi achiziţii gen sisteme antiaeriene, fără de care aceste radare sunt doar nişte obiecte ineficiente? Alte întrebări au ţinut de: aplicaţiile militare care se fac pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea militarilor din alte ţări; decizia de a permite grănicerilor străini să poarte arme de foc pe teritoriul nostru; deschiderea unei misiuni militare a Franţei în Republica Moldova; modificările în legislaţia României, care să permită militarilor din ţara vecină să intervină peste hotarele României pentru a-şi apăra cetăţenii; încăpăţânarea cu care guvernarea se opune consultării opiniei poporului privind principiul de neutralitate.

Semnalam în acea scrisoare deschisă că oamenii sunt îngrijoraţi şi au toate motivele să considere că guvernarea intenţionează să atragă ţara în scenarii urâte, în stare să submineze pacea”, a precizat Vlah.

Potrivit Irinei Vlah, președinta țării era obligată, cel puţin din punct de vedere moral, să iasă public şi să dea explicaţiile de rigoare pentru a calma spiritele, însă „Maia Sandu a ales să ţină cetăţenii în suspans, în frică, alimentând, prin comportamentul său, temerile că Moldova ar putea fi atrasă în jocuri care nu au nimic în comun cu interesul ţării, al cetăţenilor”.

„În aceste condiţii, noi, cei din „Platforma Moldova”, declarăm că nu vom abandona cetăţenii, lăsându-i în incertitudine şi măcinaţi de temeri, aşa cum a făcut-o Maia Sandu. Din acest moment, „Platforma Moldova” pune în aplicare un amplu mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Maiei Sandu. Scopul acestei monitorizări va fi identificarea tuturor posibilelor pericole în adresa păcii, care vor reieşi din acţiunile puterii. Vom acţiona prompt pentru a le contracara, aşa cum o cer interesele cetăţenilor, ale ţării, în general.

De asemenea, anunţăm că, dacă autorităţile nu-şi vor schimba comportamentul sfidător şi vor continua să ne ofere motive să deducem că Moldova poate fi atrasă în jocuri murdare în stare să submineze pacea, vom purcede la implementarea unui proiect de alternativă – Coaliţia pentru pace. Acesta va fi un instrument civic pe platforma căruia se vor regăsi toţi acei ce vor dori să-şi conjuge eforturile pentru asigurarea păcii în Republica Moldova. Nu vom permite ca diferiţi aventurieri politici cu interese înguste şi care nu au nimic în comun cu interesele ţării şi ale cetăţenilor, să fure cea mai de preţ valoare pe care o avem – pacea! ”, a precizat Irina Vlah.

Cauza preliminară a morții tinerei de 19 ani din Orhei. Pe corpul fetei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură

Potrivit surselor ZdG, cauza prealabilă a decesului tinerei de 19 ani din Orhei, este traumă cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură, scrie zdg.md. Atenție! Urmează informații cu puternic impact emoțional.

Surse din cadrul Centrului de medicină legală au enunțat pentru ZdG că a fost stabilită cauza decesului tinerei de 19 ani, însărcinată în 6 luni. Moartea acesteia a survenit din cauza traumei cranio-cerebrale deschise. Tânăra ar fi fost lovită de mai multe ori cu un obiect dur, contondent. Totodată, pe corpul tinerei, au fost depistate semne de tentativă de sufocare și urme de tortură (multiple arsuri de țigară pe mâini). La brațul stâng au fost depistate și înțepături de la seringă.

Tânăra ar fi fost supusă și violenței sexuale.

Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la 12 aprilie 2024 în municipiul Orhei, a fost depistat la 20 aprilie 2024, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Tot la 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide (art.145 alin.(2) lit. e) din Codul penal).

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din mun. Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, la 15 aprilie 2024, a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

Ca urmare a măsurilor întreprinse de Procuratura raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, a fost stabilită identitatea șoferului, în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat în seara de 12 aprilie 2024, iar la 16 aprilie 2024 acesta a fost reținut. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

La 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești. Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

Ce mânca Marilyn Monroe în fiecare dimineață. Obiceiul peste care nu sărea niciodată
Articolul anterior
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor avea parte de fericire, noroc și bani
Articolul următor