Cum au murit din cauza coronavirusului primii 115 cetățeni români?

Peste jumătate dintre românii uciși de Covid-19 au fost diagnosticați cu virus abia în ziua decesului sau la câteva zile după deces. 42 dintre cei 115 români uciși de coronavirus au fost confirmați cu Covid-19 după data decesului, uneori chiar și câteva zile mai târziu, iar alți 19 au fost confirmați cu infecția cu temutul virus în aceeași zi în care au murit. Județul „campion” la aceste cazuri este Suceava, urmat de Hunedoara și Ialomița.

separator
HotNews.ro a pus cap la cap datele oficiale furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, din care rezultă, practic, că mai puțin de jumătate dintre victimele virusului nu au fost diagnosticate la timp cu infecția cu COVID-19.

42 de români uciși de coronavirus au fost confirmați cu infecția a doua zi sau la câteva zile după deces, 19 au fost confirmați în ziua decesului, iar în cazul a 8 decese, autoritățile nu au furnizat informații oficiale privind data confirmării infecției COVID-19.

Practic, doar 46 dintre cele 115 victime din România au fost confirmate cu virusul înainte de ziua decesului, dacă sunt scăzute cifrele de mai sus din totalul de 115 decese cauzate de virus în România.

În cazul românilor confirmați cu coronavirus după ziua decesului (42 în total), județul fruntaș este Suceava (20 de cazuri), urmat de Hunedoara (8 cazuri), Ialomița (4 cazuri) și Arad (3 cazuri).

În cazul românilor confirmați cu coronavirus în ziua decesului, topul este condus de județul Suceava (6 cazuri), Arad (5 cazuri), Bistrița Năsăud (3 cazuri) și Spitalul Universitar din București (3 cazuri).

Spitalul Județean Suceava

I. Pacienți confirmați cu coronavirus după ziua decesului:

1. Al 9-lea deces provocat de coronavirus în România – bărbat de 59 de ani, pacient al Spitalului Județean de Urgență Suceava, fără expunere precizată/cunoscută la virus.
Decedat pe 22 martie și confirmat cu coronavirus pe 23 martie.

2. Al 21-lea deces înregistrat în România – femeie de 70 de ani din județul Neamț, internată în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, la Nefrologie, pentru hemodializă. Stare agravată din 25 martie, cand se suspecteaza infecție cu coronavirus și se recoltează proba.
Deces pe 25 martie, confirmată pozitiv cu coronavirus pe 26 martie.

3. Al 28-lea deces din România – femeie de 74 de ani, din județul Arad, internată pe 18 martie în Clinica de Diabet și Boli de Nutritie a Spitalului Județean Arad. Pe 25 martie i s-au recoltat probe pentru coronavirus, iar pe 26 martie a fost transferată în secția ATI.
Decedată pe 26 martie, confirmată cu coronavirus pe 27 martie.

4. Decesul nr. 30 din România – bărbat de 74 de ani din județul Hunedoara, internat în secția de Oncologie a Spitalului Județean Deva cu neoplasm în stadiu terminal. S-au recoltat probe pentru COVID 19 în data de 26 martie. Decedat pe 26 martie, confirmat cu coronavirus pe 28 martie.

5. Decesul nr. 34 din România – femeie de 61 de ani din județul Hunedoara, internată în secția ATI de la Spitalul Județean Deva, cu comorbidități – boli cardiovasculare.
Decedată pe 23 martie, confirmată cu coronavirus pe 28 martie.

6. Decesul numărul 35 – bărbat de 39 de ani din județul Ialomița, fără boli asociate cunoscute, i s-au recoltat probe pentru COVID 19 pe 26 martie. Decedat pe 26 martie în izolatorul Centrului de Primiri Urgențe de la Spitalul din Țăndărei, confirmat pozitiv pe 28 martie.

7. Decesul numărul 36 din România – bărbat de 60 de ani din județul Ialomița, cu comorbiditate – obezitate. Nu a avut istoric de călătorie și nici contact cunoscut cu caz confirmat.  Decedat pe 25 martie la domiciliu, s-au recoltat probe necroptice de către medicina legală pe 26 martie, confirmat pozitiv pe 28 martie. Poți vedea continuarea aici.

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Un bărbat din Hâncești, reținut după ce și-ar fi omorât fratele

Procuratura raionului Hâncești informează despre reținerea, în comun cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Hâncești, a unui bărbat, acuzat de omorul fratelui său, scrie punctul.md.

Suspectul, în vârstă de 47 de ani, este bănuit de faptul că, la data de 25 aprilie 2024, în intervalul de timp cuprins între orele 15:00 – 17:00, aflându-se la domiciliul său situat în satul Buțeni r-nul Hîncești, pe fonul consumului băuturilor alcoolice, în urma unei cerți ce s-a iscat între el și fratele său în vârstă de 51 de ani, care treptat a trecut în bătaie, acționând cu intenție directă, i-a aplicat lovituri cu pumnii peste diferite părți ale corpului. Ulterior, l-a înjunghiat cu un cuțit de bucătărie. În urma leziunilor suportate, victima a decedat. 

Potrivit oamnilor legii, după comiterea faptei, bănuitul a încercat să ascundă urmele infracțiunii prin spălarea sângelui de la fața locului, precum și ascunderea cadavrului în beciul dintr-o locuința părăsită. 

Pe fapt, a fost pornită o cauză penală conform bănuielii rezonabile de comitere a omorului intenționat (art. 145 alin. (2) Cod penal al RM).

Procurorii urmează să înainteze în instanța de judecată un demers de aplicare a măsurii preventive – arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile, în privința persoanei reținute.

Stratul de ozon al Pământului se regenerează
Articolul anterior
Când un pacient cu coronavirus nu mai este contagios. Concluzia cercetătorilor nemţi
Articolul următor